Cât de bine arată temperatura termometrele cu infraroșu?

De la începutul pandemiei de COVID-19, ni se măsoară temperatura cu termometre cu infraroșu când intrăm în anumite clădiri. Ce se știe despre eficiența termometrelor cu infraroșu?

Temperatura corpului este unul dintre semnele vitale folosite de medici pentru a evalua episoadele de boală acută. Se măsoară folosind termometre electronice de contact (rectal, oral, axilar), termometre chimice (axilare, pentru frunte) sau termometre cu infraroșu (timpanice sau pentru artera temporală).

Cum funcționează termometrele cu infraroșu?

Termometrele cu infraroșu fără contact (NCIT) pot fi utilizate pentru a măsura temperatura rapid și neinvaziv. Aceste termometre pot furniza citiri de temperatură în câteva secunde. Majoritatea măsoară temperatura peste zona centrală a frunții, dar și pe alte suprafețe ale corpului. Deoarece nu există contact, riscul de infecție este neglijabil și nu este necesară dezinfectarea termometrului.

Pentru unele dintre aceste termometre cu infraroșu se recomandă ca temperatura să fie măsurată pe suprafețele corpului care nu sunt transpirate sau acoperite de păr, într-un spațiu fără curenți, la o temperatură constantă între 16 și 40° C. 

Măsurătorile de temperatură se obțin ținând termometrul la aproximativ 3 cm de suprafața corpului. Un sistem LED emite două fascicule de lumină de urmărire, care converg pentru a forma un singur punct roșu la distanța corectă de măsurare. Software-ul intern al termometrului aplică o corecție, luând în considerare temperatura camerei, pentru a da o valoare a temperaturii aproximativ echivalentă cu temperatura orală. O citire a temperaturii este obținută în decurs de o secundă și alte măsurători de temperatură pot fi obținute imediat după aceea.

Alte modele de termometre cu infraroșu pot măsura temperatura atunci când sunt ținute până la 15 cm distanță de persoana căreia i se ia temperatura.

Sunt termometrele cu infraroșu precise?

Deși febra este unul dintre cele mai frecvente simptome pentru persoanele care se îmbolnăvesc de COVID-19, luarea temperaturii este un mijloc slab de a detecta persoanele infectate cu noul coronavirus. Aceasta este concluzia unui material¹ al cercetătorilor de la Johns Hopkins Medicine și de la Universitatea din Maryland, care descrie de ce screeningul de temperatură - realizat în primul rând cu un termometru cu infraroșu fără contact (NCIT) - nu funcționează ca strategie eficientă pentru stoparea răspândirii noului coronavirus.

În luna martie a acestui an, Departamentul SUA pentru Sănătate și Servicii Umane și Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au publicat liniile directoare pentru a stabili dacă populația trebuie să solicite asistență medicală pentru simptomele sugestive de infecție cu SARS-CoV-2, cu testarea temperaturii ca rol integral. 

Conform liniilor directoare, febra este definită ca o temperatură - luată cu un NCIT lângă frunte - mai mare sau egal cu 100,4 grade Fahrenheit (adică 38 grade Celsius) pentru setări care nu sunt de îngrijire a sănătății și mai mare sau egală cu 100,0 grade Fahrenheit (adică 37,8 grade Celsius) pentru cele de îngrijire a sănătății. Acesta este primul aspect al screening-ului COVID-19 în funcție de temperatură pe care studiul de față îl pune sub semnul întrebării.

Citirile obținute cu termometrele cu infraroșu sunt influențate de numeroase variabile umane, de mediu și de echipamente, toate acestea neexcluzând posibilitatea ca precizia să fie afectată.

