Tot ce trebuie să știi despre noua dietă GOLO

Poate că ai auzit deja despre dieta GOLO, un regim care face furori în Statele Unite, și despre beneficiile pe care le poate avea nu numai în gestionarea greutății în exces, ci și pentru reglarea glicemiei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate.

Trebuie să știți încă de la început că dieta GOLO se bazează pe un plan de marketing care vizează și vânzarea unui anumit supliment specific. Așadar, este mai mult decât o simplă dietă, întrucât pacineții înrolați în acest program își administrează la fiecare masă, pe lângă recomandările de hrană, și un supliment specific, recomandat de autorii programului.

Principiile dietei GOLO

Programul GOLO se adresează fenomenului de rezistență celulară la insulină și accelerarea metabolismului prin reglarea acestui fenomen, implicit regularizând și glicemia. Acest fapt s-ar datora sinergic efectelor suplimentelor administrate, dar și planului dietetic sărac în zahăr și făinoase.

Dieta se bucură de o anumită varietate, flexibilitate și permisivitate în materie de compoziție a meselor însă, se apropie mai degrabă de planurile nutriționale din categoria dietei mediteraneene.

Întrucât să nu uităm că acest program se adresează în principal persoanelor supraponderale sau obeze, pierderea în greutate la acestea se asociază, de regulă, cu îmbunătățiri ale markerilor clinici ai sănătății, inclusiv cu valori mai bune pentru metabolizarea zahărului din sânge, sensibilitatea la insulină și a lipidelor.

Dieta GOLO
 

Populațiile supraponderale și obeze includ persoane care prezintă o eterogenitate în metabolismul glucozei, variind de la normal la rezistent la insulină și până la diabetul de tip 2, în funcție de bagajul genetic. Greutatea corporală crescută și un indice crescut de masă corporală sunt factori de risc semnificativi pentru dezvoltarea rezistenței la insulină și a diabetului zaharat de tip 2. 

Programele variază de la 30 la 90 de zile însă, variantele cele mai lungi ar fi de preferat, întrucât sunt necesare într-adevăr în jur de trei luni pentru a institui o nouă rutină dietetică și de mișcare zilnică.

„Planul metabolic” al dietei GOLO

Întrucât scopul dietei GOLO este de a reduce nivelul crescut de zahăr din sânge cauzat de rezistența la insulină, planul duce și la pierderea grăsimilor, cu atât mai eficient cu cât este asociat cu un deficit caloric – un obiectiv important având în vedere că majoritatea celor supraponderali sau obezi tind să se supraalimenteze, dar și un program regulat de sport și mișcare zilnică.

În ceea ce privește suplimentul oficial al dietei, deși componentele sunt stabilite într-un laborator reglementat de FDA, trebuie precizat că agenția FDA nu are în atribuții reglementarea suplimentelor alimentare și, prin urmare, nu se poate dovedi garanția sau eficacitatea afirmațiilor lor. 

Suplimentul în sine pretinde că promovează pierderea sănătoasă în greutate prin creșterea metabolismului și echilibrarea nivelului de insulină, oferind în același timp beneficii suplimentare, cum ar fi o energie îmbunătățită, o foame redusă și o reducere a stresului și a anxietății.

Trebuie, însă, știut de la bun început că nu există foarte multe studii clinice care să confirme efectele suplimentului. Totuși, există un studiu-pilot realizat in 2019, publicat în revista Diabetes Updates, privind efectele programului de management al greutății GOLO și al suplimentului RELEASE asupra controlului greutății și glicemiei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate.

Studiul-pilot a evaluat efectele Programului de management al greutății GOLO cu suplimentul Release asupra controlului greutății și glicemiei la 26 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate. După 13 săptămâni de tratament, subiecții au pierdut o medie de 3,3 kg, ceea ce a reprezentat o scădere în greutate de 3,53% (SD 0,02) și a fost semnificativă statistic. Au fost demonstrate reduceri semnificative statistic ale mai multor parametri de măsurare ai corpului, inclusiv: IMC -1,17 kg/m2, circumferința taliei -6,41 cm, circumferința șoldului -3,81 cm, masa de grăsime corporală -2,34 kg).

