Mucozități în gât - ce reprezintă și de ce apar?

Mucozitățile sau flegma reprezintă o materie fluidă, dar vâscoasă și lipicioasă, care se acumulează la nivelul gâtului și care se remarcă, de regulă, în caz de boală. Cu toate acestea, mucusul din gât este mereu prezent și are rol de protecție. Care este rolul acestor mucozități în gât și cum se asigură un nivel normal?

Rolul mucusului în organism

Membranele mucoase produc mucus pentru a proteja și susține sistemul respirator. Aceste membrane sunt prezente la nivelul gurii, nasului, gâtului, sinusurilor și plămânilor.

Mucusul este lipicios pentru că astfel poate prinde praful, alergenii și virusurile. Atunci când ești sănătos, mucusul este subțire și în cantitate mică, dar atunci când te îmbolnăvești sau ești expus la prea multe particule, factori iritanți și infecții, mucusul se îngroașă și devine mai abundent, pentru a putea capta substanțele străine. 

Recomandările Experților DOC

Mucozitățile în gât pot declanșa diverse simptome

Picurarea postnazală în infecții sau inflamații ale rinofaringelui sau sinusurilor te face să simți că vrei în mod constant să-ți degajezi gâtul. De asemenea, aceste mucozități în gât pot declanșa o tuse care nu dispare și care adesea se agravează noaptea, din cauza poziției. Prea mult mucus poate, de asemenea, să provoace răgușeală și dureri în gât. 

Cum se menține un nivel sănătos al mucusului?

Așadar, aceste mucozități în gât pot fi sănătoase pentru sistemul respirator, dar dacă devin deranjante, ca în cazul infecțiilor acute, există diverse soluții pentru a le subția și a le elimina. Iată cele mai la îndemână metode pentru a asigura un nivel normal de mucus.

1.    Folosește un umidificator

Prin hidratarea aerului din interior poți menține un nivel normal și nederanjant de flegmă în gât. Aburii descongestionează și ajută la eliminarea flegmei. Poți lăsa umidificatorul pornit pe parcursul întregii zile. De asemenea, poți folosi umidificatorul zilnic, atât timp cât schimbi frecvent apa și îl cureți potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj.  

2.    Hidratează-te corespunzător

Prin consumul frecvent de lichide, în special de lichide calde, poți susține circulația mucusului, așa încât acesta să nu rămână blocat în gât. Totodată, apa poate elibera congestia și subția flegma. Încearcă să ai mereu la îndemână un pahar cu apă sau un ceai de plante neîndulcit și să consumi și alimente mai lichide, cum ar fi supele și tocănițele. 

3.    Apelează la ingrediente bune pentru sănătatea sistemului respirator

Încearcă să consumi alimente și băuturi care conțin lămâie, ghimbir și usturoi. Aceste ingrediente sunt benefice în tratamentul răcelii, tusei și mucusului în exces. De asemenea, alimentele picante pe bază de capsaicină, cum ar fi piperul cayenne sau ardeii iuți, pot fi de ajutor, descongestionând temporar sinusurile și permițând, astfel, circulația mucusului.

Printre alte ingrediente și suplimente care pot fi de ajutor se numără:

  • Rădăcina de lemn dulce
  • Ginsengul
  • Fructele de pădure
  • Ceaiul de echinacea
  • Rodiile
  • Ceaiul de guava
  • Suplimentele cu zinc

Ghimbirul poate fi folosit ca descongestionant natural și antihistaminic. Proprietățile antivirale și antibacteriene ale ghimbirului pot ajuta la ameliorarea congestiei toracice prin uscarea mucusului în exces și stimulând eliminarea. Consumul de ceai de ghimbir de câteva ori pe zi poate ajuta la eliminarea excesului de mucus.

4.    Fă gargară cu apă cu sare

Gargara cu apă caldă și sărată poate ajuta la eliminarea acestor mucozități excesive din gât și poate avea impact și asupra bacteriilor. Amestecă o ceașcă de apă caldă cu jumătate de linguriță de sare și fă gargară de 2-3 ori pe zi, inclusiv înainte de culcare. 

