Colesterolul marit la adolescenti: cauze si tratament

Colesterolul “rau” nu afecteaza numai adultii, ci si adolescentii. Potrivit studiilor facute in ultimii ani, adolescentii sunt din ce in ce mai afectati de colesterolul “rau” marit, fapt care creste riscul bolilor cardiace in randul tinerilor.

Cauzele colesterolului marit la adolescenti

  • Mostenirea genetica
  • Dieta nesanatoasa, bogata in grasimi
  • Obezitatea

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Majoritatea adolescentilor care au colesterol marit provin dintr-o familie in care cel putin un  membru are aceasta problema de sanatate.

Colesterolul este o substanta grasa, care se regaseste in tot organismul. Acesta contribuie la producerea membranei celulare si a unor hormoni, dar ajuta organismul si sa sintetizeze vitamina D. Colesterolul din sange provine din doua surse: din alimentele consumate, dar si de la ficat, care produce colesterol. Exista doua tipuri de colesterol, colesterolul HDL, cunoscut sub numele de colesterol “bun” si colesterolul LDL, cunoscut sub denimirea de colesterol “rau”.

 

 

Colesterolul LDL ar trebui sa fie foarte mic (sa nu depaseasca 130 mg/dL) intrucat atunci cand depaseste valorile normale contribuie la ingustarea arterelor, cunoscuta sub numele de arteroscleroza. 

Stilul de viata nesanatos avut din copilarie sau adoptat in perioada adolescentei contribuie la cresterea colesterolului “rau” in randul persoanelor foarte tinere. Alimentele bogate in grasimi saturate, alimentele cu un continut ridicat de zahar si de carbohidrati procesati, stilul de viata sedentar si greutatea care depaseste media normala sunt factorii care determina cresterea colesterolului LDL la adolescenti.

 

Diagnosticarea colesterolului marit la adolescenti

Un set de analize de sange va depista colesterolul marit in cazul adolescentilor, la fel ca si in cazul adultilor.

 

Tratament colesterol marit la adolescenti

Pentru ca adolescentii sa reuseasca sa faca fata schimbarilor de alimentatie si ale stilului de viata, ar trebui ca toata familia sa isi schimbe obiceiurile pentru a-l sustine asa cum trebuie. Altfel, adolescentul nu va reusi sa abandoneze obiceiurile nesanatoase.

Iata ce schimbari trebuie sa faca adolescentul cu colesterol marit:

  • Dieta alimentara pe baza de alimente slabe in grasimi si colesterol. Cantitatea totala de grasimi din dieta adolescentului nu trebuie sa depaseasca 30%, dintre care grasimile saturate trebuie sa alcatuiasca doar 10%. Grasimile trans trebuie eliminate complet din dieta adolescentului.
  • Stilul de viata trebuie sa fie unul activ, iar sportul trebuie sa joace un rol important. Fie ca este vorba despre sporturi de interior precum inotul la piscina, sala de fitness sau aerobicul, fie ca adolescentul prefera sporturi care se practica in aer liber precum mersul pe bicicleta, fotbalul sau tenisul – important este sa faca sport cu regularitate.

 

 

Daca schimbarile acestea nu dau rezultate, e posibil ca medicul sa considere necesara administrarea unui tratament medicamentos pentru scaderea colesterolului.

Subiectul medicamentelor pentru scaderea colesterolului administrate adolescentilor, care sunt in plina crestere, este inca destul de controversat, multi dintre specialisti condamnand aceasta abordare intrucat sunt de parere ca adolescentul va deveni un adult dependent de medicatie. Asadar, daca este posibila scaderea colesterolului “rau” prin schimbarea obiceiurilor, tanarul nu se va expune niciunui risc.

Chiar daca se urmeaza un tratament medicamentos pentru rezolvarea problemei colesterolului marit, schimbarile alimentare si ale stilului de viata tot trebuie facute. Acestea ne garanteaza atat ca tratamentul va da rezultate, cat si ca problema nu va mai reveni, iar colesterolul va avea, pe viitor, valori normale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0