Totul despre Zona Zoster (Herpes Zoster): Cauze • Simptome • Tratament

1. Informații generale despre Zona zoster

● Ce este Zona zoster?
● Cauzele în Zona zoster
● Simptomele în Zona zoster
● Cât de contagioasă este? Zona zoster se ia?
● Metode de diagnosticare pentru Zona zoster
● Factori de risc pentru Zona zoster 
● Complicațiile in Zona zoster
● Evoluție Zona zoster
● Prognostic în cazul celor cu Zona zoster

2. Zona zoster tratament și alimentatie

● Tratamentul medicamentos 
● Tratamente din plante medicinale
● Măsuri care grăbesc vindecarea în Zona zoster
● Dieta sau regimul alimentar care ajută pacientul cu Zona zoster

3. Prevenirea bolii Zona zoster

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Informații generale despre Zona zoster

 Erupția cutanată provocată de boala numită Zona zoster reprezintă un grup distinctiv de vezicule pline cu lichid, care pot să apară în orice parte a corpului, pe un traseu nervos.

Ce este Zona zoster?

Zona zoster este, conform definiției, o infecție a unui nerv individual și o infecție a suprafeței pielii care este "alimentată" de acel nerv. Această infecție virală afectează rădăcinile nervoase și este cauzată de virusul varicelo-zosterian, același virus care cauzează varicela. 

Ea poate apărea la persoanele adulte care au avut varicelă (numită, popular, "vărsat de vânt") în copilărie, întrucât virusul varicelo-zosterian rămâne în stare latentă în organism zeci de ani, fără a cauza niciun simptom.

Se crede că Zona zoster apare din cauza incapacității sistemului imunitar de a controla replicarea latentă a virusului. Persoanele care mențin un nivel ridicat de imunitate dezvoltă rareori Zona zoster. Infecția nu este benignă și se poate prezenta în mai multe moduri. Chiar și după ce Zona zoster trece, mulți pacienți continuă să sufere de dureri moderate până la severe, cunoscute sub numele de nevralgie postherpetică.

Legătura dintre Zona zoster și varicelă

Zona zoster apare din cauza virusului varicelo-zosterian, care, în primă fază, declanșează varicela. Virusul acesta rămâne însă în organism, chiar și după vindecarea varicelei, doar că devine inactiv. Orice persoană care a suferit de varicelă (vărsat de vânt) poate dezvolta la un moment dat boala Zona zoster.

Zona zoster transmitere

Din varii motive, la un moment dat, virusul varicelo-zosterian se poate reactiva, însă de aceasta data nu mai apare varicela (vărsatul de vânt), ci boala se manifestă sub formă de Zona zoster. Zona zoster nu este transmisibilă, însă virusul varicelo-zosterian (care este un tip de virus herpetic) este contagios, iar dacă ai varicelă, poți transmite mai departe virusul la alte persoane, infectându-le. Persoana care dobândește virusul varicelo-zosterian va face varicela, asta dacă nu a făcut deja vărsat de vânt în copilărie și deja are anticorpii necesari pentru a preveni îmbolnăvirea.

Atât varicela, cât și Zona zoster cauzează erupții pe piele sub forma unor vezicule, pline cu lichid, iar persoana care intră în contact direct cu leziunile cutanate poate contracta cu ușurință virusul varicelo-zosterian. Dacă rănile sunt deja acoperite cu o crustă, virusul nu se mai transmite. Virusul varicelo-zosterian nu se transmite decât în cazuri foarte rare prin contactul direct cu saliva ori cu secrețiile nazale ale cuiva care are Zona zoster. Așadar, nu poți lua acest virus prin strănut ori tuse.

Cât durează Zona zoster?

Zona zoster poate să dureze până la patru săptămâni, de acest timp este nevoie pentru ca erupțiile cutanate să se vindece. Pielea poate fi dureroasă și pe o perioadă de mai multe săptămâni după ce au dispărut erupțiile cutanate, dar, de regulă, durerea se va disipa în timp. Pentru a preveni complicațiile, este important ca tratamentul să fie inițiat chiar când afecțiunea se dezvoltă.

