Tusea și durerea în gât, frecvente în infecția COVID

Tusea, durerile în gât și oboseala sunt mai frecvente la persoanele care au testat pozitiv pentru infectia cu  coronavirus, precum si febra si o pierdere a gustului sau a mirosului.  Tusea poate persista săptămâni sau luni după infectarea cu SARS-CoV-2, adesea însoțită de oboseală cronică, tulburări cognitive, dispnee sau durere - o colecție de efecte pe termen lung denumite sindrom post-COVID sau COVID prelungit.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, studiile au descoperit că tusea COVID tinde să dureze în medie 19 zile după recuperare . Există anumite masuri pentru a reduce durerea și pentru a stimula recuperarea organismului

Potrivit Providence.org, recuperarea înseamnă mai mult decât hidratare pentru a vă menține gâtul umed. Trebuie să echilibrezi ceea ce bei cu ceea ce mănânci. Puteți începe prin a îndeplini cerințele nutriționale zilnice:

Lichid - aproximativ 3 litri pe zi
Calorii - In jur de 2000 pana la 2500
Proteine ​​- 75 până la 100 de grame pe zi  vă ajută să vă întăriți sistemul imunitar; proteinele și caloriile sunt cruciale în luptă, deoarece te protejează de pierderea mușchilor – mai ales dacă COVID-19 te-a tintuit  la pat.

Simptomele bolii COVID-19 pot persista luni întregi după vindecare

Cele mai frecvente simptome ale bolii COVID-19 sunt febra, tusea uscată și oboseala, urmate de altele mai puțin frecvente cum sunt durerile musculare, durerile în gât, diareea, conjunctivita, durerile de cap, pierderea gustului și a mirosului sau iritațiile pielii. Pacienții care au făcut o formă gravă de COVID-19 se pot confrunta cu dificultăți de respirație, dureri în piept sau pierderea vorbirii ori a capacității de mișcare. 

Dintre aceste simptome, unele tind să rămână active pe termen lung, chiar și după ce persoana testează negativ pentru coronavirus. Un studiu¹ efectuat pe 1.733 de pacienți spitalizați cu COVID-19, publicat în luna ianuarie 2021 în jurnalul științific The Lancet, oferă un indiciu asupra duratei simptomelor bolii: 3 din 4 pacienți cu COVID-19 mai aveau cel puțin un simptom șase luni mai târziu de la vindecare.

Cele mai frecvente simptome la șase luni după boală au fost oboseala și slăbiciunea musculară, raportate de 63% dintre pacienți, urmate de dificultățile de somn (26%) și de anxietate și depresie (23%). De asemenea, mai mult de un sfert dintre subiecți aveau funcția pulmonară diminuată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Deși simptomele persistente ale bolii COVID-19 pot să afecteze pe oricine, și tineri și bătrâni, vârsta pare să joace un rol important. Studiul a constatat că probabilitatea ca un pacient să raporteze oboseală sau slăbiciune musculară la mult timp după ce a avut COVID-19 a crescut cu 17% pentru fiecare 10 ani din vârsta unei persoane. Potrivit oamenilor de știință, înțelegerea efectelor acestei boli pe termen lung asupra sănătății pacienților este abia la început.

Analiza indică faptul că majoritatea pacienților continuă să trăiască cu cel puțin unele dintre efectele virusului după ce au părăsit spitalul și evidențiază necesitatea îngrijirii post-externare, în special pentru cei care au suferit de infecții severe. Deși analiza s-a referit doar la pacienții spitalizați, marea majoritate nu au avut nevoie de un ventilator și nici nu au petrecut timp în unitatea de terapie intensivă (ATI), ceea ce înseamnă că nu au fost cele mai grave cazuri.

Însă, afirmă savanții, chiar și persoane care au avut cazuri ușoare de boală și nu au fost spitalizate au raportat, de asemenea, simptome de COVID-19 pe termen lung. Pentru că boala nu s-a agravat, acești pacienți s-au îngrijit la domiciliu, însă, chiar și după ce nu au mai fost contagioși, au rămas cu simptome cum ar fi oboseala cronică. Deși înainte erau persoane active, ulterior s-au simțit prea epuizați pentru a merge la muncă sau pentru a mai ține pasul cu copiii mici din gospodărie.

