6 pasi pentru o tranzitie usoara catre programul de scoala

Trezitul devreme, orele dedicate temelor, activitatile extrascolare, toate modifica radical programul intregii familii la inceputul anului scolar. In general in timpul vacantelor programul este mult mai liber, nu exista un orar strict si puteti jongla oricum cu activitatile. De aceea, in primele zile de scoala totul este mai dificil: cei mici se trezesc greu, tu esti mereu in intarziere, sunt multe cumparaturi de facut pentru rechizite si manuale, orarul nu este inca definitivat si nu stii la ce ora trebuie sa ajunga copiii acasa.

Iata cum poti aborda mai simplu aceste schimbari:

1. Organizeaza-ti programul la serviciu

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu 2-3 saptamani inainte de inceperea scolii, asigura-te ca iti organizezi sarcinile astfel incat sa nu lasi totul pe ultimul moment si sa faci in avans cateva lucruri care ar trebui predate sau rezolvate in perioada inceperii scolii. In acest mod te poti asigura ca daca apar situatii neprevazute, te poti invoi 30 de minute. Se poate intampla ca cel mic sa termine programul cu o ora mai devreme si bunicii sa nu fie disponibili, sau sa fii nevoita sa cauti un anumit manual in mai multe librarii din oras.

2. Schimba programul de dimineata cu cateva zile inainte

Nici noua, adultilor, nu ne plac schimbarile de pe o zi pe alta. Daca cel mic se trezeste greu, nu privi acest lucru ca pe un moft, ci ca pe o dificultate de adaptare. Cu 10 zile sau o saptamana inainte de prima zi de scoala, modifica treptat ora la care va treziti in fiecare dimineata. Astfel, cu 2-3 zile inainte, ar trebui ca cel mic sa se trezeasca exact la aceeasi ora ca in timpul anului scolar.

3. Discutati din timp despre pachetelul pentru scoala

In functie de varsta copilului, pachetelul pentru scoala sufera de-a lungul timpului mai multe modificari. De exemplu, iti poti da seama ca anul acesta va petrece zilnic 2 ore in plus la scoala, ceea ce inseamna ca va avea nevoie de o gustare in plus. Importante sunt si gusturile copiilor, care se pot schimba. Ca sa nu intri in criza de timp dimineata nestiind ce sa pregatesti pentru pachetel sau ca cel mic sa nu se intoarca acasa cu pachetelul neconsumat, discutati din timp si faceti o lista cu ce v-ati dori, impreuna, sa contina pachetelul. Te ajutam si noi cu cateva idei in articolul de aici.

4. Faceti ordine in birou si in dulapurile dedicate rechizitelor

Pregatirea spatiului de lucru va fi si o pregatire morala a celor mici: vacanta a luat sfarsit, este momentul sa revenim la „munca”. Organizeaza si arhiveaza caietele de anul trecut, fiindca la anumite materii este posibil sa mai aiba nevoie de ele. Arunca toate obiectele care nu mai functioneaza, cum sunt cariocile uscate sau creioanele foarte consumate, si faceti impreuna o lista cu ce credeti ca este absolut necesar sa cumparati. Ulterior, veti completa in functie de solicitarile profesorilor. Daca cel mic a crescut, asigura-te ca scaunul si inaltimea biroului sunt potrivite pentru el.

5. Revizuiti statusul temelor pentru vacanta

Cum iti spuneam intr-un articol recent, nu iti recomandam sa lasi temele pentru vacanta pe ultima suta de metri. Cu cateva zile inainte de inceperea scolii nu ar trebui decat sa revizuiti cerintele si sa va asigurati ca totul a fost rezolvat, citit sau scris. Astfel nu veti avea surprize neplacute in primele zile de scoala, cand temele sunt verificate.

6. Recapitularea cunostintelor teoretice, practice si... morale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inceputul anului scolar inseamna, pe de o parte, reluarea activitatii de invatare, si pe de alta parte, reintegrarea in grupul social. Pentru primul aspect, este util sa recapitulezi in joaca anumite cunostinte de baza - tabla inmultirii, personaje din romane sau povesti, denumiri de rauri, etc. Nu o face in „sesiuni” speciale, ci relaxat, in cadrul discutiilor zilnice. Pentru al doilea aspect, reaminteste-i celui mic regulile de baza in interactiunea cu profesorii si cu alti copii: de ce nu este util sa minta, de ce si cum trebuie sa imparta lucrurile, in ce mod sa foloseasca competitia intre el si ceilalti, etc.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0