Veziculele în cazul bolii Zona zoster formează o crustă în aproximativ 7-10 zile și dispar complet în două-patru săptămâni. În cazul persoanelor sănătoase, dacă veziculele nu sunt sparte sau agresate în vreun fel, ele nu lasă cicatrice. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot dezvolta vezicule care nu se vindecă foarte repede, așa că este posibil ca durata bolii să se prelungească.

Cauzele în Zona zoster

După o perioadă de stres pe termen lung sau anumite traumatisme, ori în cadrul unui sistem imunitar slăbit, pe fondul mai multor afecțiuni sau răceli îndelungate, virusul varicelo-zosterian se reactivează și migrează de-a lungul fibrelor nervoase, generând o erupție cutanată distinctivă și dureroasa, numită Zona zoster. Așadar, Zona zoster este cauzată de același virus care este responsabil de apariția varicelei (vărsatului de vânt). După ce pacientul s-a recuperat de pe urma varicelei, virusul acesta rămâne în corp, el este inactiv și se află în sistemul nervos central.

Virusul varicelo-zosterian face parte dintr-un grup de virusuri numite "virusuri herpetice", și din acest motiv, Zona zoster mai este cunoscută și sub denumirea de herpes zoster. Dacă are condițiile optime, virusul herpes zoster se poate "reactiva" sau se poate trezi din hibernare.

El poate să "călătorească" sau să circule liber pe fibrele nervoase, pentru a cauza o nouă infecție activă. În cele mai multe cazuri, nu se știe foarte clar de ce virusul varicelo-zosterian începe să se multiplice, pentru a cauza apariția Zonei zoster. O teorie a specialiștilor este că Zona zoster apare când un anumit factor slăbește sistemul imunitar, ajutând virusul să se reactiveze.

Factori ce ar putea declanșa Zona zoster

Printre factorii ce declanșează reactivarea acestui virus se află:

• vârsta înaintată
• unele afecțiuni, cum ar fi unele cancere, HIV sau SIDA
• tratamentele pentru cancer, precum chimioterapia și radioterapia, pentru că acestea reduc rezistența organismului în fața bolilor
• stresul emoțional sau un traumatism
• medicamentele, în special cele imunosupresoare, folosite de pacienți după un transplant de organe
• copiii care au avut varicelă în copilărie sau copiii ale căror mame au avut varicelă într-un stadiu târziu al sarcinii.

Simptomele în Zona zoster

Din punct de vedere clinic, erupția cutanată ce apare în Zona zoster este grup de vezicule pline cu lichid, care pot apărea în orice parte a corpului, pe un anumit traseu

Cele trei faze ale infecției includ:

  • Etapa preeruptivă prezintă senzații anormale ale pielii sau durere în dermatomul afectat. Această fază apare cu cel puțin 48 de ore înainte de orice leziuni evidente. În același timp, pacientul poate experimenta dureri de cap, stare generală de rău și fotofobie.
  • Faza acută eruptivă este marcată de vezicule și de simptomele observate în faza pre-eruptivă. Leziunile încep inițial ca macule și se transformă rapid în vezicule dureroase. Veziculele se rup adesea, se ulcerează și în cele din urmă se formează crusta. Pacienții sunt infecțioși în această etapă până când leziunile se usucă. Durerea este severă în această fază și adesea nu răspunde la medicamentele tradiționale pentru durere. Faza poate dura 2-4 săptămâni, dar durerea poate continua.
  • Infecția cronică se caracterizează prin dureri recurente care durează mai mult de 4 săptămâni. Pe lângă durere, pacienții experimentează parestezii, senzații asemănătoare șocului și disestezii. Durerea este invalidantă și poate dura 12 luni sau mai mult.

Între timp, se instalează progresiv febra, frisoanele, durerile de cap, uneori se produc și simptome gastrice diverse, de la stare de greață și până la deranjarea stomacului.

De regulă, Zona zoster se dezvoltă doar pe o parte a corpului sau pe față și erupția apare într-o zonă mică și nu este generalizată. Majoritatea pacienților cu această infecție virală vor avea următoarele simptome sau manifestări ale Zonei zoster:
• amorțeala pielii, senzație de arsură, de furnicătură
• stare de rău - frisoane, febră, stomacul este deranjat sau apare durerea de cap
• vezicule pline cu lichid
• pielea care este sensibilă la atingere
• mâncărimi ușoare ce pot evolua până la durere puternică.

