

Rotavirusul la copii - simptome, tratament si riscuri
Rotavirusul la copii - simptome, tratament si riscuri
Rotavirusul la copii - simptome, tratament si riscuri
Infectia cu rotavirus este principala cauza a diareei severe la copii, mai ales la cei mai mici de 2 ani. Rotavirusul este un virus contagios, care cauzeaza diaree, greata si varsaturi. Infectia nu este una foarte periculoasa, insa daca nu e tratata corespunzator, poate cauza deshidratare – aceasta poate pune copilul in pericol.
Rotavirusul este mai raspandit pe finalul iernii si primavara, iar copiii pot intra in contact cu acest virus la gradinita, la locul de joaca sau in orice alt loc in care interactioneaza cu un pacient infectat.
Cauze infectie cu rotavirus la copii
Rotavirusul se transmite, de obicei, pe cale fecala-orala – fie prin atingerea unor suprafetele contaminate cu materii fecale (este vorba de particule microscopice, care nu pot fi vazute cu ochiul liber) ale unui purtator al virusului si apoi ingerarea acestora prin ducerea manilor murdare la gura, fie prin consumul de alimente sau apa contaminate cu rotavirus.
Acest virus poate supravietui pe suprafete chiar si cateva saptamani, de aceea este importanta dezinfectarea spatiilor in care au stat pacienti infectati cu rotavirus.
Dupa ce copilul este infectat, virusul este prezent in materiile fecale atat inainte ca simptomele sa debuteze, dar si la 10 zile dupa. In aceasta perioada, ar fi bine sa il tii departe de alti copii, pentru a impiedica transmiterea rotavirusului.
Factori de risc rotavirus
Oricine poate lua rotavirusul, insa unii copii sunt in mod deosebiti expusi acestui risc:
- Copiii foarte mici,
- Copiii care merg la gradinita,
- Copiii care au rude sau locuiesc in casa cu persoane infectate cu rotavirus.
Simptome rotavirus
Simptomele apar la 2 zile dupa infectia cu rotavirus. De regula, manifestarile debuteaza cu febra, varsaturi, dureri de stomac si apoi apare diareea – aceasta poate persista pana la 7 zile.
E cazul sa ceri de urgenta ajutor medical daca apar simptome precum:
- Letargie
- Varsaturi frecvente
- Scaune de culoare inchisa, care contin mucus sau sange
- Febra – daca cel mic e mai mic de 6 luni; febra mare care nu scade la copiii mai mari de 6 luni
- Deshidratarea (paloarea fetei, cantitate redusa de urina, lipsa lacrimilor cand copilul plange, ameteli, apatie).
Diagnosticare infectie cu rotavirus la copii
Anamneza si examinarea fizica sunt, de multe ori, suficiente pentru stabilirea diagnosticului de infectie cu rotavirus. Medicul poate confirma acest diagnostic au ajutorul analizei materiilor fecale.
Tratament infectie cu rotavirus la copii
Infectia cu rotavirus se vindeca de la sine, in cateva zile. Fiind o infectie virala, tratamentul cu antibiotice nu este eficient.
Pentru ameliorarea simptomelor se pot administra medicamente, precum antidiareicele ori antivomitivele, insa numai la recomandarea medicului.
Starea copilului trebuie, insa, sa fie monitorizata cu atentie, pentru a observa si trata timpuriu complicatiile. Riscul de deshidratare este major, mai ales la copiii pana in 2 ani.
Daca apar semne ale deshidratarii, se folosesc in prima faza saruri de rehidratare orala. In cazuri de deshidratare severa, care apare in general la copiii foarte mici, poate fi necesara administrarea de lichide pe cale intravenoasa.
Ingrijirea la domiciliu a copilului infectat cu rotavirus
Asigura-te ca cel mic se hidrateaza suficient, oferindu-i apa, ceaiuri si supe.
Ofera-i mancare de regim – paine prajita, branza, orez sau banane. Evita sa ii oferi in aceasta perioada lapte, sucuri, alimente grase.
Prevenire infectie cu rotavirus
Imunizarea prin vaccinare este una dintre metodele eficiente de prevenire a infectiei cu rotavirus. Decizia de vaccinare a copilului apartine parintelui, insa acesta trebuie sa discute cu medicul pediatru pe aceasta tema, inainte de a hotari daca va face sau nu acest vaccin. Copiii foarte mici sunt, in general, vaccinati intrucat pentru ei rotavirusul poate fi periculos. Vaccinarea fie impiedica infectarea, fie face ca manifestarile infectiei sa fie mai blande.
Pentru a reduce riscul de infectare cu rotavirus, invata-l pe cel mic sa se spele des pe maini, insa mai ales dupa ce merge la toaleta si inainte sa manance.
Dezinfecteaza in mod regulat suprafetele cu care copilul intra in contact.
Sursa foto: Shutterstock
