Problemele de somn la sugar pot semnala tulburări mentale ca adolescenți [studiu]

Problemele specifice de somn în rândul bebelușilor și copiilor foarte mici pot fi legate de tulburări mentale ca adolescenți, arată un nou studiu. O echipă de la Școala de Psihologie de la Universitatea din Birmingham a studiat datele chestionarelor dintr-un studiu longitudinal efectuat în Marea Britanie care a recrutat 14.000 de femei însărcinate în urmă cu aproape trei decenii. Studiul este cunoscut și sub denumirea de Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC).

Specialiștii au descoperit că micuții care obișnuiau să se trezească frecvent în timpul nopții și aveau rutine de somn haotice și neregulate s-au confruntat cu experiențe psihotice în adolescență. Ei au descoperit, de asemenea, că micuții care dormeau puține ore pe noapte și care mergeau la culcare foarte târziu erau predispuși să se confrunte cu tulburarea de personalitate borderline (BPD) în adolescență.

Cercetătorul principal, Dr. Isabel Morales-Muñoz, a explicat că noul studiu aduce lămuriri suplimentare referitor la impactul  pe care-l are somnul agitat din copilărie în adolescență. Specialiștii spun că coșmarurile persistente la copii au fost asociate atât cu psihoza, cât și cu tulburarea de personalitate bordeline. Cu toate acestea, măsura în care această asociere este valabilă și pentru problemele de somn comportamentale nu este încă cunoscută, iar mecanismele potențiale sunt neexplorate.

Există o legătură între problemele de somn și tulburarea de personalitate bordeline?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Obiectivul cercetătorilor acestui amplu studiu a fost de a examina legăturile potențiale dintre problemele de somn raportate de părinți în copilăria timpurie și simptomele psihotice și tulburarea de personalitate bordeline la 11-13 ani și depresia la 10 ani.

Acest studiu de cohortă a evaluat 13.488 de participanți din cadrul Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) care au fost monitorizați mai mult de 13 ani. Femeile gravide din Avon, Marea Britanie, cu date de naștere preconizate între 1 aprilie 1991 și 31 decembrie 1992, au fost invitate să ia parte la studiu. Analiza datelor a fost efectuată în perioada 1 mai - 31 decembrie 2019.

Durata de somn nocturnă raportată de părinți, frecvența trezirilor pe timp de noapte, ora de culcare și regularitatea rutinelor de somn au fost evaluate atunci când copiii aveau 6, 18 și 30 de luni și vârsta de 3,5, 4,8 și 5,8 ani.

Rezultatele, publicate în publicația JAMA Psychiatry, arată asocieri particulare între sugarii de până la vârsta de 18 luni, care obișnuiau să se trezească frecvent noaptea și care aveau rutine de somn mai puțin regulate, cu experiențe psihotice în adolescență. Aceste rezultate susțin dovezile existente că insomnia contribuie la psihoză, dar sugerează că aceste dificultăți pot fi deja prezente cu mulți ani înainte de apariția experiențelor psihotice.

De asemenea, echipa de cercetători a descoperit că există o legătură între micuții care obișnuiau să doarmă puțin în timpul nopții și mergeau la culcare mai târziu la vârsta de trei ani și jumătate și simptomele tulburării de personalitate bordeline. Aceste rezultate sugerează o cale specifică de la copii la adolescenți privind tulburarea de personalitate bordeline. 

În cele din urmă, cercetătorii au investigat dacă între somnul copilului și tulburările mentale la adolescenți există o legătură indirectă cu simptomele depresiei la copiii cu vârsta de 10 ani. Ei au descoperit că depresia a mediat legăturile dintre problemele de somn din copilărie și debutul psihozelor la adolescenți.

Oamenii de știință spun că adolescența este o perioadă-cheie de dezvoltare pentru a studia debutul multor tulburări mentale, inclusiv psihoza sau tulburarea de personalitate bordeline. Aceasta se datorează modificărilor hormonale cerebrale și hormonale care apar în acest stadiu. 

