Varianta Delta a virusului SARS CoV-2: cum să te protejezi eficient

Deși se știa că varianta Delta a SARS-CoV-2 este mai contagioasă decât restul celor apărute anterior, unii experți internaționali au observat că transmisibilitatea ar putea fi și mai mare decât se credea și anume de 15 secunde. Astfel, prevenția devine mai importantă decât oricând.

Dacă prima variantă de SARS-CoV-2 are o rată de transmisibilitate între 2,5 și 3, varianta Delta are o rată între 5 și 8, spun specialiștii, ceea ce înseamnă că fiecare 100 de persoane infectate pot răspândi virusul mai departe la alte 500 până la 800 de persoane. 

Se știa că infectarea cu SARS-CoV-2 poate avea loc după un contact de 15 minute cu un om infectat, dacă cei doi stăteau la mai puțin de 1,5 metri unul de altul. Însă tulpina Delta s-ar putea transmite prin aer în decurs de 15 secunde. Prin urmare, odată ce această tulpină circulă pe scară largă în comunitate, devine dificil de suprimat, deoarece viteza răspândirii virusului este foarte mare.

Tinerii nevaccinați, risc mai mare de infectare cu orice variantă, mai ales Delta

Pe măsură ce grupurile de populație care cuprind persoane în vârstă sau cu boli cronice se vaccinează în număr tot mai mare, persoanele tinere și nevaccinate vor avea un risc crescut de a face COVID-19 infectându-se cu orice tulpină, spune dr. Ilci Yildirim, medic pediatru și specialist în boli infecțioase la Universitatea Yale. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

S-a observat deja că tulpina Delta pare să aibă un impact mai mare asupra grupelor de vârstă mai mici decât variantele anterioare ale SARS-CoV-2. Un studiu efectuat în Marea Britanie a arătat că atât copiii, cât și adulții sub 50 de ani au o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu tulpina Delta. 

Vaccinarea și purtarea corectă a măștii, de bază pentru prevenirea infectării

Din ce se știe până în prezent, persoanele care sunt complet vaccinate împotriva SARS-CoV-2 continuă să aibă o protecție puternică împotriva îmbolnăvirii de COVID-19 în forme grave comparativ cu cele nevaccinate. Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă, în contextul răspândirii mari a variantei Delta, măsuri de precauție suplimentare, inclusiv orientări privind masca, indiferent de starea de vaccinare și recomandări pentru dozele de rapel.

În timp ce majoritatea infecțiilor cu Delta au apărut la persoanele nevaccinate, datele au arătat, de asemenea, că varianta are o transmisibilitate crescută chiar și în rândul celor vaccinate complet. Potrivit CDC, dacă o persoană vaccinată este infectată și prezintă simptome, fie ele și ușoare, poate transmite virusul altora; agenția evaluează încă datele cu privire la faptul dacă persoanele complet vaccinate pot răspândi virusul dacă sunt infectate, dar nu prezintă simptome.

Recomandări specifice pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19

În ceea ce privește persoanele vaccinate, CDC le recomandă acum celor în vârstă de 65 de ani și peste, rezidenților aflați în centre de îngrijire pe termen lung și celor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani și cu afecțiuni medicale subiacente, să facă o a treia doză de vaccin de la Pfizer-BioNTech sau de la Moderna, la cel puțin 6 luni după finalizarea schemei complete de vaccinare inițiale (formată din două doze). Și alte grupuri de populație pot face un rapel suplimentar în funcție de riscul și beneficiile individuale.

Altă recomandare pentru persoanele vaccinate, pentru a reduce riscul de a fi infectate cu varianta Delta și, eventual, de a o transmite și altora, este purtarea măștii de protecție nu doar în mijloacele de transport și în interiorul clădirilor publice, ci și în aer liber dacă este vorba de o zonă cu transmitere substanțială a SARS-CoV-2.

Ar fi de dorit ca masca să fie purtată peste tot în spațiile publice, indiferent de gradul de transmitere în comunitatea respectivă, de oamenii care au sistemul imunitar slăbit sau dacă, din cauza vârstei ori a unei afecțiuni medicale subiacente, au un risc crescut de COVID-19 în formă gravă.

Dacă o persoană vaccinată a avut contact strâns cu cineva despre care află ulterior că are COVID-19, ar trebui să se testeze la 3-5 zile după expunere, chiar dacă nu are simptome. Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoana trebuie să se izoleze timp de 10 zile.

Deși persoanele complet vaccinate care totuși se infectează cu SARS-CoV-2 pot infecta pe altele, cantitatea de material genetic viral tinde să scadă mai repede în cazul lor, potrivit CDC: deci, cu toate că pot avea aceeași cantitate de virus în nas și gât precum nevaccinații, studiile au constatat că vaccinații răspândesc virusul pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Recomandări specifice pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19

Pentru persoanele nevaccinate încă, CDC recomandă în primul rând vaccinarea completă și în al doilea rând purtarea măștii în aceleași condiții enumerate mai sus în cazul persoanelor vaccinate. Pentru oamenii care au contraindicație pentru vaccinare, este crucial să poarte mască în orice spațiu public interior (mijloc de transport, instituție publică etc.) și în zonele aflate în aer liber, dar aglomerate și să păstreze, pe cât posibil, distanța de 1,5 metri de alți oameni.

Pentru toată lumea rămâne valabilă spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde mai ales după ce persoana a fost într-un loc public și a atins suprafețe pe care pun mâna de obicei mulți oameni (butoane de lift, bare de autobuz, clanțe etc.) sau după ce și-a suflat nasul, a tușit sau a strănutat, înainte de a mânca și după folosirea toaletei. Când apa și săpunul nu sunt la îndemână, mâinile se vor curăța bine timp de 20 de secunde cu un gel dezinfectant cu 70% alcool.

Atenție, cine simte nevoia să strănute sau să tușească în public, trebuie să facă acest lucru cu masca pusă (pe care o va schimba cu prima ocazie), NU să-și scoată masca și apoi să strănute sau să tușească.

În concluzie, pentru a preveni infectarea cu varianta Delta și cu oricare altă variantă a SARS-CoV-2, sfatul experților internaționali este în primul rând vaccinarea pentru cei nevaccinați, efectuarea încă unei doze de rapel pentru cei vaccinați și, pentru toată lumea, purtarea corectă a măștii, care să acopere nasul și gura, în interioare și în zonele exterioare aglomerate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Yale Medicine - 5 Things To Know About the Delta Variant
https://www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-delta-variant-covid
CDC - When You’ve Been Fully Vaccinated
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated.html 
CDC - How to Protect Yourself & Others 
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html
Khmer Times - Delta can spread in 15 seconds
https://www.khmertimeskh.com/50902050/delta-can-spread-in-15-seconds/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0