Testele rapide pentru COVID-19 pe bază de anticorpi nu ajută la stabilirea unui diagnostic precoce

Testele rapide pe bază de anticorpi sunt folosite pe scară largă, dar, potrivit unei cercetări1 demarate de Institutul Doherty, o bună parte din aceste teste au reușit să detecteze anticorpi SARS-CoV-2 în numai 56.9% dintre cazuri. 

Testele rapide pe bază de anticorpi sunt importante în identificarea persoanelor care au avut, la un moment dat, virusul în organism, în special pentru că numărul asimptomaticilor este foarte crescut la nivel mondial.  

În momentul de față testele rapide pe bază de anticorpi nu sunt de folos în diagnosticarea bolii COVID-19. Specialiștii afirmă că este dificil să produci un test suficient de specific în detectarea anticorpilor produși împotriva virusului SARS-CoV-2 care să-i determine cât mai aproape de momentul infectării. Mai mult, este o adevărată provocare să elaborezi un test suficient de sensibil încât să detecteze anticorpii SARS-CoV-2 chiar din forma incipientă a bolii. 

Care este rolul anticorpilor?

Anticorpii sunt niște molecule microscopice, în forma literei Y, care se atașează de structuri virale specifice, numite antigene. Atunci când acești anticorpi se prind de antigenul viral, ei pot împiedica pătrunderea virusului în celulele umane și multiplicarea sa. 

Sistemul imunitar poate crea anticorpi numai împotriva unui virus care a infectat deja organismul uman. Fiecare anticorp este unic, specific virusului infectant, dar pot exista mai multe tipuri de anticorpi care se atașează de același antigen. Odată ce infecția a fost depășită, sistemul imunitar păstrează o cantitate din acei anticorpi în circulația sangvină. În acest fel, dacă o persoană se va infecta cu același virus din nou sistemul imunitar poate relua producția de anticorpi relevanți. 

În contextul numărului crescut de cazuri peste tot în lume, este esențială depistarea celor care au fost, deja, infectați cu virusul SARS-CoV-2. Testele rapide pe bază de anticorpi pot ajuta în stabilirea exactă a nivelului de răspândire a infecției asimptomatice, ceea ce poate ajuta autoritățile în evaluarea mai exactă a nivelului de răspândire a bolii. 

Cum funcționează testele rapide pe bază de anticorpi?

Testele rapide pe bază de anticorpi pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum ar trebui să se manifeste un răspuns imunitar bun împotriva virusului. Deși fenomenul încă nu este pe deplin cunoscut, acesta este esențial în dezvoltarea unor vaccinuri fiabile.  

Pentru a dezvolta un test rapid pe bază de anticorpi, oamenii de știință selectează o particulă din virus, mai precis – un antigen specific, pe care o recreează în condiții de laborator. Acest antigen este folosit, apoi, pentru depistarea anticorpilor specifici acestuia, din totalitatea anticorpilor prezenți în circulația sangvină la momentul testarii. Utilizarea acestui tip de test implică prelevarea unei cantități foarte mici de sânge, iar dacă mostra conține anticorpi relevanți pentru antigenul specific, rezultatul este pozitiv. 

Dar, pentru ca testele rapide pe bază de anticorpi să fie folositoare, este nevoie ca acestea să ofere rezultate de încredere. Selectarea antigenului contează atât pentru sensibilitatea, cât și pentru specificitatea testului rapid pe baza de anticorpi. 

Testele rapide pe bază de anticorpi trebuie să fie cât mai sensibile și cât mai specifice

Sensibilitatea testelor rapide pe bază de anticorpi este importantă pentru a evita rezultate de tip fals negativ, unde sângele pacientului pare să nu conțină anticorpi anti SARS-CoV-2, în ciuda unei infecții anterioare cu acest virus. Prin urmare, antigenul selectat de dezvoltatorii de teste trebuie să fie o parte reprezentativă a virusului, împotriva căruia sistemul imunitar să dezvolte un tip și o cantitate semnificative de anticorpi. În plus, deoarece sistemul imunitar uman trebuie să sintetizeze anticorpi de la zero, e nevoie de o perioadă de aproape două săptămâni pentru ca acesta să sintetizeze noi anticorpi. 

Așadar, la debutul bolii COVID-19, când se dorește utilizarea testelor rapide pe bază de anticorpi pentru diagnosticarea acesteia, va fi nevoie de un test cu o sensibilitate foarte crescută. În caz contrar, pacientul poate fi infectat cu virusul SARS-CoV-2, dar să primească un rezultat negativ în urma testului rapid pe bază de anticorpi, deoarece organismul nu a dezoltat încă suficienți anticorpi. 

În ceea ce privește specificitatea testului, acest criteriu este important pentru a se evita rezultatele de tip fals pozitiv. Uneori, virusurile pot avea antigene foarte asemănătoare, mai ales dacă sunt înrudite. Așadar, antigenele virusului SARS-CoV-2 pot fi similare cu cele ale virusului SARS1, sau cu cei ai coronavirusurilor responsabile pentru aparitia racelii. Un test care nu este suficient de specific poate furniza un rezultat pozitiv, dar pentru un cu totul alt virus. 

De aceea, este important ca pentru scopul corect al testului rapid pe baza de anticorpi să se poată defini toate particularitățile antigenului analizat, în așa fel încât să se evite confuzia cu alt tip de infecție virală. De asemenea, antigenul utilizat pentru dezvoltarea testelor rapide pe bază de anticorpi trebuie să fie unic pentru virusul SARS-CoV-2. Altfel, in cazul utilizarii unui test rapid pe baza de anticorpi cu o specificitate inadecvata, un pacient poate fi suspectat de COVID-19 când, în realitate, acesta suferă de o raceala obișnuită. 

Institutul Doherty a descoperit că din rândul testelor selectate pentru scopul cercetaăii efectuate, majoritatea acestora pot genera mai degrabă rezultate fals negative, probabilitatea rezultatelor fals pozitive fiind mai scăzută. De asemenea, cercetătorii de la Institut au descoperit, în rândul acelorași teste selectate pentru scopul cercetării efectuate, faptul că acuratețea testelor este mai scăzută față de cea pretinsă de companiile dezvoltatoare ale acestora, ceea ce impune, de urgență, necesitatea reevaluării independente a parametrilor de fiabilitate a testelor. 

Oamenii de știință subliniază și faptul că presiunea creată de pandemie asupra acestor teste este foarte ridicată, iar utilizarea lor fără o verificare preliminară poate reprezenta un act de neglijență din partea autorităților. Din fericire, în prezent se lucrează în mod activ la optimizarea acestui tip de teste, dar, până la obținerea unui produs suficient de sensibil și specific pentru a valida prezența anticorpilor produse ca raspuns imun impotriva virusului, testul PCR rămâne cea mai bună opțiune de diagnostic precoce eficient a bolii COVID-19. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Australian Government Department of Health - Post-market evaluation of serology-based point of care tests 
https://www.tga.gov.au/post-market-evaluation-serology-based-point-care-tests 
US Food & Drug Administration - Antibody (Serology) Testing for COVID-19: Information for Patients and Consumers
https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-covid-19-and-medical-devices/antibody-serology-testing-covid-19-information-patients-and-consumers 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0