Nazofaringita la copii

Copilului îi curge nasul de câteva zile și secrețiile nazale devin purulente? Atenție! Dacă nu este tratată corespunzător, nazofaringita poate da complicații.

Având în vedere terenul de predispozitie, cauzele nazofaringitei la copii constau în trei factori principali:

 • organisme patogene
 • iritanti de mediu si prezenta terenului alergic
 • factori structurali, precum polipii nazali, deviatia de sept și hipertrofia amigdalelor, care afectează fluxul secrețiilor nazale prin faringe.

Până ajungi cu cel mic la pediatru, curăță-i nasul de mai multe ori pe zi cu ser fiziologic sau cu un spray cu apă de mare, iar dacă are febră, administrează-i paracetamol (paracetamolul este cel mai des prescris medicament și este singurul care poate fi utilizat înainte de vârsta de 3 luni.)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Internarea în spital este obligatorie la nou-născuții și la sugarii sub 3 luni în următoarele situații: dacă au febră peste 39 ºC, febră care persistă 2-3 zile, mai ales dacă există semne de deshidratare, dificultăți de respirație, adinamie și atunci când evoluția copilului nu este favorabilă după 72 ore – 96 ore de la debutul febrei.

Nazofaringita, o boală adaptativă

La sugarii cu vârsta sub doi ani, nazofaringita este o „necesitate”, deoarece, în utero, fătul trăia într-un mediu steril. După naștere, copilul se confruntă cu virusuri, microbi și prin urmare, nazofaringita îi permite să-și construiască imunitatea. De regulă, nazofaringita dispare în două-trei zile. Totuși, pentru a limita riscul de complicații, consultă medicul încă de la primele simptome.

Rinita alergică apare când organismul copilului reacționează exagerat la acarieni, fum de tigara, chimicalele folosite la curatenie, detergenti si balsam de rufe, sampoane sau alti alergeni care nu cauzează probleme pentru majoritatea oamenilor. 

Simptomele nazofaringitei la copii

Afecțiunea debutează cu rosu in gat, durere și febră moderată, sub 39° C. Aceste simptome durează aproximativ trei zile. Apoi, nasul se înfundă și curge câteva zile. Secrețiile nazale devin verzi sau gălbui și dense. Atunci apare tusea și durează în jur de zece zile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauzele nazofaringitei la copii

Nazofaringita, cunoscută în mod obișnuit ca răceală obișnuită, este o infecție virală ușoară a zonei din interiorul nasului (cavitatea nazală) și a faringelui (localizată în spatele cavității nazale). Membrana mucoasă produce un lichid pentru a umidifica aerul care este inspirat, dar atunci când este infectată, mucoasa este iritată și se umflă. Mucoasa produce mai mult fluid, de unde rezultă nasul înfundat și care curge.

Nazofaringita este cea mai frecventă patologie infecțioasă la copii: între 6 luni și 6 ani, vor avea, în medie, 4 - 5 episoade de nazofaringite pe an. Există mai mult de 200 de virusuri capabili să provoace această boală. Copiii se îmbolnăvesc foarte des pentru că sistemul lor imunitar nu este încă matur (va fi, de asemenea, stimulat de aceste infecții).

Complicațiile care pot apărea: otită, laringită, bronșită

Când durează mai mult de câteva zile, nazofaringita poate duce la alte patologii ORL. Dezvoltarea bacteriilor poate provoca otită acută. La copiii mici care au sub doi ani, această patologie necesită utilizarea tratamentului cu antibiotice. După varsta de doi ani, în unele cazuri, otita se poate vindeca de la sine, fără antibiotice, pur și simplu luând analgezice și antipiretice.

 • Faringita virală dispare de la sine cu gargară cu apă sărată, analgezice și lichide suplimentare pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.
 • Faringita bacteriană se tratează cu antibiotice; Penicilina sau amoxicilina reprezinta  antibiotice de electie pentru tratarea faringitei streptococi din grupa A.
 • Faringita fungică, de obicei cu candida necesita badijonari orale cu solutii de glicerina boraxata, nistatin, dar posibil si medicamente antifungice.

