Medicamente hipoglicemiante care ajută pacienții cu diabet să-și controleze boala și să slăbească

Pe piață europeană și americană au apărut în ultimii ani noi opțiuni terapeutice de tratare a diabetului zaharat, superioare hipoglicemiantelor vechi, cum ar fi metforminul, datorită formei de administrare - o dată pe săptămână subcutanat, dar și pentru că,  împreună cu o dietă adecvată și exerciții fizice, îmbunătățesc controlul zahărului din sânge la adulții cu diabet zaharat de tip 2 și are efecte de reducere a greutății.

Atât semaglutida, cât și dulaglutida sau liraglutidă aparțin unei clase de medicamente numite agoniști ai receptorului peptidei asemănătoare glucagonului 1 (GLP-1) utilizate în tratamentul diabetului de tip 2. Aceste medicamente nu reprezintă o formă de insulină, chiar dacă se injectează subcutanat. Se pot administra la pacienții care au încă celule beta funcționale - acestea sunt celule din pancreas care produc, stochează și eliberează insulină.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Agoniştii receptorilor GLP-1 reduc glicemia prin stimularea secreţiei de insulină şi reducerea secreţiei de glucagon, ambele aparând într-o manieră dependentă de glucoză. Această proprietate asigură un risc mai mic de hipoglicemie. Aceste tipuri de medicamente întârzie, de asemenea, golirea gastrică în faza postprandială timpurie, rezultând astfel niveluri mai scăzute de glucoză din sânge. Un rezultat secundar al întârzierii golirii gastrice poate duce, de asemenea, la reducerea greutății corporale.

Administrarea o data pe săptămână 

Atât semaglutida, cât și dulaglutida sunt administrate o dată pe săptămână pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Doza recomandată de dulaglutidă este de 0,75 mg săptămânal și poate fi crescută până la 1,5 mg săptămânal. Semaglutida se administrează 0,25 mg săptămânal timp de 4 săptămâni. Doza săptămânală de 0,25 mg este considerată o doză de inițiere și nu este eficientă pentru controlul glicemic adecvat. Semaglutida trebuie crescută la 0,5 mg săptămânal după terminarea inițierii. Dacă este justificat un control suplimentar al glicemiei, semaglutida poate fi crescută la 1 mg pe săptămână după 4 săptămâni de 0,5 mg pe săptămână. Se recomanda o dieta adecvata pacientului cu Diabet Zaharat de tip 2, personalizata impreuna cu medicul diabetolog, precum si miscare si efort fiizc controlat zilnic, timp de minim 40 de minute , care au de asemenea, rol sanogen si de reglare a valorilor gilcemiei..

Reducerea valorilor hemoglobinei glicozilate 

Reducerea hemoglobinei A1c (HbA1c) pentru ambele medicamente a fost similară. Studiul comparativ SUSTAIN 7 a investigat semaglutida vs. dulaglutida. Semaglutida a avut o reducere mai mare a HbA1c în comparație cu dulaglutida (-1,4 vs -1,1, respectiv, p=0,002) comparând dulaglutida 0,75 mg și semaglutidă 0,5 mg. Un procent mai mare de pacienți au reușit să obțînă HbA1c <7% în săptămâna 40 prin administrarea de semaglutidă de  0,5 mg (65% vs 51%, p=<0,0001).

Eficacitatea 

Semaglutida și dulaglutida au rezultate similare de eficacitate. Se remarcă o diferență atunci când se iau în considerare măsurile de precauție. Diferența dintre retinopatia diabetică listată pentru semaglutidă și nelistată pentru dulaglutidă poate afecta luarea deciziilor clinice atunci când se prescriu medicamente. Deși antecedentele pacientului, inclusiv retinopatie, nu exclud ca un pacient să utilizeze semaglutidă. Pacienții cu antecedente de retinopatie diabetică trebuie monitorizați pentru progresia retinopatiei diabetice prin utilizarea semaglutidei.