Este esențial totuși ca oamenii de știință să identifice factorii de risc care ar putea crește vulnerabilitatea adolescenților la dezvoltarea acestor tulburări, să fie identificați cei cu risc ridicat și să ofere soluții eficiente. Cert este că somnul poate fi unul dintre cei mai importanți factori de bază - și este unul care poate fi influențat prin  intervenții eficiente, timpurii.

Somnul adecvat în copilărie este esențial pentru o funcționare cognitivă și emoțională optimă, și asocierea potențială a somnului cu anumite probleme în adolescență este deosebit de relevantă în copilăria timpurie, când creierul prezintă o plasticitate substanțială. Pentru a determina dacă problemele de somn preced dezvoltarea acestor tulburări mentale, sunt necesare studii care examinează somnul în copilărie. 

Totuși, acest studiu, deși a fost foarte amplu, a avut câteva limitări. În primul rând, variabilele de somn se bazează pe experiența părinților, acest studiu concentrându-se pe percepțiile despre somn raportate de părinți, care ar putea fi diferite de somnul obiectiv. Cu toate acestea, rapoartele privind somnul parental sunt considerate valabile la copiii mici. În al doilea rând, alți factori potențiali, cum ar fi întârzierea dezvoltării la copii, hiperactivitate, medicamentele prenatale, ar trebui explorate în studiile viitoare. În plus, cohorta ALSPAC este reprezentativă pentru populația din Marea Britanie, care este diversă din punct de vedere rasial și etnic. Cu toate acestea, această diversitate nu este identică în ceea ce privește caracteristicile cu alte populații.

De ce este important somnul la copii

Somnul este o parte esențială a rutinei tuturor și o parte indispensabilă a unui stil de viață sănătos. Studiile au arătat că micuții care au un somn odihnitor nu se confruntă cu probleme de concentrare, de învățare și au o sănătatea mentală și fizică în parametri optimi. Somnul insuficient sau agitat poate duce la hipertensiune arterială, obezitate și chiar depresie.

Câte ore ar trebui să doarmă pe noapte un copil?

Aceasta variază în funcție de vârstă. Academia Americană de Pediatrie recomandă următoarele:

  • Sugarii sub 1 an: 12-16 ore
  • Copiii care au între 1-2 ani: 11-14 ore
  • Copiii care au între 3-5 ani: 10-13 ore
  • Copii care au intre 6-12 ani: 9-12 ore
  • Adolescenții care au între 13-18 ani: 8-10 ore

Unii copii adorm foarte greu, pe când alții se trezesc frecvent în timpul nopții. În aceste condiții, stabilirea unei rutine de somn este importantă. În mod ideal, rutina ar trebui să înceapă la aceeași oră în fiecare seară și aceasta presupune:

  • Diminuarea luminii din cameră;
  • Evitarea folosirii telefonului mobil sau a tabletei cu cel puțin o oră înainte de culcare;
  • Limitarea alimentelor care conțin cofeină (ciocolată, sucuri carbogazoase);
  • Efectuarea unei activități liniștite în familie, cum ar fi cititul. 

Ce ar trebui să facă părinții care, deși au adoptat o rutină de somn, au copii care au probleme cu somnul? În acest caz, este important ca micuțul să fie consultat de un pediatru. 

Este posibil ca acesta să recomandate administrarea unui sirop, special pentru facilitarea somnului fiziologic în timpul nopții, care are în compoziție extrac liofiliztat multifracționat din frunze de Floarea-Pasiunii și extract liofilizat din flori ligulate de Muşeţel (Liguflos). Totuși, un astfel de produs nu se administrează copilului fără solicitarea sfatului medicului pediatru. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Association of Parent-Reported Sleep Problems in Early Childhood With Psychotic and Borderline Personality Disorder Symptoms in Adolescence”, publicat în JAMA Psychiatry, în iulie 2020, autori: Isabel Morales-Muñoz, PhD; Matthew R. Broome, MD, PhD; Steven Marwaha, PhD.
Johns Hopkins Medicine - The Importance of Sleep for Kids
https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/The-importance-of-sleep-for-kids

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0