Durerea lombara la copii si adolescenti

Dacă durerea lombară în rândul adulților reprezintă o problemă comună și, de multe ori, nu prea gravă, atunci când aceasta apare în copilărie sau adolescență poate trăda o problemă serioasă. De ce apar durerile lombare la copii și tineri și cum se tratează?

Flexibilitatea coloanei vertebrale la copii și adolescenți este mai mare decât la adulți, de aceea, durerile lombare sunt mai rar întâlnite în rândul celor mici. Totuși, de ce apar?

Cercetări recente arată că durerea tranzitorie de spate este relativ frecventă la copii, în special după pubertate. Majoritatea copiilor cu dureri de spate au simptome ușoare, neinvalidante și nu caută îngrijiri medicale, spun oamenii de știință. Prevalența și cele mai frecvente cauze variază în funcție de populație și de contextul de evaluare.

Incidența durerilor de spate crește odată cu dezvoltarea copilului. Într-o cercetare care a inclus mai mult de 5000 de copii și adulți tineri, 7% dintre copiii de 12 ani au avut cel puțin un episod de durere de spate. Incidența cumulativă a crescut la 50% până la vârsta de 18 ani la fete și 20 de ani la băieți.

În orice zi, prevalența a fost de aproximativ 1% la cei de 12 ani, 5% la cei de 15 ani și 10% la cei de 20 de ani. În alte anchete, durerile de spate la școlari au fost asociate cu a fi fată, a sta prea mult la televizor și a avea un istoric familial de dureri de spate. Activitatea fizică intensă a fost asociată cu un risc crescut de durere de spate auto-raportată, în timp ce despre activitatea fizică moderată s-a constatat că ar fi protectoare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Accidentare sau un ghiozdan prea greu, cauze ale durerilor lombare

Durerile lombare la copii pot apărea în urma unei accidentări, iar într-o asemenea situație trebuie mers la un consult de specialitate pentru a vedea în ce măsură a fost afectată coloana vertebrală. Căratul unui ghiozdan foarte greu poate crește riscul de apariție a durerilor lombare, de aceea este foarte important ca părinții să își menajeze copiii, a căror coloană vertebrală este în creștere, atunci când vine vorba despre greutăți foarte mari pe care trebuie să le poarte în spate.

Afecțiuni lombare care pot apărea la copii și adolescenți

Durerea lombară poate să apară și din cauza unei afecțiuni de care copilul suferă. Iată ce afecțiuni ale spatelui pot apărea la copii și adolescenți:

Spondiloza și spondilolisteza

Aceste două afecțiuni ale coloanei vertebrale cauzează dureri la anumite mișcări. Unele cazuri de spondiloză și spondilolisteza pot fi rezultatul unor malformații congenitale ale coloanei vertebrale, care pot fi prezente încă de la naștere. Aceste malformații pot include vertebre anormale, displazii ale articulațiilor vertebrale sau anomalii ale ligamentelor spinale.

Uneori, spondiloza și spondilolisteza pot apărea ca urmare a unor traumatisme sau leziuni la nivelul coloanei vertebrale. Acestea pot fi rezultatul unor accidente, căderi sau activități sportive intense care implică suprasolicitarea coloanei vertebrale. Tinerii atleți care suferă de dureri lombare au adesea spondilolisteză. Aceste două afecțiuni lombare apar în general din cauza suprasolicitării coloanei.

Maladia Scheuermann

Aceasta cauzează durere moderată și este a doua cea mai comună cauză a durerilor de spate în rândul copiilor și tinerilor adulți. Copiii care suferă de această afecțiune au coloana vertebrală rotunjită, apărând cocoașa.

Infecție/ artrită/ tumoare la nivelul coloanei vertebrale

Durerile lombare severe, care trezesc copilul din somn peste noapte, pot trăda una dintre aceste probleme. Infecțiile tractului urinar, cum ar fi cistita sau pielonefrita, pot provoca durerea lombară. O infecție a coloanei vertebrale, cunoscută sub numele de spondilită sau osteomielită vertebrală, poate provoca dureri lombare severe la copii. 

Anumite infecții respiratorii superioare, cum ar fi sinuzita sau amigdalita, pot provoca durere și inflamație în zona gâtului și a coloanei cervicale. Această durere poate radia în zona lombară și poate fi resimțită și acolo. De asemenea, unele infecții intestinale, cum ar fi gastroenterita sau infecția cu paraziți intestinali, pot cauza dureri abdominale care se pot extinde și în zona lombară.

Afecțiune la nivelul creierului/ măduvei osoase

Dacă durerea lombară apare cu probleme de coordonare sau echilibru, poate fi vorba despre o afecțiune a creierului sau a măduvei osoase. Tumorile cerebrale rareori provoacă direct durere lombară. Cu toate acestea, în cazurile în care tumora crește și exercită presiune asupra măduvei spinării sau a nervilor care coboară în zona lombară, pot apărea durerile lombare. 

Hidrocefalia este acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în creier, ceea ce poate determina presiune crescută în interiorul craniului. În unele cazuri, această presiune poate afecta nervii care coboară în zona lombară și poate provoca simptome de durere sau disconfort în acea zonă. 

Infecțiile grave ale creierului, cum ar fi meningoencefalita, pot provoca uneori simptome de durere în zona lombară. Aceasta se datorează inflamației și iritației meningeale, care pot iradia în jos pe coloana vertebrală. 