Un studiu observațional efcetuat în 2020 evaluează eficacitatea și aderența terapeutică la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care inițiază dulaglutida vs. semaglutidă subcutanată în Spania, în primul studiu din lumea reală care prezintă date privind eficacitatea clinică pentru compararea Dulaglutidei cu Semaglutida administrate subcutanat,  în practica clinică de rutină.

În studiu, ambele medicamente au indus o reducere semnificativă clinic a glucozei , darși a greutății, deși Semaglutida subcutanată a atins o reducere superioară numeric a HbA1c față de Dulaglutide, în ciuda unei valori inițiale mai scăzute.

Ambele medicamente au obținut o pierdere în greutate mai mare decât cea așteptată, in corelatie si cu  greutatea corporală inițială ridicată.

Caracteristicile inițiale diferite ale ambelor grupuri pot reflecta preferințele pacienților și ale medicilor și luarea deciziilor în comun.

Studiul observațional retrospectiv unicentric a comparat reducerea glicemiei (modificarea față de valoarea inițială a glucozei plasmatice a jeun și valorile HbA1c) precum și reducerea greutății (modificarea absolută a greutății față de valoarea inițială și reducerea procentuală a greutății) la pacienții care inițiază Dulaglutide (n=183) sau Semaglutide sc (n=115) pe o perioadă de  18 luni. De asemenea, au fost evaluate siguranța, aderarea la și persistența asupra medicamentului.

Rezultate

Pacienții care la care s-a  inițiat terapia Dulaglutide erau mai în vârstă, aveau o durată mai lungă a diabetului ș ivaloarea inițială a glucozei plasmatice a jeun, mai mare (180 vs. 165 mg/dl) și HbA1c (8,2 vs 7,84%) șia veau prescrise mai multă insulină și sulfoniluree și mai puțini inhibitori ai SGLT-2 față de pacienții cu Semaglutidă. După o perioadă mediană de urmărire de 9,37 luni, ambele medicamente au redus valoarea glucozei plasmatice a jeun cu 43,18 mg/dl (Dulaglutide) și 48,36 mg/dl (Semaglutide); și HbA1c cu 1,03% și, respectiv, 1,36%. Ambele medicamente au fost asociate cu o pierdere în greutate de 5,63 kg (5,83% fata de greutatea inițială) (Dulaglutide) și 7,6 kg (7,56%) (Semaglutide). Vârsta inițială, durata diabetului, indicele de masa corporala și valorile HbA1c au influențat semnificativ rezultatele. Aderența și persistența terapeutică au fost similare pentru ambele medicamente. Până la 95% dintre pacienții tratați cu Dulaglutide au utilizat doza de 1,5 mg și 72% dintre pacienții tratați cu Semaglutide au utilizat doza de 1,0 mg.

Concluziile studiului sunt că într-un cadru pragmatic și recunoscând diferențele importante în caracteristicile inițiale și terapia antidiabetică de fond care ar putea determina prescrierea anumitor medicamente, atât Dulaglutide cât și Semaglutide confirmă un efect robust asupra glucozei și reducerii greutății cu o aderență terapeutică similară.

Efectele adverse 

Similar cu alte medicamnete din clasa de agonişti ai receptorilor GLP-1, cele mai frecvent raportate efecte adverse asociate cu tratamentul cu dulaglutidă au fost de natură gastrointestinală și au inclus greață, vărsături și diaree. În studiile de farmacologie clinică efectuate până la 6 săptămâni la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, majoritatea evenimentelor gastrointestinale au fost raportate în primele 2-3 zile după doza inițială și au scăzut cu dozele ulterioare.

Semaglutida și Dulaglutida au ambele contraindicații pentru antecedentele personale sau familiale de carcinom medular tiroidian sau pacienți cu sindrom de neoplazie endocrină multiplă. 

