Tusea: motiv de îngrijorare?

Tusea este o reacție reflex care ajută la curățarea gâtului de mucus sau de iritanți externi. Deși este perfect normal să tușești din când în când, există o serie de factori care cauzează tusea frecventă, pe care este bine să îi cunoști.

Tusea care durează până în 3 săptămâni se numește tuse acută. De regulă, majoritatea episoadelor de tuse se îmbunătățesc sau dispar în 2 săptămâni.
Dacă tusea durează mai mult de 3 săptămâni (undeva între 3 și 8 săptămâni), se consideră tuse subacută, în timp ce tusea persistentă durează mai mult de 8 săptămâni și poartă numele de tuse cronică. 

Dacă tușești sânge sau ai episode de tuse convulsivă, este important să mergi la medic, pentru că poate fi un simptom al unei afecțiuni grave. 

Cauzele tusei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tusea poate fi cauzată de mai multe situații sau afecțiuni, atât temporare, cât și cronice. 

Curățarea gâtului

Tusea este o metodă obișnuită de curățare a gâtului. Atunci când căile aeriene se aglomerează cu mucus sau particule străine, cum ar fi fum de țigară sau praf, tusea este un reflex prin care corpul încearcă să elimine particulele străine și să faciliteze, astfel, respirația. De obicei, acest tip de tuse nu apare frecvent, dar tusea se poate accentua pe măsură ce ești mai expusă la factori iritanți. 

Virusuri și bacterii

Cea mai comună cauză a tusei este infecția de tract respirator, cauzată de o răceală sau gripă. Acest tip de infecții sunt, de obicei, declanșate de un virus sau o bacterie și pot dura de la câteva zile până la o săptămână. Uneori este nevoie de tratament medicamentos pentru o recuperare completă. 

Fumatul

Fumatul este una dintre principalele cauze ale tusei cronice. Tusea cauzată de fumat are un sunet distinctiv și este cunoscută sub numele de tusea fumătorului sau tuse tabacică. 

Astmul

O cauză obișnuită a tusei la copii este astmul. De obicei, tusea astmatică se manifestă printr-un șuierat care o face ușor de identificat. Tusea astmatică poate fi controlată cu ajutorul unui inhalator. De asemenea, unii copii reușesc să depășească episoadele de tuse astmatice pe măsură ce cresc. 

Anumite medicamente

Unele medicamente pot cauza tusea, deși este o reacție adversă rar întâlnită. Medicamentele pentru hipertensiune sau pentru afecțiuni cardiace pot da asemenea reacții. Mai precis, medicamentele pe bază de lisinopril și enalapril pot genera tuse, care se va potoli odată ce medicația este întreruptă.

Alte afecțiuni

Anumite afecțiuni pot cauza tusea, precum:

 • Leziunile la nivelul corzilor vocale
 • Sindromul picăturii postnazale
 • Infecții bacteriene, precum pneumonia, tusea convulsivă sau crupul laringian
 • Embolia pulmonară
 • Insuficiența cardiacă

Nu în ultimul rând, tusea cronică poate fi cauzată de boala refluxului gastroesofagian. În această afecțiune, conținutul stomacal tinde să refuleze înapoi spre esofag, ceea ce stimulează un reflex la nivelul traheei, responsabil pentru tuse. 

Când trebuie să mergi la doctor?

De obicei, tusea trece de la sine în aproximativ 2 săptămâni. Dacă nu remarci nicio îmbunătățire a tusei în acest interval de timp, este important să mergi la medic, deoarece este posibil ca tusea să fie simptomul unei afecțiuni grave. 

De asemenea, dacă apar și alte simptome, precum cele de mai jos, este foarte important să soliciți ajutor medical:

 • Febră
 • Dureri în piept
 • Dureri de cap
 • Stare de amețeală
 • Stare de confuzie
 • Tuse cu sânge
 • Dificultăți de respirație

Forme de tratament

Tusea poate fi tratată prin diverse metode, în funcție de cauzele care stau la baza apariției ei. La adulții sănătoși, majoritatea formelor de tratament se pot realiza din confortul casei. 
Așadar, pentru formele obișnuite de tuse, dar chiar și pentru cele cauzate de o infecție respiratorie, pe lângă tratamentul medicamentos, poți apela la următoarele remedii:

 • Hidratează-te din plin, prin consumul frecvent de băuturi călduțe, nu fierbinți (ceai, cacao cu lapte)
 • Ai grijă să dormi cu capul ușor ridicat, cu ajutorul unor perne în plus
 • Ia un sirop de tuse cu ingrediente calmante, antiseptice și antibacteriene
 • Fă gargară cu apă călduță și sare, în fiecare dimineață, pentru a elimina mucusul din gât și pentru a calma iritația
 • Evită factorii iritanți, precum fumul de țigară și praful
 • Adaugă miere sau ghimbir la băuturile pe care le consumi, pentru a expectora mai ușor
 • Folosește spray-uri nazale decongestionante pentru a-ți curăța nasul și facilita respirația

Îngrijiri medicale

Mai întâi este nevoie ca medicul să te consulte, pentru a stabili un tratament potrivit. Acesta se va uita în gâtul tău și îți va asculta plămânii cu un stetoscop. De asemenea, va trebui să știe dacă manifești și alte simptome, în afară de tuse. 

Dacă tusea este cauzată de o infecție bacteriană, medicul îți va prescrie antibiotice. De obicei, antibioticele se administrează cel puțin o săptămână, pentru ca tusea să fie complet vindecată. Medicul îți poate prescrie și un sirop expectorant sau un tratament pe bază de codeină, pentru a ameliora tusea. 

Dacă nu se descoperă motivul din spatele tusei, este posibil să fie nevoie de analize mai amănunțite, printre care:

 • O radiografie pulmonară, pentru a verifica sănătatea plămânilor
 • Teste de sânge, pentru a identifica o posibilă alergie
 • Teste de mucus și flegmă, pentru a identifica posibile bacterii sau semne de tuberculoză

Se întâmplă foarte rar ca tusea să fie unicul simptom al unor probleme cardiace, dar medicul poate solicita și o electrocardiogramă pentru a verifica starea de sănătate a inimii. Cazurile dificile pot avea nevoie de investigații mai avansate, cum ar fi un RMN, pentru o analiză mai aprofundată a plămânilor și căilor aeriene. În situațiile în care tratamentele anterioare nu au dat rezultate, se poate apela la medicamente supresive, pentru remedierea tusei. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic – Cough Causes
https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/basics/causes/sym-20050846

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0