Ar putea exista un vaccin eficient pentru herpes genital? Ce arata cercetările

Cercetătorii au creat și testat mai multe vaccinuri terapeutice, precum GEN‑003, RVx201 sau R2 care conțin antigeni ai virusului recombinant herpes simplex (HSV) sau virusuri vii, atentuate. În urma studiilor, s-a observat că acestea au avut o acțiune antivirală de până la un an și a redus numărul de leziuni de herpes genital cauzate de recurența afecțiunii.

Ce este herpesul genital?

Herpesul genital este una dintre cele mai frecvente dar și dificile boli cu transmitere sexuală. După infectare, afecțiunea se manifestă la nivel local, însă după tratament virusul nu părăsește definitiv organismul, ci se localizează în sistemul nervos, unde rămâne inactiv.

Aproximativ 500 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de herpes genital. Alte câteva miliarde au o infecție cu herpes bucal. Herpesul este o boală care poate afecta calitatea vieții, care poate duce la durere cronică, orbire și deces, în special la populațiile neonatale și pediatrice.

Cea mai mare problemă este că în acest mod afecțiunea devine una cronică, cu episoade recurente cauzate de anumiți factori declanșatori care reactivează virusul. În general, episoadere de recurență au loc de câteva ori pe an, însă pot fi și mai rare sau mai dese.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Herpes simplex și herpes zoster

Există deja vaccinuri împotriva herpesului pe piață, dar care nu protejează de virusul herpes simplex de tip 1 (tipul cel mai frecvent asociat cu herpesul oral) sau de virusul herpes simplex de tip 2 (tipul cel mai frecvent asociat cu herpesul genital). Vaccinurile disponibile în prezent protejează împotriva unui tip de virus herpes cunoscut sub numele de virus varicelo-zosterian, numit mai frecvent virusul varicelei. Odată ce o infecție cu varicelă se vindecă, virusul rămâne într-o stare latentă într-un grup de celule nervoase numit ganglionul rădăcinii dorsale, unde s-ar putea reactiva mai târziu în viață pentru a provoca zona zoster (herpes zoster). 

Tipuri de vaccinuri pentru virusul varicelo-zosterian

Vaccinul împotriva zona zoster și vaccinul împotriva varicelei protejează ambele împotriva virusurilor herpesului, dar în moduri diferite:
Vaccinul împotriva varicelei este de obicei administrat în copilărie pentru a proteja de infectarea cu VZV.
Vaccinul pentru zona zoster se administrează de la vârsta de 50 de ani pentru a preveni reactivarea VZV.

Acestea sunt similare cu cele două tipuri de vaccinuri care au fost propuse pentru a proteja împotriva herpesului oral și genital. Un tip de vaccin urmărește să împiedice virusul să infecteze persoanele care nu l-au avut niciodată, în timp ce celălalt își propune să protejeze împotriva focarelor la persoanele care au deja herpes.

Acesta din urmă este deosebit de important pentru că, așa cum am discutat, odată ce ești infectat cu un virus herpetic, acesta rămâne în corp pentru totdeauna. Virusul nu este eliminat din organism și rămâne într-o stare latentă în care se poate reactiva brusc și uneori în mod inexplicabil.

Teoretic, are sens ca un vaccin să funcționeze pentru a preveni focarele de herpes. La urma urmei, la mulți oameni, sistemul imunitar controlează infecțiile cu herpes, astfel încât acestea să nu dea simptome. Acest lucru face că virusul să fie o țintă bună pentru un vaccin terapeutic, adică unul care tratează mai degrabă decât previne boala. Cu toate acestea, virusurile herpes simplex s-au dovedit a fi dificil de controlat cu vaccinuri, față de virusul varicelo-zosterian.

Ce arată studiile despre un vaccin împotriva herpex simplex?

