Ceaiuri si plante medicinale pentru impotenta

Impotența sau disfuncția erectilă afectează unii bărbați de peste 45 de ani, care nu mai sunt în măsură să obțină o erecție suficient de rigidă pentru a permite actul sexual. Medicul poate recomanda un tratament pentru impotență și, de asemenea, pot fi luate în calcul și unele remedii naturale, cum ar fi unele ceaiuri pentru impotență.

Impotența, cunoscută și sub denumirea de disfuncție erectilă, este incapacitatea unui bărbat de a obține sau menține o erecție suficientă pentru a avea relații sexuale satisfăcătoare. Aceasta poate fi o afecțiune temporară sau cronică și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții sexuale și asupra stimei de sine a bărbatului afectat.

Impotența afectează un număr semnificativ de bărbați din întreaga lume. Conform unor studii, peste jumătate dintre bărbații cu vârste de peste 40 de ani au experimentat un anumit grad de disfuncție erectilă. Frecvența crește odată cu vârsta și poate fi influențată de factori precum stilul de viață, stresul, anxietatea și afecțiunile medicale existente, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, boala de inimă și depresia.

Există mai multe opțiuni de tratament pentru impotență, de aceea este necesar un consult medical. Se poate apela, însă, și la unele opțiuni naturale, care pot fi încercate după ce se obține acordul medicului curant. Ceaiul de lemn dulce, centella asiatica sau schizandra cu ginkgo biloba reprezintă opțiuni naturale, care se găsesc în magazinele naturiste și sunt ușor de preparat și administrat acasă. Acestea se pot dovedi eficiente ca tratament pentru impotență, sporind creșterea libidoului și implicit, starea de bine și sănătatea generală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Impotența, o problemă des întâlnită

Specialiștii spun că majoritatea bărbaților se confruntă de-a lungul vieții cu măcar un episod de impotență, deci nu trebuie ca această manifestare să trezească îngrijorare dacă sindomul apare izolat, în condiții de emoție puternică sau sub imperiul îngrijorării că nu va face față onorabil unui act sexual (de obicei se întâmplă la tineri ori la începutul unei relații). Continuarea relației sexuale fără astfel de incidente confirmă inexistența disfuncției erectile la aceste persoane.

Tratament pentru impotență

Din punct de vedere medical, disfuncția erectilă, însoțită sau nu și de alte probleme sexuale, poate apărea la pacienții cu dezechilibre hormonale ori la cei care se tratează pentru diverse afecțiuni cum ar fi cele cardiovasculare, disfuncția fiind cauzată de acțiunea diverselor grupe de medicamente, precum: diureticele, beta-blocantele, inhibitorii enzimei de conversie etc. 

Și unele medicamente împotriva anxietății, cum ar fi diazepamul, ori antidepresive pot cauza disfuncție erectilă; de asemenea, simptomele pot apărea după anumite intervenții chirurgicale, iradieri, consum excesiv de alcool sau droguri.

Tratamentul medicamentos pentru această problemă depinde de cauzele principale sau secundare. Unele medicamente orale, cum ar fi sildenafil, tadalafil sau vardenafil, pot fi prescrise pentru a ajuta la îmbunătățirea fluxului de sânge către penis și la menținerea unei erecții.

De asemenea, se poate recomanda ca tratament pentru impotență injectarea unui medicament cum ar fi alprostadil, direct în penis, sau terapia cu vacuum, care implică utilizarea unui dispozitiv care creează o aspirație la nivelul penisului. În cazurile grave de impotență, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta ocluziile arteriale sau pentru a îmbunătăți fluxul de sânge către penis. 

Ceaiuri pentru impotență

Pe lângă recomandările medicului, există și unele plante medicinale care pot fi procurate de la magazinele naturiste sau din farmacii, care pot fi utilizate ca tratament pentru impotență. Recomandarea noastră este ca persoana care dorește să încerce aceste ceaiuri pentru impotență să ceară mai întâi sfatul medicului, mai ales dacă se află pe anumite tratamente, deoarece pot interacționa negativ cu medicamentele.

Ceai de rădăcină de lemn dulce

Acest ceai ajută la echilibrarea hormonală și crește energia și performanța sexuală. 

Ingrediente

1 lingură rădăcină uscată de lemn dulce sau 2 linguri dacă ingredientele sunt proaspete
1 cană cu apă clocotită, aproximativ 250 ml

Într-o cană mare se pune rădăcina uscată și se adaugă apa clocotită, se acoperă și se lasă să stea timp de 10 minute. Înainte de a fi băut, ceaiul se strecoară. Acest ceai ar trebui să fie consumat de trei ori pe zi, pentru o perioadă de cel mult patru săptămâni și ulterior, sporadic, ori de câte ori este nevoie de a stimula sau de a spori apetitul sexual. Se recomandă precauție la pacienții cu boli cardiace, care urmează tratamente cu digoxină, întrucât lemnul dulce interacționează cu acest medicament.

Ceai de centella asiatica (gotu kola) cu ginkgo biloba

Acest ceai ajută în tratamentul disfuncției erectile prin stimularea circulației sângelui, îndeosebi prin creșterea fluxului de sânge în arterele și venele penisului, stimulând erecția. 

Ingrediente

1 linguriță de centella asiatica
1 linguriță de ginkgo biloba
250 ml apă clocotită

Pentru a prepara ceaiul, se pun în ceainic aceste plante medicinale și se adaugă 250 ml de apă clocotită, se acoperă și se lasă 10 minute. Ceaiul se strecoară înainte de a fi băut. Se poate bea câte o cană de ceai de 3 ori pe zi, timp de șase săptămâni, cu pauze de o lună, sau sporadic, când se simte nevoia. Atenție, se recomandă precauție sau evitarea consumului de centella asiatica la pacienții cu afecțiuni hepatice.

