Tot ce trebuie să știi despre varianta Delta a virusului SARS-CoV-2

Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 stârnește îngrijorare în mai multe țări, pentru că este mai contagioasă, deci se răspândește mai ușor, iar vaccinurile aprobate par să aibă o rată de protecție mai mică în fața acestei tulpini. Multe persoane vaccinate la inceputul anului par sa fie vulnerabile in fata noii tulpini Varianta Delta este extrem de contagioasă, de peste 2 ori la fel de contagioasă ca variantele anterioare.

SARS-CoV-2 continuă să evolueze în întreaga lume, generând noi variante, care sunt îngrijorătoare pe baza potențialului lor de transmisibilitate și patogenitate mai mare și pe baza faptului că eficacitatea vaccinurilor și a terapiilor existente pare să fie mai scăzută în fața lor.

Este cunoscut faptul că variantele genetice ale SARS-CoV-2 au apărut și au circulat în întreaga lume de-a lungul pandemiei de COVID-19. Aceste variante au fost clasificate de autoritățile sanitare internaționale în trei grupuri, drept variante de interes, de îngrijorare și cu consecințe grave. Astfel, până în prezent, nu au fost identificate variante cu consecințe grave, iar B.1.1.7 (Alpha), B.1.351 (Beta), B.1.617.2 (Delta) și P.1 (Gamma) si mai nou aparuta Miu, mai ales in Statele Unite sunt clasificate drept variante de îngrijorare. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Potrivit Centrelor SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), varianta de îngrijorare este aceea pentru care există dovezi ale unei creșteri a transmisibilității, ale unei forme de boală COVID-19 mai gravă, ale reducerii semnificative a neutralizării virusului de către anticorpii generați în timpul îmbolnăvirii sau al vaccinării și dovezi ale eficacității mai reduse a tratamentelor.

Cât de contagioasă este varianta Delta?

Varianta Delta a fost identificată prima dată în India, după care s-a raspandit peste tot. Se caracterizează prin faptul că este mai contagioasă și se transmite mai repede, are potențialul de a reduce neutralizarea de către unele tratamente cu anticorpi monoclonali și, de asemenea, are potențialul de a reduce neutralizarea de către anticorpii obținuți prin vaccinare.

Deși SUA și Marea Britanie au vaccinat complet aproximativ 43% din populație, pe măsură ce varianta Delta s-a răspândit tot mai mult, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, mai ales ca  varianta Delta este de doua ori  mai transmisibilă decât varianta Alpha. 

Persoanele complet vaccinate cu infecții descoperite în varianta Delta pot răspândi virusul si la alții. Cu toate acestea, persoanele vaccinate par să răspândească virusul pentru o perioadă mai scurtă de timp: pentru variantele anterioare, s-au găsit cantități mai mici de material genetic viral în probele prelevate de la persoanele complet vaccinate care au avut infecții descoperite decât de la persoanele nevaccinate cu COVID-19.

Pentru persoanele infectate cu varianta Delta, s-au găsit cantități similare de material genetic viral atât la persoanele nevaccinate, cât și la persoanele complet vaccinate. Cu toate acestea, la fel ca variantele anterioare, cantitatea de material genetic viral poate scădea mai repede la persoanele complet vaccinate în comparație cu persoanele nevaccinate. Aceasta înseamnă că persoanele complet vaccinate vor răspândi virusul mai puțin timp decât persoanele nevaccinate.

Ce simptome provoacă varianta Delta?

Din cercetările de până acum, oamenii infectați cu varianta Delta prezintă simptome diferite și mai severe decât cele raportate anterior în pandemie. Febra este frecvent întâlnită, iar cantitatea de virus din organism crește mai mult decât ce s-a observat anterior în timpul pandemiei. În plus, forma de boală gravă apare mai repede, în 3-4 zile.

În Marea Britanie, unde varianta Delta reprezintă aproximativ 91% dintre cazurile noi, simptomele cele mai raportate au fost cefaleea, durerile în gât și secrețiile nazale. Pentru persoanele mai tinere, acest lucru s-ar putea resimți ca o răceală mai puternică. Însă, dacă tinerii transmit boala indivizilor mai vulnerabili (vârstnici, bolnavi cronic), aceștia pot face o formă mai gravă de COVID-19. Chiar și persoanele cu o infecție asimptomatică pot transmite virusul altora. Nu sunt excluse, însă, și simptomele clasice de COVID-19, tusea și pierderea mirosului și a gustului.

Cât de gravă este boala COVID-19 provocată de varianta Delta a coronavirusului?

Dovezile de până acum sugerează că varianta Delta poate crește riscul de spitalizare a. O analiză a 38.000 de cazuri de COVID-19 din Anglia, efectuată de Public Health England (PHE), a constatat că persoanele infectate cu varianta Delta a SARS-CoV-2 au avut un risc de 2,61 ori mai multe de a fi spitalizate decât cele cu varianta Alpha. În analiză se precizează că în unele zone în care varianta Delta era în creștere, pacienții care aveau nevoie de internare erau predominant persoane nevaccinate. Acest lucru sugerează că vaccinarea completă oferă protecție împotriva formelor mai grave de COVID-19 și a spitalizării.

