Un medicament experimental pentru cancerul de sân a eradicat 95-100% din celulele canceroase la șoareci

O nouă abordare a tratamentului cancerului de sân poate ucide 95-100% din celulele canceroase la șoareci în cadrul unui model experimental de cancere de sân umane cu receptori estrogenici pozitivi și metastazele acestora din os, creier, ficat și plămâni. 

Medicamentul nou dezvoltat, numit ErSO, micșorează rapid chiar și tumorile mari la niveluri nedetectabile. Cancerul metastatic de sân cu receptori estrogenici α pozitivi (ERα) este în prezent incurabil.

TESTARE PCR COVID-19

Condusă de oamenii de știință de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, echipa de cercetare și-a raportat concluziile în revista Science Translational Medicine.

Victoria împotriva cancerului de sân

Cancerul de sân cu receptor estrogenici pozitivi este cel mai frecvent tip de cancer de sân și, în forma sa metastatică, este în prezent incurabil. În acest nou studiu, dr. Boudreau și colaboratorii săi descriu un potențial nou medicament, ErSO, care poate activa răspunsul proteinei desfășurate, rezultând în necroza in vitro a liniilor celulare de cancer de sân uman. In vivo, acest tratament a indus regresia completă a liniei celulare și a xenogrefelor de cancer de sân ortotopic și metastatic de la pacient la șoareci. Autorii au arătat că acest tratament a fost bine tolerat la șoareci, șobolani și câini și ar putea oferi o nouă cale de intervenție împotriva acestei boli mortale.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În mai multe modele ortotopice, tratamentul cu ErSO administrat oral sau intraperitoneal timp de 14 până la 21 de zile a indus regresia tumorii fără recurența ulterioară a acesteia. 

Ce au descoperit cercetătorii?

•    Într-un model experimental metastatic de linie celulară plasat la nivelul venei codale, ErSO a fost eficient în inducerea regresiei majorității metastazelor pulmonare, osoase și hepatice. 
•    Tratamentul cu ErSO a indus regresia aproape completă a metastazelor cerebrale la șoareci care poartă xenogrefe intracraniene de linie celulară de cancer de sân uman. 
•    Tumorile care nu au suferit o regresie completă și au crescut au rămas sensibile la retratarea cu ErSO. 
•    ErSO a fost bine tolerat la șoareci, șobolani și câini la doze peste cele necesare răspunsurilor terapeutice și a avut un efect redus sau deloc asupra țesuturilor murine normale care exprimă ERα.
•    ErSO a mediat efectele sale antineoplazice prin activarea a-UPR, sugerând că activarea unei căi de protecție a tumorii ar putea induce regresia tumorii.

„Chiar și atunci când câteva celule canceroase de sân supraviețuiesc, permițând tumorilor să regenereze pe parcursul mai multor luni, tumorile care regresează rămân complet sensibile la retratarea cu ErSO”, a declarat profesorul de biochimie al U. David Shapiro, care a condus cercetarea din Illinois, profesorul Paul Hergenrother. 

ErSO a distrus rapid metastazele pulmonare, osoase și hepatice

„Este uimitor faptul că ErSO a provocat distrugerea rapidă a majorității metastazelor pulmonare, osoase și hepatice și micșorarea dramatică a dimensiunilor metastazelor cerebrale, deoarece tumorile care s-au răspândit în alte zone ale corpului sunt responsabile pentru majoritatea deceselor provocate de cancerul de sân”, a spus Shapiro.

Activitatea ErSO depinde de o proteină numită receptor de estrogen, care este prezentă într-un procent ridicat de tumori mamare. Când ErSO se leagă de receptorul de estrogen, acesta reglează în amonte o cale celulară care pregătește celulele canceroase pentru o creștere rapidă și le protejează de stres. Această cale, numită răspuns anticipativ la proteine desfășurate sau a-UPR, stimulează producția de proteine care protejează celula de leziuni.