Ceai de ginseng indian

Ceaiul de ginseng indian, cunoscut de asemenea sub numele de ashwagandha, este un ceai energizant, care poate face minuni în reglarea funcțiilor tiroidiene și poate combate anxietatea. În plus, poate fi utilizat ca tratament pentru impotență, deoarece stimulează apetitul și potența sexuală.

Ingrediente

1 linguriță de frunze uscate sau rădăcină de ginseng indian
1 cană cu apă clocotită, aproximativ 250 ml

Adaugă 250 ml de apă clocotită peste ginsengul indian, acoperă vasul și lasă timp de 10 minute la infuzat. Strecoară ceaiul înainte de a-l consuma. Ceaiul de ginseng indian ar trebui să fie băut de trei ori pe zi, în fiecare zi sau ori de câte ori este nevoie pentru a stimula apetitul sexual. Mai mult, această plantă medicinală poate fi găsită și sub formă de capsule. Ashwagandha trebuie utilizată cu precauție la depresivii care urmează tratamente cu barbiturice, întrucât poate potența efectele acestora.

Ceai de goji

Pe lista cu ceaiuri pentru impotență se numără și cel de goji. Acesta este, de asemenea, un ceai energizant, care reduce oboseala, contribuie la stimularea apetitului sexual și ajută cu tratamentul ejaculării precoce, impotenței și lipsei libidoului.

Ingrediente

2 linguri și jumătate de fructe goji
1 cană cu apă clocotită

Pune fructele de goji într-un ceainic, adaugă 250 ml de apă clocotită, acoperă și apoi lasă să stea timp de 10, 15 minute. Strecoară ceaiul înainte de a bea. Acest ceai se bea de 2-3 ori pe zi, pentru un tratament prelungit, sau de câte ori se consideră necesar.

Deși în mod normal fructele goji au efecte excelente asupra sănătății, se recomandă precauție dacă pacientul se află într-un tratament cu anticoagulant, dacă are alergie la polen sau dacă merge la plajă, întrucât consumul excesiv de goji poate genera fotosensibilizare și apariția unor pete hipercrome la nivelul tenului. De asemenea, fructele goji sunt contraindicate la pacienții cu litiază renală și biliară, întrucât conțin oxalați.

Ceaiul de schisandra cu ginkgo biloba

Acest ceai are proprietăți afrodiziace, care cresc apetitul sexual, ajutând și la combatarea disfuncției erectile.

Ingrediente

1 linguriță de schizandra
1 linguriță de ginkgo biloba

Fierbe 250 ml de apă într-un ibric, iar când clocotește, stinge focul și pune o linguriță de schisandra și o linguriță de ginkgo biloba, acoperă și lasă la infuzat timp de 10 minute. Strecoară ceaiul înainte de a bea. Ceaiul ar trebui să fie consumat de trei ori pe zi sau la nevoie pentru a stimula apetitul sexual. Atenție, schisandra este contraindicată celor care suferă de epilepsie, tensiune intracraniană sau hipertensiune.

În concluzie, pe lângă indicațiile medicului, pot fi utilizate anumite ceaiuri ca tratament pentru impotență, deci ca adjuvant, nu ca înlocuitor pentru tratamentul medicamentos sau de altă natură. Repetăm recomandarea de a informa medicul despre ceaiul pe care pacientul dorește să îl încerce, pentru a se asigura că nu interacționează cu alte medicamente pe care acesta le ia (vasodilatatoare, beta-blocante, anticoagulante etc). De asemenea, e bine de știut că nu toate remediile naturale sunt utile pentru toată lumea, deci poate fi nevoie de mai multe încercări pentru a găsi unul potrivit.

Se poate preveni impotența?

Pentru a reduce riscul de a dezvolta disfuncție erectilă se pot lua anumite măsuri simple. Menținerea unei alimentații echilibrate, reducerea consumului de alcool și tutun și păstrarea unui nivel sănătos de activitate fizică pot reduce riscul de impotență.

De asemenea, tratarea afecțiunilor precum diabetul, hipertensiunea arterială, boala de inimă și depresia poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor disfuncției erectile. Și practicarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile de respirație, poate ajuta la reducerea nivelului de stres și anxietate, ceea ce poate îmbunătăți funcția sexuală. 

Dacă te confrunți cu probleme de erecție, este important să mergi la medic pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat. În multe cazuri, disfuncția erectilă poate fi tratată cu succes, astfel încât să poți avea o viață sexuală satisfăcătoare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - 5 natural ways to overcome erectile dysfunction
https://www.health.harvard.edu/mens-health/5-natural-ways-to-overcome-erectile-dysfunction
NCBI - A systematic review of clinical trials on Ginkgo (Ginkgo biloba) effectiveness on sexual function and its safety
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8264219/
Studiul „A systematic review of clinical trials on Ginkgo (Ginkgo biloba) effectiveness on sexual function and its safety”, apărut în Avicenna J Phytomed. 2021 Jul-Aug; 11(4): 324–331. doi: 10.22038/AJP.2021.17813, autori: Zahra Niazi Mashhadi et al.
NCBI - Effects of Schisandra chinensis fruit extract and gomisin A on the contractility of penile corpus cavernosum smooth muscle: a potential mechanism through the nitric oxide - cyclic guanosine monophosphate pathway
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6078868/
Studiul „Effects of Schisandra chinensis fruit extract and gomisin A on the contractility of penile corpus cavernosum smooth muscle: a potential mechanism through the nitric oxide - cyclic guanosine monophosphate pathway”, apărut în Nutr Res Pract. 2018 Aug; 12(4): 291–297. Published online 2018 Jun 4. doi: 10.4162/nrp.2018.12.4.291, autori: Bo Ram Choi et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0