Varicela: Cauze, Simptome & Tratament

1. Despre varicelă
   a. Ce este varicela?
   b. Cum apare varicela?
      i. Cauze varicelă
      ii. Perioada de incubație varicelă
      iii. Metode de transmitere varicelă
      iv. Factori de risc varicelă
   c. Simptome varicelă
   d. Evoluție varicelă
   e. Complicații varicelă
   f. Varicelă la copii vs varicelă la adulți
   g. Varicelă la femeile însărcinate
2. Varicelă și zona zoster – care este legătura dintre cele două afecțiuni?
3. Cum se tratează varicela?
   a. Tratament medicamentos și îngrijire la domiciliu
   b. Remedii naturale pentru varicelă
   c. Când e cazul să apelezi de urgență la medic?
4. Prevenire varicelă

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre varicelă

Varicela, cunoscută în popor și sub denumirea de vărsat de vânt, este o infecție virală care se manifestă prin febră și erupții cutanate pe tot corpul. Este o afecțiune întâlnită mai ales la copiii mai mici de 12 ani. În ultimii ani, tot mai multe persoane adulte fac varicelă. Varicela este o boală infecțioasă acută, cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), un virus ADN, membru al grupului de herpesvirusurilor. După infecția primară, virusul varicelo-zosterian rămâne în organism (în ganglionii nervoși senzoriali) ca o infecție latentă. Infecția primară cu VZV provoacă varicelă.

La ora actuală există disponibil, pe scară largă, vaccinul împotriva varicelei, care este recomandat tuturor copiilor sub 13 ani care nu au avut varicelă. De asemenea, este recomandat  și tuturor adolescenților, dar și adulților care nu au fost vaccinați și nu au avut varicelă. Dacă ai avut varicelă, nu este nevoie să faci vaccinul. 

În cele mai multe cazuri, îmbolnăvirea de varicelă se produce o singură dată, boala generând imunitate pe tot parcursul vieții. În cazuri rare, o persoană ar putea să facă din nou boala, mai ales dacă era foarte mică când a avut-o prima dată. Zona zoster este cauzată tot de virusul varicelo-zoster - același virus care provoacă vărsat de vânt. Oricine a avut varicelă poate dezvolta zona zoster. 

Vaccinul este eficient cu peste 85% cel puțin în primii patru ani de la vaccinare. Este posibil să faci zona zoster după vaccinare, deoarece niciun vaccin nu este 100% eficient. Cu toate acestea, vaccinul poate reduce considerabil riscul și intensitatea episoadelor de zona zoster.

În ultimii ani, în literatura de specialitate sunt consemnate o serie de studii care definesc o nouă situație clinică, respectiv reactivarea VZV după administrarea diferitelor vaccinuri COVID-19 sau după dezvoltarea bolii COVID-19, deși cauzalitatea rămâne o chestiune de dezbatere.

Ce este varicela?

Varicela este o afecțiune extrem de contagioasă, diagnosticată în general la copii, însă poate apărea și la adulți. Aceasta este cauzată de infecția cu virusul varicelo-zosterian. Cu toate că este o boală care provoacă disconfort puternic, de cele mai multe ori se vindecă în cel mult două săptămâni.

Cum apare varicela?

Varicela este caracterizată de o erupție cutanată care apare în primă fază pe față și pe trunchi, iar apoi se extinde pe tot corpul. Cu toate că nu pune în pericol viața pacientului, poate cauza o serie de complicații.

Cauze varicelă

Varicela este cauzată de infecția cu virusul varicelo-zosterian, care se transmite prin contactul cu o persoană infectată. Virusul este transmisibil cu 1-2 zile înainte de apariția erupției cutanate și pacientul rămâne contagios până când veziculele capătă o crustă. Orice contact cu un pacient care suferă de varicelă crește riscul individului de a contracta virusul varicelo-zosterian.

Perioada de incubație varicelă

Virusul are o perioadă de incubație de 7-21 de zile. Pacientul care contractează virusul devine, însă, contagios la rândul lui abia cu 24 de ore înainte de apariția erupției cutanate.

Metode de transmitere varicelă

Virusul varicelo-zosterian, care cauzează vărsatul de vânt, se transmite de la o persoană la altă prin salivă sau prin contact cu fluidele din veziculele de la nivelul pielii. Așadar, tusea, strănutul și folosirea la comun a tacâmurilor sau a altor ustensile pot fi mijloace prin care virusul se transmite de la o persoană la alta, precum și prosoapele, hainele și așternuturile.

