Riscul de cancer, mai crescut la persoanele care lucrează de noapte [studiu]

Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Washington oferă noi indicii cu privire la motivul pentru care lucrătorii din schimbul de noapte prezintă un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer în comparație cu cei care lucrează în mod regulat în timpul zilei.

Riscul de cancer poate fi crescut de istoricul familial, obezitate, fumat activ și pasiv, consum mare de alcool, boli infecțioase și expunere excesivă la soare fără protecție. Se pare, însă, că și munca în schimbul de noapte poate influența acest risc.

Publicat online în Journal of Pineal Research, un studiu¹ realizat la Universitatea de Stat din Washington a implicat un experiment de laborator controlat la care au participat voluntari sănătoși, împărțiți în două grupuri (incluși într-un program simulat fie de schimb de noapte, fie de schimb de zi). 

Rezultatele studiului sugerează că schimbul de noapte perturbă ritmurile naturale de 24 de ore în activitatea anumitor gene corelate cu cancerul, ceea ce înseamnă că lucrătorii din schimbul de noapte sunt mai vulnerabili la deteriorarea ADN-ului, iar mecanismele corpului de reparare a ADN-ului nu fac față daunelor. Deși este nevoie de mai multe cercetări, aceste descoperiri ar putea fi folosite în viitor pentru a ajuta la prevenirea și tratarea cancerului la lucrătorii din schimbul de noapte.

Ceasul biologic, afectat de munca în schimbul de noapte

Oamenii de știință implicați în studiu afirmă că în lumea științifică s-au acumulat multe dovezi cum că diverse forme de cancer sunt mai răspândite în rândul lucrătorilor din schimbul de noapte, ceea ce a determinat Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din Organizația Mondială a Sănătății să clasifice munca în schimbul de noapte ca având potențial cancerigen. Cu toate acestea, nu a fost clar de ce anume munca în schimbul de noapte crește riscul de cancer, element pe care studiul de față a încercat să îl clarifice.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington au lucrat cu experți în bioinformatică pentru a studia implicarea potențială a ceasului biologic, acel „mecanism” care ne menține pe un ciclu de noapte și zi de 24 de ore. Deși există un ceas biologic central în creier, aproape fiecare celulă din corp are, de asemenea, propriul său ceas încorporat. 

Acest ceas celular implică gene ritmice în expresie, ceea ce înseamnă că nivelurile lor de activitate variază în funcție de ora din zi sau din noapte. Cercetătorii au emis ipoteza că expresia genelor asociate cancerului ar putea fi, de asemenea, una ritmică și că munca în schimbul de noapte ar putea perturba ritmicitatea acestor gene.

Pentru a testa acest lucru, autorii studiului au efectuat un experiment simulat de lucru în schimburi cu 14 participanți care au petrecut șapte zile într-un laborator de somn. Jumătate dintre ei au fost incluși într-un program simulat de trei zile în tura de noapte, în timp ce restul participanților au fost într-un program simulat de trei zile în tura de zi. 

După finalizarea acestor schimburi simulate, toți cei înscriși în studiu au fost păstrați într-un protocol de rutină constant, utilizat pentru a studia ritmurile biologice generate de oameni, independent de orice influență externă. Ca parte a protocolului, participanții au fost ținuți fără somn 24 de ore într-o postură semi-înclinată, sub expunere la o lumină și o temperatură a camerei constante și li s-au administrat gustări identice la fiecare oră. La fiecare trei ore, celor 14 subiecți li se preleva o probă de sânge.

Analizele de celule albe din sânge prelevate din aceste probe au arătat că ritmurile multor gene legate de cancer au fost diferite la participanții care fuseseră în tura de noapte comparativ cu cei care fuseseră în tura turei de zi. Interesant este că genele corelate cu repararea ADN-ului, care au prezentat ritmuri distincte în schimbul de zi, și-au pierdut ritmul în schimbul de noapte.

Cercetătorii au încercat să afle apoi care ar putea fi consecințele schimbărilor în expresia genelor legate de cancer. Ei au descoperit că celulele albe izolate din sângele participanților la schimbul de noapte au arătat mai multe dovezi ale deteriorării ADN-ului decât cele ale participanților la schimbul de zi. 

Mai mult decât atât, după ce savanții au expus celule albe izolate la radiații ionizante în două momente diferite ale zilei, celulele care au fost iradiate seara au prezentat leziuni crescute ale ADN-ului în schimbul de noapte în comparație cu schimbul de zi. Acest lucru a însemnat că celulele albe din sânge de la participanții la tura de noapte au fost mai vulnerabile la daunele externe cauzate de radiații, un factor de risc cunoscut pentru deteriorarea ADN-ului și cancer.

Lucrătorii din schimbul de noapte, risc mai mare de cancer decât cei din schimbul de zi

Cercetătorii spun că, luate împreună, aceste descoperiri sugerează că programele de lucru pe timp de noapte elimină momentul exprimării genelor legate de cancer într-un mod care reduce eficacitatea proceselor de reparare a ADN-ului organismului atunci când acestea sunt cele mai necesare.

Oamenii de știință consideră că următorul pas este acela de a efectua același experiment cu persoane care lucrează în mod constant în schimburi de zi sau de noapte de mai mulți ani, pentru a stabili dacă daunele neremediate ale ADN-ului se acumulează în timp la acești lucrători, ceea ce le-ar putea crește riscul de cancer. 

Dacă ceea ce se întâmplă cu lucrătorii de noapte din lumea reală este în concordanță cu constatările acestui studiu, lucrarea ar putea fi utilizată în cele din urmă pentru a dezvolta strategii de prevenire și medicamente care ar putea aborda problemele proceselor de reparare a ADN-ului.

Studiul ar putea fi, de asemenea, o bază pentru strategii de optimizare a momentului terapiei împotriva cancerului, astfel încât tratamentul să fie administrat atunci când eficacitatea este cea mai mare și efectele secundare sunt minime, o procedură numită cronoterapie, care ar trebui ajustată la ritmurile interne ale lucrătorilor de noapte.

Cercetătorii concluzionează că lucrătorii din schimbul de noapte se confruntă cu disparități considerabile în ceea ce privește sănătatea, care variază de la un risc mai mare de boli metabolice și cardiovasculare și până la tulburări de sănătate mentală și diverse tipuri de cancer. În acest context, este nevoie de soluții viabile de diagnostic și de tratament pentru acest grup de lucrători esențiali, astfel încât comunitatea medicală să poată aborda provocările lor unice legate de statea de sănătate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Night shift schedule causes circadian dysregulation of DNA repair genes and elevated DNA damage in humans
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpi.12726
1. Studiul „Night shift schedule causes circadian dysregulation of DNA repair genes and elevated DNA damage in humans”, apărut în Journal of Pineal Research, 2021; DOI: 10.1111/jpi.12726, autori: Bala S.C. Koritala et al.
CDC - Cancer
https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/cancer.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0