Vaccinul AstraZeneca, eficient în prevenirea cazurilor severe de COVID-19

Vaccinul dezvoltat de Oxford/AstraZeneca a primit autorizație condiționată de introducere pe piață în Uniunea Europeană, pentru imunizare activă în prevenirea bolii COVID-19 cauzată de SARS-CoV-2, la persoanele cu vârste de 18 ani și peste.

Acesta este al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, după cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna. Înainte de face recomandarea de autorizare, EMA a evaluat temeinic datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului de la AstraZeneca.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că furnizarea vaccinurilor sigure pentru europeni este prioritară. Prin acest vaccin AstraZeneca nou autorizat, 400 de milioane de doze suplimentare vor fi disponibile în Europa.

Pascal Soriot, directorul executiv al companiei farmaceutice AstraZeneca a declarat că această aprobare „subliniază valoarea vaccinului AstraZeneca COVID-19, care nu este doar eficient și bine tolerat, ci și ușor de administrat și, important, protejează pe deplin împotriva cazurilor severe de boală și a spitalizărilor”.

Vaccinul AstraZeneca COVID-19, eficient și sigur pentru persoanele peste 18 ani

Rezultatele combinate din patru studii clinice realizate în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud au arătat că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca a fost sigur și eficient în prevenirea bolii la persoanele cu vârste între 18-55 de ani. La persoanele cărora li s-a administrat vaccinul, comparativ cu persoanele cărora li s-au administrat injecții de control, s-a observat o reducere cu 59,5% a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19. Aceasta înseamnă că vaccinul a demonstrat o eficacitate de aproximativ 60% în studiile clinice.

Aceste studii au implicat în jur de 24.000 de persoane. Jumătate dintre ele au primit vaccinul și jumătate au primit o injecție martor, fie o injecție fictivă, fie un alt vaccin non-COVID. Participanții la studii nu știau dacă li s-a administrat vaccinul test sau injecția martor.

Siguranța vaccinului a fost demonstrată în toate cele patru studii. Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentului și-a bazat calculul despre cât de bine a funcționat vaccinul pe rezultatele studiului COV002 (realizat în Marea Britanie) și ale studiului COV003 (realizat în Brazilia). 

Celelalte două studii au avut mai puțin de 6 cazuri de COVID-19 în fiecare, adică un număr insuficient pentru a măsura efectul preventiv al vaccinului. În plus, deoarece vaccinul trebuie administrat sub formă de două doze standard, iar a doua doză trebuie administrată între patru și 12 săptămâni după prima, EMA s-a concentrat pe rezultatele care au implicat persoanele care au primit acest regim standard.

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) recomandă, deci, două doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 pentru a fi administrate la un interval de patru până la 12 săptămâni, la persoanele cu vârste de 18 ani și peste. 

În studiile clinice, s-a observat că acest regim de dozare este sigur și eficient în prevenirea bolii COVID-19 simptomatică, fără cazuri severe și fără spitalizări la mai mult de 14 zile după a doua doză.

Majoritatea participanților la aceste studii aveau între 18 și 55 de ani, deci nu există încă suficiente rezultate pentru participanții mai în vârstă (peste 55 de ani) ca să se poată spune cu certitudine cum anume va funcționa vaccinul în acest grup. 

Cu toate acestea, se așteaptă ca vaccinul să ofere protecție și pentru persoanele vârstnice, având în vedere că un răspuns imun este analizat în această grupă de vârstă și pe baza experienței cu alte vaccinuri; deoarece există informații fiabile privind siguranța la această grupă de populație, experții științifici ai EMA au considerat că vaccinul poate fi utilizat și la adulții în vârstă. 

Mai multe informații sunt așteptate din studiile în curs, care includ o proporție mai mare de participanți vârstnici.

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca COVID-19?

Vaccinul COVID-19 AstraZeneca funcționează prin pregătirea organismului pentru a se apăra împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Acest virus folosește proteine de pe suprafața sa exterioară, numite proteine spike, pentru a intra în celulele corpului și a provoca boli.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Oxford este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Adenovirusul utilizat nu infectează oamenii, ci este izolat de la cimpanzei, și a fost modificat în așa fel încât să își piardă capacitatea de a se multiplica. Odată ce a fost administrat, vaccinul furnizează gena SARS-CoV-2 în celulele din organism, care o vor folosi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce anticorpi și celule T împotriva ei.

Așa cum este și cazul vaccinurilor pe bază de ARN mesager, unul dintre avantajele majore ale acestui vaccin este timpul scurt necesar pentru dezvoltare și producție.

Jurnalul academic The Lancet a confirmat că vaccinul AstraZeneca COVID-19 a fost bine tolerat și că nu au existat evenimente de siguranță serioase confirmate legate de vaccin. Participanții proveneau din diverse grupuri etnice și geografice, care erau sănătoși sau aveau afecțiuni stabile. Cele mai frecvente reacții adverse raportate în studiile clinice au fost durerea la locul injectării, dureri de cap, musculare și articulare, oboseală, febră, frisoane și greață.

Vaccinul AstraZeneca COVID-19 este contraindicat persoanelor cu hipersensibilitate cunoscută la una dintre substanțele care intră în compoziția sa. De asemenea, în cazul în care la prima doză survine o reacție anafilactică, este contraindicată administrarea celei de-a doua doze. Se recomandă amânarea vaccinării în cazul persoanelor care prezintă semne și simptome de boală acută. După vaccinare se recomandă monitorizare timp de cel puțin 15 minute.

Se încearcă facilitarea accesului la vaccin și pentru țările cu venituri mici

Pe lângă programul condus de Universitatea Oxford, AstraZeneca desfășoară un proces extins în SUA și la nivel global. În total, Universitatea Oxford și AstraZeneca se așteaptă să înscrie până la 60.000 de participanți la nivel global.

Vaccinului AstraZeneca COVID-19 i s-a acordat deja dreptul la utilizare de urgență în aproape 40 de țări, de pe patru continente, inclusiv în UE, o serie de țări din America Latină, India, Maroc și Marea Britanie.

Gigantul farmaceutic continuă să colaboreze cu autoritățile de reglementare din întreaga lume pentru a sprijini revizuirile lor continue pentru aprovizionarea de urgență sau aprobarea condiționată în timpul acestei crize de sănătate. AstraZeneca speră, de asemenea, să primească autorizație de urgență de la Organizația Mondială a Sănătății, pentru a face vaccinul disponibil și în țările cu venituri mici.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AstraZeneca - COVID-19 Vaccine AstraZeneca authorised for use in the EU
https://www.astrazeneca.com/content/astraz/media-centre/press-releases/2021/covid-19-vaccine-authorised-for-use-in-the-eu.html
European Medicines Agency - EMA recommends COVID-19 Vaccine AstraZeneca for authorisation in the EU
https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-covid-19-vaccine-astrazeneca-authorisation-eu
Guvernul României - Vaccinul AstraZeneca/Oxford
https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinul-astrazeneca-oxford/?fbclid=IwAR2_k3wnh4vbpLFC4A_wR3l8NtVFsqhHzuyNRFjdYAcmHaWCUtNDszH7-Tc


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0