Bronșiolită sau bronhiolită: ce este, care sunt simptomele și cum se tratează

Bronhiolita, numită uneori și bronșiolită, reprezintă o inflamație acută a bronhiilor mici din plămâni, iar acest blocaj în căile respiratorii mici se datorează unei infecții virale. Boala apare, de regulă, doar la copiii cu vârste sub 2 ani și nu trebuie confundată cu bronșita.

Ce este bronșiolita sau bronhiolita?

Această afecțiune este cauzată de o infecție virală, cel mai adesea de virusul sinciţial respirator. Ea poate să apară la orice vârstă, însă simptomele mai grave sunt, de regulă, evidente doar la copiii mici și la sugari.

Ce este virusul sinciţial respirator uman

Este un virus respirator destul de comun, care determină apariția unor simptome ușoare, similare cu cele ale răcelii. Cei mai mulți pacienți adulți se recuperează într-o perioadă de o săptămână sau două, însă virusul poate fi problematic mai ales în cazul sugarilor și vârstnicilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Virusul sinciţial respirator este cauza cea mai frecventă a bronșiolitei, adică a inflamației căilor respiratorii mici din plămâni, și a pneumoniei (infecția plămânilor) la copiii cu vârste sub 1 an, subliniază experții de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Acest virus este extrem de contagios și afectează sistemul respirator, iar specialiștii spun că majoritatea copiilor vor fi expuși virusului până la momentul împlinirii vârstei de 2 ani.

Simptomele infecției cu virusul sinciţial respirator pot fi ușoare, însă chiar și așa, dacă afectează tractul respirator inferior, se pot dezvolta bronșiolita și pneumonia. 1-2% dintre copiii cu vârste sub 6 ani care au virusul sinciţial respirator în organism vor avea nevoie de spitalizare.

Ce simptome are bronhiolita sau bronșita

Deoarece bronșiolita afectează în principal copiii foarte mici sau bebelușii, manifestările clinice sunt inițial unele subtile, mai dificil de observat, cum ar fi:

- Copilul devine extrem de nervos, este agitat și se hrănește cu dificultate în primele 2 până la 5 zile ale perioadei de incubație

- Copilul are febră, însă nu este foarte mare - de obicei, 38,6 grade Celsius; este posibil să apară hipotermia la sugarii sub 1 lună

- Apare congestia

- Apneea poate fi simptomul prezent în stadiul incipient al bolii.

Bronșiolita este, deci, o infecție a tractului respirator inferior, care rezultă de pe urma virusului sinciţial respirator și care afectează copiii mai mici de 2 ani. Căile respiratorii ajung să fie inflamate și infectate, iar micuții pot avea următoarele simptome:

  • febră
  • tuse seacă, persistentă
  • probleme în timpul hrănirii
  • respirație șuierătoare sau wheezing.

Când să te adresezi medicului

Cele mai multe cazuri de bronhiolită sau bronșiolită nu sunt grave, însă dacă observi că micuțul are dificultate la respirație sau se hrănește cu dificultate, dacă are febra mare sau dacă pare irascibil sau obosit, ar trebui să îl suni pe medicul pediatru și să îi explici care sunt simptomele.

Semne și simptome ce apar când boala are o formă gravă

Cazurile severe de bronșiolită pot să evolueze în decurs de 48 de ore, până când copilul prezintă următoarele semne și simptome:

- probleme respiratorii cu tahipnee (accelerarea ritmului de respirație), nările dilatate în timp ce copilul respiră

- irascibilitatea copilului

- este posibil să apară cianoză (vârfurile degetelor și unghiile devin albastre).

Cum se tratează bronșiolita sau bronhiolita

Tratamentul pentru bronșiolită poate include mai multe măsuri:

- Părintele trebuie să ajute bebelușul să doarmă cu capul ușor mai ridicat, punând o pernă sub saltea, de exemplu.

- Copilul trebuie încurajat să bea cât mai multe lichide.

- Dacă micuțul este internat în spital, medicii îi vor oferi o cantitate suplimentară de oxigen sau i se vor administra lichide intravenos.

Printre numeroasele medicamente și intervenții utilizate pentru a trata bronhiolita sau bronșiolita, până acum experții spun că doar oxigenul ameliorează semnificativ starea copiilor foarte mici. Prin urmare, terapia este îndreptată către calmarea simptomelor bebelușului ori copilului mic și în direcția hidratării corpului și suplimentării cu oxigen.

Medicamentele au un rol limitat în tratamentul bronșiolitei, arată specialiștii, așa că doar unele medicamente se folosesc doar în cazul anumitor pacienți cu bronșiolită. Dacă micuții sunt sănătoși în rest (suferă doar de bronhiolită), de regulă recuperarea lor va decurge bine cu îngrijirile acordate în spital sau acasă.

Următoarele clase de medicamente pot fi folosite la anumiți pacienți cu bronșiolită: anticorpi monoclonali; agoniștii beta sau agoniștii alfa; antibioticele; agenții antivirali; decongestionantele nazale; corticosteroizii.

Mulți copii se recuperează acasă în decurs de 3 până la 5 zile. Dacă sunt spitalizați, cei mai mulți copii sunt externați în decurs de 5 zile, deși unii micuți pot sta în spital cel mult o săptămână.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/rsv/index.html

Medscape - https://emedicine.medscape.com/article/961963-overview

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0