În acest material, oamenii de știință furnizează statistici care arată că termometrul cu infraroșu eșuează ca test de screening pentru infecția cu SARS-CoV-2. Începând cu 23 februarie 2020, peste 46.000 de călători au fost examinați cu NCIT-uri pe aeroporturile din SUA și o singură persoană a fost identificată ca având SARS-CoV-2, afirmă aceștia. Într-un al doilea exemplu, personalul CDC și oficialii vamali americani au examinat aproximativ 268.000 de călători până pe 21 aprilie 2020, găsind doar 14 persoane care aveau noul coronavirus.

Dintr-un raport CDC din noiembrie 2020, autorii studiului au extras informații suplimentare legate de îngrijorarea lor cum că screening-ul pentru depistarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 pe baza temperaturii corporale nu este eficient. Potrivit raportului, printre aproximativ 766.000 de călători examinați în perioada 17 ianuarie - 13 septembrie 2020, doar o persoană din 85.000 - sau aproximativ 0,001% - a testat ulterior pozitiv pentru SARS-CoV-2. În plus, doar 47 din 278 de persoane (17%) din acel grup cu simptome similare SARS-CoV-2 au avut o temperatură măsurată care îndeplinea criteriile CDC pentru febră.

O altă problemă cu termometrele cu infraroșu, subliniază cercetătorii, este că acestea pot da lecturi înșelătoare pe parcursul febrei, ceea ce face dificilă stabilirea cu precizie a momentului în care cineva este sau nu febril.

În perioada în care febra crește, apare o creștere a temperaturii de bază care duce la restrângerea vaselor de sânge de lângă suprafața pielii și la reducerea cantității de căldură pe care o eliberează, explică autorii studiului. În timpul unei scăderi a febrei, se întâmplă opusul; așadar, bazarea unei detectări a febrei pe măsurarea cu un NCIT a căldurii care radiază de pe frunte poate fi complet inutilă.

Oamenii de știință concluzionează că aceștia și alți factori care pot influența screening-ul termic cu NCIT trebuie abordați pentru a dezvolta programe mai bune pentru a diferenția persoanele infectate cu SARS-CoV-2 de cele care nu sunt infectate.

Printre strategiile de îmbunătățire pe care le sugerează cercetătorii sunt: 

  • scăderea temperaturii limită utilizate pentru a identifica persoanele infectate simptomatic, în special atunci când sunt depistate persoane în vârstă sau imunodeprimate
  • testarea de grup pentru a permite supravegherea și monitorizarea în timp real a virusului într-o situație mai ușor de gestionat
  • termometre „inteligente” (termometre purtabile asociate cu dispozitive GPS precum smartphone-uri).

Ce să faci dacă ți se pare că ai febră?

- Ia-ți temperatura cu un termometru. Se consideră că ai febră dacă temperatura este mai mare de 37,8 °C.
-  Izolează-te de restul membrilor gospodăriei și poartă o mască de protecție, mai ales dacă izolarea nu este posibilă.
- Odihnește-te, bea multe lichide (apă, ceai de plante, supă) și eventual ia un acetaminofen sau un ibuprofen, respectând dozele. 
- Dacă ești la risc de complicații respiratorii sau dacă ai și alte simptome pe lângă febră, sună-ți imediat medicul de familie. Dacă știi că ai o sănătate bună în general, vezi cum evoluează febra; în cazul în care durează mai mult de două zile, sună-ți medicul de familie.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIHR - Non-contact infrared thermometers
https://www.community.healthcare.mic.nihr.ac.uk/reports-and-resources/horizon-scanning-reports/hs-report-0025
Oxford Academic - Why Temperature Screening for COVID-19 with Non-Contact Infrared Thermometers Doesn’t Work
https://academic.oup.com/ofid/advance-article/doi/10.1093/ofid/ofaa603/6032722 
1. Studiul „Why Temperature Screening for COVID-19 with Non-Contact Infrared Thermometers Doesn’t Work”, apărut în Open Forum Infectious Diseases, 2020; DOI: 10.1093/ofid/ofaa603, autori: William F Wright, Philip A Mackowiak

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0