Vaccinurile anti-COVID-19 pe baza tehnologiei ARNm par a avea un efect protector îndelungat

La începutul anului 2021, studiile clinice ale vaccinurilor de la Moderna și Pfizer au indicat faptul că ambele par să protejeze împotriva COVID-19 pentru cel puțin șase luni. În vara lui 2021, un alt studiu aduce speranța că aceste vaccinuri pe bază de ARNm pot avea un efect protector chiar mai îndelungat.

Multe persoane s-au simțit mai protejate după ce li s-a administrat un vaccin anti-COVID-19 pe bază de ARNm, însă, în același timp, s-au întrebat cât timp va dura această protecție împotriva SARS-CoV-2 și a îmbolnăvirii grave de COVID-19.

La începutul lui 2021, studiile clinice ale vaccinurilor de la Moderna și de la Pfizer-BioNTech au indicat faptul că ambele par să protejeze cel puțin șase luni după efectuarea celei de-a doua doze. Un studiu¹ din vara lui 2021, publicat în jurnalul științific Nature, oferă indicii că aceste vaccinuri dezvoltate cu tehnologia ARNm pot avea efect protector chiar mai mult timp.

În acest studiu, cercetătorii au monitorizat celulele imunitare cheie din ganglionii limfatici ai unui grup de persoane care au primit ambele doze de vaccin ARNm Pfizer-BioNTech. Savanții au observat în mod constant semnele distinctive ale unui răspuns imunitar puternic și persistent împotriva SARS-CoV-2.

Protecția oferită de vaccinurile anti-COVID-19 poate dura mai mulți ani?

Deși sunt necesare mai multe cercetări, descoperirile adaugă dovezi că persoanele care au primit vaccinuri anti-COVID-19 pe bază de ARNm s-ar putea să nu aibă nevoie de un vaccin suplimentar pentru o anumită perioadă de timp, cu excepția cazului în care SARS-CoV-2 evoluează în noi variante, care se pot sustrage din calea efectului vaccinului. De asemenea, persoanele imunocompromise și cele cu boli cronice pot avea nevoie de o a treia doză.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Această lucrare se bazează pe constatările anterioare ale grupului de cercetători conform cărora persoanele care au supraviețuit bolii COVID-19 aveau în măduva osoasă celule imunitare cel puțin opt luni după infecție, care ar putea recunoaște SARS-CoV-2 dacă virusul va mai pătrunde în organism. Cercetătorii au dorit să afle dacă există imunitate similară și persistentă la persoanele care nu au avut COVID-19, dar care au fost imunizate cu un vaccin ARNm.

Astfel, oamenii de știință au recrutat 14 adulți sănătoși care au fost programați să primească ambele doze de vaccin Pfizer-BioNTech. La trei săptămâni după prima lor doză de vaccin, voluntarii au trecut printr-o biopsie a ganglionilor limfatici, în principal a ganglionilor de la axilă. Biopsii similare au fost repetate la patru, cinci, șapte și 15 săptămâni după prima doză de vaccin.

Ganglionii limfatici sunt locul în care sistemul imunitar uman stabilește așa-numitele centre germinale, care funcționează ca „tabere de antrenament”, care învață celulele imunitare imature să recunoască amenințările agenților patogeni și să le atace cu eficiență dobândită. În acest caz, „amenințarea” este proteina Spike a SARS-COV-2 codificată de vaccin.

Până la borna de 15 săptămâni, toți participanții incluși în eșantion au continuat să aibă centre germinale active în ganglionii limfatici. Aceste centre au produs o armată de celule antrenate pentru a-și aminti proteina Spike, împreună cu alte tipuri de celule, inclusiv plasmablaste producătoare de anticorpi, care au fost blocate și încărcate pentru a neutraliza această proteină cheie. Chiar și după încheierea studiului la 15 săptămâni, cercetătorii nu au găsit semne că activitatea centrului germinal ar încetini în ganglionii limfatici ai voluntarilor vaccinați.