5.    Folosește ulei esențial de eucalipt 

Uleiul esențial de eucalipt poate fi util în eliminarea mucusului excesiv din gât și din piept. De asemenea, dacă ai o tuse supărătoare, acest ulei esențial poate să potolească accesele. Se pot face inhalații cu ulei de eucalipt picurat într-un vas cu apă fierbinte sau se poate adăuga într-un vas de aromaterapie. 

6.    Apelează la remedii farmaceutice și naturiste

Remediile care se eliberează fără rețetă, precum siropurile, spray-urile și pastilele descongestionante te pot scăpa de răceală, dar și de mucusul în exces din gât și din nas. Există multe tipuri de descongestionante orale, care pot avea sau nu efect expectorant, și care pot fi de real ajutor în calmarea simptomelor. 

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Se pot încerca produse care contin guaifenesină care subțiază mucusul, astfel încât să nu persiste în partea din spate a gâtului sau la nivelul bronhiilor. De asemenea, se poate opta pentru unguente care se aplică pe piept sau pe alte zone congestionate, care ajută la calmarea tusei și la eliminarea mucozităților din gât. Aceste produse conțin, de obicei ulei de camfor sau ulei esențial de eucalipt și au acțiune antiinflamatoare. Câteva picături de ulei de eucalipt pot fi adăugate și într-o baie caldă pentru a ajuta la curățarea nasului. 

7.    N-acetilcisteină (NAC)

NAC este un supliment care poate fi utilizat pentru a subția mucusul din căile respiratorii și pentru a reduce frecvența și severitatea tusei. O analiză a 13 studii a arătat că persoanele cu bronșită cronică pot beneficia de administrarea zilnică a 600 mg de NAC dacă nu există obstrucție a căilor respiratorii. Cei cu o obstrucție a căilor respiratorii pot avea nevoie să ia până la 1.200 mg pe zi.

Dacă remediile mai ușoare nu sunt de folos, cere sfatul medicului, deoarece în cazul anumitor afecțiuni este nevoie de tratament medicamentos.

Când să mergi la medic?

Excesul de mucus nu este, de regulă, un motiv de îngrijorare. Acest lucru este frecvent remarcat dimineața, pentru că mucusul se acumulează pe parcursul nopții, mai ales atunci când ești răcit, dar se eliberează, de regulă, până în a doua parte a zilei. Totodată, mucozitățile în gât pot fi mai pronunțate dacă suferi de alergii sezoniere sau ești deshidratat.

Dacă, însă, apare excesul de mucus care devine incomod și nu trece cu niciun remediu, este recomandat să îți faci o programare la medic. Acumularea de mucus poate semnala mai multe afecțiuni, cum ar fi refluxul gastroesofagian, alergiile, astmul, bronșita cronică sau alte afecțiuni pulmonare. La fel, este necesar un consult medical dacă ai tușit mucus cu sânge, ai avut dureri în piept sau probleme de respirație.

Ce afecțiuni indică mucusul colorat?

Culoarea mucusului poate indica anumite afecțiuni. Mucusul alb mai gros se asociază cu senzația de congestie și poate fi un semn că începe o infecție. Producția de mucozități galbene și verzi poate fi asociată cu o infecție bacteriană, care are nevoie de tratament antibiotic. 

Mucusul de culoare roșiatică poate fi un semn de avertizare mai serios. Tusea abundentă poate provoca sângerare prin ruperea vaselor de sânge din plămâni, in cazul pneumoniei, dar și afecțiunile mai grave, precum cancerul pulmonar, pot provoca acest mucus roșiatic.

Mucozitățile maronii sunt determinate de sângele uscat, particulele de murdărie sau reziduurile de la fumat. Mucusul de culoare neagră poate fi generat de fumat și de poluarea intensă a aerului. Mai rar, poate fi un semn al unei infecții fungice. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Catarrh
https://www.nhs.uk/conditions/catarrh/
Cleveland Clinic – What the Color of Your Snot Really Means
https://health.clevelandclinic.org/what-the-color-of-your-snot-really-means/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0