În funcție de partea corpului unde se dezvoltă Zona zoster, infecția virală poate provoca și alte simptome, cum ar fi sughițul sau chiar pierderea vederii. La unele persoane, manifestările Herpes zoster sunt ușoare, iar acești pacienți pot avea doar niște mâncărimi.

La alți oameni, în schimb, Zona zoster poate cauza durere intensă, care se simte chiar și la cea mai mică atingere. Alte persoane pot să aibă pe lângă febră și simptome precum: durerile de cap, sensibilitate la lumină, oboseală.

Este important să fii conștient de faptul că infecțiile cu herpes pot apărea în același timp cu Zona zoster. Herpes simplex, CMV, EBV și herpesvirusurile umane au fost observate la pacienții cu Zona zoster.

Când să mergi la medic?

Contactează-ți imediat medicul dacă suspectezi că ai dezvoltat Zona zoster, însă ia legătură cu el în special în următoarele situații:
• Dacă durerea și erupția cutanată apar în apropierea unui ochi. Dacă este lăsată netratată, această infecție virală poate duce la afectarea permanentă a ochiului.
• Dacă ai peste 60 de ani, deoarece vârsta îți crește semnificativ riscul de complicații ce pot să apară din cauza herpes zoster.
• Dacă ai sistemul imunitar slăbit sau dacă cineva din familia ta este cu imunitatea slăbită (din cauza cancerului, medicamentelor sau din cauza bolilor cronice).
• Dacă erupția cutanată este răspândită pe zone largi și este dureroasă.

Cât de contagioasă este? Zona zoster se ia?

Zona zoster, în sine, nu este contagioasă, ci virusul este cel care se poate transmite la alte persoane. Așa că dacă ai această infecție virală, acoperă erupția și evită contactul cu copiii și cu femeile gravide care nu au avut vărsat de vânt (varicela). Zona zoster nu este contagioasă, în sensul că nu poți lua boala de la altă persoană.

Atenție, însă: poți să iei varicela de la o persoană diagnosticată cu Zona zoster. Așa că, dacă nu ai avut niciodată varicelă, încearcă să stai cât mai departe de oricine are Zona zoster. De asemenea, dacă tu ai Zona zoster, încearcă să stai departe de acele persoane (rude sau prieteni) care nu au avut varicelă în copilărie sau de persoanele care ar putea avea sistemul imunitar slăbit.

Metode de diagnosticare pentru Zona zoster

Zona zoster, numită și Herpes zoster, este o boală diagnosticată, de regulă, pe baza istoricului în ce privește durerea pe o parte a corpului, împreună cu alte indicii pe care medicul le poate observa în timpul examinării clinice, cum ar fi veziculele pline cu lichid și erupția de pe piele.

Așadar, reține că frecvent Zona zoster este diagnosticată pe baza antecedentelor medicale ce includ durerea și pe baza examinării fizice. În unele situații, medicul recomandă să se ia o mostră de pe piele, din acest virus, pentru a fi testată în laborator.

Factori de risc pentru Zona zoster

Orice persoană care a avut vreodată varicela poate să dezvolte, la un moment dat, Zona zoster. Factorii care pot crește riscul de a face Zona zoster sunt:

• Dacă ai vârsta de peste 50 de ani - Statisticile arată că Zona zoster este mai frecventă la persoanele ce au trecut de 50 de ani. Riscul de a face herpes zoster crește odată cu vârsta. Unii experți estimează că jumătate dintre persoanele cu vârste de peste 80 de ani vor avea, la un moment dat, Zona zoster.

• Faptul că suferi de anumite boli. Afecțiunile care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi HIV/SIDA și cancerul, pot crește riscul ca o persoană să facă Zona zoster.

• Dacă ești supus anumitor tratamente - Radioterapia și chimioterapia pot să scadă rezistența organismului în fața bolilor și pot declanșa din acest motiv apariția Zonei zoster.