Important de precizat este că au existat și reduceri ale hemoglobinei A1C (o medie de -0,61%) și ale HOMA-IR, o măsură a rezistenței la insulină (în medie, -2,25), ambele semnificative statistic.

S-au observat tendințe pozitive în scăderea glicemiei [-24,19 mg/dl] și a nivelurilor de insulină [-2,91 uUI/dl] care nu au fost semnificative din punct de vedere static.

Concluziile studiului-pilot au fost că tratamentul cu programul de management al greutății GOLO și suplimentul specific, administrat timp de 13 săptămâni au dus la pierderi în greutate și la îmbunătățirea controlului glicemic, respectiv a rezistenței la insulină la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate.

Ingredientele suplimentului Release

Produsul contine zece ingrediente in total, dintre care șapte sunt extracte naturale, pe bază de plante, și trei minerale, respectiv:

  • Magneziu
  • Zinc
  • Crom
  • Extract de Rhodiola
  • Inozitol
  • Extract de berberină
  • Extract de gardenie
  • Extract de Banaba
  • extract de salacia
  • Extract de mere

Doar pentru că aceste ingrediente sunt în general recunoscute ca fiind sigure și folosite separat în anumite diete sau afecțiuni (dintre care inozitolul pentru reglarea rezistenței la insulină), aceasta nu înseamnă că nu ar trebui să manifestați prudență la administrarea suplimentului și că acestea nu vor interacționa cu alte medicamente sau nu vor provoca efecte secundare. Mai ales dacă există o afecțiune pre-existentă, cum ar fi diabetul, pentru care luați medicamente hipoglicemiante, întrucât unele dintre cele menționate scad glicemia, generând riscul hipoglicemiei. Ar trebui să discutați cu medicul pentru a vă asigura că fiecare din ingredientele suplimentului sunt sigure, luate separat sau împreună.

Planul metabolic GOLO reunește, practic, cam toate mineralele și extractele naturale mai populare care au legătură cu scăderea în greutate, restabilirea rezistenței la insulină și reglarea glicemiei:

Magneziu

Unele cercetări sugerează că magneziul poate ajuta la restabilirea rezistenței la insulină la diabeticii de tip 2 care au deficit, dar nu există dovezi substanțiale care să susțină utilizarea sa de către populația generală pentru pierderea în greutate sau îmbunătățirea metabolismului.

Zinc

Zincul este un mineral esențial care se găsește în mod natural în unele alimente. Studii limitate au sugerat că suplimentarea cu zinc poate fi utilă pentru pierderea în greutate. Limita superioară pentru adulți este de 40 mg pe zi.

Cromul

Potrivit National Institutes of Health (NIH), există unele dovezi care susțin utilizarea unui supliment de crom pentru un control îmbunătățit al glucozei. Cu toate acestea, dovezile sunt neconcludente. Lipsesc dovezi puternice care să susțină cromul ca adjuvant în pierderea în greutate.

Nu există o limită superioară stabilită pentru crom, dar aportul alimentar zilnic sigur și adecvat pentru crom variază de la 20 mcg la 35 mcg pentru majoritatea adulților. 

Extracte din plante în dieta GOLO

Produsul include, de asemenea, un „amestec propriu” de mai mulți compuși din plante. Compania nu dezvăluie cantitatea fiecărui ingredient pe bază de plante, dar următoarele sunt enumerate, în ordinea în care apar pe etichetă:

