Rotavirusul la copii - simptome, tratament si riscuri
Rotavirusul la copii - simptome, tratament si riscuri
Rotavirusul la copii - simptome, tratament si riscuri
Infecția cu rotavirus este principala cauză a diareei severe la copii, mai ales la cei mai mici de doi ani. Rotavirusul este un virus contagios, care cauzează diaree, greață și vărsături. Infecția nu este una foarte periculoasă, însă dacă nu e tratată corespunzător, poate cauza deshidratare, ceea ce poate pune copilul mic în pericol. Vaccinul oral împotriva infecției cu rotavirus este utilizat ca metodă de prevenire.
Deși tendințele globale în ceea ce privește povara rotavirusului au scăzut substanțial în ultimele trei decenii, potrivit unor cercetări recente, aceasta a rămas ridicată în zone precum Africa, Oceania și Asia de Sud. Copiii sub 5 ani și persoanele în vârstă de peste 70 de ani au fost populațiile cu cel mai mare risc de decese asociate infecției cu rotavirus.
Ca principal agent patogen al gastroenteritei, infecția cu rotavirus și decesul apar în toate țările din întreaga lume, dar în principal în țările în curs de dezvoltare. În ultimele decenii, unele studii au raportat reduceri ale infecțiilor cu rotavirus și ale deceselor cauzate de diareea provocată de virus datorită îmbunătățirii sistemelor de apă potabilă și de canalizare, dar și datorită progreselor în îngrijirea medicală, în prevenire și tratament, cum ar fi vaccinul împotriva infecției cu rotavirus.
La noi, rotavirusul este mai răspândit pe finalul iernii și primăvara, iar copiii pot intra în contact cu acest virus la grădiniță, la locul de joacă sau în orice alt loc în care interacționează cu o persoană infectată.
Ce este rotavirusul?
Rotavirusul este un virus care provoacă gastroenterită, o inflamație a stomacului și a intestinelor, mai ales la copii mici. Este una dintre cele mai comune cauze ale diareei acute la copii. Rotavirusul se transmite prin contact direct cu persoane infectate sau indirect prin contact cu obiecte, suprafețe sau alimente contaminate. Virusul este rezistent și poate supraviețui pe suprafețe timp îndelungat.
Cauze și factori de risc pentru infecția cu rotavirus la copii
Cauze
Rotavirusul se transmite, de obicei, pe cale fecală-orală - fie prin atingerea unor suprafețe contaminate cu materii fecale (este vorba de particule microscopice, care nu pot fi văzute cu ochiul liber) ale unui purtător al virusului și apoi ingerarea acestora prin ducerea mâinilor murdare la gură, fie prin consumul de alimente sau apă contaminate cu rotavirus.
Acest virus poate supraviețui pe suprafețe chiar și câteva săptămâni, de aceea este importantă dezinfectarea spațiilor în care au stat pacienți infectați cu rotavirus. După ce copilul este infectat, virusul este prezent în materiile fecale atât înainte ca simptomele să debuteze, dar și la 10 zile după. În această perioadă, ar fi bine să îl ții departe de alți copii, pentru a împiedica transmiterea virusului.
Factori de risc rotavirus la copii
Oricine poate lua rotavirusul, însă unii copii sunt în mod deosebit expuși acestui risc:
- Copiii foarte mici,
- Copiii care merg la grădiniță,
- Copiii care au rude sau locuiesc în casă cu persoane infectate cu rotavirus.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, rotavirusurile sunt cauza principală de diaree severă la copiii cu vârste mai mici de 5 ani, cu aproximativ 25 de milioane de vizite la cabinetele medicale în ambulatoriu și peste două milioane de spitalizări cauzate de infecțiile cu rotavirus în fiecare an.
Simptome rotavirus la copii
Simptomele apar la 2 zile după infecția cu rotavirus. De regulă, manifestările debutează cu febră, vărsături, dureri de stomac și apoi apare diareea - aceasta poate persista până la 7 zile. E cazul să ceri de urgență ajutor medical dacă apar simptome precum:
- Letargie;
- Vărsături frecvente;
- Scaune de culoare închisă, care conțin mucus sau sânge;
- Febră – dacă cel mic e mai mic de 6 luni; febră mare care nu scade la copiii mai mari de 6 luni;
- Deshidratarea (paloarea feței, cantitate redusă de urină, lipsa lacrimilor când copilul plânge, amețeli, apatie).
Diagnosticare infecție cu rotavirus la copii
Anamneza și examinarea fizică sunt, de multe ori, suficiente pentru stabilirea diagnosticului de infecție cu rotavirus. Medicul poate confirma acest diagnostic au ajutorul analizei materiilor fecale. Testul de detectare a antigenelor implică utilizarea unui eșantion de scaun pentru a identifica prezența antigenelor specifice rotavirusului. Testul se bazează pe principiul că virusul produce anumite proteine (antigene) care pot fi detectate în scaunul infectat. Este un test rapid și ușor de efectuat, care poate oferi rezultate în decurs de câteva ore.
Tratament pentru infecția cu rotavirus la copii
Infecția cu rotavirus se vindecă de la sine, în câteva zile. Fiind o infecție virală, tratamentul cu antibiotice nu este eficient, deci nu încerca să obții antibiotice și să i le dai copilului. Pentru a-i îmbunătăți starea, se pot administra medicamente, precum antidiareicele ori antivomitivele, însă numai la recomandarea medicului.