Factori de risc varicelă

Persoanele care nu au fost expuse virusului varicelo-zosterian sunt predispuse îmbolnăvirii de varicelă. Riscul este, însă, mai mare la următoarele categorii de oameni:

  • Cei care au avut contact recent cu un bolnav de varicelă;
  • Copiii mai mici de 12 ani;
  • Adulții care locuiesc cu copii;
  • Persoanele care lucrează în grădinițe sau școli;
  • Persoanele cu imunitatea slăbită din cauza unor boli sau a unui tratament medicamentos.

Simptome varicelă

Cel mai comun simptom al varicelei constă în iritația cutanată care provoacă mâncărime. În primă fază, apar la nivelul pielii mici umflături de culoare roz. Apoi, acestea capătă aspectul unor vezicule pline cu lichid. Pe măsură ce boala evoluează, veziculele capătă o crustă și încep să se vindece.

Alte simptome ale varicelei, care pot însoți iritația, și care apar cu 1-2 zile înainte de erupția cutanată, sunt:

  • Febră
  • Dureri de cap
  • Pierderea apetitului
  • Stare generală de rău

După 5-10 zile de la apariția erupției cutanate, simptomele încep să dispară.

Evoluție varicelă

În primă fază, apar simptomele precum starea de rău general, febra și pierderea apetitului. Apoi, apare erupția cutanată, care are trei stadii de evoluție:

  • Apariția unor papule (mici bubițe roșii sau roz)
  • Transformarea bubițelor în vezicule pline cu lichid
  • Spargerea veziculelor și formarea unei cruste la suprafața acestora, care se vindecă în câteva zile.

Complicații varicelă

Adulții sunt mai predispuși complicațiilor apărute din cauza varicelei, însă chiar și în rândul acestora sunt destul de rare. Dacă veziculele de la nivelul pielii sunt infectate cu o bacterie, atunci riscul de complicații crește considerabil. Femeile însărcinate, nou-născuții și bebelușii mai mici de 4 săptămâni sunt predispuși complicațiilor în cazul varicelei. Pneumonia, encefalita, deshidratarea, septicemia sau sindromul Reye sunt complicații care pot apărea în urma infecției cu virusul varicelo-zosterian.

Pacientul care prezintă următoarele simptome pe fondul varicelei trebuie să se prezinte la medic și să urmeze recomandările acestuia:

  • Erupția cutanată se răspândește către zona ochilor.
  • Erupția cutanată devine foarte roșie, provoacă dureri și este caldă la atingere (poate fi vorba despre o infecție la nivelul veziculelor).
  • Apar simptome asociate, precum amețelile sau problemele respiratorii.

Varicela la copii vs varicela la adulți

Varicela este considerată o boală a copilăriei, însă adulții care nu au avut această afecțiune în copilărie sunt expuși riscului de a o face la maturitate. Dacă la copii varicela este o boală blândă, care se vindecă de cele mai multe ori fără tratament, în 1-2 săptămâni, la adulți lucrurile se complică.

Adulții sunt mai expuși riscului de a avea complicații decât copiii. Pneumonia este o complicație care adesea apare în caz de varicelă la adulți. Cei care au sistemul imunitar slăbit (din cauza unui tratament pe bază de imunosupresoare ori a unei infecții precum cea cu virusul HIV) ar trebui să se vaccineze împotriva acestui virus, pentru a evita complicațiile.

Varicela la femeile însărcinate

Varicela la femeile însărcinate este periculoasă atât pentru făt, cât și pentru mamă. Riscul de complicații precum pneumonia este mai mare la femeile însărcinate. În ceea ce privește fătul, dacă varicela apare în primele 20 de săptămâni de sarcină, copilul va fi expus riscului de defecte din naștere. Dacă, însă, varicela apare înainte de naștere sau la 48 de ore după venirea pe lume a bebelușului, copilul se poate naște cu o infecție care îi poate pune viața în pericol – varicela neonatală.

Femeile însărcinate care au intrat în contact cu un pacient bolnav de varicelă trebuie să meargă la medic de urgență. Medicul poate prescrie o injecție care conține anticorpi la virusul varicelo-zosterian și care poate reduce riscul femeii de a dezvolta boala, dacă este administrată la maximum 10 zile după infectare.

La femeile însărcinate, anticorpii produși ca urmare a imunizării sau a infecției anterioare sunt transferați prin placentă la făt.

Infecția cu varicelă la femeile însărcinate se poate răspândi prin placentă și poate infecta fătul. Dacă infecția apare în primele 28 de săptămâni de sarcină, se poate dezvolta sindromul varicelei congenitale. Efectele asupra fătului pot include degetele de la mâini și de la picioare subdezvoltate, leziuni structurale ale ochilor, tulburări neurologice și malformații ale vezicii urinare.

