Vaccinul care ar putea stopa recurenta herpesului genital

Cercetatorii au creat si testat mai multe  vaccinuri  terapeutice, precum GEN-003, precum si RVx201 sau R2  care conțin antigeni ai virusului recombinant herpes simplex (HSV) sau virusurivii,  atentuate. In urma studiilor s-a observat ca acestea au avut o actiune antivirala de pana la un an si a redus numarul de leziuni de herpes genital datorate recurentei afectiunii.

 

Ce este herpesul genital

Herpesul genital este una dintre cele mai frecvente dar si dificile boli cu transmitere sexuala. Dupa infectare, afectiunea se manifesta la nivel local, insa dupa tratament virisul nu paraseste definitiv organismul, ci se localizeaza in sistemul nervos, unde ramane inactiv. 

Aproximativ 500 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de herpes genital. Alte câteva miliarde au o infecție cu herpes bucal. Herpesul este o boală care modifică viața, care poate duce la durere cronică, orbire și deces, în special la populațiile neonatale și pediatrice.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Cea mai mare problema este ca in acest mod afectiunea devine una cronica, cu episoade recurente cauzate de anumiti factori declansatori care reactiveaza virusul. In general episoadere de recurenta au loc de cateva ori pe an, insa pot fi si mai rare sau mai dese.

 
Există deja vaccinuri împotriva herpesului pe piață, dar care nu  protejează de virusul herpes simplex de tip 1 (tipul cel mai frecvent asociat cu herpesul oral) sau de virusul herpes simplex de tip 2 (tipul cel mai frecvent asociat cu herpesul genital).2

Mai degrabă, cele două vaccinuri disponibile în prezent precum Shingrix si Varilrix protejează împotriva unui tip de virus herpes cunoscut sub numele de virus varicelo-zosterian (VZV), numit mai frecvent virusul varicelei.

Odată ce o infecție cu varicela se vindecă, virusul rămâne într-o stare latentă (latentă) într-un grup de celule nervoase numit ganglionul rădăcinii dorsale, unde s-ar putea reactiva mai târziu în viață pentru a provoca zona zoster (herpes zoster).

Vaccinul zona zoster și vaccinul împotriva varicelei protejează ambele împotriva virusurilor herpesului, dar în moduri diferite:

 

  • Vaccinul împotriva varicelei este de obicei administrat în copilărie pentru a vă proteja de infectarea cu VZV.3
  • Vaccinul zona zoster se administrează de la vârsta de 50 de ani pentru a preveni reactivarea VZV.4


Acestea sunt similare cu cele două tipuri de vaccinuri care au fost propuse pentru a proteja împotriva herpesului oral și genital. Un tip urmărește să împiedice virusul să infecteze persoanele care nu l-au avut niciodată, în timp ce celălalt își propune să protejeze împotriva focarelor la persoanele care au deja herpes.

Acesta din urmă este deosebit de important pentru că odată ce ești infectat cu un virus herpes, acesta rămâne în corpul tău pentru totdeauna. Virusul nu este eliminat din organism si rămâne într-o stare latentă în care se poate reactiva brusc și uneori în mod inexplicabil.


 Cum diferă virusul varicela și herpesul simplex


Teoretic, are sens ca un vaccin să funcționeze pentru a preveni focarele de herpes. La urma urmei, la mulți oameni, sistemul imunitar controlează infecțiile cu herpes, astfel încât acestea să nu aibă niciodată simptome.

Acest lucru face ca virusul să fie o țintă bună pentru un vaccin terapeutic, adică unul care tratează mai degrabă decât previne boala. Cu toate acestea, virusurile herpes simplex s-au dovedit a fi dificil de controlat cu vaccinuri, fata de virusul varicelo-zosterian.

Cercetarea Vaccinului Herpes

Au fost efectuate câteva studii promițătoare ale vaccinurilor împotriva herpesului. Cu toate acestea, până în prezent, niciun studiu uman nu a arătat o eficacitate suficient de mare pentru a aduce pe piață un vaccin împotriva herpesului. Oamenii de știință au de înfruntat mai multe obstacole atunci când dezvoltă un vaccin pentru a proteja împotriva herpesului oral sau genital.

Una dintre provocări este că niciun model animal nu reproduce perfect infecția cu virusul herpetic 1 si 2  la oameni. Câțiva candidați la vaccin s-au dovedit promițători în studiile pe animale, dar până acum nu au fost eficienți în studiile clinice pe oameni.
Pe lângă șoareci, iepurii și cobaii sunt utilizați și pentru a dezvolta vaccinuri terapeutice împotriva herpesului (pentru herpesul ocular și, respectiv, genital). Și, în timp ce rezultatele timpurii au fost promițătoare, modelele animale actuale sunt încă insuficiente în a simula procesele și progresia bolii la om.

Vaccinurile împotriva herpesului sunt, de asemenea, dificil de studiat din mai multe alte motive practice:

  • Populație limitată de studiu: cercetătorii trebuie să testeze o mulțime de oameni pentru a vedea dacă un vaccin funcționează. Acești oameni pot fi greu de găsit.
  • Infecție asimptomatică: Deoarece multe persoane infectate nu au niciodată simptome de herpes, evaluarea eficacității unui vaccin preventiv înseamnă a fi nevoiți să testeze în mod activ pentru a vedea dacă au fost infectați cu virusul de la vaccinare.
  • Eliminarea virusului: oamenii de știință trebuie să testeze modul în care vaccinul a afectat cantitatea de virus eliminată pentru a determina eficacitatea unui candidat pentru vaccin terapeutic. (Evacuarea virală scăzută se traduce printr-un risc mai scăzut de infecție.)
  • Abordarea oricăruia dintre acești factori poate face ca testele de vaccin să devină atât lente, împovărătoare, nepractice și costisitoare.

