Infectiile urinare la copii: cum se manifesta si cum se trateaza

Infecțiile urinare sunt destul de frecvente în rândul copiilor, iar fetițele sunt cele mai afectate. Din fericire, acestea nu reprezintă o problemă de sănătate gravă și pot fi tratate cu ușurință prin administrarea unui tratament medicamentos pe bază de antibiotice. Dacă sunt, însă, neglijate, infecțiile urinare netratate pot cauza daune renale permanente.

Tractul urinar produce și stochează urina, unul dintre deșeurile lichide ale corpului; tractul este alcătuit din rinichi (filtrele corpului, care elimină deșeurile și apa din sânge), ureterele (tuburi subțiri care transportă urina de la rinichi la vezica urinară), vezica urinară (recipient asemănător unui sac, care stochează urina înainte de a părăsi corpul și uretra (tub care transportă urina din vezica urinară către exteriorul corpului).

Când deșeurile și excesul de apă sunt eliminate din sânge de către rinichi, se formează urina. Urina este un produs secundar al sistemului de filtrare al corpului - rinichii – și în mod normal nu conține bacterii. Cu toate acestea, bacteriile pot pătrunde în sistemul urinar din exteriorul corpului, cauzând probleme precum infecția și inflamația. O infecție urinară poate implica uretra (uretrită), rinichii (pielonefrită) sau vezica urinară (cistită).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Infecțiile urinare sunt clasificate, în funcție de localizare, astfel:

  • Infecții urinare superioare - afectează rinichii sau uretrele;
  • Infecții urinare inferioare - acestea sunt infecții la nivelul vezicii urinare.

Cât de des apar infecțiile de tract urinar?

Infecțiile de tract urinar sunt foarte frecvente, oricine poate face o astfel de infecție, dar apar mai des la femei - cam la una din 5 femei de-a lungul vieții. Deși sunt mai des întâlnite la femei, infecțiile urinare pot afecta, totuși, și bărbații, seniorii și copiii. Unul până la 2% dintre copii dezvoltă infecții ale tractului urinar.

Din ce cauze apar infecțiile urinare la copii?

În cele mai multe cazuri, infecțiile urinare la copii sunt declanșate de bacteriile care pătrund din sistemul digestiv în uretre. Acest lucru se poate petrece mai ales la fetițe, atunci când nu se șterg așa cum trebuie după ce merg la toaletă. Părinții trebuie să le învețe pe fetițe să se șteargă întotdeauna pornind dinspre față către spate, niciodată invers, pentru ca bacteriile din rect să nu intre în uretră.

Există și câțiva factori care contribuie la apariția infecțiilor de tract urinar la copii și anume:

  • Constipația (determină inflamarea colonului, care pune astfel presiune pe vezica urinară și nu permite golirea completă a acesteia, favorizând așadar multiplicarea bacteriană).
  • Abținerea atunci când copilul are nevoie să meargă la toaletă. Cu cât cel mic urinează mai rar, cu atât riscul de infecție urinară e mai mare.

Cum se manifestă infecțiile urinare la copii?

Este dificil de identificat infecția urinară la copiii foarte mici întrucât aceștia nu reușesc să își comunice simptomele. Însă la copiii mai mari de 2 ani, părintelui îi va fi mai ușor să sesizeze problema întrucât cei mici vor acuza în primul rând dureri la urinare.

Simptome infecții urinare copii includ:

  • Durere/ usturime/ disconfort la urinare
  • Urinări frecvente
  • Dureri abdominale sau de spate
  • Urină cu miros neplăcut
  • Urină cu aspect tulbure
  • Febră
  • Letargie
  • Irascibilitate
  • Pierderea apetitului

Simptome de infecție urinară la copiii mai mici

Nu este întotdeauna evident când un sugar sau un copil mai mic de 2 ani are o infecție urinară, deci un test de urină este singura modalitate de a afla cu certitudine dacă cel mic are o infecție a vezicii urinare sau a rinichilor. Când un copil mic are simptome de infecție urinară, acestea pot include febră (care poate fi singurul semn clar), vărsături sau diaree, iritabilitate sau agitație, lipsa poftei de mâncare și încetinirea creșterii în greutate.

Simptome de infecție urinară la copiii mai mari

Simptomele unei infecții ale vezicii urinare la un copil cu vârsta de peste 2 ani pot include durere sau arsură la urinare, urină tulbure, închisă la culoare, cu urme de sânge sau urât mirositoare, nevoia intensă de a urina des, durere în zona inferioară a abdomenului sau a spatelui, febră.

Diagnosticarea infecțiilor urinare la copii

Dacă observi semne care te pun pe gânduri și suspectezi o infecție de tract urinar la copilul tău, mergi cu el la medicul pediatru. O analiză a urinei va stabili imediat dacă este vorba sau nu despre o infecție urinară. Dacă va considera că este necesar, medicul va face și o ecografie a vezicii urinare sau a rinichilor, sau va indica o tomografie computerizată ori un RMN.

Cum se tratează infecțiile urinare la copii?

Copilul care manifestă simptome de infecție urinară trebuie dus la medic pentru a primi tratament corespunzător. Pe lângă tratamentul indicat de acesta, se poate apela și la remedii naturale ajutătoare.

