Primul Craciun al bebelusului: sfaturi si ponturi pentru parinti

Primul Crăciun pe care îl petreceți cu bebelușul vostru este plin de evenimente frumoase și de "pietre de hotar". Încearcă și tu următoarele recomandări pentru a face Sărbătorile de iarnă mai speciale și pentru a "captura" astfel momentele frumoase pe care le petreceți alături de cel mic.

Cea mai frumoasa perioadă a anului va fi chiar mai minunată acum că ești părinte. Învață să creezi propriile voastre tradiții, să faceți fotografii și să scăpați de stresul cotidian, bucurându-vă din plin de primul Crăciun alături de bebelușul vostru.

Iată cum poți sărbători primul Crăciun al bebelușului vostru!

Poți să faci o tradiție din felicitările de Crăciun

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un lucru pe care proaspeții părinți îl adoră este să îi facă bebelușului fotografii cu fiecare ocazie, iar felicitările de Crăciun sunt "scuza" perfectă pentru a le arăta celor din familiile voastre cât de adorabil este bebelușul. Profită din plin de aceste zile libere de Crăciun, fă câteva felicitări handmade, folosind hârtie colorată, printând câteva poze cu bebelușul și lipindu-le, apoi le poți oferi bunicilor, unchilor, mătușilor și cui dorești tu, pentru a marca astfel primul Crăciun al micuțului tău.

Cumpără-i bebelușului o pijamă de Crăciun

Știi cât este de drăguț bebelușul tău, indiferent de hăinuțele pe care le poartă. Acum poți să marchezi Sărbătorile de iarnă și în alt mod, cumpărându-i celui mic pijamalute sau hăinuțe cu motive de Crăciun: reni, Moș Crăciun, brăduțul și globulețele pot da un plus de culoare garderobei celui mic. Sigur, bebelușul nu va purta multă vreme aceste pijamale (pentru că știi și tu cât de repede crește), însă asta nu înseamnă că nu poți dărui hăinuțele unui alt copilaș.

Gândește-te la tradiții și alege-le pe cele care îți plac

Îți place cum cei din familia ta se îmbracă cu pulovere cu motive de Crăciun în fiecare an, la masa de Sărbători? Sau cum împodobești bradul alături de soțul tău și eventual animalele voastre de companie? Acum, odată cu primul Crăciun al bebelușului, veți avea ocazia să împodobiți bradul în trei și vei putea să creezi tradiții ale micii voastre familii, important este să fii alături de cei dragi și să faceți împreună lucrurile care contează cu adevărat.

Unii oameni au tradiții care le-au fost transmise de când erau copii. Cu toate acestea, nu ar trebuie să-ți fie teamă să îți creezi propriile tradiții pentru noua voastră familie. Puteți să purtați pijamale de Crăciun asortate, să vizionați un film de Crăciun în noaptea dinaintea zilei mari sau să creați decorațiuni pentru brad.

Este puțin probabil ca bebelușul tău să-și amintească primul an al noii tradiții, dar tu o vei face. Primul Crăciun cu copilul tău nu este doar despre copilul tău. Este vorba și despre tine și partenerul tău și este important să reții acest lucru.

Fă-i o vizită lui Moș Crăciun

Sigur, bebelușul tău nu știe acum cine este bătrânelul cu barbă albă, dar tu știi cine e, la fel și părinții și socrii tăi. Toți cei din familia voastră extinsă vor fi încântați să îl vadă pe bebeluș stând în brațele lui Moș Crăciun, pentru a fi fotografiat. Mai nou, există și firme care ți-l pot închiria pe Moș Crăciun pentru o oră sau o jumătate de ora, contra cost, așa că dacă nu vrei să îl scoți pe cel mic din casă, îl poți invita pe Moș Crăciun la voi acasă, pentru a se lasă fotografiat lângă brad. Totuși, așteaptă-te ca micuțul vostru să nu dorească să fie ținut în brațe de un străin. În acest caz, ai putea să-l ții tu în brațe, în timp ce-i vorbești bebelușului despre bătrânelul cu barbă albă.

Creează un ornament special pentru brad

Ornamentele de brad sunt importante, mai ales dacă te gândești la toate amintirile și momentele speciale asociate cu aceste obiecte micuțe. Iar primul Crăciun al copilului vostru este un eveniment major, așa că îl poți sărbători cu ajutorul unui ornament sau globuleț (handmade sau nu), decorat sau nu cu numele sau poza micuțului, pe care îl vei scoate din cutie an după an. Poți crea un ornament foto cu poza ta preferată din an sau poți să personalizezi acel ornament cu numele bebelușului.

Faceți o ședință foto specială

Poate că nu îți dai seama, dar bebelușul tău este la o vârstă ideala pentru a-i face unele dintre cele mai grozave fotografii. Nu o să iasă din cadru, deși poate îți va fi greu să îl faci să stea locului. Fă-i poze micuțului când prinzi cât mai multă lumină naturală și folosește bradul împodobit pe post de fundal.