Dacă infecția mamei apare cu șapte zile înainte de naștere și până la opt zile după naștere, copilul poate dezvolta varicelă neonatală cu prezentare variind de la erupție cutanată ușoară până la infecție diseminată. Nou-născuții care dezvoltă simptome prezintă un risc ridicat de pneumonie și alte complicații grave.

Herpesul zoster matern, pe de altă parte, constituie un risc redus de complicații neonatale sau sindrom de varicelă congenitală, probabil din cauza anticorpilor materni circulanți stabiliți.

Varicelă și zona zoster – care este legătura dintre cele două afecțiuni?

Zona zoster este cauzată de același virus care declanșează și vărsat de vânt. După vindecarea varicelei, virusul varicelo-zosterian rămâne în organism, însă în formă inactivă. La unii pacienți însă, la un moment dat, din motive necunoscute, virusul se poate reactiva, cauzând de această dată apariția zonei zoster. Virusul varicelo-zosterian nu mai este atât de contagios la pacientul cu zona zoster și se transmite foarte rar prin contact cu saliva sau secrețiile nazale ale unei persoane infectate.

Cum se tratează varicela?

În general, medicii sfătuiesc pacienții cu varicelă să aștepte ca virusul să fie eliminat de organism, iar în acest timp să folosească tratament simptomatic pentru a ameliora simptomele resimțite. În perioada aceasta, pacientul intră în carantină pentru a preveni infectarea altor persoane cu virusul varicelo-zosterian.

Medicul va identifica rapid varicela, prin simpla examinare a erupțiilor cutanate și prin anamneză. Dacă acesta are dubii cu privire la diagnostic, poate cere teste de laborator care să confirme diagnosticul. Analizele de sânge, precum și analiza lichidului din vezicule pot confirma diagnosticul de varicelă.

Tratament medicamentos și îngrijire la domiciliu

La pacienții sănătoși, medicamentele antihistaminice, unguentele pentru erupțiile cutanate sau medicamentele care reduc febra pot fi folosite pentru a ameliora simptomele specifice varicelei.

În unele cazuri, pentru evitarea complicațiilor, medicul poate prescrie și tratament antiviral. Cei care suferă de afecțiuni cronice, copiii foarte mici și bătrânii se află în categoria de risc crescut pentru complicații, iar acest lucru se poate aplica în cazul lor. Tratamentul antiviral nu va vindeca varicela, însă va încetini activitatea virală, ameliorând astfel simptomele și accelerând vindecarea.

Consumul de lichide este recomandat pacienților cu varicelă, întrucât deshidratarea reprezintă un pericol, mai ales în cazul copiilor. Niciun pacient cu varicelă, fie el copil sau adult, nu trebuie să ia aspirină sub nicio formă, întrucât se poate declanșa sindromul Reye. Complicațiile vor fi tratate medicamentos. De pildă, pneumonia va fi tratată cu antibiotice, la fel și infecțiile bacteriene ale veziculelor de la nivelul pielii.

Loțiunea topică cu calamină poate ameliora pruritul. Curățarea zilnică cu apă caldă va ajută la evitarea infecției bacteriene secundare. Acetaminofenul poate fi utilizat pentru a reduce febra.

Persoanele cu risc de a dezvolta complicații și care au avut o expunere semnificativă pot primi imunoglobulină intramusculară varicelo-zosterică, un preparat care conține titruri mari de anticorpi împotriva virusului varicelo-zosterian, pentru a ajuta la prevenirea bolii.

La copii, aciclovirul scade simptomele de vărsat de vânt cu o zi dacă este administrat în decurs de 24 de ore de la debutul erupției cutanate, dar nu are niciun efect asupra ratelor de complicații și nu este recomandat persoanelor cu funcție imunitară normală.

Când vorbim de varicelă la adulți, infecția tinde să fie mai severă, iar tratamentul cu medicamente antivirale (aciclovir sau valaciclovir) este recomandat dacă acestea pot fi începute în decurs de 24 până la 48 de ore de la debutul erupției cutanate.

Îngrijirea de susținere, cum ar fi creșterea aportului de apă și utilizarea de antipiretice și antihistaminice sunt o parte importantă a managementului. Antiviralele sunt de obicei indicate la adulți, inclusiv la femeile însărcinate, deoarece acest grup este mai predispus la complicații. Tratamentul preferat este de obicei terapia orală, dar pentru pacienții imunocompromiși sunt indicate antivirale intravenoase.

