Neuroblastomul: cauze, simptome, tratament

Neuroblastomul este un tip rar de cancer care afectează mai ales copiii și apare din cauze necunoscute. Există câteva opțiuni de tratament pentru neuroblastom, în funcție de stadiul în care se află cancerul.

Ce este neuroblastomul?

Neuroblastomul este un cancer care începe în anumite forme foarte timpurii ale celulelor nervoase, cel mai adesea întâlnite la embrion sau făt. Termenul de „neuro se referă la nervi, în timp ce „blastom” se referă la un cancer care începe în celulele imature sau în curs de dezvoltare. Acest tip de cancer apare cel mai adesea la sugari și copii mici.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Neuroblastomul este un tip foarte rar de cancer, care afectează cel mai frecvent copiii, reprezentând aproximativ 6% dintre toate cazurile de cancer la copii. Majoritatea neuroblastoamelor încep în abdomen, fie într-o glandă suprarenală, fie în ganglionii nervoși simpatici. Restul cancerelor de acest tip încep în ganglionii simpatici de lângă coloana vertebrală, în piept sau gât ori în pelvis.

Din ce cauze apare neuroblastomul?

Nu se cunoaște cauza reală a neuroblastomului. Potrivit Spitalului de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, neuroblastomul apare atunci când celulele nervoase care se dezvoltă devin canceroase, lucru care se poate întâmpla în stadiul fetal sau după naștere. Copilul poate moșteni neuroblastomul, deci părinții biologici cu antecedente personale sau familiale ale bolii o pot transmite copiilor.

Printre factorii de risc pentru neuroblastom se numără vârsta (acest cancer este cel mai frecvent la sugari și copii foarte mici), ereditatea (în aproximativ 1% până la 2% dintre cazuri, copiii cu neuroblastom au un istoric familial de boală), defectele congenitale (unele studii au arătat că acei copii cu anumite defecte congenitale ar putea avea un risc crescut de a dezvolta neuroblastom).

Câte stadii are neuroblastomul?

Sistemul internațional de stadializare a grupului de risc pentru neuroblastom (INRGSS) împarte dezvoltarea neuroblastomului în patru etape:

  • L1: Tumoarea nu s-a răspândit în structurile vitale ale corpului și este limitată la o zonă, cum ar fi gâtul, pieptul sau stomacul. Nu există factori de risc definiți de imagine (IDRF-uri).
  • L2: Tumoarea nu s-a răspândit departe de locul de origine, dar are cel puțin un IDRF.
  • M: Tumora s-a răspândit în alte părți ale corpului.
  • SM: Tumoarea s-a răspândit doar la nivelul pielii, ficatului și / sau măduvei osoase la copiii cu vârsta sub 18 luni. La examinare, mai puțin de 10% dintre celulele măduvei sunt canceroase.

Ce simptome are un copil cu neuroblastom?

Simptomele neuroblastomului variază în funcție de locul în care cancerul s-a localizat în organism. Unele dintre simptomele mai generale pot include: o formațiune nedureroasă în abdomen, piept, bazin sau gât, umflarea pieptului superior, a gâtului și a feței, picioare umflate, dureri în piept, pierdere în greutate, tuse persistentă, dureri de spate, slăbiciune a picioarelor, amorțeală sau paralizie, leziuni ale pielii sau noduli, care pot fi de culoare albastră sau violet.

Neuroblastomul poate provoca dureri la nivelul oaselor dacă s-a răspândit în acea zonă. Aceasta înseamnă că un copil afectat ar putea să șchiopăteze, să nu vrea ori să nu poată să meargă. Copilul s-ar putea confrunta și cu simptome legate de ochi, cum ar fi exoftalmie, cearcăne sub ochi, probleme cu vederea, vânătăi în jurul ochilor, o pleoapă căzută, schimbarea culorii irisului.

Cum se pune diagnosticul de neuroblastom?

