Cum determini copilul sa se apropie de rude fara a-i impune acest lucru

Intalnirile cu rudele si timpul petrecut in familie sunt la ordinea zilei in perioada sarbatorilor. Si pentru ca cei mici sunt in centrul atentiei, vor fi rasfatati cu daruri de la toate rudele. Cum ii determini insa pe cei mici sa le multumeasca acestora pentru cadourile primite?

Din dorinta de a avea un copil politicos si totodata afectuos cu cei din familie, parintii au tendinta de a ii forta pe cei mici sa isi imbratiseze si rudele cele mai indepartate, chiar daca pe unele dintre acestea poate nu le-au mai vazut niciodata. Specialistii sunt insa de parere ca atingerile fizice precum imbratisarile nu ar trebui niciodata sa fie facute fortat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asociata Americana de Pediatrie a facut, cu privire la acest subiect, urmatoarele declaratii: “Nu forta copilul sa imbratiseze sau sa pupe persoane, chiar daca acestea fac parte din familie. Este dreptul copiilor de a alege sa nu ofere o imbratisare, fie si bunicilor. Consolidarea constanta a ideei potrivit carora corpul lor le apartine in totalitate ii va proteja, pe viitor, pe copii”.

Imbratisarile fortate pot oferi copiilor, in special fetelor, o perspectiva gresita asupra ideii de consimtamant in ceea ce priveste afectiunea dovedita pe cale fizica. Da, este foarte devreme sa te gandesti la consimtamant cu privire la atingerile fizice atunci cand copiii sunt mici, insa in perioada copilariei se formeaza convingerile celor mici. Cu cat copilul invata mai timpuriu sa seteze bariere atunci cand vine vorba despre atingerile fizice, cu atat mai usor ii va fi sa mentina acele bariere in viata de adult.

 

 

Este adevarat ca majoritatea adultilor vor sa primeasca imbratisari de la cei mici pentru ca atasamentul sau dragostea pe care cei mici le-o parta sa fie validate, nu pentru ca ar avea vreo intentie nefireasca, insa asta nu justifica intentia parintelui de a-si forta copilul sa isi imbratiseze rudele cele mai indepartate, pe care poate ca nici nu le recunoaste. Din dorinta de a evita ca sentimentele unei rude sa fie ranite, parintele ajunge sa isi puna copilul intr-o situatie inconfortabila care poate fi evitata cu usurinta.

Pentru a evita situatiile neplacute, invata-i pe cel mici sa stranga mana rudelor pe care nu isi doresc sa le imbratiseze ori sa bata palma cu ele. Astfel, adultii vor fi impresionati de gestul haios al celui mic si nu vor insista sa primeasca o imbratisare. Parintele trebuie sa fie de partea copilului, aratandu-i sustinerea sa atunci cand cel mic refuza sa ofere o imbratisare ceruta cu forta de o matusa sau un var. Copilul nu trebuie sa aiba senzatia ca este abandonat de parinte in situatia inconfortabila si ca trebuie sa accepte compromisul pentru ca nu are incontro.

De asemenea, e bine sa porti cu cel mic o discutie sincera, pentru a afla de ce evita contactul fizic cu unele rude. Intreaba-l ce il face sa se simta inconfortabil si astfel vei reusi sa intelegi daca este vorba despre timiditate sau exista o cauza ascunsa a acestui comportament.

In cazurile in care atitudinea copilului te ingrijoreaza pentru ca refuza orice contact fizic cu orice persoana din jur, este recomandat sa apelezi la ajutorul unui terapeut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0