"a-UPR este deja activ, dar rulează la un nivel scăzut, în multe celule de cancer mamar", a spus Shapiro. Se pare că această cale protejează celulele canceroase de a fi ucise de medicamente anti-cancer.

Shapiro și fostul cercetător medical U. I. I. Neal Andruska au identificat pentru prima dată calea a-UPR în 2014 și au raportat dezvoltarea unui compus care a activat calea a-UPR pentru a distruge selectiv celulele cancerului de sân care conțin receptorii de estrogen.

„Deoarece această cale este deja activă în celulele canceroase, este ușor pentru noi să o supraactivăm, pentru a comuta procesele din celulele canceroase la sân în modul letal”, a declarat dr. Darjan Duraki.

În timp ce compusul original a împiedicat creșterea celulelor cancerului de sân, acesta nu le-a ucis rapid și a avut efecte secundare nedorite. 

Pentru noii cercetări, Shapiro și Hergenrother au lucrat împreună la o căutare a unei molecule mici mult mai puternice care să vizeze a-UPR. Analiza lor a condus la descoperirea ErSO, o moleculă mică care avea proprietăți anticanceroase puternice, fără efecte secundare detectabile la șoareci, au relevat teste ulterioare.

„Acest EPU anticipativ este dependent de receptorul estrogen”, a spus Hergenrother. „Singura proprietate a acestui compus este că nu afectează celulele care nu au receptorul de estrogen și nu afectează celulele sănătoase - indiferent dacă au sau nu un receptor de estrogen. Dar este super-puternic împotriva celulelor canceroase cu receptori de estrogen - pozitivi”, explică cercetătorul.

ErSO este diferit de medicamentele utilizate în prezent în cancerul de sân

ErSO nu este asemănător medicamentelor care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata cancerele cu estrogen-receptor pozitiv, a spus Shapiro.

Aceasta nu este o alta versiune de tamoxifen sau fulvestrant, care sunt utilizate terapeutic pentru a bloca semnalizarea estrogenilor in cancerul de sân, a spus el. Chiar dacă se leagă de același receptor pe care se leagă estrogenul, vizează un loc diferit al receptorului de estrogen și atacă o cale celulară de protecție care este deja activată în celulele canceroase, a spus el.

Deoarece aproximativ 75% din cancerele de sân sunt receptori estrogeni pozitivi, ErSO are potențial împotriva celei mai frecvente forme de cancer de sân, a spus Boudreau. Cantitatea de receptor de estrogen necesară pentru ca ErSO să vizeze un cancer de sân este foarte scăzută, astfel încât ErSO poate acționa împotriva unor tipuri de cancer de sân care nu sunt considerate în mod tradițional a fi ER-pozitive.

Medicamentul nu a influențat sistemul reproductiv

Alte studii efectuate la șoareci au arătat că expunerea la medicament nu a avut niciun efect asupra dezvoltării lor reproductive. Și compusul a fost bine tolerat la șoareci, șobolani și câini cărora li s-au administrat doze mult mai mari decât cele necesare pentru eficacitatea terapeutică, au descoperit cercetătorii.

De asemenea, ErSO a funcționat rapid, chiar și împotriva tumorilor avansate de cancer de sân derivate de la om la șoareci, relatează cercetătorii. Adesea, în decurs de o săptămână de la expunerea la ErSO, cancerele de sân avansate derivate de la om la șoareci s-au redus la niveluri nedetectabile.

"Multe dintre aceste tipuri de cancer mamar se micșorează cu peste 99% în doar trei zile", a spus Shapiro. ErSO are acțiune rapidă și efectele sale asupra cancerelor de sân la șoareci sunt semnificative și dramatice.

Compania farmaceutică Bayer AG a patentat noul medicament și își va explora potențialul pentru studii ulterioare în studiile clinice la om care vizează cancerele de sân cu receptori estrogeni pozitivi, au spus cercetătorii. Cercetătorii vor explora în continuare dacă ErSO este eficient și împotriva altor tipuri de cancer care conțin receptori de estrogen.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34290053/
https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abf1383
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210722113058.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0