Cheiloschizis (buza de iepure): cauze si tratament

Cheiloschizis, cunoscut si sub denumirea populara de buza de iepure, este o malformatie faciala congenitala, care se manifesta prin despicatura buzei superioare, care nu se uneste asa cum trebuie cu nasul.

Aceasta malformatie apare atunci cand tesutul dintre buze si nas nu este suficient pentru ca acestea sa se uneasca. De multe ori, cheiloschizisul apare impreuna cu palatoschizisul (n.r. despicatura palatului).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cheiloschizisul este un defect din nastere destul de des intalnit, mai ales in randul baietilor.

Cauze cheiloschizis

Cauzele acestui defect congenital nu sunt cunoscute, ceea ce inseamna ca nu poate fi prevenit. Insa oamenii de stiinta banuiesc ca aceasta malformatie apare din cauza unui cumul de factori genetici si factori de mediu.

Exista risc crescut de buza de iepure la un nou-nascut care are o ruda de gradul I care are aceasta malformatie.

Un anumit tratament medicamentos luat de mama in timpul sarcinii poate creste, de asemenea, riscul de aparitie a acestui defect congenital. Medicamentele anticonvulsivante, medicamentele pentru tratarea acneei, dar si unele medicamente folosite in tratarea artritei, psoriazisului ori cancerului pot contribui la cresterea riscului de cheiloschizis.

Expunerea la anumite substante toxice, fumatul, consumul de alcool ori cel de droguri in timpul sarcinii, precum si lipsa unor vitamine precum acidul folic din organismul mamei pot contribui la aparitia acestei probleme.

Diagnosticare cheiloschizis

Diagnosticul se stabileste foarte usor, la nastere, din cauza ca defectul este vizibil.

In unele cazuri, cheiloschizisul poate fi observat inca din timpul sarcinii, cu ajutorul ecografiei.

Ce consecinte poate avea cheiloschizisul

Pe langa aspectul fizic neplacut, cheiloschizisul poate avea si consecinte de alta natura, ce pot afecta calitatea vietii copilului.

Copilul care sufera de aceasta malformatie poate avea infectii recurente la nivelul urechii, probleme dentare, precum si probleme de vorbire. Din fericire, acest defect congenital poate fi reparat prin interventie chirurgicala.

Tratament cheiloschizis

In functie de starea fiecarui pacient, poate fi nevoie de una sau doua interventii chirurgicale pentru repararea defectului. Prima interventie este, de regula, facuta inainte ca bebelusul sa implineasca 3-6 luni. Cheiloplastia, adica interventia de reconstruire a buzei este o operatie usoara, care nu implica riscuri majore pentru bebelus.

A doua interventie poate fi uneori necesara pentru imbunatatirea aspectului buzei si/ sau nasului, dar si pentru realinierea trasaturilor ori pentru imbunatatirea respiratiei. Cicatricele ce raman in urma interventiei chirurgicale pot fi corectate estetic, insa abia dupa ce pacientul trece de adolescenta, astfel incat trasaturile faciale ale acestuia sa fie deja definite.

In principiu, interventiile pentru corectarea buzei de iepure tintesc:

  • Obtinerea simetriei intre cele doua buze,
  • Unirea celor doua parti ale buzei superioare, care sunt despicate,
  • Crearea unei distante adecvate intre nas, buza superioara si nari,
  • Crearea arcului lui Cupidon,
  • Redarea simetriei trasaturilor.

 

Cu toate ca tratamentul pentru buza de iepure se poate intinde pe o perioada de mai multi ani si poate consta in mai multe interventii chirurgicale, in general, pacientii care se nasc cu aceasta problema reusesc sa obtina un aspect normal, sa rezove problemele de respiratie si de vorbire.

Ce medici trateaza cheiloschizisul

Din cauza ca aceasta malformatie afecteaza mai multe zone, tratamentul pentru cheiloschizis implica mai multi medici printre care:

  • Medicul estetician – acesta va putea evalua situatia si va stabili ce e de facut din punct de vedere al interventiilor de natura estetica.
  • Medicul otorinolaringolog (ORL) – va evalua impactul pe care aceasta problema il are asupra auzului, dar va stabili, totodata, si ce e de facut in acest sens.
  • Specialistul in chirurgie oro-maxilo-faciala – acesta va stabili ce e de facut pentru corectarea problemei din punct de vedere al imbunatatirii functiilor.
  • Medicul dentist – se va ocupa cu ingrijirea danturii, care e expusa multor riscuri din cauza acestei malformatii.
  • Medicul ortodont – va repozitiona dintii.
  • Logopedul – va fi de ajutor copilului pentru imbunatatirea vorbirii.
  • Specialistul in audiologie – va monitoriza auzul.
  • Medicul genetician – va stabili care este riscul ca familia sa aiba inca un copil cu aceeasi problema.
  • Psihologul – acesta poate ajuta familia sa accepte mai usor situatia si sa inteleaga ce e de facut.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0