Top 10 alimente neperisabile

Dacă nu vrei să mergi des la cumpărături, e nevoie să-ți faci provizii. Este bine ca în coșul tău de cumpărături să se regăsească alimente variate, printre care legume, fructe, pește, cereale integrale, pentru o alimentație cât mai corectă, dar baza proviziilor trebuie să fie una neperisabilă. Mai jos, ai câteva informații utile cu privire la acele alimente neperisabile pe care este bine să le ai oricând în cămară.

Un prim criteriu în alegerea alimentelor este perioada de valabilitate. Să vedem care este perioada în care expiră aceste alimente așa-numite neperisabile!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce valabilitate au aceste alimente neperisabile? 

În cazul produselor rezistente la degradare, este bine de știut că fructele deshidratate sunt printre cele cu un termen de valabilitate scăzut, de până la 6 luni. 

În lista alimentelor cu termen de valabilitate de până la 1 an se regăsesc în general pateurile conservate, compoturile, dulcețurile, lactatele UHT (lapte și smântână), supele conservate, cerealele, bomboanele tari, biscuiții, nucile și semințele. Ciocolata neagră care este depozitată într-un loc răcoros și uscat poate dura până la un an și își păstrează calitățile, chiar dacă își mai poate pierde din culoare, rămânând o sursă excelentă de fibre, magneziu și alți nutrienți importanți.

În ceea ce privește alimentele cu termen de valabilitate mai mare de 1 an, te poți orienta după mălai, cafea, ceai, sare, orez, paste făinoase, miere și boabe de fasole, soia, linte, naut. Alimentele neperisabile nu trebuie depozitate în frigider, decât după ce le-ai desigilat. Este bine să îți păstrezi loc în frigider pentru produse proaspete și să îți faci provizii de alimente pe care să le congelezi (carne, legume, fructe, aluaturi etc.). 

10 alimente neperisabile pe care să le ai în cămară

1. Fasole conservată sau deshidratată

Fasolea, deshidratată sau conservată, este o opțiune foarte bună, deoarece este bogată în nutrienți și are un termen de valabilitate generos. Fasolea conservată poate fi depozitată, cu succes, între 2 și 5 ani, iar fasolea uscată poate fi ținută până la 30 ani, dacă este ambalată bine și depozitată în condiții optime.

Boabele de fasole sunt o sursă foarte bună de fibre, proteine vegetale, magneziu, vitamina B, fier, fosfor, zinc și cupru. Mai mult, fasolea este un aliment deosebit de versatil. Așadar, din fasole poți face supă clară, supă cremă, fasole bătută, mâncare scăzută sau poți pune boabele în diverse salate, pentru a le face mai consistente. 

2. Unt de arahide

Untul de arahide este o sursă gustoasă de proteine și oligoelemente, iar dacă este depozitat într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumina directă a soarelui, îl poți păstra chiar și până la 9 luni de la cumpărare. Atenție, în schimb, la untul de arahide fără conservanți – acesta nu poate fi ținut mai mult de 3 luni. Untul de arahide este bogat în grăsimi sănătoase, proteină vegetală, vitamine, minerale și antioxidanți, care luptă împotriva stresului oxidativ și îți dau o stare de bine. 

3. Fructe și legume deshidratate

Deși fructele și legumele în stare proaspătă nu rezistă mult timp, varianta deshidratată a acestora este mult mai longevivă decât ți-ai putea închipui. Așadar, atât timp cât sunt depozitate corespunzător, fructele și legumele deshidratate pot fi bune de consumat timp de jumătate de an sau chiar un an. În plus, varietatea este de partea ta -  poți opta pentru numeroase alternative de fructe și legume uscate, precum: fructe de pădure, mere, roșii, morcovi, banane, țelină etc. 

4. Pește conservat

Deși peștele proaspăt este varianta optimă, alternativa conservată este foarte bună și la fel de bogată în nutrienți. O conservă de pește poate fi bună de consumat între 1 și 3 ani (e important să verifici data trecută pe conservă), dacă este depozitată corespunzător. Peștele este o sursă excelentă de acizi grași Omega 3, vitamine și minerale, deci e recomandat să nu lipsească din alimentație.

5. Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt bogate în nutrienți, și acestea fiind tot alimente neperisabile și foarte bune la gust, ceea ce le face o opțiune inteligentă de provizie. Se recomandă a fi consumate pe post de gustare între mese, împreună cu un fruct, dar pot fi integrate și în diverse feluri de mâncare.

6. Cereale 

Cerealele integrale, precum grâul, orzul și hrișca, sunt alimente neperisabile și sănătoase, pe care le poți ține în cămară și un an. Orezul brun este bun de consumat aproximativ 3 luni de la cumpărare. Acestea pot fi integrate în multe feluri de mâncare, precum supe, salate, caserole și copturi, așadar sunt o alegere foarte inspirată. 

Pastele uscate pot fi păstrate în cămară până la doi ani, atâta vreme cât sunt depozitate într-un recipient bine sigilat. Odată gătite, totuși, vor rămâne bune doar trei până la patru zile la frigider.