Anxietate

Copiii au tendința de a imita, fără să conștientizeze neapărat, comportamentul părinților și, în general, pe cel al adulților din jurul lor. Așadar, e posibil ca un copil să aibă probleme de altă natură, de pildă la școală, și să se manifeste prin acuzarea unor dureri lombare, așa cum observă că fac adulții din jur uneori. Discuțiile cu copilul tău, precum și psihoterapia, pot fi de mare ajutor într-o asemenea situație.

Indiferent de simptomele prezentate de copil, dacă acesta se plânge de dureri lombare în mod frecvent, e obligatoriu un consult de specialitate pentru depistarea problemei care le cauzează.

Factori de risc dureri lombare la copii și adolescenți

O serie de factori pot contribui la apariția durerilor lombare la copii și adolescenți. Iată ce factori cresc riscul de instalare a unor asemenea dureri:

  • Postura incorectă pe scaun (la școală sau acasă)
  • Stil de viață sedentar (multe ore petrecute la PC sau în fața televizorului)
  • Obezitate
  • Ghiozdan prea greu
  • Practicarea unui sport de contact

Când e cazul să te îngrijorezi și să apelezi la serviciile medicale de urgență?

Trebuie cerut ajutor de specialitate imediat, dacă durerile lombare ale copilului sunt acompaniate de unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Durerea lombară trezește copilul sau adolescentul din somn.
  • Durerea lombară e însoțită de febră.
  • Durerea lombară e acompaniată de senzația de amorțeală sau de furnicături la nivelul membrelor inferioare.
  • Copilul refuză să meargă.
  • Copilul udă așternutul, deși a depășit vârsta la care făcea acest lucru.

Dacă nu este diagnosticată corect, durerea lombară poate deveni cronică și poate provoca dizabilitate la vârsta adultă, spun oamenii de știință. Există o opinie comună cum că durerile de spate în copilărie rezultă din cauze majore, cum ar fi malignitatea sau infecția; cu toate acestea, factorii mecanici și fizici reprezintă majoritatea mecanismelor cauzale pentru durerea lombară în rândul băieților și fetelor de vârstă școlară.

Cum se tratează durerile lombare la copii?

Tratamentul durerilor lombare la copii poate varia în funcție de cauza și severitatea durerii. În general, în cazurile minore sau moderate, următoarele măsuri pot fi utile în gestionarea durerilor:

Odihnă activă

Copilul ar trebui să evite activitățile care agravează durerea și să se odihnească suficient. Totuși, este important ca părinții să încurajeze o odihnă activă, cum ar fi plimbări ușoare sau exerciții de întindere, pentru a menține flexibilitatea și a preveni rigiditatea musculară.

Aplicarea de căldură sau gheață

Aplicarea unei comprese calde sau a unei pungi cu gheață pe zona dureroasă poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Pielea copilului trebuie protejată; nu se va aplica nici căldură și nici gheață direct pe piele.

Medicamente

În unele cazuri, medicamentele fără prescripție, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pot fi utilizate pentru a gestiona durerea lombară. Este important să se ceară sfatul medicului legat de doza corectă în funcție de vârsta și greutatea copilului.

Terapie fizică și exerciții de întărire

În cazurile de dureri lombare cronice sau persistente, medicul poate recomanda terapie fizică sau exerciții de întărire a musculaturii spatelui și a abdomenului pentru a ajuta la stabilizarea coloanei vertebrale și la reducerea durerii.

În concluzie, durerile de spate la copii și adolescenți fără traume sau boli substanțiale sunt predominante și reprezintă cea mai mare categorie de dureri de spate din această grupă de vârstă. Totuși, este important să se meargă la medic pentru evaluarea adecvată a durerii lombare a copilului și pentru a identifica orice cauză subiacentă, dacă este necesar. În funcție de diagnostic, medicul poate recomanda și alte intervenții, cum ar fi tratamentul fizioterapeutic sau, în cazuri mai rare, intervenții chirurgicale.

De asemenea, copilul trebuie încurajat să aibă o postură corectă, să se angajeze în activități fizice regulate și să evite suprasolicitarea coloanei vertebrale. Educația copilului despre postura corectă și tehnici de ridicare a obiectelor în siguranță pot contribui la prevenirea recurenței durerilor lombare. Potrivit studiilor, durerea de spate juvenilă este un predictor puternic al durerii de spate la vârsta adultă și, de asemenea, pare să existe o relație cu prevalența altor afecțiuni cronice sau recurente ale durerii pediatrice, ceea ce duce la o dizabilitate mai mare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OrthoInfo – Back Pain in Children
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/back-pain-in-children/
MDPI - Back Pain without Disease or Substantial Injury in Children and Adolescents: A Twin Family Study Investigating Genetic Influence and Associations
https://www.mdpi.com/2227-9067/10/2/375
Studiul „Back Pain without Disease or Substantial Injury in Children and Adolescents: A Twin Family Study Investigating Genetic Influence and Associations”, apărut în Children 2023, 10(2), 375; https://doi.org/10.3390/children10020375, autori: Tessa Beerstra et al.
NCBI - Low back pain in children and adolescents: Real life experience of 106 patients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7754872/
Studiul „Low back pain in children and adolescents: Real life experience of 106 patients”, apărut în North Clin Istanb. 2020; 7(6): 603–608. Published online 2020 Nov 17. doi: 10.14744/nci.2020.93824, autori: Ozge Gulsum Illeez et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0