Pune-l și pe tati la treabă și împreună veți face una dintre cele mai reușite ședințe foto în familie, chiar dacă unele poze vor ieși mișcate. Că să te asiguri că ai prins unghiul perfect în care stă bebelușul tău, fă cât mai multe poze și simțiți-vă bine în trei. Puteți folosi, pe post de decor, și alte obiecte, cum ar fi globulețe, beteală, bentițe cu coarne de ren sau căciuli roșii de Moș Crăciun, pe care să vi le puneți toți trei.

Respectă rutina bebelușului tău și pe perioada Sărbătorilor

Primul Crăciun al bebelușului este o perioadă interesantă, dar ar trebui să încerci să păstrezi rutina micuțului vostru. Amintiți-le rudelor că sunteți norocoși să vă vedeți, dar că rutina bebelusului este o necesitate care nu se negociază, atât pentru tine, cât și pentru copil.

Cumpără-i un cadou de care să-ți amintești cu drag peste ani

Oricât de mult dorim ca primul Crăciun al bebelușului nostru să fie cât mai magic cu putință, realitatea este că un bebeluș nu va înțelege dacă i-au fost aduse două cadouri sau două sute.
De aceea, recomandarea mea este să nu-i cumperi bebelușului cele mai noi și cele mai bune jucării, pentru că realitatea este că el nu va ști. Desigur, potrivite vârstei, jucăriile de dezvoltare sunt întotdeauna binevenite, dar gândește-te practic la cadourile pe care le cumperi sau pe care le-ai cerut altora să le cumpere.

Cadourile, cum ar fi următoarea mărime la haine sau inelele pentru dentiție și jucăriile de mestecat sunt mai benefice pentru tine și copilul tău decât o altă jucărie care scoate sunete.
Dacă vrei totuși să-i iei ceva special bebelușului tău, rezumă-te la un singur lucru. Aceste bunuri de preț sunt adesea mai valoroase decât multe lucruri mici. În plus, multe rezistă timpului, cum ar fi o brățară minusculă de aur, o ceașcă gravată pentru bebeluși, un animal de pluș sau chiar o pilotă făcută din hăinuțele bebelușului mult prea mici.

Totodată, Crăciunul înseamnă o mulțime de cadouri de la prieteni și familie!

Jocul este o parte cheie a modului în care copiii învață să prospere în lume și, dacă jucăriile sunt aduse pe post de cadouri, este vital ca acestea să fie adecvate vârstei. Orientările de vârstă care sunt emise jucăriilor nu se bazează doar pe nivelurile de dezvoltare ale copilului, ci iau în considerare preocupările legate de dimensiunea pieselor detașabile care ar putea reprezenta pericole de sufocare pentru bebeluși. Așa că ai grijă ca micuțul tău să nu se joace cu jucării care nu sunt potrivite vârstei sale.

Gătește în avans

Printre multele lucruri pentru care este cunoscut Crăciunul este mâncarea. Mulți oameni așteaptă cu nerăbdare o cină mare de Crăciun. Găsirea timpului pentru a pregăti numeroase feluri de mâncare cu un nou bebeluș poate fi însă dificil, așa că gătitul în avans și depozitarea în congelator te va scuti de mult timp petrecut printre oale și tigăi.

Evită să vă comparați cu alți părinți

Pentru propria ta bunăstare mentală, este important să eviți să te compari cu alți proaspeți părinți și cu ceea ce fac aceștia pentru primul lor Crăciun în trei. Având în vedere natura invazivă a rețelelor sociale, viețile tuturor sunt acum expuse pentru ca toți să le vadă. Dar, destul de des, oamenii postează doar momentele frumoase, care nu sunt neapărat o descriere exactă a vieții lor.
Este important să reții acest lucru atunci când utilizați rețelele sociale.

Doar pentru că unii părinți spun că micuțul lor doarme 12 ore pe noapte, nu înseamnă că acest lucru este complet corect. Un zâmbet radiant poate masca sentimentele de tristețe și, în acest sens, zicala „camera nu minte niciodată” nu poate fi mai departe de adevăr.

Așa că încearcă să te concentrezi pe tine și pe familia ta și să te asiguri că faci amintirile pe care vrei să le faci. Ceea ce este potrivit pentru o familie poate să nu fie potrivit pentru a ta, așa că învață să nu ții cont de ceea ce fac alte familii. Bebelușii sunt imprevizibili, așa că nu vă simțiți descurajați dacă nu reușiți să obțineți imaginea perfectă de familie în fața șemineului, așa cum fac alții. 

Este important să-ți gestionezi așteptările cu privire la cum va arăta primul tău Crăciun ca părinte. Deși s-ar putea să simți presiunea de a le face pe toate, primul Crăciun cu noul tău copil va fi memorabil indiferent de situație. Primul Crăciun al copilului tău este doar atât, primul. Vor mai fi atât de multe șanse de a face toate acestea din nou. Învață din experiență, indiferent de ce s-ar întâmpla.  
Un părinte relaxat îl ajută și pe copil să fie relaxat, așa că așază-te confortabil, deschide câteva cadouri și bucură-te de primul tău Crăciun împreună cu bebelușul tău. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stanford Medicine Children's Health - Toy Safety—Prevention
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=toy-safetyprevention-90-P02999

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0