7. Conservele de fructe

Conservele de fructe au un termen de valabilitate mare și vin cu numeroase beneficii, printre care se numără: potențialul de hidratare, aportul de vitamine și gustul delicios.  În plus, conservele de fructe pot rezista, în medie, 12-18 luni, dacă sunt depozitate corespunzător. Cele mai rezistente sunt fructele mai acide, precum strugurii, merele, piersicile și ananasul. Ai grijă să alegi conserve de fructe fără zahăr adăugat sau sirop, pentru a evita consumul de zahăr în exces.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA): „Conservele cu conținut ridicat de acid (de exemplu, roșiile și fructele) își vor păstra cea mai bună calitate timp de 12 până la 18 luni, în timp ce conservele cu conținut scăzut de acid (de exemplu, carnea și legumele) se vor păstra timp de doi până la cinci ani”.

8. Batoane proteice

Batoanele proteice sunt ușor de depozitat, foarte rezistente și pot servi ca o gustare sau mic dejun oricând, oriunde. Un baton proteic are un termen de valabilitate de cel puțin un an, iar conținutul de proteină este unul semnificativ. De asemenea, există numeroase opțiuni fără zahăr și gluten pe piață. 

9. Supă conservată/la plic

Pe lista de alimente neperisabile intră și supele conservate. Așadar, o supă conservată poate avea termen de valabilitate de până la 5 ani, iar supele la plic, în medie, până la 1 an. Totuși, atenție ce conține supa respectivă, evită-le pe cele cu mulți aditivi nocivi.

10. Lapte UHT

Laptele UHT este deosebit de util, deoarece are un termen de valabilitate mult mai crescut față de al laptelui proaspăt, fără a avea o diferență de gust sau de textură. În plus, laptele UHT are același aport de vitamine și minerale ca laptele proaspăt, și poate fi consumat la micul dejun, cu cereale, sau poate fi folosit la gătit. 

Despre alimente care se consideră că nu expiră (aproape) niciodată

Este impropriu spus că unele alimente nu expiră niciodată, însă acestea pot rezista și 20-30 de ani, în general cele care au un conținut redus de apă și elemente organice sau grăsimi, proteine sau zahăr.

Sarea

Doar sarea naturală - varietatea de blocuri de sare sau grunjoasă, colectată din urmele de minerale lăsate în urmă de evaporarea lacurilor și oceanelor - durează pentru totdeauna. Sarea de masă, pe de altă parte, expiră în aproximativ cinci ani, deoarece este suplimentată cu substanțe chimice precum iodul, care ține tiroida sub control.

Orezul alb, vidat

Acest orez are o durată de valabilitate de 25 până la 30 de ani atunci când este depozitat corespunzător. Temperatura optimă pentru depozitarea acestei cereale este de sub 5 grade. Cel mai bun recipient este unul sigilat și fără oxigen.

Fasolea uscată și lintea uscată

Acestea au o durată de valabilitate de până la 30 de ani sau mai mult atunci când sunt depozitate corespunzător, conform Utah State University Extension. Potrivit  cerectărilor, atunci când sunt ambalate corect, „probele de [fasole pinto] care au fost depozitate până la 30 de ani au avut o acceptare mai mare de 80% de către un focus grup de consumatori in materie de gust”. Fasolea uscată și lintea pot rezista la nesfârșit, iar fasolea conservată poate dura ani întregi dacă este păstrată într-un loc răcoros și uscat. Cu toate acestea, pentru cea mai bună culoare și cel mai bun gust, ar trebui să fie folosite în 12 luni. Cea mai bună metodă de depozitare este în cutii sau pungi vidate, la o temperatură mai scăzută.

Alcoolul

Sticlele nedeschise de tării, cum ar fi vodca, whisky-ul și romul, pot rămâne valabile pentru totdeauna atâta vreme cât sunt depozitate și sigilate corect, departe de căldura directă sau lumina soarelui.

Laptele praf

Deși are adesea o dată de expirare de 18 luni, în realitate poate rezista peste 25 de ani.

Cafeaua instant

Pachetele de cafea instant depozitate în congelator pot dura aproape pentru totdeauna. Pachetele depozitate în cămară rezistă între doi și 20 de ani.

Oțetul din vin

Deoarece oțetul este un acid ușor, teoretic poate rezista la nesfârșit, atâta vreme cât rămâne sigilat. Același lucru este valabil și pentru oțetul de mere, dacă este nedeschis, păstrat într-un loc răcoros și uscat.

Vinul roșu

În multe cazuri, vinurile au cel mai bun gust după o învechire de câțiva ani. În cazul vinului roșu, acesta poate avea și câteva beneficii pentru sănătate atunci când este consumat cu moderație. Perioada de valabilitate poate varia în funcție de modul în care este produs vinul. Majoritatea vinurilor îmbuteliate în comerț sunt pe raft timp de 1-3 ani, dar vinul fin poate rezista peste 10 ani.

Ierburi uscate și condimente

Ierburile uscate și condimentele sunt alimente bune de depozitat pentru perioade lungi. Atâta vreme cât sunt păstrate uscate, ferite de lumina soarelui, pot rezista ani întregi, deși își mai pierd din miros, gust și culoare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
USDA - SAVE Money by Knowing When Food is Saf
https://www.usda.gov/media/blog/2014/08/19/save-money-knowing-when-food-safe
USU - Canning & Food Preservation
https://extension.usu.edu/preserve-the-harvest/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0