• Administrarea anumitor medicamente - Acele medicamente special concepute pentru a împiedica respingerea organelor transplantate pot crește riscul că pacientul să dezvolte Zona zoster; alte medicamente care cresc riscul de îmbolnăvire: folosirea corticosteroizilor, cum ar fi prednisonul.

Complicațiile în Zona zoster

La unele persoane, persistă o mâncărime cronică în zona în care s-a dezvoltat erupția, ce poate provoca insomnie sau depresie. În cazul în care Zona zoster apare în jurul ochilor sau pe frunte, aceasta poate provoca infecții oculare și afectarea temporară sau permanentă a vederii.

Când virusul varicelo-zosterian atacă urechea, persoanele afectate pot dezvolta probleme de auz sau de echilibru.

Aceste complicații pot fi prevenite dacă tratamentul este instaurat prompt, cât mai devreme. Infecțiile la nivelul pielii pot apărea dacă veziculele nu sunt curățate și sunt expuse bacteriilor. În cazuri rare, atunci când anumiți nervi sunt afectați de acest virus, Zona zoster poate cauza inflamație la nivelul creierului (n.r. encefalită) sau chiar paralizie.

Complicațiile ce pot să apară din cauza bolii Zona zoster pot fi:

• Nevralgia postherpetică - La unele persoane, Zona zoster poate continua multă vreme după ce veziculele au dispărut de pe piele. Această afecțiune este cunoscută sub numele de nevralgie postherpetică și apare când fibrele nervoase deteriorate trimit semnale confuze, greșite, ale durerii de la piele către creier.

• Pierderea vederii - infecția cu virusul varicelo-zosterian care apare în interiorul sau în jurul unui ochi (Zona zoster oftalmică) poate cauza infecții oculare dureroase, care pot să ducă la pierderea vederii.

• Probleme neurologice - În funcție de nervii care sunt afectați, Zona zoster poate cauza o inflamație a creierului (encefalită), paralizie facială, probleme legate de auz sau tulburări de echilibru.

• Infecții ale pielii - Dacă veziculele declanșate de infecția cu Herpes virus nu sunt tratate în mod corespunzător, se pot dezvolta infecții bacteriene la nivelul pielii.

Zona zoster la copii

Zona zoster este contagioasă, așa că dacă aveți această afecțiune, acoperiți erupția și evitați contactul cu copiii și cu femeile gravide care nu au avut vărsat de vânt (varicelă). Oricine a avut varicelă poate dezvolta mai târziu Zona zoster, chiar și copiii, spun specialiștii, însă aceste situații sunt mai rare. Riscul este mai mare ca un copil să facă Zona zoster dacă a avut varicelă înainte de vârstă de 1 an sau dacă mama a făcut varicelă în stadiul avansat al sarcinii.

Zona zoster la bătrâni

La persoanele în vârstă, durerea cauzată de Zona zoster poate persista timp de luni sau chiar ani de la erupție. Această durere, provocată de deteriorarea nervilor de sub piele, este cunoscută sub numele de nevralgie postherpetică.

Poate Zona zoster să cauzeze dureri?

Da, mai ales daca apare o complicație numită nevralgia postherpetică. Din cauză că fibrele nervoase sunt extrem de degradate și afectate, ele trimit mesaje sau semnale exagerate ale durerii, de la piele către creier.

Evoluție Zona zoster

Este foarte important să înțelegem cum evoluează virusul varicelo-zosterian, pentru a putea evita răspândirea acestuia. După contractarea virusului se declanșează varicela. Apoi, virusul varicelo-zosterian rămâne în organism pentru totdeauna, însă în fază inactivă. În cazul în care virusul se reactivează în mod spontan, apare Zona zoster.

În timpul în care virusul este activ, fie în faza de varicelă, fie în faza de Zona zoster, pacientul este contagios și poate transmite virusul varicelo-zosterian (nu face confuzii: nu boala este transmisă, ci virusul). Dacă persoana care contractează virusul varicelo-zosterian nu a mai avut varicela, virusul se manifestă astfel: după perioada de incubație, apare varicela. Virusul devine apoi inactiv. Dacă persoana care contractează virusul a avut deja varicelă, virusul nu are niciun impact asupra sa. În cazul în care face Zona zoster, de vină este virusul varicelo-zosterian care există deja în organism, în fază inactivă.