Cercetătorii nu știu cu siguranță care este mecanismul din spatele acestor simptome continue, pe termen lung: ar putea fi virusul în sine, rezultatul inflamației cauzate de virus sau o metodă de apărare autoimună.

Cum se tratează tusea post-COVID-19

Cecetatorii au emis ipoteza potrivit căreia căile neurotropismului, neuroinflamației și neuroimunomodulării prin nervii senzitivi vagali, care sunt implicate în infecția cu SARS-CoV-2, duc la o stare de hipersensibilitate la tuse.

Sindromul post-COVID ar putea rezulta și din evenimente neuroinflamatorii din creier. Exista insa lacune în înțelegerea mecanismelor tusei acute și cronice asociate cu COVID-19 și sindromului post-COVID, si se iau în considerare modalități potențiale de reducere a efectului COVID-19 prin controlul tusei și sugerăm direcții viitoare pentru cercetare și practică clinică.

Deși neuromodulatorii precum gabapentina sau opioidele ar putea fi luați în considerare pentru tusea acută și cronică post-COVID-19, se discută despre posibilele mecanisme ale tusei asociate cu COVID-19 și promisiunea unor noi antiinflamatoare sau neuromodulatoare care ar putea viza cu succes atât tusea COVID-19  și sindromul post-COVID.

În ghidurile de excelență ale Institutului Național pentru Sănătate și Îngrijire din Regatul Unit pentru gestionarea simptomelor acute ale COVID-19, pentru tuse este recomandată administrarea de miere sau antitusive derivate din opioide.

Opiaceele (cum ar fi codeina sau morfina în doză mică) pot exercita efecte antitusive prin care acționează asupra rețelei reflexe de tuse din trunchiul cerebral și ar putea avea unele efecte în suprimarea tusei, în special în stadiile incipiente. Cu toate acestea, opiaceele nu sunt universal eficiente și au riscuri asociate de dependență, abuz sau efecte secundare centrale.

Corticosteroizii orali sunt adesea prescriși pentru infecția acută a tractului respirator inferior și au fost utilizați de multe centre pentru a trata pacienții cu modificări pulmonare interstițiale post-COVID-19. Corticosteroizii orali nu au fost mai buni decât placebo în reducerea duratei tusei la adulții neastmatici cu infecție acută a tractului respirator inferior. Cu toate acestea, situația infecției cu SARS-CoV-2 ar putea fi diferită, cu prezența probabilă a unui răspuns inflamator precoce și neuroimun, interacțiunile care stau la baza tusei acute. Raportul potrivit căruia dexametazona reduce rata mortalității pacienților tratați în spital cu COVID-19 oferă un anumit sprijin pentru utilizarea corticosteroizilor. 

Pacienții diagnosticați cu COVID-19 prezintă simptome variind de la deloc la severe și includ febră, dificultăți de respirație, tuse uscată, anosmie și anomalii gastro-intestinale. Complicațiile severe se datorează în mare măsură suprasolicitarii sistemului imunitar al gazdei care duce la „furtuna de citokine”. Acest lucru are ca rezultat coagularea intravasculară diseminată, sindromul de detresă respiratorie acută, sindromul de disfuncție a mai multor organe și moartea. Datorită naturii sale extrem de infecțioase și în ceea ce privește rata mortalității, toate eforturile au fost concentrate pe prevenire și crearea de noi medicamente sau reutilizarea vechilor opțiuni de tratament pentru a ameliora suferința pacienților cu COVID-19, inclusiv dereglarea imunității.

Se știe că acizii grași Omega 3 sunt încorporați în întregul organism, în stratul bifosfolipidic al membranei celulare, ceea ce duce la producerea de mediatori mai puțini pro-inflamatori în comparație cu alți acizi grași care sunt mai răspândiți în dieta occidentală. Un studiu a pus in discutie beneficiile acizilor grași Omega 3, în special acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic, inclusiv efectele lor antiinflamatorii, imunomodulatoare și posibilele antivirale.

