Un rinichi de porc a fost transplantat cu succes la un pacient uman, pentru prima data

În timp ce peste o sută de mii de oameni așteaptă un transplant de organe doar în SUA, oamenii de știință se străduiesc să găsească opțiuni în afară de donatorii umani. Acum, în premieră medicală, un rinichi de porc a fost transplantat cu succes la un om.

Când spunem „cu succes”, înseamnă că acesta a fost testat doar timp de 54 de ore la un pacient uman – un pacient care era deja în moarte cerebrală și era ținut în viață artificial. Dar, din câte a putut vedea echipa de transplant, rinichiul a fost conectat și a funcționat normal în acea perioadă.

Din punct de vedere tehnic, acest lucru este cunoscut sub numele de xenotransplant, sau transplantul de țesuturi sau organe de la o specie la alta. Dacă reușita poate fi exploatată și repetată, porcii ar putea oferi o abundență de organe potrivite pentru utilizare la oamenii care au nevoie de ele. În prezent, în medie, mor zilnic 17 persoane aflate pe listele de așteptare pentru transplant în SUA.

„Acesta este o descoperire uriașă”, a declarat pentru New York Times Dorry Segev, profesor de chirurgie de transplant la Johns Hopkins School of Medicine, care nu a fost implicat în cercetare. „Este un lucru extrem de însemnat!”.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Organele de la porci au fost considerate de multă vreme ca fiind potențial potrivite pentru oameni, dar celulele de porc includ o moleculă de zahăr, sau glican, numită alfa-gal, care declanșează o respingere imediată de către corpul uman. În acest caz, porcul fusese modificat genetic pentru a nu produce alfa-gal.

Rinichiul a fost funcțional și a produs urină

Un grup de medici a fost implicat în selecția și identificarea pacientului cu moarte cerebrală care a primit procedura experimentală. Pacientul era un donator de organe înregistrat și, deoarece organele nu erau potrivite pentru transplant, familia pacientului a fost de acord să permită cercetările pentru a testa procedura experimentală de transplant.

În timp ce rinichiul de porc a fost ținut în afara corpului pacientului, s-a observat că își face treaba după procedura de transplant: adică filtrează deșeurile din sânge și produce urină.

„Este chiar mai bine decât am sperat”, a declarat chirurgul Robert Montgomery, care a condus transplantul la NYU Langone Health din New York City, pentru publicația USA Today.

După ce au atașat rinichiul de vasele de sânge, chirurgii l-au acoperit cu un scut de protecție pentru a-l putea observa și a preleva mostre de țesut pe parcursul perioadei de studiu de 54 de ore. Nivelurile urinei și ale creatininei au fost normale, au descoperit dr. Montgomery și colegii săi și nu au fost detectate semne de respingere pe parcursul a mai mult de două zile de observație.

„Nu părea să existe niciun fel de incompatibilitate între rinichiul de porc și corpul uman, care să-l facă să nu funcționeze”, a spus dr. Montgomery. „Nu a existat o respingere imediată a rinichiului.”

Deocamdată, nu există un raport științific al operațiunii revizuit de colegi, dar putem fi optimiști cu prudență. Experții spun că studiile cu rinichi de porc pe oameni grav bolnavi - pacienți fără alte opțiuni reale - ar putea avea loc în decurs de doi ani.

Descoperirea ar putea ajuta sutele de mii de oameni care fac dializă

Mai sunt încă o mulțime de obstacole de depășit, inclusiv aprobarea autorităților de reglementare, dar utilizarea organelor de la alte animale în acest fel ar putea ajuta și sutele de mii de oameni care nu sunt eligibili pentru un transplant, dar care trebuie să facă față procedurii solicitante de dializă renală.

Recoltarea și transplantarea organelor de la porci – care ar putea include în cele din urmă inima, plămânii și ficatul – ar fi astfel salvarea celor peste 100.000 de americani aflați în prezent pe listele de așteptare pentru transplant, inclusiv celor 90.240 care au nevoie de un rinichi. 

Un număr și mai mare de americani cu insuficiență renală - mai mult de jumătate de milion - depind de tratamente obositoare de dializă pentru a supraviețui. În mare parte, din cauza deficitului de organe umane, marea majoritate a pacienților dializați nu se califică pentru transplanturi, care sunt rezervate celor care ar putea avea cele mai mari șanse de îmbunătățire a stării de sănătate după procedură.

Procedura ar putea întâmpina probleme etice

Există totuși preocupări etice de luat în considerare. În timp ce familia pacientului uman din acest test și-a dat acordul, nu toată lumea este confortabilă cu ideea de a crește animale special pentru a le recolta organele.

Dr. Friedman, implicată în experiment, a spus că ia în considerare utilizarea inimii, ficatului și a altor organe crescute la porci, de asemenea. „Este cu adevărat uluitor să ne gândim la câte transplanturi am putea oferi”, a spus ea, adăugând: „Ar trebui să creștem porcii pentru asta, desigur.”

„Porcii nu sunt piese de schimb și nu ar trebui să fie folosiți niciodată ca atare doar pentru că oamenii sunt prea egoiști pentru a-și dona organele pacienților disperați, aflați în așteptarea unui transplant de organe”, notează o declarație a organizației People for the Ethical Treatment of Animals sau PETA.

Printre experții în transplant, reacțiile au variat de la optimist-prudente la exuberante, deși toți au recunoscut că procedura a reprezentat o reușită majoră.

În timp ce unii chirurgi au speculat că ar putea trece doar câteva luni înainte ca rinichii porcilor modificați genetic să fie transplantați în ființe umane vii, alții au spus că mai sunt multe de făcut.

Și alte organe de la porci ar putea salva viețile oamenilor

Ceea ce ar putea face organele de la porci mai acceptabile decât organele de la alte animale - cum ar fi maimuțele - este că porcii sunt deja crescuți pentru hrană. Au pui mari, perioade scurte de gestație și organe asemănătoare cu cele pe care le avem noi.

Folosim deja grefe de piele de porc pentru arsuri și valve cardiace de porc la oameni, iar experimente au fost deja efectuate cu inimi de porc la babuini, așa că există un precedent. ”Așteptați-vă să auziți mult mai multe despre potențialul utilizării organelor de porc în interiorul oamenilor în anii următori”, spun experții.

„Acesta este un pas important înainte în realizarea promisiunii xenotransplantului, care va salva mii de vieți în fiecare an într-un viitor nu prea îndepărtat”, explică Martine Rothblatt, directorul executiv al United Therapeutics – compania care a modificat genetic porcul – pentru The Guardian.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

https://www.sciencealert.com/a-pig-kidney-has-been-successfully-transplanted-into-a-human-for-the-first-time

https://www.nytimes.com/2021/10/19/health/kidney-transplant-pig-human.html

https://www.bbc.com/news/health-58993696


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0