Este important ca pacientul să nu se scarpine, pentru ca riscul de infecție să fie redus, dar și pentru a evita cicatricele. De aceea se recomandă tăierea unghiilor copiilor care suferă de varicelă ori punerea în mâinile acestora a unor mănuși din bumbac pe timpul nopții.

Menținerea unghiilor scurte și purtarea mănușilor poate preveni zgârierea și poate reduce riscul de infecții secundare.

Imunoglobulina varicelo-zosterică este utilizată pentru a gestiona pacienții care sunt imunocompromiși. În plus, un vaccin viu atenuat este disponibil din 1995. În urma vaccinului există o seroconversie ridicată, care este de lungă durată. Efectele adverse ale vaccinului sunt rare.

Remedii naturale pentru varicelă

Iată ce remedii naturale pot ameliora simptomele cauzate de varicelă la adulți și la copii:

  • Baia cu apă călduță și puțin bicarbonat de sodiu sau tărâțe de ovăz – o asemenea baie calmează mâncărimile.
  • Purtarea unor haine largi – hainele largi, din materiale cât mai ușoare și naturale, sunt recomandate în această perioadă pentru ca mâncărimile să nu se accentueze.
  • Leziunile foarte pruriginoase pot fi stropite cu apă termală din spray, pentru a calma mâncărimea.

Când e cazul să apelezi de urgență la medic?

În cazul în care copilul a primit diagnosticul de varicelă, e indicat să apelezi la medicul pediatru în următoarele situații:

  • Pielea din jurul veziculelor se înroșește mai tare, se încălzește și devine dureroasă.
  • Copilul prezintă semne de deshidratare.
  • E necesar să apelezi de urgență la ajutor de specialitate în următoarele situații:
  • Varicela apare la un adult cu sistem imunitar slăbit.
  • Ești însărcinată și intri în contact cu un bolnav de varicelă.
  • Nou-născutul are varicelă.

Prevenire varicelă

Varicela este o boală infecțioasă foarte contagioasă, care se transmite de la o persoană la alta pe cale aeriană. Aceasta poate fi prevenită fie prin evitarea contactului cu persoanele bolnave de varicelă (ceea ce nu este posibil mereu), fie prin vaccinare.

Persoanele care au avut deja varicelă sunt imunizate în mod natural, această boală fiind una care apare o singură dată. Este adevărat, însă, că virusul varicelo-zosterian rămâne în organism în formă latentă și se poate reactiva oricând, cauzând zona zoster.

Vaccinarea împotriva varicelei oferă imunitate pe o perioadă îndelungată. Vaccinul se face în două doze, indiferent de vârsta pacientului. Decizia de a face sau nu acest vaccin aparține pacientului sau familiei acestuia. Vaccinul împotriva varicelei este un vaccin viu și conține o cantitate mică de virus slăbit care provoacă varicela. Vaccinul stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi care ajuta la protejarea împotriva varicelei.

Există și situații în care vaccinarea este contraindicată temporar:

  • La pacienții bolnavi,
  • La femeile însărcinate,
  • La pacienții care au primit recent transfuzii.

Dacă ai în familie sau în cercul de cunoscuți pe cineva cu varicelă, limitează contactul pentru câteva zile. Nu folosi ustensile, tacâmuri și alte obiecte la comun cu pacientul cu varicelă. Dezinfectează suprafețele cu care această persoană intră în contact, înainte de a le atinge. Nu atinge erupția cutanată a unui bolnav de varicelă.

#sfatulDOC

Daca te-ai hotarat sa mergi la un medic dermatolog sau infectionist, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME.

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Varicella Zoster (Chickenpox)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448191/ 
Stanford Medicine - Chickenpox (Varicella) and Pregnancy 
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=varicella-and-pregnancy-90-P02161
Pub Med - Varicella Zoster Virus Reactivation Following COVID-19 Vaccination: A Systematic Review of Case Reports 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34579250/
Studiul „Varicella Zoster Virus Reactivation Following COVID-19 Vaccination: A Systematic Review of Case Reports”, apărut în Vaccines (Basel). 2021 Sep 11;9(9):1013. doi: 10.3390/vaccines9091013, autori: Konstantinos Katsikas Triantafyllidis et al.
Pub Med - No. 274-Management of Varicella Infection (Chickenpox) in Pregnancy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30103889/
Studiul „No. 274-Management of Varicella Infection (Chickenpox) in Pregnancy”, apărut în J. Obstet. Gynaecol. Can. 2018 Aug;40(8):e652-e657. doi: 10.1016/j.jogc.2018.05.034, autori: Alon Shrim et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0