Dormi cu copiii in pat? Parerile specialistilor, pro si contra

Dormitul cu copiii poate parea o idee buna, mai ales atunci cand lucrezi toata ziua si seara vrei sa te bucuri cat mai mult de compania lor. Este posibil insa ca pe termen lung, nu numai intimitatea ta si a partenerului va avea de suferit, ci si dezvoltarea armonioasa a copilului din punct de vedere psihic. Parerile specialistilor sunt impartite, fiind tabere care sustin ambele variante. Decizia depinde insa de fiecare familie in parte, de nevoie si personalitatea copiilor!

dormi-cu-copiii-in-pat

Adesea copiii obisnuiesc sa doarma cu parintii pana cand ajung la varsta la care incep scoala, ba in unele cazuri chiar si pana mai tarziu. Multi parinti aleg sa doarma cu copiii permanent, sau sa le permita acestora sa vina in patul lor daca au visat urat, nu pot sa adoarma sau se simt nesiguri. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Parerile PRO - Dormitul cu parintii poate asigura nopti mai odihnitoare pentru toti

Studiile si cercetatorii care sustin co-sleeping-ul pornesc de la ideea ca singurul caz in care acest obicei poate fi daunator este atunci cand in spate se ascunde o problema emotionala sau fizica ce trebuie rezolvata - o frustrare, o dependenta fizica sau emotionala. Copilul trebuie sa poata dormi si singur atunci cand este necesar, si poate adormi chiar si daca parintii sai lipsesc uneori.

In majoritatea cazurilor insa, specialistii care se declara PRO spun ca dormitul cu parintii le ofera copiilor siguranta, confort si este o dovada a disponibilitatii emotionale a parintilor. Practic, copiii se simt iubiti, protejati, ajutati, in special atunci cand vin in patul parintilor pentru a cauta alinare, dupa un cosmar sau in caz de frica de intuneric.

In plus, unul dintre marile avantaje pe care le are dormitul impreuna cu copiii este ca va poate asigura un somn odihnitor, neintrerupt, indiferent de varsta copilului. In cazul unui nou-nascut sau bebelus, alaptatul este mai rapid si mai comod, fiindca mama nu trebuie sa se ridice din pat pentru a ajunge la copilul care plange. In cazul copiilor mici si prescolari, parintii "scapa" de refuzurile celui mic de a merge la culcare, de eventualele treziri peste noapte cu diverse motive sau trezirile foarte matinale.

Parerile CONTRA - De ce e important pentru copil sa doarma singur

Dupa ce depaseste varsta alaptarii, copilul poate fi invatat sa doarma singur si vor avea de castigat atat parintii, cat si el. Potrivit Societatii Pediatrice Canadiene, 30% dintre copiii care dorm cu parintii dezvolta insomnie comportamentala, adica intampina dificultati la adormire atunci cand trebuie sa adoarma singuri. De asemenea, copiii care dorm cu parintii sunt mai predispusi la anxietate, depresie, obezitate, dar au si probleme cu memoria.

Adesea, chiar anxietatea parintilor este de vina pentru incurajarea copiilor sa doarma cu parintii. Drept urmare, temerile parintilor ii determina pe acestia sa ii incurajeze pe copii sa doarma cu ei, ceea ce inseamna ca ii incurajeaza pe cei mici, in mod inconstient, sa devina dependenti de parinti.

Copiii care dorm cu parintii sunt, potrivit unor psihologi, mai nesiguri pe ei. Multi dintre copii nu stiu ce sa faca seara, inainte de culcare, daca sunt singuri si de aici pornesc problemele cu stima de sine. Atunci cand parintii isi doresc sa “potoleasca” anxietatea pe care copilul o resimte seara, la culcare, si ii invita la ei in pat pe cei mici, nu fac altceva decat sa dea amploare fenomenului, iar anxietatea va fi pe zi ce trece mai intensa.

 

 

Cum iti poti convinge copilul sa doarma singur cand este nevoie

Cum spuneam mai sus, chiar daca alegeti varianta dormitului impreuna cu copilul, sunt cazuri cand parintii sunt plecati iar copiii raman cu bunicii sau o bona, sau sunteti intr-o excursie unde "aranjamentul" cu care sunteti obisnuiti acasa nu se mai aplica, iar copilul trebuie sa doarma singur – iata cum poti face acest lucru, pas cu pas!

Inarmeaza-te cu rabdare – copilul va opune rezistenta asa ca vei avea nevoie de multa rabdare, dar si de determinare. Nu il lasa sa simta slabiciunea ta pentru ca nu il va ajuta cu nimic. Explica-i situatia cu rabdare, motivele pentru care doarme singur, asigura-l ca asta nu schimba cu nimic relatia dintre voi, ca trebuie sa se "separe" uneori de mami si tati, asa cum se intampla si in timpul zilei cand el merge la gradinita si ei la serviciu.

Formeaza un ritual de seara – pentru a-l ajuta pe cel mic sa se acomodeze cu noua situatie, formeaza un nou obicei. Spre exemplu, ii poti citi copilului in fiecare seara cate o poveste, dupa ce il bagi in patut. Astfel, cel mic se va detensiona si va uita de grijile sale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0