Soarele poate ajuta in caz de acnee, dermatita, psoriazis?

Exista multe mituri legate de expunerea la soare, iar unele dintre acestea ne pot provoca neplaceri la nivelul pielii, daca ajungem sa credem in ele cu sfintenie. Tocmai de aceea, este important sa aflam cat de mult influenteaza sau nu soarele pielea si cat de mult ne poate ajuta expunerea la soare daca suferim de acnee, dermatita sau psoriazis.

Soarele si acneea

Exista un mit destul de des intalnit care spune ca soarele te va ajuta sa scapi de acnee. In realitate, subliniaza medicii dermatologi, nu trebuie sa iti fie teama de soare, dar ai grija sa nu te arzi, deoarece arsurile solare provoaca numeroase neplaceri si pot avea efecte iremediabile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O expunere la soare de 10-20 de minute pe zi (pentru persoanele cu pielea deschisa la culoare) si o expunere de 20-30 de minute pe zi (in cazul oamenilor cu pielea mai inchisa la culoare) se vor dovedi benefice in cazul simptomelor acneei, in special cand e vorba de acneea de pe corp. Cu toate acestea, expunerea prelungita la soare poate afecta pielea, putand sa apara leziuni si iritatii ale pielii. Iritatia poate avea drept rezultat si mai multe neplaceri provocate de acnee in saptamanile urmatoare, pe masura ce pielea se vindeca singura. Daca observi o eruptie de cosuri "din senin", intreaba-te daca nu cumva te-ai ars din cauza soarelui in urma cu aproximativ doua saptamani, deoarece aceasta ar putea fi cauza.

Ajuta soarele in caz de acnee?

Este un mit comun si foarte raspandit, potrivit caruia expunerea la soare ajuta la vindecarea acneei. Timpul indelungat petrecut sub razele soarelui si sub radiatiile UV poate sa usuce pielea si poate creste productia de sebum, ceea ce poate agrava eruptiile ce definesc acneea. Cu alte cuvinte, prea mult timp petrecut la soare poate sa iti inrautateasca acneea, poate face cosurile sa fie mult mai dureroase si mult mai severe decat erau inainte de expunerea prelungita la soare. Asa ca ne intrebam, firesc, de ce exista acest mit. Se pare ca soarele ofera o ameliorare temporara a cosurilor, dar, pe termen lung, el poate face ca petele si cosurile sa fie mult mai severe.

Soarele si psoriazisul

Psoriaziul este o boala cronica de piele, care rezulta dintr-o boala autoimuna, in care sistemul imunitar produce prea multe celule la nivelul pielii. Celulele se acumuleaza la suprafata pielii. Celulele pielii formeaza leziuni, care sunt ca niste cruste, sunt ingrosate si rosii.

Tratamentele frecvente pentru psoriazis includ medicamente topice, care reduc inflamatia, sau medicamente orale, care suprima functia sistemului imunitar. Cu toate acestea, o alta forma de tratament pentru psoriazis implica un element natural: soarele.

Cum ajuta lumina naturala a soarelui pacientii cu psoriazis

Desi cei cu psoriazis pot avea de castigat de pe urma expunerii la soare, nu uita sa te protejezi impotriva arsurilor solare. Aceasta boala afecteaza predominant persoanele cu pielea alba, cat mai deschisa la culoare, care au un risc mai mare de a suferi arsuri solare si de a face forme periculoase de cancer, precum melanomul. De asemenea, medicamentele pe care le iau pacientii cu psoriazis ar putea creste fotosensibilitatea pielii lor, asa ca este esential ca acestia sa stie ca riscul de arsuri solare si de cancer de piele, in cazul lor, este unul ridicat. Chiar si atunci cand vor ca pielea lor sa se "scalde" in razele benefice ale soarelui, pacientii cu psoriazis trebuie sa foloseasca produse cu factor de protectie solara.

Soarele si dermatita

Dermatita este o inflamatie a pielii si, in functie de tipul de dermatita, soarele poate influenta sau nu starea pielii noastre. De exemplu, in cazul dermatitei de contact, pe lista de simptome se afla sensibilitatea la lumina soarelui. Exista trei tipuri de dermatita de contact, printre care si o forma numita de specialisti dermatita de fotocontact. Aceasta este mai putin intalnita. Este vorba de o reactie care are loc atunci cand ingredientele active dintr-un produs de ingrijire a pielii sunt expuse la soarel, iar rezultatul este o iritatie aparuta pe piele. In acest caz de dermatita de contact, soarele nu prea ajuta.

Cum ajuta radiatiile ultraviolete pe cei cu dermatita?

Pe de alta parte, in cazul dermatitei atopice (cunoscuta si sub numele de eczema), lista de tratamente benefice include si terapia cu radiatii ultraviolete sau fototerapia. Astfel, expunerea la radiatiile ultraviolete poate ajuta la reducerea simptomelor formei cronice de eczema. Expunerea la razele UV se face sub supraveghere medicala, in "cabinete" special create in acest scop. Desigur, respectand recomandarile medicului, si expunerea la razele soarelui poate fi de ajutor, cu mentiunea ca pacientii trebuie sa foloseasca o lotiune cu factor de protectie de cel putin 30, inainte de fiecare expunere la soare. Dermatita seboreica pare sa raspunda bine la expunerea la lumina soarelui. Daca suferi de aceasta afectiune, este recomandat sa iesi in mod regulat afara si sa stai la soare, folosind produsele corespunzatoare pentru a-ti proteja pielea (creme sau lotiuni cu SPF), deoarece soarele te poate ajuta sa ameliorezi neplacerile acestei boli de piele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vrei sa afli ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute si daca rezultatul indica un risc mediu sau crescut, iti oferim un dispozitiv Sun Meter, cu ajutorul caruia iti poti monitoriza mai atent expunerea la soare, pentru a diminua riscurile!


Sun Meter este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0