Cheiloschizis (buza de iepure): cauze si tratament

Cheiloschizis, cunoscut și sub denumirea populară de „buza de iepure”, este o malformație facială congenitală, care se manifestă prin despicătura buzei superioare, care nu se unește așa cum trebuie cu nasul. Din ce cauze apare această malformație și cum se tratează?

Ce înseamnă cheiloschizis?

Cheiloschizis sau buza de iepure apare atunci când țesutul dintre buze și nas nu este suficient pentru ca acestea să se unească. De multe ori, cheiloschizisul apare împreună cu palatoschizisul, adică despicătura palatului. Cheiloschizisul este un defect din naștere destul de des întâlnit, mai ales în rândul băieților.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze cheiloschizis

Cauzele acestui defect congenital nu sunt cunoscute, ceea ce înseamnă că nu poate fi prevenit. Însă oamenii de știință bănuiesc că această malformație apare din cauza unui cumul de factori genetici și factori de mediu.

Există un oarecare risc de buză de iepure la un nou-născut care are o rudă de gradul I care are această malformație. Dacă tu sau partenerul v-ați născut cu această problemă, riscul de a avea un copil cu cheiloschizis este de aproximativ 2% până la 8%. Dacă ați avut deja un copil cu cheiloschizis sau palatoschizis, riscul de a avea încă un copil cu această afecțiune sunt puțin mai mari.

Un anumit tratament medicamentos luat de mamă în timpul sarcinii poate crește, de asemenea, riscul de apariție a acestui defect congenital. Medicamentele anticonvulsivante, medicamentele pentru tratarea acneei, dar și unele medicamente folosite în tratarea artritei, psoriazisului ori cancerului pot contribui la creșterea riscului de cheiloschizis.

Expunerea la anumite substanțe toxice, fumatul, consumul de alcool ori cel de droguri în timpul sarcinii, precum și lipsa unor vitamine precum acidul folic din organismul mamei pot contribui la apariția acestei probleme.

Diagnosticare cheiloschizis

Diagnosticul se stabilește foarte ușor, la naștere, din cauză că acest defect cunoscut sub numele de buză de iepure este vizibil. În unele cazuri, cheiloschizisul poate fi observat încă din timpul sarcinii, cu ajutorul ecografiei.

Ce consecințe poate avea cheiloschizisul?

Pe lângă aspectul fizic diferit, cheiloschizisul poate avea și consecințe de altă natură, care pot afecta calitatea vieții copilului. Copilul care suferă de această malformație poate avea infecții recurente la nivelul urechii, probleme dentare, precum și probleme de vorbire. Din fericire, acest defect congenital poate fi reparat prin intervenție chirurgicală.

Probleme cu alimentația

Când un copil are cheiloschizis, alimentele și lichidele pot trece din gură înapoi prin nas. Unii bebeluși au dificultăți în alăptare (alăptare la piept) sau în a lua biberonul, deoarece nu pot forma o etanșare bună în jurul mameloanului.

Pierderea auzului

Copiii cu cheiloschizis sunt mai predispuși la acumularea de lichid în urechea medie. Dacă situația este lăsată netratată, aceasta provoacă pierderea auzului.

Probleme de vorbire

Copiii cu buză de iepure pot avea, de asemenea, probleme cu vorbirea. Vocile lor nu sună bine, iar discursul poate fi greu de înțeles.

Probleme dentare

Copiii cu această afecțiune sunt predispuși la probleme dentare precum carii și dinți lipsă, malformați sau deplasați.

Probleme emoționale sau sociale

Copiii cu buză de iepure pot fi jenați de aspectul lor, chiar și la o vârstă fragedă. Acest lucru poate cauza probleme emoționale, sociale sau comportamentale nedorite la grădiniță ori la școală.
Nu toți copiii au aceste probleme, dar, în orice caz, intervenția chirurgicală poate rezolva aceste probleme în totalitate.

Tratament cheiloschizis

Intervenții chirurgicale

În funcție de starea fiecărui pacient, poate fi nevoie de una sau mai multe intervenții chirurgicale pentru repararea defectului. Prima intervenție este, de regulă, făcută înainte ca bebelușul să împlinească 3-6 luni. Cheiloplastia, adică intervenția de reconstruire a buzei, este o operație ușoară, care nu implică riscuri majore pentru bebeluș.

A doua intervenție pentru a trata buza de iepure poate fi uneori necesară pentru îmbunătățirea aspectului buzei și/ sau nasului, dar și pentru realinierea trăsăturilor ori pentru îmbunătățirea respirației. Cicatricile care rămân în urma intervenției chirurgicale pot fi corectate estetic, însă abia după ce pacientul trece de adolescență, astfel încât trăsăturile faciale ale acestuia să fie deja definite.

În principiu, intervențiile pentru corectarea buzei de iepure țintesc:

  • Obținerea simetriei între cele două buze,
  • Unirea celor două părți ale buzei superioare, care sunt despicate,
  • Crearea unei distanțe adecvate între nas, buza superioară și nări,
  • Crearea arcului lui Cupidon,
  • Redarea simetriei trăsăturilor.

Cu toate că tratamentul pentru buza de iepure se poate întinde pe o perioadă de mai mulți ani și poate consta în mai multe intervenții chirurgicale, în general, pacienții care se nasc cu această problemă reușesc să obțină un aspect normal și să rezove problemele de respirație și de vorbire.

Ce medici tratează cheiloschizisul?