  • Rhodiola: Acest extract de rădăcină poate ajuta la reducerea oboselii, adaptatrea la fusul orar și stabilizarea stării de dispoziție, precum și la îmbunătățirea performanței la efort, dar poate provoca și amețeli sau uscăciune a gurii.
  • Inozitol: Cercetările la femeile cu sindrom ovarian polichistic (PCOS) au arătat unele efecte de scădere în greutate de la inozitol, precum si reglarea fenomenului de rezistență la insulină. În plus, se pare că inozitolul ar susține și funcția tiroidiană.
  • Berberină HCI (din rădăcină de arpaș): un ingredient pe bază de plante, care a fost folosit cu oarecare succes în tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv diabetul.
  • Extract de gardenie: Există cercetări limitate pentru a sprijini utilizarea acestui extract de fructe. Un studiu foarte mic sugerează vag că suplimentele cu extract de gardenie pot fi utile pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, cercetarea nu oferă suficiente dovezi pentru a spune dacă extractul de gardenie vă poate ajuta să pierdeți în greutate.
  • Extract de frunze de Banaba: Banaba poate ajuta la pierderea în greutate și la gestionarea diabetului. Cu toate acestea, se cunosc puține despre utilizarea pe termen lung a suplimentului.
  • Extract de scoarță de Salacia: Acest supliment pe bază de plante este uneori folosit pentru a gestiona diabetul. Unele cercetări sugerează că poate ajuta la controlul zahărului din sânge după masă, dar nicio dovadă substanțială nu susține utilizarea sa pentru pierderea în greutate.
  • Extract de fructe de mere: Acest supliment vă crește aportul de pectină, o formă de fibre solubile. Fibrele solubile te pot ajuta să te simți sătul mai mult timp după ce ai mâncat, dar poți obține în mod natural fibre solubile și insolubile din alimente. Creșterea rapidă a aportului de fibre poate provoca unele probleme de stomac pe termen scurt.

Alimente recomandate în dieta GOLO

Alimentele permise în dieta GOLO sunt în general alimentele pe care le regăsim în orice dietă echilibrată. În plus, modul de preparare cât mai curat, fără prăjite și adaosuri ajută la un mai bun control al caloriilor, ușurează digestia și cruță ficatul.

  • Proteine animale: carne de vită, pui, porc, ouă, lapte, brânză și iaurt
  • Fructe de mare: proaspete sau congelate
  • Grăsimi sănătoase: ulei de cocos, ulei de măsline, semințe de chia, semințe de cânepă și semințe de in
  • Cerealele integrale: orez brun și quinoa
  • Leguminoase: fasole rosie, neagră și garbanzo
  • Alte legume: cartofi, cartofi dulci și dovlecei de iarnă
  • Fructe proaspete: în special fructe de pădure
  • Legume verzi: sparanghel, broccoli, kale și dovlecel
  • Nuci si seminte: chia, migdale, nuci și caju

Alimentele se consuma întregi și cât mai puțin procesate. 

Alimentele descurajate în dieta GOLO

  • Zahăr adăugat
  • Îndulcitori artificiali
  • Produse de patiserie dulci și băuturi îndulcite
  • Alimente procesate, cum ar fi mezelurile, cârnații, carnea tocată și procesată și înlocuitorii de carne 
  • Alimente rafinate și procesate, ambalate
  • Pâine albă și produsele pe bază de făină albă

În general, această listă include ingredientele sau alimentele preparate nesanatos (mai ales prin prăjire) care sunt considerate a fi responsabile de fenomenele de inflamație, retenție hidrică și acumularea de grăsime viscerală, abdominală sau localizată. În plus, zaharurile adăugate pot duce de fapt la rezistența la insulină, cum sunt produsele de patiserie, sosurile, mâncărurile semiprocesate și gata preparate, băuturile răcoritoare, sucurile de fructe ambalate, gustările la pachet, cerealele îndulcite pentru micul dejun, iaurtul sau cremele cu fructe îndulcite și unele dintre produse lactate.

Exemple de meniu pentru 7 zile în dieta GOLO

Ziua 1 

  • Dimineața: 2 ouă foarte moi, 1 bucată de pâine prăjită cu cereale cu unt; 
  • Prânz: 200 g piept de pui la grătar, cu 1 porție de salată de quinoa cu zarzavaturi proaspete (ardei, roșii, ceapă, castraveți, ridichi); 
  • Cină: Porție de 250 g de kebab de somon la grătar cu sos de iaurt cu mărar, 1/2 cană de linte

Ziua 2: 

  • Dimineața: pâine prăjită cu avocado și ouă, 1/2 cană iaurt simplu, acoperit cu fructe proaspete și granola cu conținut scăzut de zahăr; 
  • Prânz: 3/4 cană de salată de sfeclă prăjită și brânză telemea sau caș proaspăt, 1 porție de hummus cu legume și biscuiți din cereale integrale; 
  • Cină: 1 porție de pui la plită sau grătar, marinat în prealabil în sos de curry și fenicul, 1 porție de salată mediteraneeană cu tabouleh de pătrunjel și bucățele de conopidă crudă