Starea copilului trebuie, însă, să fie monitorizată cu atenție, pentru a observa și trata timpuriu complicațiile. Riscul de deshidratare este major, mai ales la copiii cu vârste de până în doi ani. Dacă apar semne ale deshidratării, se folosesc în primă fază săruri de rehidratare orală. În cazuri de deshidratare severă, care apare în general la copiii foarte mici, poate fi necesară administrarea de lichide pe cale intravenoasă.
Rehidratare orală
Este recomandat, ca tratament pentru rotavirus, să se administreze lichide de rehidratare orală, care conțin apă, electroliți și carbohidrați. Aceste soluții disponibile fără prescripție medicală, care pot fi găsite în farmacii, ajută la înlocuirea lichidelor și electroliților pierduți prin diaree și vărsături. Mai dă-i copilului și apă simplă, ceaiuri și supe.
Alăptarea sau hrănirea cu biberonul
În cazul în care copilul este alăptat, continuă să-l alăptezi. Dacă este hrănit cu biberonul, oferă-i soluții speciale de rehidratare orală recomandate de medic.
Evitarea alimentelor grase și a laptelui integral
Evită să-i dai alimente grase sau alimente greu digerabile ori lactate integrale până când simptomele se ameliorează. Înlocuiește-le cu alimente ușor digerabile, cum ar fi supă de pui, orez fiert, piureuri de legume, pâine prăjită, banane.
Administrarea de probiotice
Probioticele, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, pot fi utile în reducerea severității diareei și în restabilirea florei intestinale sănătoase, dar cere sfatul medicului înainte să îi administrezi probiotice copilului.
Medicamentele antidiareice nu sunt recomandate în mod obișnuit ca tratament în infecția cu rotavirus, deci trebuie date copilului doar dacă medicul i le prescrie, deoarece pot prelungi perioada de eliminare a virusului din organism. De asemenea, administrarea de antibiotice nu este eficientă în tratarea infecției cu rotavirus.
Complicații rotavirus la copii
Infecția cu rotavirus poate duce la o serie de complicații, mai ales la copiii mici și la cei cu un sistem imunitar slăbit:
- Deshidratarea este cea mai frecventă și mai periculoasă complicație asociată cu infecția cu rotavirus. Diareea și vărsăturile abundente pot duce la pierderea semnificativă a lichidelor și electroliților din organism, ceea ce poate afecta grav starea de hidratare a copilului. Deshidratarea poate necesita spitalizare pentru administrarea de fluide intravenoase.
- Infecția cu rotavirus poate interfera și cu absorbția nutrienților în intestine, ceea ce poate duce la malnutriție, în special în cazul infecțiilor cronice sau recurente.
- Unii copii pot dezvolta convulsii febrile ca rezultat al febrei asociate cu infecția cu rotavirus. Convulsiile febrile sunt reacții comune la febră la copiii mici și, în general, nu cauzează leziuni cerebrale permanente. Cu toate acestea, este important să fie monitorizate de către un medic.
- Infecția cu rotavirus poate slăbi sistemul imunitar al organismului, făcând copilul mai susceptibil la alte infecții bacteriene, virale sau fungice.
- Infecția cu rotavirus poate duce la o deteriorare temporară a vilozităților intestinale, ceea ce poate provoca intoleranță la lactoză, incapacitatea de a digera lactoza. Aceasta poate duce la diaree suplimentară și la probleme digestive.
Prevenire infecție cu rotavirus la copii
Imunizarea prin vaccinare este una dintre metodele eficiente de prevenire a infecției cu rotavirus. Decizia de vaccinare a copilului aparține părintelui, însă acesta trebuie să discute cu medicul pediatru pe această temă, înainte de a hotărî dacă va face sau nu acest vaccin. Copiii foarte mici sunt, în general, vaccinați întrucât pentru ei rotavirusul poate fi periculos. Vaccinarea fie împiedică infectarea, fie face ca manifestările infecției să fie mai blânde.
Vaccinul rotavirus nu este injectabil, se ia pe cale orală. Acesta este prescris de medic, se cumpără de la farmacie și se administrează la cabinetul medicului. Vaccinul împotriva infecției cu rotavirus li se administrează bebelușilor cu vârste între 6 și 24 de săptămâni.
Prima doză se administrează când sugarul are peste 6 săptămâni și este de preferat ca ambele doze să fie înainte de vârsta de 16 săptămâni. După ce bebelușul primește vaccinul, sistemul imunitar recunoaște virusul atenuat drept „străin” și produce anticorpi împotriva lui.
De asemenea, pentru a reduce riscul de infecții în general, învață-l pe cel mic să se spele bine pe mâini de-a lungul zilei, și când este la grădiniță, cu apă și săpun, inclusiv sub unghii, mai ales după ce merge la toaletă și înainte să mănânce. În plus, învață-l că fructele și legumele trebuie spălate bine înainte de a le mânca.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Rotavirus Gastroenteritis
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/gastroenteritis/rotavirus-gastroenteritis
BMC - Global burden and trends of rotavirus infection-associated deaths from 1990 to 2019: an observational trend study
https://virologyj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12985-022-01898-9
Studiul „Global burden and trends of rotavirus infection-associated deaths from 1990 to 2019: an observational trend study”, apărut în Virol J 19, 166 (2022). https://doi.org/10.1186/s12985-022-01898-9, autori: Du, Y., Chen, C., Zhang, X. et al.
Te-ar mai putea interesa și...