Cum trebuie purtata masca de protectie pentru a te feri de virusuri

La ora actuala a devenit o obisnuinta sa apelam la purtarea măștii de protecție ca fiind una dintre cele mai eficiente măsuri preventive impotriva virusurilor respiratorii, cu grad mare de contagiozitate, precum variantele Delta si Omicron ale virusului SARS-CoV-2, dar si gripal, paragripal, rinovirusuri, virusul sincitial sau alte coronavirusuri.

Multă vreme, oamenii nu au fost siguri că aceste măști ar fi  eficiente pentru prevenirea răspândirii virusurilor, ba mai mult, au considerat-o o forma de constrangere, amplificata de nivelul crescut de anxietate si neintelegerea aplicarii masurilor de restrictionare a libertatii de miscare, in contextul pericolului reprezentat de pandemie.

Insă, toate studiile recente arată că, într-adevăr, purtarea unei  măști de protecție corespunzatoare vine de fapt in sprijinul protectiei individuale si colective. Condiția pentru ca masca să fie utilă și să scadă semnificativ riscul de îmbolnăvire pentru persoana care o poartă și pentru cei din jur, după caz, este ca ea să fie folosită corect si sa respecte normele standard de calitate. In contextul actual, in care virusul se raspandeste usor, imbolnavind chiar si persoanele vaccinate, pentru o mai buna siguranta, ar trebui să apelezi la o mască filtrantă standard, de tip N95, conform recomandarilor CDC din SUA sau daca poti, chiar o mască virucidă, ce ofera un standard de protecție superior. 

Masca de protecție poate fi cumpărată de la farmacie sau magazine online, insa exista de multe ori suspiciunea ca sunt contrafacute si nu respecta standardele. De aceea masca indiferent ca este de tip chirurgical sau medical, ori tipul superior, asa cum sunt maștile virucide, realizate printr-o tehnologie specială, care trebuie procurate din surse sigure, pe care le cunoastem.

Există mai multe tipuri de măști, din hârtie sau material textil, cu un strat sau cu mai multe, unele lasă spațiu pe față, iar altele se potrivesc perfect pe forma feței. Pentru a te proteja de virusuri, este bine să cumperi o mască special concepută pentru protecția aparatului respirator, în genul celor pe care le poartă personalul medical. Este important ca elasticele care asigura fixarea mastii sa fie intr-o oarecare tensiune, astfel incat sa nu permita formarea unui spatiu intre aceasta si obraz si sa nu fie necesar sa o ajustezi prin atingere cu mana posibil contaminata.

Masca trebuie purtată:

  • în casă, dacă te-ai îmbolnăvit și nu vrei să transmiți virusul membrilor familiei sau dacă cineva din familie este bolnav;
  • pe stradă și în mijloacele de transport în comun, atât dacă ești bolnav și mergi la medic, pentru a nu-i îmbolnăvi pe cei din jur, cât și dacă ești sănătos, în drum spre serviciu, cumpărături etc. și trebuie să te ferești de îmbolnăvire.
  • cand calatoresti cu avionul, autobuzul si chiar cu masina, impreuna cu persoane straine, in taxi, uber, black cab, tren, metrou.

Conform Ordinului nr. 874 din 22/05/2020, al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne, masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii. În cazul apariţiei febrei, tusei şi strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (de exemplu, în spaţiile deschise, la domiciliu).