Testele imagistice sunt importante pentru diagnosticarea, stadializarea, planificarea tratamentului și urmărirea copiilor cu neuroblastom. Tipurile de teste imagistice pot include ecografie, scanare imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), tomografie computerizată (CT sau CAT), radiografie, tomografie cu emisie de pozitroni (PET). Aceste scanări îi pot ajuta pe medici să elaboreze un plan de tratament personalizat, care să se potrivească fiecărui copil.

Cum se tratează neuroblastomul?

Tratementul pentru neuroblastom se face în funcție de grupul de risc în care se află copilul: scăzut, intermediar sau ridicat.

Tratament neuroblastom pentru copiii cu risc scăzut

  • Unii copii, în special sugarii foarte mici cu tumori mici ar putea să nu aibă nevoie de tratament, deoarece unele dintre aceste neuroblastoame vor dispărea singure.
  • Dacă un copil are un risc scăzut și tumora poate fi ușor îndepărtată, intervenția chirurgicală ar putea fi singurul tratament necesar.
  • Dacă o mare parte a tumorii nu poate fi îndepărtată, tumora se mărește după operație sau provoacă simptome, se administrează de obicei chimioterapie.
  • Pentru acei câțiva copii care au simptome de la o tumoare cu risc scăzut care nu pot fi tratați în condiții de siguranță imediat cu o intervenție chirurgicală, ar putea fi administrat mai întâi un curs scurt de chimioterapie. De exemplu, dacă tumoarea apasă pe măduva spinării sau afectează respirația, chimioterapia poate fi utilizată pentru a micșora tumora și pentru a controla simptomele. S-ar putea utiliza o scurtă terapie cu radioterapie dacă simptomele nu se îmbunătățesc cu chimioterapia, viața copilului este în pericol sau apare compresia măduvei spinării.
  • Sugarii cu boală în stadiul SM și fără simptome pot fi adesea urmăriți cu atenție fără tratament, deoarece aceste tipuri de cancer dispar de la sine. Dacă tumora cauzează probleme precum ficatul mărit, care poate pune viața în pericol pentru sugarii foarte mici, chimioterapia mai puțin intensă poate fi utilizată pentru a micșora tumora.

Tratament neuroblastom pentru copiii cu risc intermediar

Intervenția chirurgicală este o parte importantă a tratamentului pentru copiii cu risc intermediar, dar rareori este suficientă singură. Copiilor li se administrează de obicei 4-8 cicluri de chimioterapie înainte sau după operație.

Tratament neuroblastom pentru copiii cu risc ridicat

Copiii cu risc crescut necesită un tratament mai agresiv, care include adesea chimioterapie, intervenție chirurgicală, radioterapie, transplant de celule stem, imunoterapie și terapie cu retinoizi. Tratamentul se face adesea în trei faze:

  • Inducție. Scopul acestei faze este de a face ca neuroblastomul să fie remis prin distrugerea sau îndepărtarea a cât mai mult din acesta. Tratamentul începe de obicei cu chimioterapie.
  • Consolidare. În această fază se aplică un tratament mai intensiv pentru a încerca neutralizarea celulelor canceroase rămase în corp. Se administrează chimioterapie cu doze mari, urmată de unul sau două transplanturi de celule stem și radioterapie.
  • Întreținere. Scopul acestei faze de tratament este de a reduce șansa ca neuroblastomul să revină. Tratamentul este administrat de obicei timp de aproximativ 6 luni după ce consolidarea a fost finalizată și include retinoizi și imunoterapie cu un anticorp monoclonal și citokine cu activare imunitară.

Se poate preveni neuroblastomul?

Unele studii sugerează că femeile însărcinate care iau vitamine prenatale sau acid folic ar putea reduce riscul de neuroblastom al copilului, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer - What Is Neuroblastoma?
https://www.cancer.org/cancer/neuroblastoma/about/what-is-neuroblastoma.html
Mayo Clinic - Neuroblastoma
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neuroblastoma/symptoms-causes/syc-20351017


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0