Unii copii pot suferi, de asemenea, de laringită care cauzează disconfort respirator și disfonie.  Este recomandat să existe de asemenea, un umidificator în camera unde stă copilul. O altă complicație este bronșita virală, care nu trebuie tratată cu antibiotice, ci cu antipiretice.

Între 2 și 3 ani, una dintre complicațiile nazofaringitei este sinuzita bacteriană care, pe lângă curățarea frecventă a nasului, necesită tratament cu antibiotice, prescris de medicul pediatru.

Între 7 și 8 ani, copilul poate avea rinită alergică care, pe lângă curățarea nasului, necesită prescrierea antihistaminicelor orale, dar și a altor medicamente, în funcție de gravitatea simptomelor.

Remedii naturale si dieta in nazofaringita 

Mierea este unul dintre cele mai bune remedii pentru durerea în gât datorită proprietăților sale antibacteriene naturale care îi permit să acționeze ca un vindecator de răni, oferind imediat ameliorarea durerii în timp ce lucrează pentru reducerea inflamației.

Ceaiul cald sau apa cu lamaie si miere - un expectorant dovedit - pot calma gatul inflamat al copilului tau. Lichidele calde pot ușura, de asemenea, senzația de „gâdilat în gât” și de tuse uscată. Inhalarea aburului, împreună cu consumul de multe lichide, poate, de asemenea, ajuta la lichefierea mucusului.

Lămâile sunt excelente pentru durerile de gât, deoarece pot ajuta la descompunerea mucusului și pot ameliora durerea. În plus, lămâile sunt pline cu vitamina C, care poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și îi poate oferi mai multă putere de a lupta împotriva infecției.

Unul dintre cele mai comune și dovedite științific beneficii pentru sănătate ale ghimbirului este că poate trata durerile de gât. Ghimbirul ajută la calmarea durerii în gât în două moduri - unul prin ameliorarea durerii și al doilea prin combaterea infecțiilor,

Smoothi-urile făcute cu ingrediente cu conținut scăzut de zahăr și cu conținut ridicat de antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure, varza kale sau țelina, ajută la calmarea gâtului și la întărirea sistemului imunitar. Adăugați fructe precum portocala sau mandarina pentru a îmbunătăți vitamina C și pentru a grăbi recuperarea.

Deoarece sunt un fruct moale și sănătos, bananele vor fi blânde cu durerile în gât.

Supa de pui - în trecut, cercetările au sugerat că legumele și puiul din supa de pui pot avea proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la curățarea căilor respiratorii, ceea ce poate reduce simptomele durerii în gât.

Când este recomandată operarea polipilor?

Adenoidectomia nu este recomandată niciodată înainte de vârsta de 18 luni. Este propusă în următoarele cazuri:

 • când copilul are nazofaringite recurente;
 • când există o obstrucție cronică și copilul respiră cu gura deschisă în timpul zilei;
 • când are dificultăți să respire noaptea și sforăie;
 • când are apnee de somn.

Iată câteva sfaturi pentru a preveni nazofaringita:

 • Spală sau dezinfectează obiectele utilizate în mod obișnuit, cum ar fi jucăriile, cheile, telefoanele și clanțele de la usă. Folosește un dezinfectant de mână atunci când nu ai acces la săpun și apă.
 • Menține copilul departe de persoanele bolnave.
 • Spală-te pe mâini înainte de a alăpta sau hrăni copilul.
 • Sterilizează suzetele copilului.
 • Spală-ți mâinile tale și mâinile copilului după ce îi ștergi nasul.
 • Învață-l pe cel mic să împiedice răspândirea microbilor acoperind nasul și gura cu un șervetel atunci când strănută sau tușește și să se spele cât mai des pe mâini.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.santemagazine.fr/sante/grossesse-et-bebe/sante-du-bebe/quelles-sont-les-complications-dune-rhinopharyngite-chez-lenfant-426944
https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/rhinopharyngite-enfant/traitement-medical
https://www.sciencesetavenir.fr/sante-maladie/rhinopharyngite-de-l-enfant-causes-et-traitements_104629


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0