Durerea de stomac la copii - ce afectiuni poate indica

Copilul se plânge că are dureri de burtică ori îl vezi cum se ghemuieste de durere în timp ce își pune mâna pe abdomen? Iată ce cauze poate avea durerea de stomac la copii și cum poți ușura suferința celui mic.

Durerea abdominală este destul de frecventă în rândul copiilor, iar cauzele acesteia sunt nenumărate. Acest tip de durere poate indica o problemă minoră, cum ar fi o indigestie, însă totodată poate trăda și o afecțiune mai gravă, precum o infecție a tractului digestiv sau urinar.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce apare durerea de burtică la copii?

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de burtă la copii sunt următoarele:

Indigestia

Atunci când copilul mănâncă prea mult ori prea repede un anumit aliment, poate suferi o indigestie, care se manifestă și prin disconfort abdominal sau dureri de burtică. Durerea de stomac e însoțită, în caz de indigestie, de alte simptome precum senzația de greață, oboseală sau apatie.

În general, durerea de stomac provocată de indigestie se va ameliora în câteva ore de la sine. Poți să îi ușurezi durerile celui mic oferindu-i un ceai din plante – deși ceaiul de ghimbir este în mod deosebit eficient, rareori copiii îi tolerează gustul, așa că îi poți oferi ca alternativă un ceai de mentă. De asemenea, amână cu câteva ore următoarea masă a celui mic, pentru a te asigura că îi oferi suficient timp pentru realizarea digestiei.

Infecții ale tractului digestiv

Infecțiile cu virusuri precum și cele cu bacterii pot cauza gastroenterite, care se manifestă prin dureri abdominale însoțite de vărsături și diaree. Dacă este vorba despre un virus, simptomele se vor calma în câteva zile, cu regim alimentar și medicamente antivomitive/ antispasmodice ori antidiareice, însă dacă e vorba despre o infecție bacteriană, e necesar tratamentul cu antibiotice. În cazul în care durerile de burtică ale copilului nu se ameliorează după o zi, ba chiar se înrăutățesc, e obligatoriu că acesta să fie văzut de un medic pediatru.

Constipație sau diaree

Constipația și diareea pot fi, de asemenea, cauze frecvente ale durerilor de burtă la copii. Urmărește-i copilului materiile fecale pentru a vedea dacă aceasta este problema sau nu. Și intoleranțele sau alergiile alimentare pot provoca dureri de stomac – intoleranța la lactoză este o cauză frecventă a crampelor abdominale.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o boală care afectează colonul (intestinul gros) și, cu toate că nu este considerat amenințător de viață sau periculos, poate fi foarte inconfortabil. Sindromul intestinului iritabil provoacă dureri abdominale. Unii copii vor avea diaree, unii se vor confrunta cu constipația, iar alții vor alterna între diaree și constipație. În cazul în care constipația unui copil este cauzată de această afecțiune, durerea abdominală nu dispare după ce copilul are scaun, așa cum se întâmplă cu constipația obișnuită.

Intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză înseamnă o capacitate redusă a organismului de a digera lactoza - un tip de zahăr găsit în lapte și produse lactate. Acest lucru duce la balonare, flatulență și diaree după consumul de alimente sau băuturi care conțin lactoză. Este foarte rară la bebeluși; la copii, intoleranța la lactoză poate fi temporară, cum ar fi după o criză de gastroenterită, sau poate fi permanentă.

Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar sunt destul de frecvente la copii, iar durerile de burtică pot fi unul dintre simptome la copiii mai mari, împreună cu durerea la urinare sau urinarea mai des decât în mod normal și, uneori, febră.

Anxietate

Îngrijorarea, stresul și anxietatea se pot manifesta, la copii, prin dureri de stomac intense. Cere ajutorul unui psihoterapeut dacă medicul pediatru sugerează că ar fi vorba despre o asemenea problemă.

Acestea sunt doar câteva dintre cauzele durerilor de burtă la copii, însă pot exista și alte motive pentru care cel mic poate avea de-a face cu asemenea dureri. Pentru a afla cauza exactă, mergi cu copilul la un consult medical. În urma unor teste precum analizele de sânge, analiza urinei, coprocultura ori radiografia, medicul poate stabili diagnosticul corect și, totodată, poate recomanda un tratament adecvat.

Atenție la apendicită!

Apendicita este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care copilul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Apendicele este ca un fel de tub mic care, dacă se blochează, poate provoca o infecție. Apendicita poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copiii mici.

Durerea începe adesea în mijlocul abdomenului și se mută în jos pe partea dreaptă, caz în care burtica devine dureroasă la atingere și se agravează în timpul mersului. Un copil cu apendicită prezintă adesea semne de rău, cum ar fi febra, refuzul alimentelor, vărsături și, uneori, diaree. Dacă observi aceste simptome, mergi la departamentul de urgență al celui mai apropiat spital. Adesea este necesară o operație pentru îndepărtarea apendicelui.

Când e cazul să mergi cu cel mic de urgență la medic din cauza durerii abdominale?

Cheamă salvarea sau mergi cu cel mic de urgență la medic dacă apar următoarele simptome asociate durerilor de stomac:

  • Febră și frisoane
  • Vărsături care persistă mai bine de 24 de ore
  • Refuzul îndelungat al copilului de a consuma lichide sau hrană solidă
  • Erupții cutanate
  • Sânge în scaun

Tratamentul durerii de burtă la copii

Tratamentul copilului va depinde de ceea ce medicul descoperă că îi cauzează durerea. Tratamentul poate consta într-o anumită dietă și odihnă, în administrarea anumitor medicamente sau poate include internarea în spital și o intervenție chirurgicală.

Cum poți ameliora durerile de stomac acasă?

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, părintele poate face câteva lucruri pentru a ușura aceste dureri de burtică resimțite de cel mic:

  • Îl va hidrata corespunzător cu apă fiartă și răcită, dar și cu ceai de plante.
  • Îl va hrăni cu supă de legume, orez fiert, banane sau pâine prăjită.
  • Îi va pune o compresă caldă pe burtică (de exemplu, o sticlă de plastic umplută cu apă caldă).
  • Îl va încuraja pe cel mic să se odihnească, stând în pat – copilul nu va fi obligat să facă efort fizic și nici intelectual.

Monitorizează starea de sănătate a copilului tău și, dacă nu observi o ameliorare a problemei, ia din nou legătura cu medicul pediatru.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Health Direct - Abdominal pain in children 
https://www.healthdirect.gov.au/abdominal-pain-in-children
Medline Plus - Abdominal pain - children under age 12
https://medlineplus.gov/ency/article/007504.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0