Un nou virus amenință lumea – virusul Zika

Zika este un virus transmis prin intermediul înțepăturii de țânțar și a căpătat notorietate prin răspândirea rapidă în  Brazilia, începând cu luna mai 2015. Cel mai grav este impactul virusului asupra viitorilor bebeluși, care se dezvoltă în uterul mamei infectate. Astfel, în Brazilia au fost raportate aproximativ 4.000 de cazuri de microencefalie din luna octobrie și până acum.

Înainte de declanșarea epidemiei exista o medie de doar 160 de cazuri pe an, virusul fiind unul cunoscut în literatura de specialitate încă de la începutul anilor 50, când a fost identificat în Uganda.

În prezent, lipsa imunitătii naturale a ajutat infecția să se răspandească rapid, susțin reprezentanții OMS, mai ales că încă nu există un vaccin eficient împotriva acestuia, iar realizarea și testarea lui ar putea dura ani de zile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În multe țări din America de Sud virusul a stârnit panică, pe bună dreptate, forțând autoritățile să avertizeze femeile să nu rămână însărcinate, până la elucidarea mecanismelor de restrângere a infecției! Nu numai Bolivia, Brazilia, Cape Verde, Colombia, Ecuador, El Salvador, French Guiana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Saint Martin, Suriname, Samoa, Venezuela și Puerto Rico, dar și SUA și alte state în care s-au semnalat cazuri au început să lanseze avertismente femeilor ce își doresc sau sunt deja insărcinate și vor să călătoreasca în regiune.

Simptomele date de virusul Zika

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Infecția cu Zika nu provoacă întotdeauna simptomatologie, care ar consta în febră usoară, conjunctivită și dureri de cap. La aproximativ 80% din cazuri simptomele nu se manifestă si pesoanele adulte nu știu dacă sunt sau nu infectate. În plus, o cale de transmitere de la om la om ar fi cea sexuală, întrucât virusul Zika a fost detectat și în spermă.

Afecțiunea nu necesită în multe cazuri internarea, se manifestă că o gripă, extreme de rar s-au semnalat însă complicații, precum sindronul Guillaume Barre (paralizii reversibile) și nu provoacă moartea.

Scott Weaver, directorul Institutului American pentru boli contagioase spune că: “Virusul a ajuns anul trecut în Brazilia și s-a răspândit rapid. Cred că, până acum, în jur de două milioane de persoane au fost infectate. În scurt timp acesta va deveni o problemă reală și pentru populația din partea de sud și sud vest a Statelor Unite”.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0