Dieta vegană la copii: benefică sau nu?

Potrivit cercetărilor, copiii care urmează o dietă vegană au un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală decât copiii omnivori, însă această dietă le poate afecta creșterea, conținutul de minerale din oase și statutul micronutrienților.

Veganismul, un stil alimentar care exclude din dieta zilnică produsele animale (carne, ouă, lactate) are mulți adepți la nivel mondial în rândul adulților de toate vârstele. Ce spun, însă, dovezile științifice despre dieta vegană la copii?

Ce avantaje și dezavantaje are dieta vegană la copii?

Potrivit unei echipe de cercetători de la UCL și Children's Memorial Health Institute din Varșovia, Polonia, copiii cu diete vegane au un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală decât copiii omnivori, însă dieta vegană le poate afecta creșterea, cantitatea de minerale din oase și micronutrienții.

TESTARE PCR COVID-19

Studiul¹, publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, a constatat, de asemenea, că acei copii care urmează diete vegetariene (fără carne, dar cu consum de ouă și lactate) au, pe de o parte, un risc mai scăzut de deficiențe nutriționale comparativ cu omnivorii, iar pe de altă parte un profil cardiovascular mai puțin sănătos.

Pentru studiu au fost recrutați 187 de copii cu vârste între 5 și 10 ani, sănătoși, din Polonia, între anii 2014-2016. Dintre aceștia, 63 de copii erau vegetarieni, 52 de vegani și 72 omnivori. Echipa a colectat apoi date privind creșterea, compoziția corpului, riscul cardiovascular și starea micronutrienților la copiii vegetarieni și la cei vegani și le-a comparat cu grupul de copii care aveau și carne în alimentația obișnuită.

Omnivorii au fost selectați astfel încât să se potrivească îndeaproape cu vegetarienii și veganii în ceea ce privește sexul, vârsta, educația maternă și locul de reședință (rural / urban). Durata medie a expunerii la diete fără carne a fost de 5,3 ani pentru vegani și de 5,9 ani pentru vegetarieni.

După luarea în considerare a circumstanțelor familiale ale copiilor, a modelelor de nutriție și creștere timpurie și a activității fizice, echipa a concluzionat că dietele vegane și vegetariene pot juca un rol cauzal în ceea ce privește perspectivele de sănătate în rândul copiilor.

Oamenii de știință spun că oamenii sunt tot mai atrași de dietele pe bază de vegetale din mai multe motive, inclusiv promovarea bunăstării animalelor și reducerea impactului nostru asupra climei și mediului înconjurător. Într-adevăr, o schimbare globală către dietele vegetale este în prezent recunoscută ca fiind crucială pentru prevenirea deteriorării climatului.

Ce se mai știe este că cercetările privind impactul acestor diete asupra sănătății copiilor s-au limitat în mare măsură la evaluările înălțimii și greutății acestora și au fost efectuate numai la copiii vegetarieni, nu și la cei vegani.

Studiul de față a constatat că acei copii care urmau dieta vegană erau în medie cu 3 cm mai scunzi, aveau un conținut de minerale osoase cu 4-6% mai mic și erau de trei ori mai predispuși să aibă un deficit de vitamina B12 decât omnivorii. În același timp, au avut, de asemenea, niveluri cu 25% mai mici de lipoproteine cu densitate scăzută (colesterol rău LDL) și niveluri mai scăzute de grăsime corporală.

Potrivit savanților, copiii pe dieta vegană aveau, pe de o parte, aporturi mai mari de nutrienți care indicau un tip de dietă bazată pe vegetale cât mai puțin procesate, care este legată de un procent mai mic de grăsime corporală și un profil de risc cardiovascular mai bun. Pe de altă parte, aportul mai scăzut de proteine, calciu și vitaminele B12 și D poate explica concentrațiile lor mai mici de minerale din oase și vitamine serice.

Cercetătorii spun că au fost inițial surprinși de profilul slab al sănătății cardiovasculare a copiilor vegetarieni, dar datele lor dietetice au arătat că aceștia nu aveau o dietă bazată pe alimente vegetale integrale (legume, fructe, leguminoase etc.), ci mai degrabă alimente vegetale procesate, cu niveluri mai puțin sănătoase de fibre și zaharuri în comparație cu veganii. Așadar, consumul de alimente vegetale nu este o garanție pentru sănătate, trebuie ca și dintre acestea să fie selectate alimentele sănătoase.

Cu alte cuvinte, dacă un copil este vegetarian și consumă preponderent cartofi prajiți cu ouă prăjite și cașcaval ras plus dulciuri din comerț, de exemplu, alimentația lui nu este una sănătoasă doar pentru că nu conține deloc carne. La fel, dacă un copil este vegan și părinții îi dau regulat burgeri vegani, brânză vegană și alți înlocuitori vegani de carne, ouă și lactate, acesta nu are o dietă sănătosă. E nevoie ca alimentația să se bazeze pe produse integrale, cât mai simplu preparate (crude, fierte sau preparate la cuptor): legume, leguminoase, fructe, nuci și semințe, grăsimi sănătoase (măsline, ulei de măsline, avocado etc.).

Echipa de cercetare a subliniat că este necesară administrarea unui supliment cu vitamina B12 și cu vitamina D copiilor cu diete pe bază de vegetale și că autoritățile competente și medicii pediatri ar trebui să informeze familiile copiilor vegetarieni și vegani cu privire la acest aspect. Un alt studiu², realizat de Universitatea din Helsinki, a constatat că acei copii care aveau o dietă vegană avea nivelurile de vitamina A și D mai scăzute comparativ cu copiii omnivori.

De asemenea, sănătatea osoasă este foarte importantă la copii, cu scopul de a reduce riscul viitor de osteoporoză și pe cel de fractură. Cercetătorii au constatat că acei copii aflați pe dietă vegană au avut o masă osoasă mai mică chiar și după ce a fost luată în considerare dimensiunea corpului și a oaselor mai mici.

Acest lucru înseamnă că respectivii copii pot intra în adolescență (o fază în care nevoile de nutrienți specifici oaselor sunt mai mari), cu un deficit osos deja stabilit. Dacă astfel de deficite sunt cauzate de o dietă care persistă până în adolescență, acest lucru ar putea crește riscul de apariție a prognosticurilor negative legate de sănătatea oaselor mai târziu în viață.

Cercetările subliniază că este nevoie de mai multe sfaturi pentru populația generală cu privire la modul în care nu doar adulții, ci și copiii pot mânca sănătos. Acest lucru este deosebit de relevant pentru copii, deoarece aceștia pot avea necesități mai mari de anumiți nutrienți în timp ce cresc. 

Savanții își propun să efectueze cercetări suplimentare, pentru a contribui la maximizarea beneficiilor pentru sănătate ale dietelor pe bază de vegetale în rândul copiilor, mai ales că recomandările nutriționale actuale din ditele vegane se bazează pe studii efectuate pe vegani adulți.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The American Journal of Clinical Nutrition - Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets
https://academic.oup.com/ajcn/article/113/6/1565/6178918
1. Studiul „Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets”, apărut în The American Journal of Clinical Nutrition (2021). DOI: 10.1093/ajcn/nqaa445, autori: Małgorzata A. Desmond et al.
EMBO - Vegan diet in young children remodels metabolism and challenges the statuses of essential nutrients
https://www.embopress.org/doi/full/10.15252/emmm.202013492
2. Studiul „Vegan diet in young children remodels metabolism and challenges the statuses of essential nutrients”, apărut în EMBO Molecular Medicine (2021). DOI: 10.15252/emmm.202013492, autori: Topi Hovinen et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0