Incidența tumorilor cu celule C tiroidiene a apărut în studiile pe animale, deși în prezent nu se știe dacă carcinomul medular tiroidian ar putea aparea si la oamenii tratati.  Informațiile de prescriere ale Uniunii Europene pentru agoniştii receptorilor GLP-1 nu includ contraindicarea antecedentelor personale sau familiale de carcinom medular tiroidian sau neoplazie endocrină multiplă, insa ar trebui evitati la pacientii cu aceste diagnostice.

Când se analizează avertismentele și măsurile de precauție ale semaglutidei și dulaglutidei, se remarcă o diferență în etichetare: dulaglutida nu include precauția pentru retinopatie. Incidența retinopatiei diabetice a fost raportată în studiul SUSTAIN 6, un studiu privind rezultatele cardiovasculare pentru semaglutidă. Semaglutida a fost asociată cu risc crescut de retinopatie diabetică comparativ cu placebo. Lipsa retinopatiei diabetice în etichetarea dulaglutidului se poate datora unor studii care nu includ drept criterii de xecludere rezultatul de siguranță.

In Romania cele mai frecvent recomandate tratamente de acest tip sunt Trulicity si Ozempic sub forma de stilouri preumplute pe care pacientul si le poate administra subcutanat. Agoniștii de receptor/analogi de GLP-1aprobati de ANM la noi sunt  

  • Exenatid cu eliberare prelungită( Byetta 5 μg: Byetta 10 μg)
  • Dulaglutida (Trulicity soluție injectabilă în stilou  preumplut 1,5 mg/0,5 ml)
  • Liraglutida (Victoza 6 mg/ml soluţie injectabilă în stilou injector preumplut  si Saxenda 6mg6 mg/ml)
  • Lixisenatida (Suliqua 100 unităţi/ml + 50 micrograme/ml soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut Fiecare stilou injector (pen) preumplut conţine insulină glargin 300 unităţi şi lixisenatidă 150 micrograme în 3 ml soluţie.
  • Semaglutida  (Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, 1 ml soluție conține semaglutidă* 1,34 mg. Un stilou injector (pen) preumplut conține semaglutidă, produs pe celulele de Saccharomyces cerevisiae, prin tehnologia ADN recombinant si Rybelsus 3 mg, 7 mg si 14 mg comprimate administare orala) 

Ghidul actual  al Societății Europene de Cardiologie recomandă pacienților cu diabet zaharat si acordarea unei atentii speciale asupra sanatatii cardiovasculare precum si automonitorizarea nivelului de glucoză din sânge a la jeun, pre si post prandial.

In legatura cu tratamentul pacientilor diabetici cu dislipidemie si risc cardiovascular Societatea  Europeana de Cardiologie face cateva recomandari:

In ceea ce priveste administrarea statinelor la pacientele tinere- acestea  nu mai  sunt recomandate  și trebuie utilizate cu precauție, mai ales daca isi doresc un copil sau raman insarcinate, pentru ca nu se cunosc posibilele efecte adverse asupra copilului nenăscut.

Studiile clinice efectuate cu privire la siguranta  cardiovasculară a medicamentelor pentru diabetul de tip 2 au dus la o schimbare de paradigmă, demonstrand  siguranța și eficacitatea cardiovasculară a inhibitorilor SGLT2 (inhibitorii co-transportorului 2 de sodiu-glucoză) și a agoniștilor receptorilor GLP-1 pentru diabetul de tip 2. 

Inhibitorii SGLT2 (inhibitorii co-transportorului 2 de sodiu-glucoză) sunt canagliflozină, dapagliflozină și empagliflozină (Forxiga, XigDuo, Invokana, Vokanamet, Jardiance și Synjardy),  Inhibitorii co-transportorului 2 de sodiu-glucoză (SGLT2) se utilizează în asociere cu regim alimentar și exercițiu fizic la pacienții cu diabet de tip 2, în monoterapie sau în combinație cu alte medicamente antidiabetice. SGLT2 se exprimă în tubulii renali proximali și este responsabil pentru cea mai mare parte a reabsorbției glucozei filtrate din lumenul tubular. Prin blocarea acțiunii SGLT2, aceste substanțe determină eliminarea prin urină a unei cantități mai mari de glucoză, reducând astfel glicemia prin intermediul unui mecanism independent de insulină.