În ultimii ani, au fost efectuate câteva studii care s-au dovedit promițătoare ale vaccinurilor împotriva herpesului. Cu toate acestea, până în prezent, niciun studiu uman nu a arătat o eficacitate suficient de mare pentru ca un astfel de vaccin pentru herpes oral sau herpes genital să fie aprobat și să ajungă pe piață. Oamenii de știință au de înfruntat mai multe obstacole atunci când dezvoltă un vaccin pentru a proteja împotriva herpesului oral sau genital.

Studiile pe animale, promițătoare, dar cele umane, nu

Una dintre provocări este că niciun model animal nu reproduce perfect infecția cu virusul herpetic 1 și 2 la oameni. Câțiva candidați la vaccin s-au dovedit promițători în studiile pe animale, dar până acum nu au fost eficienți în studiile clinice cu participanți umani.

Pe lângă șoareci, iepurii și cobaii sunt utilizați și pentru a dezvolta vaccinuri terapeutice împotriva herpesului (pentru herpes ocular și, respectiv, genital). Și, în timp ce rezultatele timpurii au fost promițătoare, modelele animale actuale sunt încă insuficiente în a simula procesele și progresia bolii la om.

Studiile sunt dificil de realizat

Vaccinurile împotriva herpesului sunt, de asemenea, dificil de studiat din mai multe alte motive practice:

Populație limitată de studiu: cercetătorii trebuie să testeze o mulțime de oameni pentru a vedea dacă un vaccin funcționează. Acești oameni pot fi greu de găsit.

Infecție asimptomatică: deoarece multe persoane infectate nu au niciodată simptome de herpes, evaluarea eficacității unui vaccin preventiv înseamnă a fi nevoiți să testeze în mod activ pentru a vedea dacă au fost infectați cu virusul de la vaccinare.

Eliminarea virusului: oamenii de știință trebuie să testeze modul în care vaccinul a influențat cantitatea de virus eliminată pentru a determina eficacitatea unui candidat pentru vaccin terapeutic. (Evacuarea virală scăzută se traduce printr-un risc mai scăzut de infecție.)
Abordarea oricăruia dintre acești factori poate face ca testele de vaccin să devină atât lente, împovărătoare, nepractice și costisitoare.

Vaccinul GEN‑003

După cercetări prealabile, vaccinul GEN‑003 care promitea să reducă HSV‑2 și leziunile de herpes genital a intrat în studii suplimentare aplicate pe 310 pacienți cu herpes genital cronic (recurent). Aceștia au fost repartizați aleatoriu să primească 30 sau 60 mcg de 2 proteine HSV antigen (gpD2 și ICP4) plus 25, 50, sau 75 mcg de adjuvant Matrix M‑2 sau un placebo salin. Schema de vaccin a constat într-o serie de 3 injecții realizate la interval de 3 săptămâni.

Participanții la studiu au colectat tampoane genitale de două ori pe zi, cu 28 de zile înainte de vaccinare, după a treia injecție, din nou la 6 și 12 luni după imunizare și au fost rugați să înregistreze apariția și dispariția oricărui focar de herpes.

Cercetătorii au descoperit că în termen de 12 luni după imunizare, recurența HSV‑2 a fost redusă în mod semnificativ, în special în grupele care au primit 60 mcg de HSV‑2 antigen și 50 sau 75 mcg de adjuvant (reducere cu aproximativ 60%). Cu toate acestea, în rândul persoanelor care au primit 30 mcg de antigeni, numai cele care au primit cea mai mare doză de adjuvant au arătat o reducere semnificativă.

Deși era privit cu scepticism din cauza dozelor repetate des, GEN‑003 a fost în general bine tolerat. Cele mai frecvente efecte adverse au fost la locul injectării și doar 9 persoane au întrerupt tratamentul din cauza evenimentelor adverse. Nu au fost raportate reacții severe sau evenimente adverse grave.

