Cum ii determini pe copii sa faca ce iti doresti - 7 trucuri de parenting

Incapatanarea unui copil poate aduce parintele in pragul disperarii, insa exista cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a-l determina pe copil sa faca lucrurile asa cum vrei tu, fara sa se impotriveasca deloc.

Tonul face muzica asa ca, indiferent de ce i-ai spune copilului, asigura-te ca o faci adoptand un ton prietenos, nu rastit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu ii spune copilului ce sa NU faca – intotdeauna e indicat sa ii comunici copilului tau ce vrei sa faca, nicidecum ce nu vrei sa faca. Interzicandu-i un lucru, nu faci altceva decat sa ii atragi atentia asupra lucrului respectiv, determinandu-l, fara sa iti doresti, sa treaca la fapte. Nu ii spune copilului ca nu e frumos sa isi lase jucariile imprastiate ci, mai degraba, sugereaza-i sa le stranga si sa le puna in cutie, la locul lor.

Creeaza-i iluzia alegerii – pentru cei mici este foarte important sa aiba senzatia ca ei detin controlul, nu parintele. Daca, de exemplu, vrei sa se grabeasca intr-o dimineata pentru ca sunteti in intarziere, nu te grabi sa ii spui “imbraca-te mai repede, ne grabim”. Mai degraba, ii vei creea impresia ca el alege momentul in care plecati, precum si modul in care se imbraca. Concret, ii vei pune intrebari precum “ce tricou porti in aceasta dimineata, pe cel albastru sau pe cel alb?”. Apoi, poti accelera procesul intrebandu-l “cu ce te imbraci prima data, cu pantalonii sau cu tricoul?”. Procedand astfel, copilului i se creeaza iluzia ca el a decis sa se imbrace pentru a pleca de acasa, nu se va simti fortat sa o faca.

Vorbeste ca si cand copilul va face lucrurile asa cum iti doresti – nu ii permite sa se gandeasca ca exista posibilitatea sa nu faca ceea ce trebuie. Concret, ii poti spune in loc de “fa-ti temele”, “dupa ce iti faci temele, mergem in parc”. In acest fel, copilul va intelege ca trebuie sa isi faca temele, nu exista o alta varianta.

 

 

Multumeste-i inainte ca el sa faca ceea ce il rogicopiii au, in mod natural, tendinta de a le face pe plac oamenilor. Asadar, daca ii multumesti in avans, il vei determina sa faca lucrurile pe care l-ai rugat sa le faca. Multumindu-i in avans, il obligi practic sa faca lucrul respectiv pentru a-ti face pe plac.

Explica-i de ce trebuie sa faca un anumit lucru – explicandu-i de ce e necesar sa faca un anumit lucru, il tratezi pe copil ca pe un egal, iar acest lucru are un impact pozitiv asupra acestuia.

Uita-te in ochii sai – mentinerea contactului vizual in timp ce iti rogi copilul sa faca un lucru, sporeste sansele de reusita.

Fa-i complimente celui mic – in general, copiii, la fel ca si adultii, sunt sensibili la complimente. Atunci cand iti rogi copilul sa faca un lucru, strecoara pe langa rugaminte si cateva complimente precum “tu stii sa faci cel mai bine asta”. Complimentele il motiveaza pe copil sa faca ceea ce isi doreste parintele, pentru ca acesta sa isi mentina parerea buna.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0