Ce este dispepsia și cum o deosebești de alte probleme stomacale

Dispepsia sau indigestia este o afecțiune care se manifestă prin arsuri gastrice (pirozis), eructații, senzație de plenitudine după masă și stare de vomă. Dispepsia poate fi evitată dacă iei anumite măsuri.

Ce este dispepsia

Dispepsia, cunoscută și sub numele de indigestie, este o afecțiune frecvent întâlnită, care apare atunci când corpul are probleme cu digestia alimentelor. Afecțiunea apare în tractul gastrointestinal, o secvență de organe care joacă un rol crucial în digestie. Oricine poate face indigestie, această problemă de sănătate instalându-se ocazional sau poate fi de natură continuă. Simptomele și cauzele dispepsiei variază în funcție de caz. Dacă nu există o cauză cunoscută a indigestiei, aceasta poartă numele de dispepsie funcțională.

În caz de dispepsie, durerea apare imediat după masă. Dacă există o durere de stomac care se calmează odată cu consumul de alimente, poate fi vorba de ulcer duodenal. Dacă persoana se trezește noaptea din cauza unei dureri de stomac, poate fi vorba de o gastrită.

Din ce cauze apare dispepsia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O mulțime de factori pot provoca indigestie, printre aceștia numărându-se:

  • Consumul unor alimente greu de procesat, cum ar fi mâncărurile bogate în condimente și grăsimi
  • Cina luată prea târziu (prea aproape de ora de culcare)
  • Consumul de alcool
  • Un consum prea mare de cofeină
  • Administrarea anumitor medicamente
  • Lipsa somnului.

Anumite probleme ale tractului gastrointestinal sau alte probleme de sănătate pot provoca, de asemenea, indigestie, cum ar fi:

boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Aceasta reprezintă o reacție la alimente și băuturi în care conținutul stomacului urcă prin esofag. De asemenea, refluxul acid poate produce vărsături. Această afecțiune provoacă arsuri gastrice din cauza conținutului ridicat de acid.

sindromul intestinului iritabil. Acesta reprezintă o tulburare care afectează intestinele, simptomele incluzând dureri de stomac, balonare, gaze, constipație și diaree.

o infecție. O infecție bacteriană cauzată de Helicobacter pylori (H. pylori) poate provoca indigestie.

gastropareza. Aceasta este o problemă de sănătate care afectează digestia. Dacă mușchii tractului gastro-intestinal nu mai funcționează, corpul încetinește sau oprește mișcarea alimentelor. Simptomele includ greață, vărsături, dureri de stomac, balonare și reflux acid.

ulcerul sau gastrita

cancerul de stomac. Aceasta este o afecțiune rară, dar indigestia poate fi unul dintre semnele sale.

Ce simptome prezintă o persoană cu dispepsie

Dispepsia se poate simți ca o durere de stomac, care apare alături de alte simptome, precum disconfort sau senzație de arsură în piept sau stomac (pirozis), ercutații, balonare, gaze intestinale, reflux gastric, arsuri la stomac, greață și/sau vărsături. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, cere sfatul medicului. Solicită imediat asistență medicală dacă simptomele pe care le ai sunt severe, cum ar fi:

  • dificultăți de respirație
  • probleme de înghițire
  • vărsături cu sânge
  • durere bruscă în piept, braț, gât sau maxilar
  • transpirații reci
  • scaun gros, negru sau cu sânge.

Cum este diagnosticată dispepsia

Pentru început, medicul va analiza simptomele și va efectua un examen fizic. Dacă există semne de avertizare în istoricul medical al pacientului sau în timpul examenului, medicul îți poate recomanda diverse teste pentru a stabili cauza indigestiei. Aceste teste pot include analize de sânge, teste de urină sau de scaun, o radiografie sau o ecografie. Uneori, medicul va efectua o endoscopie superioară (introducerea în esofag a unui tub subțire cu o cameră foto la capăt) pentru a vedea în interiorul stomacului. 

Ce opțiuni de tratament există în caz de dispepsie

Tratamentul va depinde de ceea ce provoacă indigestia. Metodele de prevenire pentru indigestie sunt, de asemenea, forme de tratament, printre acestea numărându-se schimbarea dietei și a modului în care o persoană se alimentează. A dormi mai mult și a reduce stresul ajută, de asemenea.

Dacă persoana suferă de un ulcer de stomac, acesta poate fi vindecat. Poate fi necesar tratamentul cu un medicament care blochează acidul, iar dacă există o infecție în stomac, poate fi necesară administrarea unui antibiotic. 

Inhibitorii de pompă de protoni (esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol) sunt medicamente care ajută la blocarea locului de producere a acidului în stomac.

Antiacidele sunt menite să acționeze împotriva acidului gastric, contribuind la reducerea unor simptome de indigestie. De asemenea, anumite suplimente alimentare, cum sunt cele cu simeticonă, pot fi de folos pentru reducerea simptomelor dispepsiei. Și blocantele histaminei pot ajuta la reducerea durerii și a simptomelor, dar nu trebuie utilizate pe termen lung. Bazându-se pe cauza indigestiei, e posibil ca medicul să prescrie și alte medicamente.

E bine de reținut că medicamentele antiinflamatoare nu ajută la tratarea indigestiei, dimpotrivă, pot agrava starea persoanei afectate.

Poate fi prevenită sau evitată dispepsia

Există modalități de a preveni indigestia. În primul rând, trebuie să îți observi corpul pentru a afla cum reacționează la diferite alimente și băuturi. Alimentele picante și acide, precum și băuturile carbogazoase pot declanșa indigestia, așa că dacă observi că îți fac rău, e bine să le eviți de câte ori este posibil. În al doilea rând, e bine să iei mese mai mici pe tot parcursul zilei și să nu mânânci prea târziu seara (cina să fie luată cu trei ore înainte de culcare sau cu cinci ore dacă e vorba de alimente grele - grăsimi, prăjeli).

De asemenea, nu te întinde în pat prea curând după ce ai mâncat, chiar dacă nu dormi.  În plus, limitează consumul de alcool, iar dacă fumezi, încearcă să renunți. Stresul și lipsa somnului pot, de asemenea, agrava simptomele dispepsiei.

Majoritatea persoanelor care suferă des de indigestie duc o viață normală. S-ar putea ca la un moment dat să fie nevoite să facă aceste modificări ale stilului de viață sau este posibil să aibă nevoie de medicamente pentru a preveni și trata simptomele supărătoare. 

Uneori, indigestia poate fi semnul unei probleme mai grave - de exemplu, un ulcer profund de stomac. Rareori indigestia este cauzată de cancerul de stomac. Dacă suferi des de indigestie, e indicat să îți faci o programare la medicul de familie. Acest lucru este important mai ales dacă ți se potrivește una dintre următoarele situații:

  • Ai mai mult de 50 de ani.
  • Ai slăbit recent fără să îți fi propus acest lucru.
  • Ai probleme la înghițire.
  • Ai vărsături severe.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AAFP - Dyspepsia: What It Is and What to Do About It
https://www.aafp.org/afp/2010/1215/p1459.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0