Mucozități în gât - ce reprezintă și de ce apar?

1. Mucus: ce rol are în organism?
2. Cum se menține un nivel sănătos de mucus?
   a. Nivel sănătos de mucus: folosește un umidificator
   b. Nivel sănătos de mucus: hidratează-te corespunzător
   c. Nivel sănătos de mucus: apelează la ingrediente bune pentru sistemul respirator
   d. Nivel sănătos de mucus: fă gargară cu apă cu sare
   e. Nivel sănătos de mucus: folosește ulei esențial de eucalipt 
   f. Nivel sănătos de mucus: apelează la remedii farmaceutice și naturiste
   g. Nivel sănătos de mucus: N-acetilcisteină (NAC)
3. Mucus colorat: ce afecțiuni ar putea indica?
4. Când să mergi la medic dacă ai mucozități în gât?

Recomandările Experților DOC

Mucozitățile sau flegma reprezintă o materie fluidă, dar vâscoasă și lipicioasă, care se acumulează la nivelul gâtului și care se remarcă, de regulă, în caz de boală. Cu toate acestea, mucusul din gât este mereu prezent și are rol de protecție. Care este rolul acestor mucozități în gât și cum se asigură un nivel normal de mucus?

Mucus: ce rol are în organism?

Membranele mucoase produc mucus pentru a proteja și a susține sistemul respirator. Aceste membrane sunt prezente la nivelul gurii, nasului, gâtului, sinusurilor și plămânilor. Mucusul este lipicios pentru că astfel poate prinde praful, alergenii și virusurile. 

Atunci când ești sănătos, mucusul este subțire și în cantitate mică, dar atunci când te îmbolnăvești sau ești expus la prea multe particule, factori iritanți și infecții, acesta se îngroașă și devine mai abundent, pentru a putea capta substanțele străine. Picurarea postnazală în infecții sau inflamații ale rinofaringelui sau sinusurilor te face să simți că vrei în mod constant să-ți degajezi gâtul. De asemenea, aceste mucozități în gât pot declanșa o tuse care nu dispare și care adesea se agravează noaptea, din cauza poziției. Prea mult mucus poate, de asemenea, să provoace răgușeală și dureri în gât. 

Cum se menține un nivel sănătos de mucus?

Aceste mucozități în gât pot fi sănătoase pentru sistemul respirator, dar dacă devin deranjante, ca în cazul infecțiilor acute, există diverse soluții pentru a le subția și a le elimina. Iată cele mai la îndemână metode pentru a asigura un nivel normal de mucus.

Nivel sănătos de mucus: folosește un umidificator

Prin hidratarea aerului din interior poți menține un nivel normal și nederanjant de mucus în gât. Aburii descongestionează și ajută la eliminarea acestei flegme. Poți lăsa umidificatorul pornit pe parcursul întregii zile. De asemenea, poți folosi umidificatorul zilnic, atât timp cât schimbi frecvent apa și îl cureți potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj.  

Nivel sănătos de mucus: hidratează-te corespunzător

Un aport insuficient de lichide poate duce la îngroșarea mucusului, făcându-l mai dificil de eliminat și crescând senzația de disconfort în gât. Prin consumul frecvent de lichide, în special de lichide calde, poți susține circulația mucusului, așa încât acesta să nu rămână blocat în gât. Totodată, apa poate elibera congestia și subția aceste mucozități. Încearcă să ai mereu la îndemână un pahar cu apă sau un ceai de plante neîndulcit și să consumi și alimente mai lichide, cum ar fi supele și tocănițele. 

Nivel sănătos de mucus: apelează la ingrediente bune pentru sistemul respirator

Încearcă să consumi alimente și băuturi care conțin lămâie, ghimbir și usturoi. Aceste ingrediente sunt benefice în tratamentul răcelii, tusei și dacă ai mucus în exces. De asemenea, alimentele picante pe bază de capsaicină, cum ar fi piperul cayenne sau ardeii iuți, pot fi de ajutor când ai mucozități în gât, descongestionând temporar sinusurile și permițând, astfel, circulația mucusului.

Printre alte ingrediente și suplimente care pot fi de ajutor se numără:

Rădăcina de lemn dulce
Ginsengul
Fructele de pădure
Ceaiul de echinacea
Rodiile
Ceaiul de guava
Suplimentele cu zinc

Ghimbirul poate fi folosit ca descongestionant natural și antihistaminic. Proprietățile antivirale și antibacteriene ale ghimbirului pot ajuta la ameliorarea congestiei toracice prin uscarea mucusului în exces și stimulând eliminarea. Consumul de ceai de ghimbir de câteva ori pe zi poate ajuta la eliminarea excesului de mucus.

Nivel sănătos de mucus: fă gargară cu apă cu sare

Gargara cu apă caldă și sărată poate ajuta la eliminarea acestor mucozități excesive din gât și poate avea impact și asupra bacteriilor. Amestecă o ceașcă de apă caldă cu jumătate de linguriță de sare și fă gargară de 2-3 ori pe zi, inclusiv înainte de culcare. 

Nivel sănătos de mucus: folosește ulei esențial de eucalipt 

Uleiul esențial de eucalipt poate fi util în eliminarea mucusului excesiv din gât și din piept. De asemenea, dacă ai o tuse supărătoare, acest ulei esențial poate să potolească accesele. Se pot face inhalații cu ulei de eucalipt picurat într-un vas cu apă fierbinte sau se poate adăuga într-un vas de aromaterapie. 

