Soarele poate ajuta in caz de acnee, dermatita, psoriazis?

Există multe mituri legate de expunerea la soare, iar unele dintre acestea, dacă sunt crezute, pot provoca daune la nivelul pielii. Tocmai de aceea, am pregătit acest articol legat de cât de mult influențează sau nu soarele sănătatea pielii și cât de mult poate ajuta sau dăuna expunerea la soare dacă suferi de acnee, dermatită sau psoriazis.

Mult persoane abia așteaptă vara pentru a se plimba cât mai mult prin soare sau pentru a sta la plajă. Soarele ne poate fi atât un prieten de nădejde, cât și un inamic redutabil, deci e important cum și cât stăm în soare, cu sau fără protecție solară.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Soarele aduce și beneficii, dar și riscuri pentru sănătate

Expunerea la soare poate avea atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate, în funcție de modul în care este gestionată și de tipul de piele al fiecărei persoane. De exemplu, pe de o parte, soarele este o sursă naturală importantă de vitamina D, care joacă un rol esențial în sănătatea oaselor și funcționarea adecvată a sistemului imunitar, și, în plus, expunerea la soare poate îmbunătăți starea de spirit și nivelul de energie, contribuind la prevenirea depresiei și a tulburărilor de dispoziție.

Pe de altă parte, supraexpunerea la soare fără să te dai cu o cremă cu factor de protecție solară potrivit pielii tale poate duce la arsuri solare dureroase, roșeață și descuamare a pielii. Mai mult decât atât, razele ultraviolete (UV) pot contribui la deteriorarea colagenului și a elastinei din piele, ceea ce duce mai departe la apariția liniilor fine și a ridurilor care se adâncesc, dar și a petelor solare. În plus, expunerea excesivă și neprotejată la razele UV poate crește riscul de dezvoltare a unui cancer de piele.

Dar ce rol are soarele pentru persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate a pielii, precum acnee, dermatită sau psoriazis? Ajută sau face mai mult rău? Citește mai departe pentru a afla!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Soarele și acneea

Există un mit destul de des întâlnit care spune că soarele te va ajuta să scapi de acnee. Medicii dermatologi spun că este adevărat că nu trebuie să îți fie teamă de soare și că expunerea îți poate fi de ajutor în caz de acnee, dar pe termen scurt, air dacă mai capeți și capeți arsuri solare, deoarece acestea provoacă numeroase neplăceri și pot avea efecte iremediabile.

O expunere la soare - fără să te dai cu cremă cu factor de protecție - de 10 minute, cel mult 20 de minute pe zi (pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare) și o expunere de 20-30 de minute pe zi (în cazul oamenilor cu pielea mai închisă la culoare), până în ora 10 dimineața sau după ora 17.00, se poate dovedi benefică în cazul simptomelor acneei, în special când e vorba de acneea de pe corp. 

Cu toate acestea, ține cont că expunerea prelungită la soare poate afecta pielea, ducând la apariția unor leziuni și iritații ale pielii. Iritația poate avea drept rezultat și mai multe neplăceri provocate de acnee în săptămânile următoare, pe măsură ce pielea se vindecă singură. Dacă observi o erupție de coșuri din senin, întreabă-te dacă nu cumva te-ai ars din cauza soarelui în urma cu aproximativ două săptămâni, deoarece aceasta ar putea fi cauza.

Așadar, ajută soarele în caz de acnee?

Este un mit comun și foarte răspândit cel potrivit căruia expunerea la soare ajută la vindecarea acneei, dar trebuie reținut că timpul îndelungat petrecut sub razele soarelui poate să și usuce pielea, dar și să crească producția de sebum, ceea ce poate agrava erupțiile care definesc acneea. Cu alte cuvinte, prea mult timp petrecut la soare poate să îți înrăutățească acneea, poate face coșurile să fie mult mai dureroase și mult mai severe decât erau înainte de expunerea prelungită la soare. 

Așa că ne întrebăm, firesc, de ce există acest mit? Se pare că soarele oferă o ameliorare temporară a coșurilor, dacă e folosit cu măsură, dar, pe termen lung, poate face ca petele și coșurile să fie mult mai severe. Deși soarele poate ajuta la înlăturarea unei erupții, daunele cauzate de razele UV pot crește riscul de apariție a cicatricilor de acnee în comparație cu alte opțiuni de tratament. Astfel, beneficiile temporare ale soarelui în caz de acnee nu depășesc daunele pe termen lung cauzate de expunerea la soare.

Soarele și psoriazisul

Psoriaziul este o boală cronică de piele, de natură autoimună, în care sistemul imunitar produce prea multe celule la nivelul pielii. Celulele se acumulează la suprafața pielii și se formează leziuni, care arată ca niște cruste, îngroșate și roșii. Tratamentele frecvente pentru psoriazis includ medicamente topice, care reduc inflamația, sau medicamente orale, care suprimă funcția sistemului imunitar. Cu toate acestea, o altă formă de tratament pentru psoriazis implică un element natural: soarele.

Cum ajută lumina naturală a soarelui pacienții cu psoriazis?

Deși persoanele cu psoriazis pot avea de câștigat de pe urma expunerii la soare, nu trebuie să uite să se protejeze împotriva arsurilor solare. Această boală afectează predominant persoanele cu pielea albă, cât mai deschisă la culoare, care au un risc mai mare de a suferi arsuri solare și de a face forme periculoase de cancer, precum melanomul. 