Ziua 3: 

  • Dimineața: omletă cu foarte puțin ulei de măsline și legume de vară (ceapă verde, dovlecei, ciuperci și mărar), 1/2 cană de brânză de vaci, smoothie de mango cu matcha;
  • Prânz: salată verde cu pui si 1/2 de avocado, servite cu o felie de pâine prăjită, o ceașcă de măr ras, frecat cu unt de migdale;
  • Cină: 1 portie de 200 g de midii sau, optional, pește alb, cu garnitură de 100 g de fasole verde păstăi și câteva boabe de porumb, sotate în ulei de masline, 1/2 cană de orez brun fiert.

Ziua 4

  • Dimineața: ouă fierte în apă sau poșate, cu garnitură de varză roșie la cuptor, 1/2 cană fructe de pădure;
  • Prânz: salată verde cu ton marinat natural, cu sos de fenicul și portocale, 1/2 cană de orez brun;
  • Cină: pește la cuptor, salată de zarzavaturi - ardei, roșii, ceapă, castraveți, ridichi, cu sos de ulei de măsline și lămâie.

Ziua 5

  • Dimineață: Plăcintă cu dovleac și hrișcă, 1/2 cană iaurt grecesc, 1/2 cană fructe de pădure;
  • Prânz: 2-3 cartofi dulci la cuptor, umpluți cu kale și linte trase la plită, 1 porție de 100 g de hummus, legume la alegere;
  • Cină: 250 g piept de pui la grătar cu garnitură de dovlecei, trași la plită sau pe grătar.

Ziua 6 

  • Dimineața: bol de baby spanac și brânză telemea, cu fulgi simpli de ovăz și dressing dintr-o linguriță de ulei de măsline și lămâie
  • Prânz: o porție de 200 g de carne de vită, orez brun și ciuperci, salată verde cu lămâie și o linguriță de ulei de măsline
  • Cină: pui marinat în ulei și ghimbir, la cuptor sau grătar, garnitură de sparanghel și orez brun

Ziua 7: 

  • Dimineata: smoothie cu fructe de pădure, 2 ouă fierte; pita din cereale integrale sau o felie de pâine prăjită de secară
  • Prânz: salata de ton și zarzavaturi (ardei, roșii, ceapă, castraveți, ridichi), cu sos de ulei de măsline și lămâie
  • Cină: salată Caesar cu pui și dressing de iaurt, o felie de pâine prăjită din cereale integrale, un măr,

Riscurile dietei GOLO

Nu există riscuri majore cu dieta GOLO, întrucât aceasta este una destul de variată și echilibrată, cu componente proteice și de carbohidrați, fiind destul de bogată în vitamine și care nu pune în pericol tranzitul intestinal.

În ceea ce privește suplimentul asociat, pe care nu il putem omite, există unele posibile riscuri privind glicemia pentru persoanele cu diabet. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei diete, pacienții ar trebui să discute despre planul dietetic personalizat cu medicii curanti înainte de a o începe. 

Cea mai mare problemă a dietei GOLO rămâne lipsa dovezilor concrete ale eficacității sale - toate studiile relevante sunt finanțate de GOLO - astfel încât afirmațiile privind pierderea în greutate de 1 până la 2 kilograme pe săptămână nu sunt verificate obiectiv. Cu toate acestea, pierderea în greutate în acest ritm mai scazut este mai sigură decât dietele care promit o pierdere rapidă și masivă în greutate.

Ca și în cazul oricărei diete, ar trebui să vă consultați medicul sau nutriționistul pentru a determina dacă dieta GOLO este potrivită pentru obiectivele dvs. actuale de sănătate și bunăstare. În timp ce recomandările și ingredientele dietetice din suplimenetul „Release” sunt în general sigure, nu există dovezi concrete că dieta GOLO este o dietă mai eficientă pentru pierderea în greutate decât alte diete.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

Pilot study on the Effects of the GOLO Weight Management Program and RELEASE Supplement on Weight and Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus and Obesity, 2019,  Buynak RJ

https://www.golo.com/pages/golo-studies
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0