Protocoalele de diagnostic anatomic pentru tusea cronică ar trebui aplicate pentru gestionarea tusei în sindromul post-COVID; astfel de abordări ar putea identifica orice cauze care contribuie la tusea cronică - cum ar fi boala de reflux gastro-esofagian, terapia cu inhibitori ECA, fibroza pulmonară sau inflamația căilor respiratorii - care ar fi putut rezulta din infecția cu SARS-CoV-2.

N-acetilcisteina (NAC) este o varianta accesibila de tratare a tusei si are o toxicitate foarte scăzută. A fost aprobată de FDA de mulți ani și are potențialul de a îmbunătăți strategiile terapeutice pentru COVID-19. NAC administrat intravenos, oral sau inhalat poate suprima replicarea SARS-CoV-2 și poate îmbunătăți rezultatele dacă este utilizat la timp.

Bromhexina - studiile indică faptul că poate reduce severitatea simptomelor la pacienții spitalizați cu COVID-19.

Ambele medicamente subțiază mucusul și te ajută să-l elimini, dar funcționează prin mecanisme diferite decât expectorantele fără prescripție medicală care conțin guaifenesină. 

Tratamente fără prescripție medicală

 • Expectoranții (cum ar fi Mucinex sau orice cu ingredientul activ guaifenesin) subțiază mucusul și facilitează tusea. Acest lucru nu vă va face să tusiți mai puțin, dar va face ca tusea să fie mai productivă și va ușura curățarea căilor respiratorii. Aceste medicamente funcționează cel mai bine pentru a ajuta la tusea în congestia toracică.
 • Decongestionantele cu pseudoefedrina micșorează vasele de sânge din membranele mucoase, în special în sinusuri, încetinind producția de mucus. Ele funcționează cel mai bine pentru congestia nazală.
 • Nu ar rebui să luați un antitusiv atunci când aveți o tuse umedă. Tusea este esențială pentru a elimina mucusul din plămâni, unde interferează cu respirația, administrarea unui antitusiv atunci când aveți o tuse umedă poate crește riscul de a dezvolta pneumonie, deoarece menține mucusul în plămâni și căile respiratorii.

Remedii

În afară de medicamente, există și alte remedii la domiciliu pe care le puteți încerca să vă curățați congestia toracică:

 • Hidratare - mucusul este 90% apă și poate deveni mai gros când ești deshidratat;
 • Utilizați un umidificator, un aparat de aburi sau un vaporizator;
 • Inspiră cu fața peste un vas cu apă fierbinte;
 • Încercați respirație profundă și exerciții de poziție;
 • Încercați să vă clătiți sinusurile cu spray sau un dispozitiv de irigare nazală cu apa de mare;
 • Susține partea superioara a trunchiului când dormi sau te odihnesti.

Exerciții de respirație pentru a curăța plămânii post-COVID-19

Dacă întâmpinați probleme cu curățarea mucusului din plămâni după o infecție respiratorie, aceste exerciții vă pot ajuta. Există două tipuri de exerciții:

 • Exercițiu de respirație profundă

Acest exercițiu vă va extinde plămânii și vă va ajuta să curățați mucusul din ei. Puteți fi întins sau așezat pentru a face acest exercițiu, doar țineți pieptul și umerii relaxați într-o poziție confortabilă:

 • Pune o mână pe abdomen și cealaltă pe piept pentru a simți mișcările de respirație;
 • Inspira adânc pe nas și simțiți abdomenul extinzându-se în exterior;
 • Expiră încet prin buzele strânse, golindu-ți plămânii și sugându-ți burta;
 • Repetați încet de trei până la cinci ori, de mai multe ori pe zi.

