Vaccinul anti-COVID-19 influențează ciclul menstrual?

Vaccinurile COVID-19 sunt, fără îndoială, cel mai important instrument al lumii în lupta împotriva pandemiei COVID-19. În întreaga lume, 20 de vaccinuri au primit autorizații de utilizare de urgență de la autoritățile de reglementare relevante din cel puțin o țară.

Cu toate acestea, o problemă continuă să preocupe publicul larg și experții în sănătate deopotrivă: ce efecte secundare ar putea provoca aceste vaccinuri, cât de des și în ce circumstanțe? Mai multe rapoarte indică o legătură între vaccinurile COVID-19 și modificările ciclurilor menstruale.

TESTARE PCR COVID-19

Reacțiile adverse raportate frecvent la diferitele tipuri de vaccinuri includ febră, oboseală, dureri de cap și dureri corporale.

Efectele secundare grave sunt extrem de rare, iar agențiile naționale și internaționale de sănătate continuă să colecteze și să monitorizeze rapoarte despre orice reacție adversă.

În Marea Britanie, 4.000 de persoane au acuzat modificări ale ciclului menstrual după vaccinare

Cu toate acestea, pe măsură ce campaniile de vaccinare au progresat în întreaga lume, unii oameni au subliniat un potențial efect secundar abordat în dezbaterile existente: modificări ale ciclului menstrual.

Au existat numeroase informații privind modificările ciclurilor menstruale ale persoanelor după administrarea unui vaccin COVID-19, însă datele specifice despre frecvența acestui fenomen sunt încă rare.

Informațiile obținute de The Times indică faptul că, în Regatul Unit, Agenția de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale a primit aproape 4.000 de rapoarte privind modificări ale ciclului menstrual, după un vaccin COVID-19,  până pe 17 mai 2021. Dintre acestea, 2.734 de persoane au fost inoculate cu vaccinul Oxford-AstraZeneca, 1.158 cu vaccinul Pfizer-BioNTech și 66 cu vaccinul Moderna.

Datorită acestor rapoarte, au apărut multe întrebări. Cum se poate modifica ciclul menstrual al unei persoane după un vaccin? Sunt aceste efecte secundare legate de COVID-19 sau sunt datorate stresului și altor modificări ale vieții care ar putea coincide cu administrarea vaccinului?

Dr. Katharine Lee, cercetător postdoctoral în Divizia de Științe a Sănătății Publice de la Washington University School of Medicine și dr. Kathryn Clancy, profesor asociat la Departamentul de Antropologie de la Universitatea din Illinois sunt doi dintre cercetătorii care investighează în prezent legătura dintre vaccinurile COVID-19 și modificările ciclului.

Cicluri menstruale dificile și sângerări puternice

Dr. Lee și Clancy au decis să înceapă să investigheze fenomenul schimbărilor menstruale după un vaccin COVID-19, după ce ambele au experimentat anumite recții adverse. 

Cercetătorii nu dispun de date precise cu privire la frecvența modificărilor menstruației în rândul celor care primesc un vaccin COVID-19 și, de asemenea, avertizează că experimentarea unor astfel de modificări „nu este universală, la fel ca febra și cefaleea, nu sunt reacții universale la vaccin”. 

De fapt, dr. Clancy a remarcat, judecând după datele preliminare pe care au reușit să le adune, „în cea mai mare parte, cea mai frecventă constatare este că nu se întâmplă deloc astfel de reacții”.

Cu toate acestea, „printre persoanele care se confruntă cu efecte secundare, se pare că cel mai frecvent este - pentru persoanele care au în prezent menstruație - că perioada ciclului este mai dificilă și uneori mai lungă. La persoanele care nu au în prezent menstruație deoarece utilizează contraceptive cu acțiune îndelungată, sunt transgender și iau tratamente hormonale sau sunt în postmenopauză, vedem, de asemenea, apariția unor sângerări inexplicabile”, explică medicii.

Ce ar putea explica acest lucru și cine este expus riscului?

Până în prezent, rămâne neclar care ar putea fi mecanismele biologice din spatele acestor schimbări din perioada menstruației și cine este expus riscului de a le experimenta.

Dr. Lee și Clancy nu au aflat încă dacă există sau nu factori asociați cu probabilitatea de a trece printr-o schimbare a ciclului menstrual după administrarea unui vaccin COVID-19. Cu toate acestea, dr. Clancy a menționat că ia în considerare unele ipoteze.

„Dacă ar fi să am o părere, aș spune că dacă cineva are deja o tulburare care ar putea afecta sângerarea și coagularea sau a avut probleme cu sângerarea și coagularea în trecut, ar trebui să discute cu medicul înainte de administrarea vaccinului, doar pentru a vedea dacă un vaccin este mai bun decât altul în ceea ce privește atenuarea riscurilor efectelor secundare”, explică dr. Kathryn Clancy. 

Dr. Scott, de asemenea, a emis ipoteza că așa-numitul „cocktail hormonal unic specific unei persoane” poate juca un rol important în modul în care experimentează ciclurile menstruale după administrarea unui vaccin.

A avea un nivel ridicat de estrogen, a spus ea, ar putea fi un factor. Acest lucru este mai frecvent la femeile de peste 40 de ani și este rezultatul semnalului primit de la creier, necesar pentru a stimula ovulația.

De asemenea, ea a sugerat că și cortizolul, așa-numitul hormon al stresului, ar putea afecta ciclurile și că modificările menstruale ar putea să nu fie răspuns la vaccinurile COVID-19, ci la niveluri crescute de stres.

"Mulți dintre noi am fost stresați de la începutul acestei pandemii și cu mult înainte", a subliniat dr. Scott.

Cât durează aceste schimbări?

Potrivit experților, studiile privind vaccinurile au arătat că majoritatea acestor modificări au loc în primele câteva zile după vaccinare și se rezolvă rapid.

În concordanță cu aceasta, atunci când femeile raportează modificări ale ciclurilor menstruale, cel mai probabil se resimt doar în prima perioadă după vaccin, ciclurile ulterioare revenind la normal.

Sfaturile dr. Kathleen Jordan, specialist în medicină internă și boli infecțioase, adresate cititorilor care experimentează modificări ale ciclurilor menstruale după ce au primit un vaccin sunt următoarele:

„Depinde ce reprezintă schimbările... în cazul oricărui ciclu menstrual întârziat, faceți întotdeauna un test de sarcină - la urma urmei, lucrurile obișuite încă se întâmplă! Dacă vă confruntați cu dureri sau modificări semnificative - sau persistente - ale menstruației, consultați un profesionist din domeniul sănătății. Ciclurile noastre sunt complexe din punct de vedere biologic, astfel încât o varietate de lucruri le pot afecta, doar medicul vostru vă poate evalua starea de sănătate. De asemenea, aș liniști pe oricine tocmai a experimentat o perioadă menstruală anormală imediat după vaccinare că există acum dovezi la scară largă că nu există niciun efect negativ asupra fertilității sau sarcinii - iar evoluțiile sugerează că ciclurile lor ulterioare ar trebui să se normalizeze”.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 

 4,000 women report period problems after Covid jab


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0