Rigiditatea abdominală: cauze frecvente și complicații

Rigiditatea abdominală este o senzație de tensiune sau încordare în zona abdomenului. Aceasta poate fi resimțită ca o senzație de strângere, durere sau disconfort în regiunea abdominală. Rigiditatea abdominală poate avea mai multe cauze, iar gravitatea simptomului poate varia în funcție de cauza subiacentă.

Rigiditatea abdominală poate fi definită ca find rigiditatea extremă a mușchilor din zona peretelui anterior abdominal, resimțită atunci când abdomenul este palpat ușor sau când este atins. Rigiditatea poate fi privită ca un mecanism de protecție sau ca un răspuns involuntar (pe care nu îl poți controla) al musculaturii, pentru a preveni durerea cauzată de presiunea aplicată pe abdomen.

Rigiditatea abdominală sau „abdomenul de lemn” apare, de obicei, pe ambele părți ale abdomenului și este un simptom îngrijorător deoarece poate ascunde afecțiuni grave. Cu cât contracția musculară este mai intensă, cu atât crește riscul ca în zona respectivă să existe procese inflamatorii dureroase, care îți pot pune în pericol sănătatea. De aceea, este important să mergi de urgență la medic dacă te confrunți cu această problemă.

Rigiditatea abdominală și durerea abdominală sunt simptome care apar, de cele mai multe ori, împreună și care pot surveni ca urmare a unor procese inflamatorii din regiunea abdominală (ficat, pancreas, vezică bilară, stomac, intestinul subțire, intestinul gros, aortă, vena cavă, rinichi și uretere) sau a regiunii pelvine (bilă, zona inferioară a ureterelor, uterul, tuburile falopiene, ovare, glanda prostată, rect).

Recomandările experților DOC.ro

Cauze frecvente ale rigidității abdominale

Cele mai întâlnite cauze ale rigidității abdominale sunt tensiunea musculară, distensia abdominală, flatulența, constipația, infecția abdominală, problemele digestive sau alte afecțiuni ale organelor abdominale.

Rigiditatea și durerea abdominală pot fi cauzate de diverse afecțiuni, în funcție de vârstă.

La nou născuți:

La copii:

 • Infecții ale tractului urinar
 • apendicită
 • intoxicații cu substanțe chimice

La adolescenți:

 • Menstruație dureroasă (dismenoree)
 • boala inflamatorie pelvină (o complicație a bolilor cu transmitere sexuală)
 • chisturi ovariene
 • sarcină (inclusiv sarcina extrauterină)
 • peritonită (inflamația membranei care căptușește pereții cavității abdominale)

La adulți (în special persoane vârstnice):

 • abces abdominal
 • colecistită (inflamația vezicii biliare)
 • cancer
 • ocluzia intestinală (blocarea parțială sau completă a intestinului)
 • perforarea intestinelor, a stomacului sau a vezicii biliare
 • pancreatită
 • peritonită
 • trauma survenită la nivel abdominal.

Simptome care însoțesc frecvent rigiditatea abdominală

Rigiditatea abdominală poate fi însoțită de o varietate de simptome, care pot varia în funcție de cauza subiacentă. În funcție de cauză, pot apărea următoarele simptome frecvent asociate cu rigiditatea abdominală:

Durere abdominală

Rigiditatea abdominală poate fi însoțită de durere localizată în zona respectivă a abdomenului. Durerea poate fi difuză sau localizată într-o anumită zonă, iar intensitatea acesteia poate varia de la ușoară la severă.

Balonare

Persoanele cu rigiditate abdominală pot experimenta balonare sau o senzație de umflare în zona abdominală. Aceasta poate fi însoțită de senzația de plenitudine sau de presiune în abdomen.

Flatulență

Accumularea de gaze în intestine poate cauza flatulență (eliminarea excesivă de gaze) și poate fi asociată cu rigiditatea abdominală. Acest lucru poate duce la senzația de plin și disconfort abdominal.

Tulburări digestive 

Rigiditatea abdominală poate fi însoțită de tulburări digestive, cum ar fi greața, vărsăturile, arsuri la stomac sau eructații frecvente.

