Tratarea apneei in somn ar putea reduce frecventa urinarii in timpul noptii

Milioane de oameni se confrunta cu afectiuni deranjante in timpul noptii, precum apneea in somn sau nevoia de a se trezi frecvent pentru a urina.

In prezent, noile cercetari sugereaza ca tratarea primei afectiuni prin terapia cu „masca” CPAP ar putea sa amelioreze si cea de-a doua afectiune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Este primul studiu care arata adevarata incidenta a nicturiei, nevoia de a urina in timpul noptii, in randul pacientilor care sufera de apnee in somn de tip obstructiv. De asemenea, este primul studiu care arata amploarea efectelor tratamentului cu masca cu presiune pozitiva (CPAP) la pacientii cu apnee in somn de tip obstructiv asupra simptomelor de nicturie” a precizat liderul echipei de cercetare, Sajjad Rahnamai, de la Centrul Medical al Universitatii Maastricht din Tarile de Jos.

Rahnama'i a prezentat rezultatele echipei sale duminica, in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Europene de Urologie din Londra. Un specialist american in apnee care a revizuit noile cercetari a precizat ca apneea si urinarea frecventa in timpul noptii apar deseori impreuna. „Nu se stie de ce apare aceasta asociere, desi exista cateva teorii plauzibile” a spus dr. Alan Mensch, seful sectiei de medicina pulmonara la Spitalul Plainview din New York. „Este deja cunoscut ca pacientii care nu se trateaza pentru apnee in somn urineaza foarte mult in timpul nopii” sustine acesta. De asemenea, lipsa de oxigen care apare in timpul episoadelor de apnee in somn stimuleaza circulatia sangelui la rinichi, a precizat Mensch, iar nevoia de a urina apare si daca oamenii se trezesc pe timpul noptii.

Indiferent de cauze, Mensch a precizat ca cercetarile arata ca aproape o treime din barbatii cu varsta peste 60 de ani sufera de nicturie.

Este oare posibil ca apneea in somn sa reduca aceasta proportie? Pentru a afla acest lucru, cercetatorii danezi au monitorizat 256 de persoane care au fost tratate pentru apnee in somn de tip obstructiv folosind presiunea pozitiva continua a cailor respiratorii (CPAP). Prin intermediul acestei terapii, pacientii primesc un flux constant de aer printr-o masca, care previne aparitia insuficientei cailor respiratorii in timpul somnului. Inainte de a incepe terapia cu CPAP, 69% dintre pacienti se trezeau de mai multe ori in timpul noptii pentru a urina, a precizat echipa lui Rahnama'i.

Cu toate acestea, dupa inceperea terapiei cu CPAP, numarul de urinari in timpul noptii s-a redus la aproape doua treimi dintre pacienti. Spre exemplu, 32 din cei 77 de pacienti care anterior se trezeau de doua ori pe noapte pentru a urina, nu au mai fost nevoiti sa se trezeasca dupa inceperea terapiei cu CPAP, dupa cum au explicat cercetatorii intr-un comunicat de presa al EAU.

 Markus Drake, purtator de cuvant pentru EAU sustine ca „Poate parea surprinzator ca problemele respiratorii pot cauza urinarea excesiva in timpul somnului, dar problema este cat se poate de reala. Existenta unui studiu care sa demonstreze legatura si beneficiile potentiale ale terapiei, ar putea sa contribuie la introducerea unui tratament in practica medicala obisnuita”. Dr. Manish Vira este vicepresedintele sectiei de cercetari urologice in cadrul Institutului de Urologie Arthur Smith din Lake Success, New York.  Dupa revizuirea rezultatelor, acesta a subliniat ca desi acestea sunt promitatoare pe langa apneea in somn „si alte afectiuni medicale” pot cauza nicturie.

Asadar, pentru unii pacienti, CPAP ar putea ameliora apneea in somn, dar frecventa urinarii in timpul noptii ar ramane neschimbata, a mai spus Vira. Un alt expert a subliniat ca uneori nicturia poate fi un de ajutor in diagnosticarea apneei in somn.

Dr. Steven Feinsilver se afla la conducerea Center for Sleep Medicine in cadrul Spitalului Lenox Hill din New York. Acesta a precizat ca nevoia de a urina frecvent in timpul noptii „ar putea sa fie un semn pentru a investiga apneea in somn, mai ales la persoanele adulte mai in varsta fara probleme evidente la rinichi sau prostata”. Feinsilver a adaugat ca „am intalnit numeroase cazuri in care barbatii varstnici care tratati pentru prostata din cauza simptomelor de nicturie nu prezentau nicio imbunatatire, pana ce nu si-au rezolvat problema cu somnul.”

Deoarece noile cercetari au fost prezentate in cadrul conferintelor medicale, ar trebui sa fie considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0