Cum se poartă corect masca de protecție

  • Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde sau, dacă acest lucru nu este posibil, curăță bine mâinile cu o soluție pe bază de alcool.
  • Ia masca cu ambele mâini ținând-o de elementele de prindere (bucle de urechi sau funde) și poziționeaz-o cu partea colorată spre exterior, ținând cont ca banda pentru nas (mai rigidă) să fie în partea de sus;
  • Așază masca de protecție pe față, asigurându-te că îți acoperi bărbia, gura, nasul și obrajii și prinde-o de urechi ajustand eventual elasticul, daca acesta este prea larg.
  • Încearcă să nu atingi masca până în momentul în care o vei scoate; conform aceluiași Ordin, masca nu se atinge în timpul purtării. În cazul atingerii măștii, mainile trebuie igienizate (cu produse pe bază de alcool sau cu apă și săpun).
  • Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore, conform standardului impus de Ordin sau când s-a umezit ori deteriorat.
  • După ce ți-ai scos masca, nu o refolosi, dacă este de unică folosință (nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale), arunc-o într-un coș cu capac și igienizează-ți din nou mâinile conform descrierii de mai sus. Instaleaza in casa unloc de reciclare a mastilor si invata copiii sa il foloseasca de fiecare data cand arunca o masca pe care au folosit-o.

Ce fel de măști se pot purta

-    Măști de tip respirator

Acest tip de mască trebuie să fie etanșă pe față. Diametrul coronavirusului este estimat a fi de aproximativ 125 nanometri (nm), iar respiratoarele certificate N95 (respectiv cu filtru FFP2, echivalentul european) pot filtra 95% dintre particulele cu dimensiuni între 100 și 300 nm. Unele dintre aceste măști au supape care permit aerului expirat să iasă, permițând utilizatorului să respire mai ușor. Dezavantajul este că alte persoane sunt sensibile la particulele și agenții patogeni care sunt expirați prin aceste valve.

-   Măști virucide

Exista la ora actuala și masti virucide care poseda o tehnologie superioara cu o eficacitate antivirală și antibacteriană de 99,99%, filtrare avansată de tip FFP2 care reduce riscul de transmitere prin picături și aerosoli, testată în laboratoare acreditate din Franța. Acestea au 4 straturi protectoare, proiectate astfel incat să asigure:

  • Eficacitate a Filtrării Bacteriene* >98%
  • Presiune diferențială < 60 Pa / cm2
  • Rezistența la stropire cu presiuni > 16kPa
  • Penetrarea aerosolilor lichizi și solizi **<6%
  • Scurgere către interior medie<8%

-    Măști chirurgicale

În mod obișnuit, aceste măști de unică folosință (se poartă cel mult 4 ore sau, dacă s-au purtat mai puțin de atât, se lasă pe un șervețel cu fața în jos - partea dinspre afară - și se mai pot purta o dată) sunt tăiate într-o formă dreptunghiulară cu pliuri care se extind pentru a acoperi nasul, gura și linia maxilarului. Spre deosebire de cele de tip respirator, măștile de față chirurgicale nu sunt etanșe pe față.

Măștile chirurgicale au o capacitate de filtrare a agenților patogeni între 10 și 90%. Studiile efectuate până în prezent au constatat că măștile de față chirurgicale și cele respiratorii N95 au redus riscul de infectare în mod similar. Utilizarea corectă (acoperirea completă a nasului și a gurii) și consecventă joacă un rol mai important decât tipul de mască folosit, spun oamenii de știință.

-    Măști de pânză

Măștile din material textil sunt mai puțin eficiente, deoarece majoritatea au spații pe lângă nas, obraji și maxilar, prin care pot fi inhalate picături mici. De asemenea, țesătura este adesea poroasă și nu poate păstra picăturile minuscule. Deși măștile de pânză tind să fie mai puțin eficiente decât cele de calitate medicală, rezultatele experimentale sugerează că, atunci când sunt fabricate să stea bine pe față și purtate în mod corespunzător, sunt mai bune decât dacă o persoană nu le-ar purta deloc. Cele utile in acest sens, adica mai bine decat...nimic...ar fi cele din bumbac 100%, în două straturi, care au și un spațiu în care poate fi introdus un filtru. După o utilizare de cel mult 4 ore, filtrul se aruncă, iar masca se spală cu apă fierbinte și se calcă. 