Vaccinul R2

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Cincinnati, Universitatea Northwestern și Universitatea din Nebraska-Lincoln a oferit speranțe într-o posibilă descoperire. Potrivit cercetării, o formă modificată genetic de virus herpes simplex de tip 1 a fost capabilă să prevină simptomele virusului herpes simplex tip 2 la cobai. Răspunsul a fost mult mai robust decât s-a văzut cu orice herpes.

Vaccinul profilactic HSV viu atenuat, R2, a fost eficient în modelul de cobai al HSV‑2 genital. Utilizarea vaccinurilor HSV atenuate vii care se reproduc robust în țesuturile mucoase, dar sunt ablate pentru neuroinvazie oferă o abordare promițătoare pentru vaccinurile HSV.

Vaccinul RVx201

Reprezentanții Rational Vaccines, o companie care lucrează pentru a revoluționa tratamentul herpesului, au primit un pașaport de inovare în cadrul noii căi de acces și licențe inovatoare din Regatul Unit (ILAP). Desemnarea a fost acordată pentru RVx201, un vaccin terapeutic viu atenuat pe care compania îl dezvoltă pentru herpes genital.

Regimul terapeutic actual disponibil pentru pacienții cu herpes constă în medicamente antivirale, care pot preveni sau pot scurta episoadele active de heroes. Nu există nici un alt remediu și nici vaccinuri aprobate sau terapii imunomodulatoare care să trateze eficient această problemă a herpesului.

Virusul herpes simplex a evoluat pentru a se sustrage sistemului imunitar, reducând prima sa linie de apărare, răspunsul la interferon. RVx201 este primul vaccin terapeutic HSV‑2 viu atenuat la om, care este modificat pentru a fi sensibil la interferon și pentru a distruge capacitatea virusului de a inhiba răspunsurile imune.

„Vaccinul nostru, spre deosebire de alte vaccinuri vii atenuate din trecut, a fost conceput rațional, de unde și numele. Am descoperit care proteină funcționează în mod specific pentru a regla acest răspuns imunitar și am mutat acea proteină. Deci, mutantul nostru nu are capacitatea de a se sustrage sistemului imunitar”, spun cercetătorii care lucrează la vaccin.

RVx201 a fost creat inițial de dr. William Halford, care în 2010 a colaborat cu Dr. David Bernstein într-un studiu finanțat de National Institutes of Health (NIH), care a furnizat primele dovezi că RVx201 ar putea fi utilizat că vaccin terapeutic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Genital Herpes - CDC Basic Fact Sheet 
https://www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm
NIH - Insights into the Novel Therapeutics and Vaccines against Herpes Simplex Virus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9959597/
Studiul „Insights into the Novel Therapeutics and Vaccines against Herpes Simplex Virus”, apărut în Vaccines (Basel). 2023 Feb; 11(2): 325. Published online 2023 Jan 31. doi: 10.3390/vaccines11020325, autori: Shiza Malik et al.
NPJ - The R2 non-neuroinvasive HSV-1 vaccine affords protection from genital HSV-2 infections in a guinea pig model
https://www.nature.com/articles/s41541-020-00254-8
Studiul „The R2 non-neuroinvasive HSV-1 vaccine affords protection from genital HSV-2 infections in a guinea pig model”, apărut în npj Vaccines 5, 104 (2020). https://doi.org/10.1038/s41541-020-00254-8, autori: Bernstein, D.I., Cardin, R.D., Smith, G.A. et al. 
Pub Med - Effects of Different Doses of GEN-003, a Therapeutic Vaccine for Genital Herpes Simplex Virus-2, on Viral Shedding and Lesions: Results of a Randomized Placebo-Controlled Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29982727/
Studiul „Effects of Different Doses of GEN-003, a Therapeutic Vaccine for Genital Herpes Simplex Virus-2, on Viral Shedding and Lesions: Results of a Randomized Placebo-Controlled Trial”, apărut în Randomized Controlled Trial J Infect Dis. 2018 Nov 5;218(12):1890-1899. doi: 10.1093/infdis/jiy415, autori: Nicholas Van Wagoner et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1