Extinderea vocabularului copilului – strategii eficiente

Copilul detine propriile mecanisme de invatare si de dezvoltare a vocabularului, insa adesea parintii si-ar dori sa contribuie la acest proces. Ei bine, exista cateva strategii care pot fi de ajutor in acest sens.

Este extrem de important ca parintele sa inteleaga faptul ca fiecare copil sa dezvolta in timpul lui si ca nu e nimic in neregula daca cel mic are un vocabular mai restrans decat alti copii de varsta lui.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti folosi insa cateva strategii pentru a le extinde vocabularul celor mici:

Foloseste cuvinte “de adulti” in discutiile cu copiii atunci cand vorbesti cu cei mici, fara sa iti dai seama, cauti cele mai simple si usor de inteles cuvinte. Incearca, mai degraba, sa presari conversatiile cu cei mici cu cateva cuvinte mai complicate.

Lasa-l pe cel mic sa povesteasca – este foarte important pentru dezvoltarea vocabularului sa ii citesti celui mic povesti, insa uneori il poti provoca sa iti spuna o poveste, asa cum si-o aminteste el. Provocarea aceasta il va determina sa se autodepaseasca, facandu-l sa caute si sa foloseasca cele mai potrivite cuvinte pentru teserea firului narativ. Daca simti ca cel mic se blocheaza, pune-i intrebari ajutatoare pentru a-l scoate din impas.

Fa conversatie chiar daca cel mic nu iti poate raspunde asa cum ar trebui – fa-ti un obicei din a vorbi cu cel mic pe parcursul zilei, indiferent de actiunile intreprinse. De pilda, atunci cand pregatesti masa, povesteste-i pas cu pas ce ai de facut. In timp ce conduci si el sta in scaunul lui, descrie-i peisajele vazute, iar dupa ce porti o conversatie telefonica, pune-l pe cel mic in tema spunandu-i ce si cu cine ai vorbit.

 

 

Corecteaza-i greselile cu grija –trebuie sa fii foarte atent la modul in care corectezi o greseala de vorbire a copilului. Este important ca cel mic sa fie corectat, insa conteaza foarte mult maniera in care este corectat. Fa-o cu blandete, fara sa razi de el sau sa adopti un ton autoritar. Altfel, copilul se va simti umilit si exista riscul sa refuze sa vorbeasca.

Foloseste sinonime – prefa-te ca nu reusesti sa gasesti termenul potrivit pentru anumite cuvinte si cauta un sinonim. De pilda, intreaba-l pe cel mic “cum este elefantul?”. Daca el iti raspunde “mare”, tu spune-i “da, asa este, e foarte mare, de fapt, urias”. Treptat, cel mic isi va imbogati vocabularul cu o serie de sinonime ale cuvintelor pe care le cunoaste.

Ai rabdare – rabdarea este extrem de importanta atunci cand vine vorba despre vocabularul celor mici, precum si despre copii, in general. Repeta cuvintele ori de cate ori este necesar, si fa-o fara sa te arati iritat si sa iti pierzi calmul. Cu cat copilul este mai relaxat cu privire la acest subiect, cu atat mai rapida va fi evolutia sa. Pe de alta parte, daca cel mic se simte stresat de parinte, va fi intimidat si progresul sau va fi incetinit. Extinderea vocabularului trebuie sa fie o bucurie atat pentru cel mic, cat si pentru parinte, nicidecum o corvoada. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0