Durerea lombara la copii si adolescenti

Daca durerea lombara in randul adultilor reprezinta o problema comuna si, de multe ori, deloc grava, atunci cand acestea apare in copilarie sau adolescenta poate trada o problema serioasa.

Flexibilitatea coloanei vertebrale la copii si adolescenti este mai mare decat la adulti, de aceea durerile lombare sunt mai rar intalnite in randul celor mici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerilea lombare pot aparea in urma unei accidentari, iar intr-o asemenea situatie trebuie realizat un consult de specialitate pentru a vedea in ce masura a fost afectata coloana vertebrala.

Caratul unui ghiozdan foarte greu poate creste riscul de aparitie a durerilor lombare, de aceea este foarte important ca parintii sa isi menajeze copii, a caror coloana vertebrala este in crestere, atunci cand vine vorba despre greutati foarte mari pe care trebuie sa le poarte in spate.

Afectiuni lombare care pot aparea la copii si adolescenti

Durerea lombara poate sa apara si din cauza unei afectiuni de care copilul sufera. Iata ce afectiuni ale spatelui pot aparea la copii si adolescenti:

Spondiloza/ spondilolisteza – aceste doua afectiuni ale coloanei vertebrale cauzeaza dureri la anumite miscari. Tinerii atleti care sufera de dureri lombare au adesea spondilolisteza. Aceste doua afectiuni lombare apar in general din cauza suprasolicitarii coloanei.

Maladia Scheuermann – cauzeaza durere moderata si este a doua cea mai comuna cauza a durerilor de spate in randul copiilor si tinerilor adulti. Copiii care sufera de aceasta afectiune au coloana vertebrala rotunjita, aparand cocoasa.

Infectie/ artrita/ tumoare la nivelul coloanei vertebrale – durerile severe, care trezesc copilul din somn peste noapte, pot trada una dintre aceste probleme.

Afectiune la nivelul creierului/ maduvei osoase – daca durerea de spate apare cu probleme de coordonare sau echilibru, poate fi vorba despre o afectiune a creierului sau a maduvei osoase.

Anxietate – copii au tendinta de a imita, fara sa constientizeze neaparat, comportamentul parintilor si, in general, pe cel al adultilor din jurul lor. Asadar, e posibil ca cel mic sa aiba probleme de alta natura, de pilda la scoala, si sa se manifeste prin acuzarea unor dureri lombare, asa cum observa ca fac adultii din jur uneori. Discutiile cu copilul tau, precum si psihoterapia, pot fi de mare ajutor intr-o asemenea situatie.

Indiferent de simptomele prezentate de copil, daca acesta se plange de dureri lombare in mod frecvent, e obligatoriu un consult de specialitate pentru depistarea problemei care cauzeaza durerile.

 

 

Factori de risc dureri lombare la copii si adolescenti

O serie de factori pot contribui la aparitia durerilor lombare la copii si adolescenti. Iata ce factori cresc riscul de instalare a unor asemenea dureri:

  • Postura incorecta pe scaun (la scoala sau acasa)
  • Stil de viata sedentar (multe ore petrecute la PC sau in fata televizorului)
  • Obezitate
  • Ghiozdan prea greu
  • Practicarea unui sport de contact

Cand e cazul sa te ingrijorezi si sa apelezi la serviciile medicale de urgenta

Trebuie cerut ajutor de specialitate imediat, daca durerile lombare sunt acompaniate de unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • Durerea lombara trezeste copilul/ adolescentul din somn
  • Durerea lombara e acompaniata de febra
  • Durerea lombara e acompaniata de senzatia de amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor inferioare
  • Copilul refuza sa mearga
  • Copilul isi face nevoile pe el, desi a depasit varsta la care facea acest lucru

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0