De asemenea, medicamentele pe care le iau pacienții cu psoriazis ar putea crește fotosensibilitatea pielii lor, așa că este esențial ca aceștia să știe că riscul de arsuri solare și de cancer de piele, în cazul lor, este unul ridicat. Chiar și atunci când simt nevoia ca pielea lor să se scalde în razele benefice ale soarelui, pacienții cu psoriazis trebuie să folosească produse cu factor de protecție solară potrivit pielii lor. E important de precizat că efectele sunt individuale, deci unele persoane cu psoriazis pot beneficia de soare, în timp ce altora nu le face neapărat bine.

Soarele și dermatita

În cazul dermatitei atopice (cunoscută și sub numele de eczemă), lista de tratamente benefice include și terapia cu radiații ultraviolete sau fototerapia. Astfel, expunerea la radiațiile ultraviolete poate ajuta la reducerea simptomelor formei cronice de eczemă. Expunerea la razele UV se face sub supraveghere medicală, în cabinete special create în acest scop. Dermatita seboreică pare să reacționeze bine și la expunerea la lumina soarelui, dar, la fel ca în cazul psoriazisului, răspunsul individual al fiecărui pacient poate varia.

Cum ajută radiațiile ultraviolete pacienții cu dermatită?

Respectând recomandările medicului, și expunerea la razele soarelui poate fi de ajutor, deci, cu mențiunea că pacienții trebuie să folosească o loțiune cu factor de protecție de cel puțin 30, înainte de fiecare expunere la soare. Dacă suferi de această afecțiune, este recomandat să ieși în mod regulat afară și să stai la soare, folosind produsele corespunzătoare pentru a-ți proteja pielea (creme sau loțiuni cu SPF), deoarece expunerea la soare îți poate fi de folos în combaterea neplăcerilor de la nivelul pielii.

În ce afecțiuni mai poate fi de folos expunerea la soare?

Expunerea controlată la soare poate avea beneficii pentru anumite afecțiuni în afară de acnee, psoriazis și dermatită.

Icter neonatal

Expunerea la lumina naturală a soarelui poate ajuta la tratarea icterului neonatal la sugari, prin scurtarea perioadei de manifestare, deoarece lumina ajută la transformarea bilirubinei, un produs de degradare a globulelor roșii, într-o formă mai ușor eliminabilă din corp.

Depresie sezonieră

Expunerea la lumina soarelui poate influența nivelurile de serotonină și melatonină în corp, ceea ce ajută la calmarea simptomelor depresiei sezoniere sau tulburărilor afective sezoniere. Mai precis, expunerea la soare stimulează producția de serotonină în creier, un neurotransmițător asociat cu reglarea stării de spirit și cu senzația de fericire și bunăstare. În plus lumina naturală a soarelui poate ajuta la reglarea ritmului circadian, adică a ciclului de somn-veghe; un ritm circadian stabil poate contribui la îmbunătățirea calității somnului, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate mintală. Mai mult decât atât, expunerea la soare poate încuraja activitățile în aer liber, cum ar fi plimbările sau exercițiile fizice, care au un efect benefic asupra stării de spirit și ajută la reducerea simptomelor depresiei.

Scleroză multiplă

Unele dovezi științifice au arătat că deficitul de viatmina D este un factor de risc pentru scleroza multiplă, deci, practic, expunerea la soare poate scădea riscul de boală. Unele studii sugerează și că persoanele diagnosticate deja cu scleroză multiplă ar putea beneficia de expunerea moderată la soare, deoarece vitamina D poate avea un efect protector asupra sistemului nervos. Atenție, însă, expunerea excesivă tinde să ducă la agravarea simptomelor de boală.

Sănătatea cardiovasculară

Expunerea moderată la soare poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular prin intermediul vitaminei D și a altor mecanisme. Persoanele cu hipertensiune (tensiune arterială crescută) pot sta la soare, dar trebuie să fie atente și să ia în considerare anumite măsuri de precauție pentru a evita riscurile asociate cu expunerea la soare: să nu stea în soare între orele 10.00 și 16.00, când ultravioletele sunt mai puternice, să folosească creme cu factor de protecție solară, să bea suficientă apă și să meargă la umbră dacă le este prea cald.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S. Dermatology - Does the Sun Help Acne? 
https://www.usdermatologypartners.com/blog/does-the-sun-help-acne/
Papaa - Psoriasis and the sun
https://www.papaa.org/coping/psoriasis-and-the-sun/
National Eczema Society - Sun and eczema 
https://eczema.org/information-and-advice/triggers-for-eczema/sun-and-eczema/
Wiley Online Library - Psoriasis and seasonal variation: A systematic review on reports from Northern and Central Europe - Little overall variation but distinctive subsets with improvement in summer or wintertime
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/srt.13102
Studiul „Psoriasis and seasonal variation: A systematic review on reports from Northern and Central Europe - Little overall variation but distinctive subsets with improvement in summer or wintertime”, apărut în Skin Research and Technology, November 2021 https://doi.org/10.1111/srt.13102, autori: Kimie Kronberg Jensen, Jørgen Serup, Kasper Køhler Alsing 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0