Pentru un vaccin în două doze, cum ar fi cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna, vaccinarea completă se consideră realizată la cel puțin 14 zile după a doua doză. Pentru un vaccin în doză unică, precum Johnson & Johnson, se consideră că persoana este complet vaccinată tot după cel puțin 14 zile de la administrarea dozei.

Vaccinurile COVID-19 funcționează împotriva variantei Delta?

Există o serie de dovezi că vaccinurile împotriva COVID-19 au efect împotriva variantei Delta. Un studiu¹ publicat pe 10 iunie 2021 în revista științifică Nature a constatat că 20 de persoane care au primit două cele două doze de vaccin de la Pfizer-BioNTech aveau suficienți anticorpi în sânge pentru a neutraliza mai multe variante, inclusiv Delta. Deși rezultatele studiului arată că vaccinul ar oferi o protecție adecvată, oamenii de știință sunt de părere că este nevoie de mai multe studii pentru a ști cu certitudine.

Un alt studiu² publicat în prestigiosul jurnal științific The Lancet arată că după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech șansele de a dezvolta un răspuns imun adecvat la varianta Delta sunt mai mici, comparativ cu tulpina inițială; prin urmare, cercetătorii încurajează vaccinarea completă, cu două doze. Potrivit altor date, vaccinul de la Pfizer în două doze este 88% eficient împotriva infecției simptomatice cu varianta Delta.

Un alt studiu din iulie 2021, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel arată că eficacitatea vaccinului de la Pfizer împotriva variantei Delta a coronavirusului ar fi de 70%. Potrivit savanților, vaccinul Pfizer-BioNTech este, de asemenea, mai puțin eficient în a împiedica persoanele infectate cu varianta Delta să dezvolte simptome grave. 

Și în Israel, varianta Delta este responsabilă pentru mai mult de 90% dintre noile cazuri de COVID-19. Autoritățile din această țară discută despre efectuarea unor studii care să confirme ca a treia doză de vaccin , deja administrata unei parti importante a populatiei ar fi necesară pentru obținerea unei imunități mai puternice în fața acestei variante.

Este bine de reținut că persoanele cele mai expuse riscului de a se infecta cu varianta Delta sunt cele nevaccinate, cele incomplet vaccinate și cele care nu au avut un răspuns imunitar robust la vaccinare, cum se poate întâmpla în cazul vârstnicilor și al persoanelor imunocompromise. Astfel, cercetătorii recomandă ca populația din această ultimă categorie, chiar dacă este complet vaccinată, să ia măsuri suplimentare de precauție împotriva infectării atunci când se află în spațiul public si sa opteze pentru cea de-a treia doza de vaccin disponibila acum si in tara noastra.

Având în vedere ceea ce știm despre varianta Delta, eficacitatea vaccinului și acoperirea actuală a vaccinului, sunt necesare strategii de prevenire stratificate, inclusiv purtarea in continuare a  măștilor, pentru a reduce transmiterea acestei variante
În acest moment, pe măsură ce creste nivelul de vaccinare la nivel național, trebuie să folosim, de asemenea, toate strategiile de prevenire disponibile, inclusiv purtarea mastilor si dezinfectarea mainilor îîn locuri publice, pentru a opri transmiterea și a opri pandemia. Oricine este capabil, inclusiv persoanele complet vaccinate, ar trebui să poarte măștile in continuare pentru protectia proprie si a celor din jur.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
CDC - SARS-CoV-2 Variant Classifications and Definitions
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/variant-info.html#Concern
BBC News - Headache and runny nose linked to Delta variant
https://www.bbc.com/news/health-57467051
Nature - BNT162b2-elicited neutralization of B.1.617 and other SARS-CoV-2 variants
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03693-y
1. Studiul „BNT162b2-elicited neutralization of B.1.617 and other SARS-CoV-2 variants”, apărut în Nature (2021), https://doi.org/10.1038/s41586-021-03693-y, autori: Liu, J., Liu, Y., Xia, H. et al.
The Lancet - Neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 VOCs B.1.617.2 and B.1.351 by BNT162b2 vaccination
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01290-3/fulltext
2. Studiul „Neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 VOCs B.1.617.2 and B.1.351 by BNT162b2 vaccination”, apărut în The Lancet, 3 iunie 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01290-3, autori: Emma C. Wall et al.
The Times of Israel - Israel confirms vaccine less effective against Delta variant, eyes third dose
https://www.timesofisrael.com/israel-confirms-vaccine-less-effective-against-delta-variant-eyes-third-dose/

3.Bernal JL, Andrews N, Gower C, et al. Effectiveness of Covid-19 Vaccines against the B.1.617.2 (Delta) Variant. N Engl J Med. 2021 Jul 21


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0