Tratament medicamentos

Pentru a reduce riscul de afectare renală, e important ca tratamentul să fie început imediat după ce se stabilește diagnosticul de infecție urinară. Terapia cu antiobiotice este aleasă de medic în funcție de bacteria care a cauzat problema, iar durata acesteia este stabilită în funcție de severitatea infecției urinare. Cele mai frecvent folosite antibiotice pentru tratarea infecțiilor urinare la copii sunt amoxicilină, amoxicilină/acid clavulanic, ampicilină, trimethoprim/sulfametoxazol, nitrofurantoin.

În general, infecția urinară va fi combătută în 24-48 de ore de la începerea tratamentului cu antibiotice. Este important însă ca tratametul să fie administrat până la final, chiar dacă starea copilului s-a îmbunătățit. Altfel, există riscul de revenire a infecției urinare. Dacă nu observi o îmbunătățire a stării de sănătate a copilului în 3 zile după începerea tratamentului cu antibiotice, ia din nou legătura cu medicul pediatru.

Remedii naturale

Copilul ar trebui să bea mai multă apă, ceai de plante, supe și să urineze des pentru a accelera vindecarea. Lichidul cel mai indicat este apa simplă. De asemenea, o pernă elecrtică sau o sticlă plină cu apă caldă puse pe spatele sau pe abdomenul copilului ar putea ajuta la atenuarea durerii cauzate de o infecție a rinichilor sau a vezicii urinare.

Cum poți reduce riscul de infecție urinară la copii?

Pentru prevenirea infecției urinare la copii, părintele poate lua următoarele măsuri:

Schimbă des scutecele copilului mic

Unii copii pur și simplu nu urinează suficient de des, iar bacteriile se pot înmulți și pot provoca o infecție atunci când urina rămâne prea mult timp în vezică. Cine are grijă de cei mici ar trebui să le schimbe des scutecele și să le curețe bine zona genitală cu produse blânde, special pentru copii, care nu irită pielea.

Învață copilul să meargă la toaletă când are nevoie

Încurajează-ți copilul să meargă la toaletă de câte ori simte nevoia. Mulți copii uită că trebuie să meargă la toaletă sau întârzie momentul mai ales când sunt în toiul unui joc de care nu vor să se desprindă.

Educă fetița să se șteargă adecvat

Învață copiii mai mari, în special pe fetițe, să se șteargă din față spre spate când folosesc toaleta.

Încurajează-ți copilul să bea apă suficientă

Cum spuneam, când copilul se ia cu joaca, nu mai este atent la nevoile corpului, așa că este de datoria adulților care au grijă de el să îi reamintească să bea apă. 

Ai grijă la constipație

Scaunele dure pot apăsa pe tractul urinar și pot bloca fluxul de urină, permițând bacteriilor să se dezvolte. Pe lângă faptul că e necesar să fii atent ca cel mic să bea suficientă apă de-a lungul zilei, trebuie ca acesta să aibă în alimentație suficiente fibre pentru un tranzit intestinal normal (legume, fructe și leguminoase).

Evită hainele sintetice

Nu îmbrăca fetițele cu haine foarte mulate sau din materiale sintetice – lenjeria intimă sintetică, dar și colanții sau pantalonii foarte strânși favorizează infecțiile urinare. Copiii ar fi bine să poarte lenjerie de corp din bumbac și haine mai lărguțe.

Evită spumantele de baie

Nu pune spumă în cadă atunci când le faci baie fetițelor – spuma de baie poate pătrunde în uretră, ducând la infecție urinară.

Poate sucul de merișor să prevină o infecție a tractului urinar?

Mulți oameni spun că sucul de merișoare i-a ajutat să-și trateze o infecție urinară sau să prevină reapariția după ce s-au vindecat. Cercetătorii analizează în prezent subiectul, dar nu au găsit încă un răspuns definitiv. Medicii recomandă ca persoanele care au în antecedente o infecție urinară să aibă grijă să bea destulă apă de-a lungul zilei. Deși adăugarea unui pahar de suc de merișoare neîndulcit în meniul zilnic nu este o modalitate dovedită științific de a preveni o infecție urinară, consumul acestui remediu nu face niciun rău, mai ales dacă se cere sfatul medicului înainte. 

Care este prognosticul pacientului cu infecție urinară?

Infecțiile tractului urinar răspund de obicei foarte bine la tratament. Odată ce medicul identifică tipul de bacterie și prescrie antibioticul potrivit, simptomele ar trebui să dispară destul de repede. Este important, totuși, ca pacientul să ia tratamentul până la capăt, în dozele și pe durata prescrisă de medic, chiar dacă se simte mai bine.

Dacă un copil sau un adult are infecții urinare frecvente sau dacă simptomele nu se ușurează rapid, medicul poate verifica dacă este o infecție rezistentă la antibiotice, care poate necesita antibiotice intravenoase sau tratamente alternative. Unii copii fac infecții urinare repetate (recurente) care, dacă nu sunt tratate, pot provoca leziuni renale, în special la copiii mai mici de 6 ani.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - Bladder Infection (Urinary Tract Infection—UTI) in Children
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/urinary-tract-infections-in-children
Merck Manuals - Introduction to Urinary Tract Infections (UTIs)
https://www.merckmanuals.com/professional/genitourinary-disorders/urinary-tract-infections-utis/introduction-to-urinary-tract-infections-utis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0