Din cauză că această malformație afectează mai multe zone, tratamentul pentru cheiloschizis implică mai mulți medici printre care:

Medicul estetician – acesta va putea evalua situația și va stabili ce e de făcut din punct de vedere al intervențiilor de natură estetică.
Medicul otorinolaringolog (ORL) – va evalua impactul pe care această problemă îl are asupra auzului, dar va stabili, totodată, și ce e de făcut în acest sens.
Specialistul în chirurgie oro-maxilo-facială – acesta va stabili ce e de făcut pentru corectarea problemei din punct de vedere al îmbunătățirii funcțiilor.
Medicul dentist – se va ocupa cu îngrijirea danturii, care e expusă multor riscuri din cauza acestei malformații.
Medicul ortodont – va repoziționa dinții.
Logopedul – va fi de ajutor copilului pentru îmbunătățirea vorbirii.
Specialistul în audiologie – va monitoriza auzul.
Medicul genetician – va stabili care este riscul că familia să aibă încă un copil cu aceeași problemă.
Psihologul – acesta poate ajuta familia să accepte mai ușor situația copilului și să înțeleagă ce e de făcut în continuare.

Cum se face cheiloplastia?

Cheiloplastia, sau chirurgia de corecție a cheiloschizisului, este procedura chirurgicală utilizată pentru a repara fisura buzei superioare și pentru a restabili aspectul și funcționalitatea normală a buzei.

Mai întâi, medicul va evalua starea pacientului și va discuta cu familia despre procedură. Se vor efectua teste și analize pentru a verifica starea generală de sănătate a pacientului și pentru a evalua eventualele complicații asociate.

Înainte de intervenție, se va administra anestezie locală sau generală în funcție de nevoile pacientului și de recomandările medicului. Medicul va face incizii în jurul zonei, având ca scop alinierea și aducerea împreună a marginilor despicăturii. Inciziile sunt făcute cu mare atenție pentru a asigura o estetică cât mai bună.

Marginile fisurii buzei superioare sunt aduse împreună și suturate cu grijă pentru a obține o buză superioară conturată și simetrică. Se folosesc fire de sutură resorbabile sau neresorbabile, care pot fi îndepărtate într-un moment ulterior, după vindecarea completă. În unele cazuri, pe lângă sutura marginilor fisurii, poate fi necesară și reconstrucția formei și a conturului buzei superioare, prin ajustarea și remodelarea țesuturilor.

După intervenție, pacientul va fi supravegheat în perioada de recuperare pentru a verifica vindecarea adecvată și pentru a i se administra tratamentul postoperator necesar. Medicul va oferi instrucțiuni privind îngrijirea postoperatorie, dieta și eventualele medicamente.

Care sunt perspectivele pentru copiii care au cheiloschizis?

Deși tratamentul poate dura mulți ani și necesită mai multe intervenții chirurgicale, majoritatea copiilor afectați de cheiloschizis au o copilărie normală, deoarece operațiile și tratamentul ajută semnificativ la îmbunătățirea situației.

Prevenire cheiloschizis

Cheiloschizisul este, cum spuneam, o afecțiune congenitală și, în mare parte, nu poate fi prevenit în mod direct. Cu toate acestea, există anumite măsuri generale pe care femeile însărcinate le pot lua pentru a reduce riscul de malformații congenitale, inclusiv buza de iepure:

Planificarea sarcinii

E important ca femeile să discute cu un medic ginecolog și să facă analize înainte de a rămâne însărcinate pentru a se asigura că sunt în cea mai bună stare de sănătate, iar dacă nu sunt, să urmeze recomandările specifice ale medicului pentru a rezolva problemele existente.

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos înainte și în timpul sarcinii este foarte important pentru sănătatea și dezvoltarea armonioasă a fătului. Acesta include renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool și de droguri, precum și menținerea unei alimentații echilibrate și sănătoase, bazată pe legume, fructe, proteine slabe, grăsimi sănătoase (ulei de măsline, nuci, semințe, avocado), cu evitarea alimentelor ultra procesate, pline de zahăr, grăsimi trans, făină albă și combinații ale acestora.

Administrarea unor suplimente prenatale

Administrarea unor suplimente prenatale care conțin acid folic înainte de concepție și în primele stadii ale sarcinii este, de asemenea, importantă. Acidul folic a fost asociat cu reducerea riscului de defecte congenitale, inclusiv cheiloschizis.

Evitarea expunerii la substanțe toxice

Gravida se va strădui să evite expunerea la substanțe toxice și poluanți în timpul sarcinii, cum ar fi substanțele chimice industriale, pesticidele sau alte substanțe chimice agresive.

Se va acorda atenție bolilor și infecțiilor

Femeia gravidă se va strădui să își mențină o stare bună de sănătate (va avea o igienă corespunzătoare, va evita să ia contact cu persoane care manifestă simptome de infecții etc.) și se va adresa medicului pentru a trata orice infecții apar în timpul sarcinii sau orice afecțiuni există deja înainte de a obține sarcina.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Facts about Cleft Lip and Cleft Palate
https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/cleftlip.html
NHS - Cleft lip and palate 
https://www.nhs.uk/conditions/cleft-lip-and-palate/
Frontiers - A Need for Updating the Research Agenda for Cleft Lip and Palate and Extending the Cleft Team Model to Dental Medicine
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fdmed.2021.678477/full
Studiul „A Need for Updating the Research Agenda for Cleft Lip and Palate and Extending the Cleft Team Model to Dental Medicine”, apărut în Front. Dent. Med, 25 May 2021, Sec. Pediatric Dentistry, Volume 2 - 2021 | https://doi.org/10.3389/fdmed.2021.678477, autor: Alexandre R. Vieira


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0