Potrivit autorilor studiului, răspunsul imunitar observat în acest studiu pare atât de robust și de persistent încât este posibil să dureze ani întregi. Această evaluare este bazată pe faptul că reacțiile centrului germinal care persistă timp de câteva luni sau mai mult indică de obicei un răspuns imunitar extrem de puternic care culminează cu producerea unui număr mare de celule imunitare de lungă durată, numite celule B de memorie. Unele celule B de memorie pot supraviețui ani sau chiar decenii, ceea ce le conferă capacitatea de a răspunde de mai multe ori la apariția aceluiași agent infecțios.

Companiile Pfizer și Moderna susțin administrarea unei a treia doze

Compania Pfizer a anunțat că nevoia unei a treia doze a devenit mai evidentă odată cu apariția tulpinilor de îngrijorare, pe baza anticorpilor serici. Într-un studiu clinic de fază 3, 306 participanți între 18 și 55 de ani au primit a treia doză de COMIRNATY între 4,8 și 8 luni după finalizarea regimului primar cu două doze, cu un timp mediu de urmărire de 2,6 luni post-rapel. 

A treia doză a dus la formarea unor anticorpi robuști de neutralizare la tulpina de tip sălbatic la participanții care nu aveau dovezi de infecție cu SARS-CoV-2 până la o lună după doza a treia. Cele mai frecvente evenimente adverse au inclus durere la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare și frisoane.

Compania Moderna a anunțat în septembrie 2021 că a depus o cerere pentru aprobare condiționată de comercializare (CMA) la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru evaluarea unei doze de rapel a vaccinului anti-COVID-19 în doza de 50 µg.

Studiul modificat de fază 2 și analizele suplimentare arată că o doză de rapel de 50 µg din vaccinul Spikevax de la Moderna induce răspunsuri solide ale anticorpilor împotriva variantei Delta, potrivit declarației lui Stephane Bancel, director executiv al companiei Moderna.

Studiul de fază 2 al mARN-1273 a fost modificat pentru a oferi o doză de rapel de 50 µg participanților interesați la 6 luni de la a doua doză. Titrurile de anticorpi neutralizanți au scăzut semnificativ înainte de a treia doză la aproximativ 6 luni. Această a treia doză de rapel de 50 µg a stimulat titrurile de neutralizare semnificativ peste valoarea de referință a fazei 3. 

După o a treia doză, un nivel similar de titruri neutralizante a fost atins la toate categoriile de vârstă, în special la adulții de 65 de ani sau mai mult. Profilul de siguranță după doza 3 a fost similar cu cel observat anterior pentru doza a doua. O analiză suplimentară a arătat că a treia doză a indus răspunsuri robuste de anticorpi și a crescut semnificativ titrurile medii geometrice pentru toate variantele de îngrijorare, inclusiv Beta, Gamma și Delta.

Oamenii de știință spun că vaccinurile de la Pfizer și Moderna sunt ușor de modificat pentru a le face mai eficiente împotriva tulpinilor de îngrijorare pentru persoanele care ar face o a treia doză. Mai important este, însă, mai spun aceștia, ca și persoanele nevaccinate până în prezent să obțină pimele două doze de vaccin pentru a contribui la reducerea cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - SARS-CoV-2 mRNA vaccines induce persistent human germinal centre responses
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34182569/
1. Studiul „SARS-CoV-2 mRNA vaccines induce persistent human germinal centre responses”, apărut în Nature, 2021 Aug;596(7870):109-113. doi: 10.1038/s41586-021-03738-2, autori: Jackson S. Turner, Jane A O'Halloran  et al.
Pfizer - Pfizer and BioNTech Initiate Rolling Submission of Supplemental Biologics License Application to U.S. FDA for Booster Dose of COMIRNATY® in Individuals 16 and Older
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-initiate-rolling-submission
Moderna - Moderna Announces Submission of Data to European Medicines Agency for its COVID-19 Vaccine Booster
https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-announces-submission-data-european-medicines-agency-its


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0