Nivel sănătos de mucus: apelează la remedii farmaceutice și naturiste

Remediile care se eliberează fără rețetă, precum siropurile, spray-urile și pastilele descongestionante te pot scăpa de răceală, dar și de acest mucus în exces din gât și din nas. Există multe tipuri de descongestionante orale, care pot avea sau nu efect expectorant, și care pot fi de real ajutor în calmarea simptomelor. 

Se pot încerca produse care contin guaifenesină care subțiază mucusul, astfel încât să nu persiste în partea din spate a gâtului sau la nivelul bronhiilor. De asemenea, se poate opta pentru unguente care se aplică pe piept sau pe alte zone congestionate, care ajută la calmarea tusei și la eliminarea deranjantelor mucozități din gât. Aceste produse conțin, de obicei ulei de camfor sau ulei esențial de eucalipt și au acțiune antiinflamatoare. Câteva picături de ulei de eucalipt pot fi adăugate și într-o baie caldă pentru a ajuta la curățarea nasului. 

Nivel sănătos de mucus: N-acetilcisteină (NAC)

NAC este un supliment care poate fi utilizat pentru a subția mucusul din căile respiratorii și pentru a reduce frecvența și severitatea tusei. O analiză a 13 studii a arătat că persoanele cu bronșită cronică pot beneficia de administrarea zilnică a 600 mg de NAC dacă nu există obstrucție a căilor respiratorii. Cei cu o obstrucție a căilor respiratorii pot avea nevoie să ia până la 1.200 mg pe zi. Dacă remediile mai ușoare nu sunt de folos, cere sfatul medicului, deoarece în cazul anumitor afecțiuni este nevoie de tratament medicamentos.

Mucus colorat: ce afecțiuni ar putea indica?

Când vorbim de culoarea mucusului, aceasta poate indica anumite afecțiuni. Mucusul alb mai gros se asociază cu senzația de congestie și poate fi un semn că începe o infecție. Producția de mucozități galbene și verzi poate fi asociată cu o infecție bacteriană, care are nevoie de tratament antibiotic. 

Răceala comună, gripa, faringita și laringita sunt afecțiuni care determină producerea excesivă de mucus pentru a proteja mucoasa gâtului. Aceste infecții sunt adesea cauzate de virusuri, dar pot avea și etiologie bacteriană, cum este cazul faringitei streptococice. Sinuzita poate duce la acumularea de mucus care se scurge în gât, provocând iritație și senzația de gât încărcat.

Mucusul de culoare roșiatică poate fi un semn de avertizare mai serios. Tusea abundentă poate provoca sângerare prin ruperea vaselor de sânge din plămâni, in cazul pneumoniei, dar și afecțiunile mai grave, precum cancerul pulmonar, pot provoca acest mucus roșiatic.

Mucozitățile maronii sunt determinate de sângele uscat, particulele de murdărie sau reziduurile de la fumat. Mucusul de culoare neagră poate fi generat de fumat și de poluarea intensă a aerului. Mai rar, poate fi un semn al unei infecții fungice. 

Când să mergi la medic dacă ai mucozități în gât?

Excesul de mucus nu este, de regulă, un motiv de îngrijorare. Acest lucru este frecvent remarcat dimineața, pentru că mucusul se acumulează pe parcursul nopții, mai ales atunci când ești răcit, dar se eliberează, de regulă, până în a doua parte a zilei. Totodată, mucozitățile în gât pot fi mai pronunțate dacă suferi de alergii sezoniere sau ești deshidratat.

Dacă, însă, apare excesul de mucus care devine incomod și nu trece cu niciun remediu, este recomandat să îți faci o programare la medic. Acumularea de mucus poate semnala mai multe afecțiuni, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (BRGE), alergiile, astmul, bronșita cronică sau alte afecțiuni pulmonare. 

Acidul gastric, corelat cu boala de reflux, care ajunge în esofag și gât poate irita mucoasa faringiană, determinând secreția de mucus ca mecanism de apărare. Acest lucru este frecvent asociat cu simptome precum arsuri la stomac, răgușeală și tuse cronică.

Expunerea la alergeni precum polenul, praful sau mucegaiul poate stimula producția de mucus în exces, ducând la congestie nazală și mucozități în gât. Persoanele care suferă de bronșită cronică, astm sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) pot avea o producție crescută de mucus, care uneori este eliminat prin gât.

Dacă mucozitățile în gât persistă mai mult de două săptămâni, sunt însoțite de alte simptome îngrijorătoare precum dificultăți de înghițire, durere severă, sânge în spută sau pierdere în greutate inexplicabilă, este important să se consulte un medic pentru investigații suplimentare. Tratamentul depinde de cauza subiacentă și poate include antihistaminice, decongestionante, antibiotice (dacă este vorba despre o infecție bacteriană), inhibitori ai pompei de protoni pentru BRGE sau măsuri de hidratare și evitarea factorilor iritanți. O igienă riguroasă a cavității orale și utilizarea umidificatoarelor pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

O CAMPANIE DOC@APAA

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Catarrh
https://www.nhs.uk/conditions/catarrh/
Cleveland Clinic – What the Color of Your Snot Really Means
https://health.clevelandclinic.org/what-the-color-of-your-snot-really-means/ 
MDPI - Mucus Structure, Viscoelastic Properties, and Composition in Chronic Respiratory Diseases
https://www.mdpi.com/1422-0067/25/3/1933
Studiul „Mucus Structure, Viscoelastic Properties, and Composition in Chronic Respiratory Diseases”, apărut în Int. J. Mol. Sci. 2024, 25(3), 1933; https://doi.org/10.3390/ijms25031933, autori: Alice Biasin et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0