Modificări ale tranzitului intestinal

În funcție de cauza subiacentă, rigiditatea abdominală poate fi însoțită de modificări ale tranzitului intestinal, cum ar fi constipația sau diareea.

Simptome sistemice

În unele cazuri, rigiditatea abdominală poate fi însoțită de simptome sistemice, cum ar fi febra, slăbiciunea generală sau scăderea în greutate neintenționată. Aceste simptome pot indica o afecțiune mai gravă sau o infecție.

De asemenea, alte simptome care pot să apară sunt:

 • îngălbenirea pielii (icter);
 • lipsa apetitului și până la anorexie;
 • incapacitatea de expulzare a gazelor intestinale prin rect.

 

 

Când poate fi o urgență medicală

Este important să consulți un medic dacă experimentezi rigiditate abdominală persistentă sau severă însoțită de alte simptome. Medicul va evalua simptomele tale, va efectua investigații suplimentare și va stabili un diagnostic adecvat pentru a indica tratamentul corect.

Dacă simptomele se manifestă brusc și se agravează în scurt timp, mergi de urgență la medic pentru stabilirea unui diagnostic precis.

Rigiditatea abdominală este o urgență medicală și trebuie tratată ca atare. Este important să te adresezi medicului dacă, pe lângă contracția musculară puternică resimțită la palpare, prezinți următoarele simptome:

 • Vărsături repetate sau vomă cu sânge (hematemeză);
 • Hemoragii rectale;
 • Materii fecale de culoare închisă, cu miros puternic și neplăcut;
 • Leșin;
 • Incapacitatea de a consuma alimente sau lichide;
 • Mărire generalizată de volum a abdomenului (distensie abdominală);
 • Șoc cauzat de scăderea drastică a tensiunii arteriale

Vizita la medic și analizele recomandate

Nu lua medicamente pentru eliminarea durerii înainte de vizita la medic, deoarece pot îngreuna stabilirea diagnosticului. Medicul îți va cere să:

 • îi spui când au debutat simptomele
 • cum simți și cât durează durerea
 • ce făceai în momentul în care ai simțit durere și rigiditate în abdomen
 • care sunt metodele prin care reușești să ameliorezi simptomele și care sunt momentele în care acestea se înrăutățesc
 • îi spui când ai mâncat ultima dată (în caz că e nevoie de intervenție chirurgicală de urgență).

Aceștia sunt primii pași pe care medicul îi vă urma pentru a ajunge la un diagnostic corect. Examinarea fizică poate dezvălui, în multe cazuri, problema care stă la baza apariției rigidității abdominale, însă există și situații în care medicul poate solicita investigații suplimentare cum ar fi:

Odată stabilită cauza exactă a rigidității abdominale, medicul va recomanda tratamentul care se impune pentru restabilirea stării de sănătate. În multe cazuri este suficient tratamentul cu antibiotice, monitorizarea și schimbarea regimului alimentar, însă există și situații când rigiditatea abdominală este cauzată de afecțiuni severe, care necesită intervenții mai invazive și dureroase.

De asemenea, unele schimbări în stilul de viață pot ajuta la ameliorarea rigidității abdominale. Acestea pot include menținerea unei greutăți corporale sănătoase, practicarea exercițiilor fizice regulate, reducerea stresului și evitarea obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi problema

Cauzele netratate ale rigidității abdominale pot fi fatale. De exemplu, infecțiile abdominale pot duce la răspândirea bacteriilor în fluxul sanguin și scăderea drastică a tensiunii arteriale; hemoragia internă provoacă insuficiența de organ, șoc și deces; deshidratarea severă și dezechilibrul electrolitic cauzate de vărsăturile repetate pot cauza tulburări de ritm cardiac, șoc, insuficiență renală și deces.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Abdominal rigidity” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/medgen/510704
“Abdominal Pain” - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4167-abdominal-pain
“Evaluation of Acute Abdominal Pain in Adults”, autori: SARAH L. CARTWRIGHT AND MARK P. KNUDSON - https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2008/0401/p971.html
“Abdominal Pain Syndrome” - https://gi.org/topics/abdominal-pain/ 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0