Prognostic în cazul celor cu Zona zoster

Zona zoster, de regulă, dispare în decurs de 2-4 săptămâni și cei mai mulți dintre pacienții tineri și sănătoși se recuperează complet. Statisticile arată că aproximativ 1-4% dintre pacienții care dezvoltă Zona zoster au nevoie de spitalizare pentru că au făcut complicații, iar 30% dintre acești pacienți au sistemul imunitar defectuos.

Există un procent estimat foarte mic de decese pe an, direct asociate cu virusul varicelo-zosterian. Cele mai multe decese se înregistrează la adulții vârstnici și la persoanele care au sistemul imunitar compromis.

Zona zoster tratament și alimentație

În prezent, nu există vreo modalitate care să ajute la eliminarea virusului care cauzează Zona zoster din organism. Din fericire, există anumite tratamente antivirale și, cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat și cu ajutorul medicamentelor, vei putea trece mai ușor peste această infecție virală.

Tratamentul medicamentos

Deși nu există un tratament medicamentos anume pentru Zona zoster, medicamentele antivirale local și sistemic, pot stopa progresia afecțiunii și pot reduce totodată riscul apariției nevralgiei postherpetice cu până la 50%. De asemenea, administrarea vitaminelor din complexul B poate reduce efectele negative asupra sistemului nervos, acestea având un efect regenerator.

Medicamente antivirale

Aceste medicamente sunt folosite pentru a calma simptomele, pentru a grăbi vindecarea și ar putea preveni complicațiile. O cură de medicamente antivirale este, de obicei, prescrisă pacienților cu Zona zoster pe o perioadă de 7 până la 10 zile.  Medicamentele antivirale sunt cele mai eficiente când sunt luate în interval de 3 zile de la debutul erupției pe piele, deși ele pot fi prescrise de medic și în primele 7 zile de la apariția veziculelor pe piele.

Calmante și antihistaminice

Medicamentele analgezice cu sau fără prescripție medicală pot reduce durerea și iritațiile pielii. Câteva opțiuni pe care medicul ți le-ar putea recomanda: medicamente antiinflamatoare, precum ibuprofenul; medicamente antihistaminice, pentru a combate mâncărimile pielii; medicamente corticosteroide sau anestezice locale, pentru durere severă; produse farmaceutice care amorțesc zona, cum ar fi lidocaină.

Anticonvulsive

Deși sunt folosite de regulă pentru a trata epilepsia, unele medicamente anticonvulsive pot reduce durerea în cazul rădăcinilor nervoase. Poate dura luni până când acestea să își facă efectul. Prescrise frecvent pentru Zona zoster sunt următoarele medicamente anticonvulsive: gabapentin și pregabalin.

Antidepresive

Anumite medicamente din clasa antidepresivelor s-au dovedit a fi eficiente în reducerea durerii cauzate de Zona zoster, precum și în calmarea simptomelor nevralgiei postherpetice. Antidepresivele triciclice prescrise cel mai des pentru durerea cauzată de zona zoster sunt: amitriptilina, imipramină, nortriptilina.

Tratamente din plante medicinale

Pe lângă tratamentul medicamentos, există o serie de remedii naturale antivirale, precum ceaiul de gheara-pisicii, cu efect antiinflamator și antiviral, tinctura sau soluții de echinacea și ginseng, precum și roiniță sub formă de ulei esențial. Tot din arsenalul naturist antiviral putem folosi în această perioadă usturoiul, ceapa, ciupercile reishi, dar și extractul sau ceaiul de rostopască, uleiul de arbore de ceai, uleiul de bergamotă și uleiul de cimbru. Reține: întreabă-ți medicul specialist, înainte de a încerca orice fel de remedii din plante medicinale, pentru că este posibil ca acestea să aibă unele efecte adverse.