Cum previi îmbolnăvirile

Evită să te apropii de persoane care strănută, tușesc, își suflă nasul sau poartă incorect masca de protecție (masca nu acoperă nasul sau e purtată sub bărbie) și poartă corect masca de protecție de fiecare dată când te deplasezi în mijlocul unei mulțimi de oameni. Stai departe de spațiile în care se strâng multe persoane. 

Ai grijă la igiena personală și spală-te bine pe mâini cu apă și săpun (sau folosește geluri antibacteriene când nu ai unde să te speli) după ce ai mers cu mijloacele de transport și înainte de masă. Nu-ți atinge fața cu mâinile murdare! 

Dacă folosești biroul împreună cu alte persoane, în ture, înainte de a începe lucrul șterge bine cu un dezinfectant masa, tastatura, mouse-ul și dulăpiorul. 

În plus, ai grijă de sistemul imunitar si gestioneaza corect  orice alta infectie sau boala care se poate decompensa in cazul unei infectii de top COVID. Mergi la dentist regulat pentru a impiedica trenarea unei infectii dentare, apeleaza la tratamnetul corect daca ai o boala cronica de tipul Diabetului zaharat, boli cardiace, hipertensiune, afectiune autoimuna.

Hidrateaza-te corespunzator si consumă cât mai multe fructe și legume, nu uita de exercițiul fizic (măcar 30 de minute de mișcare pe zi), dormi 7-8 ore pe noapte și ia măsuri pentru combaterea stresului. De asemenea, poți lua în calcul administrarea anumitor suplimente alimentare. Vitamina D scade riscul de infecții respiratorii, iar vitamina C si flavonoidele din fructe si legume proaspete sustin sanatatea si reduc riscul de imbolnavire.

Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit

  • Dacă te-ai îmbolnăvit, iar acest lucru este confirmat prin testele antigenice orale sau nazale, confirmate si de testarea PCR, stai acasă si suna medicul de familie pentru a evalua impreuna, prin descrierea simptomelor si monitorizare, oportunitatea de a merge la spital pentru mai multe investigatii sau terapie. Regaseste aici mai multe sfaturi cu privire la gestionarea imbolnavirii. Multe persoane nu renunță să meargă la serviciu în primele zile de boală, agravând astfel simptomele și punând în pericol persoanele cu care se întâlnesc pe drum (copiii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni respiratorii au risc mai mare de îmbolnăvire). Astfel, rămânând acasă, pe lângă faptul că îi dai organismului posibilitatea să se refacă mai repede, nici nu îi mai pui în pericol pe cei din jur.
  • Dezinfectează de mai multe ori pe zi obiectele din casă pe care le atingi împreună cu alți membrii ai familiei (clanțe, mânere, mese etc.) și aerisește camerele.
  • Dacă tușești sau strănuți, acoperă-ți fața cu un șervețel.
  • Dacă ieși din casă pentru a merge la medic, poartă masca de protecție din casă și până ajungi în cabinetul acestuia.

În concluzie, purtarea măștii te protejează de virusuri, dar trebuie să o aplici corect pe față și să nu o refolosești. Pentru o protectie superioara, foloseste o mască virucidă specială, care ofera o protectie de pana la 99.9% daca este purtata corect. Pentru a preveni mai eficient îmbolnăvirile, e bine să duci un stil de viață echilibrat și să respecți regulile de igienă. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Prevention - Can Wearing a Face Mask Really Protect You From Coronavirus? Doctors Explain
https://www.prevention.com/health/a30677242/can-face-mask-prevent-coronavirus/
Healthline - Does Wearing a Mask Protect You from the Flu and Other Viruses?
https://www.healthline.com/health/cold-flu/mask#4
Healthline - What Is the Best Type of Face Mask for You?
https://www.healthline.com/health/best-face-mask-2
BBC - Why we should all be wearing face masks
https://www.bbc.com/future/article/20200504-coronavirus-what-is-the-best-kind-of-face-mask 

https://www.health-shop.com/RO/cidaltex-ffp-medical


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0