Terapiile  pentru diabet precum agoniștii receptorului GLP-1 și gliflozine, au demonstrat siguranță și beneficii cardiovasculare la pacienții cu diabet si afecțiuni cardiace.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In plus, medicamentele anticoagulante orale antagoniste non-vitamina K au demonstrat beneficii în boala vasculară periferică și trebuie luate în considerare pentru administrarea în asociere cu aspirină în cazul pacienților cu diabet care prezintă probleme de circulație  la nivelul membrelor inferioare.

La pacienții cu diabet zaharat cu risc foarte mare de boli cardiovasculare prin valori foarte  crescute ale colesterolului LDL se recomanda luarea in considerare a tratamentului cu inhibitorii PCSK9 pentru reducerea  colesterolului LDL. La pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și boală cardiovasculară sau insuficiență renală cronică și la pacienții cu vârsta >40 de ani fără diagnostic de boală cardiovasculară, dar cu cel puțin 1 factor de risc sau afectare de organ țintă, se recomandă tratament hipolipemiant pentru a atinge nivelul LDL- C țintă <70 mg/dl

Recomandari privind stilul de viata al diabeticului 

  • Renunțarea la consumul de alcool
  • Limitarea  aportului de calorii, pentru a evita sau reduce greutatea corporală in exces
  • Adoptarea unei diete mediteraneene, bogata in acizi grasi omega 3, grasimi vegetale de calitate( ulei de măsline, nuci) verdeturi si zarzavaturi, legume si fibre integrale, limitarea aportului de grasime si proteine animale 
  • Evitarea fumatului activ si pasiv
  • Evitarea zaharului si sarii
  • Hidratare sustinuta si corespunzatoare greutatii 35 ml apa kg/corp
  • Activitate fizică moderată prin  exerciții aerobice și de rezistență cel puțin 130- 150 de minute pe săptămână.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
• National Library of Medicine. Semaglutide. Drug Label Information. DailyMed. https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=adec4fd2-6858-4c99-91d4-531f5f2a2d79Updated January 16, 2020. Accessed February 6, 2020.
• National Library of Medicine. Dulaglutide. Drug Label Information. DailyMed. https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=463050bd-2b1c-40f5-b3c3-0a04bb433309Updated September 26, 2019. Accessed February 6, 2020
• Romera, I., Cebrián-Cuenca, A., Álvarez-Guisasola, F. et al. A Review of Practical Issues on the Use of Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonists for the Management of Type 2 Diabetes. Diabetes Ther 10, 5—19 (2019) doi:10.1007/s13300-018-0535-9
• Vilsboll T, Bain SC, Leiter LA et al. Semaglutide, reduction in glycated haemoglobin and the risk of diabetic retinopathy. Diabetes Obes Metab. 2018 Apr;20(4):889-897. doi: 10.1111/dom.13172
• Novo Nordisk. Ozempic vs Trulicity SUSTAIN7. Ozempic website. https://www.ozempicpro.com/clinical-data/ozempic-vs-trulicity.html Reviewed January 2020. Accessed February 6, 2020
Future perspectives in diabesity treatment: Semaglutide, a glucagon like peptide 1 receptor agonist (Review)
MARIANA CORNELIA TILINCA1,2, ROBERT AURELIAN TIUCA3,4, CRISTINA NICULAS5, ANDREEA VARGA6,7 and IOAN TILEA1,7
• 1Department of Internal Medicine, ‘George Emil Palade’ University of Medicine, Pharmacy, Science and Technology of Targu Mures, 540142 Targu Mures; 2Compartment of Diabetology, Emergency Clinical County Hospital, 540136 Targu Mures; 3Department of Endocrinology


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0