Măsuri care grăbesc vindecarea în Zona zoster

Chiar dacă nu există o modalitate care să te ajute să elimini virusul varicelo-zosterian din organism, există câteva metode simple pe care le poți folosi pentru a calma simptomele și pentru a ajuta vindecarea:
• menține zona cu vezicule uscată și curată, pentru a reduce riscul de infecție;
 • poartă haine cât mai largi, pentru confortul tău;
• evită cremele antibiotice care se aplică pe piele sau bandajele adezive, pentru că acestea pot să încetinească procesul de vindecare;
• dacă erupția trebuie să fie acoperită, ai putea folosi comprese curate sterile, non-adezive, pentru a nu agrava starea pielii tale;
• anumite produse sau loțiuni pot fi recomandate de medic, pentru a calma și alina senzația de mâncărime;
• poți lua la recomandarea medicului antihistaminice, pentru că acestea pot, uneori, să prevină mâncărimile pielii în timpul nopții;
• dacă medicul îți recomandă tratament medicamentos, respectă-l întocmai;
• ia paracetamol pentru a calma durerea;
• menține aria unde există erupții cutanate cât mai curată și uscată;
• folosește o compresă rece (o pungă de legume congelate, învelită într-un prosop curat sau o țesătură curată și umedă), de câteva ori pe zi.

Dieta sau regimul alimentar care ajută pacientul cu Zona zoster

O dietă sănătoasă este vitală pentru a lupta cu virusul varicelo-zosterian. Medicii nutriționiști recomandă o dietă variată, care să includă cât mai multe legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și carne slabă.

Pacientul cu Zona zoster ar trebui să includă în dieta lui alimente de culoare oranj, roșie și verde, pentru că aceste alimente conțin carotenoizi cum sunt licopenul, luteina, zeaxantina și provitamina A.

Carotenoizii sunt foarte importanți pentru funcționarea sistemului imunitar și se găsesc în următoarele: morcovi, dovleac, caise, pepenele roșu, ardeiul gras roșu, grepfrut, cireșe, kale, pătrunjel, spanac, pepenele cu miez verde (cantalup), salata verde, andivele etc.

Prevenirea bolii Zona zoster

Există două vaccinuri care pot reduce riscul de apariție a bolii Zona zoster, prevenind-o: primul este vaccinul anti-varicela, iar al doilea este vaccinul anti-zoster.

Vaccinul anti-varicelă

Vaccinul anti-varicelă face parte din rutina de imunizare a copiilor. Acesta este, însă, recomandat și adulților care nu au suferit de această afecțiune în decursul vieții. Acest vaccin nu reduce complet riscul de îmbolnăvire de varicelă, însă reduce riscul de complicații, precum și severitatea bolii.

Vaccinul care te protejează de Zona zoster

Vaccinul anti-zoster oferă protecție împotriva bolii Zona zoster pe o perioadă de 5 ani. Acesta este recomandat în special pacienților de peste 50 de ani, care prezintă risc crescut atunci când vine vorba despre această afecțiune. Vaccinul împotriva Zonei zoster este diferit de vaccinul împotriva varicelei. Acesta reduce riscul de reactivare a virusului, deci de apariție a Zonei zoster și a simptomelor asociate.

Măsuri care te ajută sa previi răspândirea virusului varicelo-zosterian (VZV)

Dacă vrei să reduci riscul de răspândire a virusului varicelo-zosterian, pentru a nu-l transmite celor dragi, poți ține cont de următoarele sfaturi:

• Asigură-te că speli în mod regulat cu apă și săpun erupțiile de la nivelul pielii sau izolează leziunile veziculare cu un plasture, dacă leziunea are o întindere mică, după ce ai aplicat un unguent care inhibă înmulțirea virusurilor;
• Spală-te des pe mâini și abține-te de la a atinge erupțiile cutanate;
• Evită să intri în contact cu femeile însărcinate, întrucât acest virus poate cauza probleme grave gravidelor;
• Evită să intri în contact cu persoanele cu sistemul imunitar slăbit, precum nou-născuții ori vârstnicii, cu probleme de sănătate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Shingles (Herpes Zoster)
https://www.cdc.gov/shingles/index.html
National Library of Medicine - Herpes Zoster
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441824/
National Foundation for Infectious Diseases - Shingles (Herpes Zoster)
https://www.nfid.org/infectious-diseases/shingles/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0