 

 • Exercițiu de control al respirației

Acest exercițiu vă poate ajuta să vă extindeți plămânii, să vă mențineți mușchii în mișcare și flexibili și să vă întărească tusea pentru a elimina mucusul. Puteți face acest exercițiu de mai multe ori pe zi, dar asigurați-vă că ați așteptat cel puțin o oră după ce ați mâncat sau băut și opriți-vă dacă aveți durere:

 • Împingeți afara toată respirația din plamani;
 • Respirați puțin și țineți până când aveți nevoie de mai mult aer;
 • Respirați puțin fără să expirați;
 • Repetați respirații mici fără a expira până când nu mai puteți inspira;
 • Țineți această respirație timp de până la cinci secunde;
 • Respirați cu forță tot aerul din plămâni.

Abordarea avansată a tusei în context COVID-19

Tusea persistentă în sindromul post-COVID ar putea fi determinată de neuroinflamație care duce la o stare de hipersensibilitate laringiană și tuse, care este baza tusei cronice refractare sau inexplicabile. Gabapentina și pregabalina, care sunt neuromodulatoare, s-au dovedit a fi eficiente în controlul tusei cronice refractare. Această abordare ar putea fi luată în considerare pentru sindromul post-COVID-19, deoarece aceste medicamente ar putea fi utile și pentru alte simptome care însoțesc tusea, cum ar fi tusea. durere, deși au potențialul de a agrava orice disfuncție cognitivă.

Medicamentele antimuscarinice, cum ar fi tiotropiul, ar putea fi folosite pentru a controla tusea post-COVID-19, deoarece pot scădea sensibilitatea la tuse în infecțiile virale acute ale tractului respirator superior. În mod similar, terapia de vorbire și limbaj ar putea ajuta pacienții să se recupereze, livrate ca parte a unui tratament multimodal, model de terapie și recuperare în sinergie cu alte aspecte ale reabilitării pulmonare pentru sindromul post-COVID-19.

Investigarea unor noi intervenții terapeutice care interferează cu căile neuroinflamatorii ar putea fi avantajoasă, cum ar fi:

 • inhibitorii canalelor TRP,
 • receptorii P2X3 declanșați de ATP,
 • receptorii neurokininei-1 (NK1Rs) sau canalele de sodiu.

Un antagonist al receptorului P2X3, gefapixant, a redus substanțial tusea la pacienții cu tuse cronică refractară și utilizarea acestuia în tusea asociată cu COVID-19 este susținută de raportul conform căruia ACE2 este frecvent co-exprimat cu P2X3 în neuronii senzoriali ai ganglionului rădăcină dorsală. Substanța P și NK1R ar putea fi, de asemenea, o țintă potențială pentru intervenție, deoarece antagoniștii NK1R precum aprepitantul sau orvepitantul au demonstrat potențial antitusiv la pacienții cu tuse asociată cancerului pulmonar sau tuse cronică refractară, posibil prin blocarea NK1R centrale deși TRPV1. Nu s-a demonstrat că antagoniștii reduc tusea la pacienții cu tuse refractară aceștia ar trebui testați în tusea COVID-19, deoarece TRPV1 în neuronii senzoriali este reglat în sus de infecții virale, cum ar fi rinovirusul uman. Blocantul încărcat al canalelor de sodiu NTX-1175, care reduce la tăcere neuronii nociceptori, este un nou neuromodulator care este testat (EuraCT 2020-004715-27) pentru tusea cronică, dar ar putea fi considerat și ca tuse acută și cronică COVID-19.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Office for National Statistics - Coronavirus (COVID-19) Infection Survey: characteristics of people testing positive for COVID-19 in England, 27 January 2021
https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/conditionsanddiseases/articles/coronaviruscovid19infectionsinthecommunityinengland/characteristicsofpeopletestingpositiveforcovid19inengland27january2021
The Lancet - 6-month consequences of COVID-19 in patients discharged from hospital: a cohort study
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32656-8/fulltext
1. Studiul „6-month consequences of COVID-19 in patients discharged from hospital: a cohort study”, apărut în The Lancet, January 08, 2021DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32656-8, autori: Chaolin Huang et al

Confronting COVID-19-associated cough and the post-COVID syndrome: role of viral neurotropism, neuroinflammation, and neuroimmune responses, 2021

Woo-Jung Song, MD,a Christopher K M Hui, MD,b James H Hull,


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1