 

Vaccinul GEN-003

 

Dupa cercetari prealabile, vaccinul GEN-003 care promitea sa reduca HSV-2 și leziunile de herpes genital a intrat in studii suplimentare aplicate pe 310 pacienti cu herpes genital cronic (recurent). Acestia au fost repartizati aleatoriu sa primeasca 30 sau 60 mcg de 2 proteine ​​HSV antigen (gpD2 și ICP4) plus 25, 50, sau 75 mcg de adjuvant Matrix M-2 sau un placebo salin. Schema de vaccin a constat intr-o serie de 3 injecții realizate la interval de 3 săptămâni.

Participantii la studiu au colectat tampoane genitale de doua ori pe zi, cu 28 de zile înainte de vaccinare, după a treia injecție, iar la 6 și 12 luni după imunizare și au fost rugați să înregistreze aparitia și disparitia oricarui focar de herpes.

Cercetătorii au descoperit ca in termen de 12 luni dupa imunizare, recurenta HSV-2 a fost redusa în mod semnificativ, in special in grupele care au primit 60 mcg de HSV-2 antigen și 50 sau 75 mcg de adjuvant (reducere cu aproximativ 60%). Cu toate acestea, în rândul persoanelor care au primit 30 mcg de antigeni, numai cei care au primit cea mai mare doză de adjuvant au arătat o reducere semnificativă.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 

Desi era privit cu scepticism din cauza dozelor repetate des, GEN-003 a fost în general bine tolerat. Cele mai frecvente efecte adverse au fost la locul injectării si doar 9 persoane au întrerupt tratamentul din cauza evenimentelor adverse. Nu au fost raportate reacții severe sau evenimente adverse grave.

Vaccinul R2

Un studiu din 2020 al cercetătorilor de la Universitatea din Cincinnati, Universitatea Northwestern și Universitatea din Nebraska-Lincoln a oferit speranțe într-o posibilă descoperire

Potrivit cercetării, o formă modificată genetic de virus herpes simplex de tip 1 a fost capabilă să prevină simptomele virusului herpes simplex tip 2 la cobai. Răspunsul a fost mult mai robust decât s-a văzut cu orice herpes.

Vaccinul profilactic HSV viu atenuat, R2, a fost eficient în modelul de cobai al HSV-2 genital, în special atunci când a fost administrat pe calea ID. Utilizarea vaccinurilor HSV atenuate vii care se reproduc robust în țesuturile mucoase, dar sunt ablate pentru neuroinvazie oferă o abordare promițătoare pentru vaccinurile HSV.

Design-ul vaccinbului R2 oferă o altă soluție la provocarea de a produce un virus care se reproduce la periferie, inducând un răspuns imunitar puternic, fără a însămânța sistemul nervos și a stabili o infecție latentă. În loc să ajusteze tropismul tisular, R2 elimină selectiv transportul axonal retrograd, care este fundamental pentru neuroinvazie17. Vaccinul R2  lasă toți antigenele virale intacte pentru o eficacitate sporită a vaccinului

Vaccinul RVx201

Pe 22 iulie, Rational Vaccines, o companie aflată în stadiu de investigație care lucrează pentru a revoluționa tratamentul herpesului, a anunțat că i s-a acordat un pașaport de inovare în cadrul noii căi de acces și licențe inovatoare din Regatul Unit (ILAP). Desemnarea a fost acordată pentru RVx201, un vaccin terapeutic viu atenuat pe care compania îl dezvoltă pentru herpesul genital rezultat din virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2).

„Cred că valoarea reală pentru lume, pentru pacienții care suferă în fiecare zi, pentru mama care și-a pierdut un copil din cauza herpesului, pentru pacientul care orbește de herpes ocular, până la 34% dintre cazurile de HIV care sunt direct atribuibile. la HSV-2, este elementul uman, faptul că un regulator foarte respectat a spus pentru prima dată vreodată uite, herpesul este o boală gravă”, a spus el pentru BioSpace.

Regimul terapeutic actual disponibil pacienților cu herpes constă în medicamente antivirale, care pot preveni sau scurta focarele. Nu există nici un remediu și nici vaccinuri aprobate sau terapii imunomodulatoare pentru boală. Pentru Fernandez, care are HSV-1, herpesul este personal.

Virusul herpes simplex a evoluat pentru a se sustrage sistemului imunitar, reducând prima sa linie de apărare, răspunsul la interferon. RVx201 este primul vaccin terapeutic HSV-2 viu atenuat la om, care este modificat pentru a fi sensibil la interferon și pentru a distruge capacitatea virusului de a inhiba răspunsurile imune.

„Vaccinul nostru, spre deosebire de alte vaccinuri vii atenuate din trecut, a fost conceput rațional, de unde și numele. Am descoperit care proteină funcționează în mod specific pentru a regla acest răspuns imunitar și am mutat acea proteină. Deci, mutantul nostru nu are capacitatea de a se sustrage sistemului imunitar”, a spus Fernandez.

RVx201 a fost creat inițial de Dr. William Halford, care în 2010 a colaborat cu Dr. David Bernstein într-un studiu finanțat de National Institutes of Health (NIH), care a furnizat primele dovezi că RVx201 ar putea fi utilizat ca vaccin terapeutic.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

The R2 non-neuroinvasive HSV-1 vaccine affords protection from genital HSV-2 infections in a guinea pig model, 2020 David I. Bernstein,  Rhonda D. Cardin,  Gregory A. Smith,  Gary E. PickardPatricia J. Sollars,

Vaccine Development for Herpes Simplex Viruses: A Commentary of Special Issue Editors, 2021

Antonella Caputo* and  Peggy Marconi*

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1