Copilul sa preface ca e bolnav pentru a evita anumite situatii? Cum sa procedezi

Intrucat copilul observa ca parintii se alarmeaza atunci cand se imbolnaveste si regulile se modifica, poate specula aceasta situatie, prefacandu-se ca se simte rau atunci cand nu vrea sa faca un lucru.

De cele mai multe ori, copiii se prefac ca se simt rau pentru a evita sa mearga la scoala. Acest lucru se poate intampla daca cel mic urmeaza sa aiba un examen si nu a invatat suficient, daca este marginalizat la scoala ori daca este tinta bulllying-ului colegilor sai.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a nu lasa copilul sa se foloseasca de acest tertip, parintele trebuie sa identifice situatia si sa actioneze asa cum se cuvine.

Pentru a-si da seama daca cel mic se simte sau nu rau, adultul ar trebui sa verifice indicatorii precum temperatura corpului, scaunul copilului ori apetitul. Apoi, daca parintele ajunge la concluzia ca cel mic se preface, trebuie sa incerce sa identifice cauza pentru care face acest lucru.

Exista mai multe motive pentru care copilul ar putea minti cu privire la starea de rau. Printre acestea se numara: anxietatea, teama de esec, bullying-ul sau unele conflicte pe care le poate avea la scoala. Discuta sincer cu copilul tau si indeamna-l sa iti marturiseasca problemele sale. Nu il pedepsi pentru ca te minte, ci fa tot posibilul pentru a-i arata ca poate avea incredere in tine. O discutie sincera cu copilul si intelegerea pe care i-o arati vor consolida relatia cu acesta.

Incearca, totusi, sa nu oferi atentie in exces celui mic atunci cand se preface ca ii este rau. In acest fel, nu ii hranesti nevoia de atentie care poate fi motivul pentru care cel mic disimuleaza boala.

Chiar si atunci cand se preface ca se simte rau, copilul trebuie sa isi indeplineasca atributiile si nu va fi scutit de la treburile pe care le are – teme, stransul jucariilor sau alte activitati similare.

In cazul in care situatia persista si copilul refuza sa fie sincer cu privire la motivele pentru care evita anumite situatii, e indicat sa mergi la gradinita/ scoala si sa discuti cu cadrele didactice pentru a afla daca cel mic se confunta cu vreo problema care l-ar putea face sa se comporte astfel.

Totodata, parintele poate merge impreuna cu cel mic la un psiholog. Consilierea terapeutica permite parintelui sa afle cauzele pentru care copilul se preface uneori ca este bolnav, dar totodata il ajuta pe cel mic sa isi rezolve problema.

Metoda prin care copilul poate fi convins sa nu mai faca acest lucru

Daca cel mic stie ca in situatiile in care se simte rau se poate uita la televizor cat e ziua de lunga, se poate juca pe telefon sau poate manca tot ce pofteste, e momentul sa ii demonstrezi ca lucrurile nu stau deloc asa.

Atunci cand cel mic se preface ca se simte rau, ia-ti o zi libera pentru a-i oferi o lectie. Stai cu el acasa, insa nu il rasfata deloc. Pune-l sa stea in pat, inveleste-l, du-i un ceai sau un pahar cu apa langa pat si apoi iesi din camera. Spune-i ca e mai bine pentru el sa isi petreaca ziua odihnindu-se si ca nu e cazul sa isi oboseasca ochii cu telefonul, tableta sau televizorul, daca se simte rau. Ii poti sugera insa sa citeasca o carte daca se plictiseste. E important sa nu te dai peste cap pentru a-i pregati mese pe gustul sau. Mai mult decat atat, mesele servite ar trebui sa fie chiar plictisitoare si deloc apetisante.

La finalul zilei, intreaba-l pe cel mic daca se simte mai bine sau e cazul sa mergeti la medic – in cele mai multe cazuri, raspunsul va fi ca se simte bine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0