Raul de masina: remedii naturiste

Multe persoane, adulți și copii, se confruntă cu răul de mișcare. Greața și senzația de amețeală specifice pentru răul de mișcare îți pot strica vacanța, așa că îți vor prinde bine câteva remedii naturiste pe care să le folosești atunci când mergi cu mașina sau cu alte mijloace de transport. Iată ce poți face pentru a preveni, dar și pentru a trata acest așa-numit „rău de mașină”.

Răul de mișcare, cunoscut și sub numele de cinetoză, este o afecțiune caracterizată prin apariția de simptome neplăcute cauzate de dezechilibrul între informațiile vizuale și cele proprioceptive (senzații legate de poziția și mișcarea corpului) în timpul călătoriei cu vehicule care se deplasează, cum ar fi mașinile, avioanele, trenurile sau bărcile. Din fericire, remediile pentru când ai rău de mașină nu numai tratează, însă pot și să prevină senzațiile neplăcute cauzate de răul de mișcare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum poți preveni acest rău de mașină?

Există câteva strategii care pot ajuta la ameliorarea răului de mașină, cum ar fi focalizarea privirii pe un punct fix în depărtare, evitarea cititului sau a activităților care necesită concentrare vizuală, asigurarea unei ventilații adecvate și evitarea consumului excesiv de alimente grele înainte de călătorie.

  • Nu consuma alimente bogate în grăsimi cu cel puțin 24 de ore înainte de a porni la drum cu mașina sau cu alt vehicul.
  • Așază-te pe scaunul de lângă șofer atunci când mergi cu mașina pentru a reduce riscul de a îți fi rău. Stând în față, ai vizibilitate mai mare și poți privi nestingherit linia orizontului, pe care trebuie să te concentrezi să o urmărești pe tot parcursul călătoriei.
  • Pornește aerul condiționat sau deschide puțin geamul pentru a te bucura de aer proaspăt.
  • Evită să fumezi în timpul călătoriei.
  • Străduiește-te să menții o respirație liniștită, întrucât respirațiile scurte favorizează apariția răului de mișcare.
  • Nu consuma alcool sau cofeină înainte de a te urca în mașină.
  • Nu pleca la drum cu stomacul gol, consumă înainte fie niște covrigi, fie niște biscuiți sărați sau o bucată de pâine prăjită, care vor oferi alinare stomacului.

Simptome rău de mașină

Simptomele răului de mașină pot varia de la o persoană la alta, dar pot include greață, vărsături, amețeli, senzație de oboseală, transpirație excesivă, paloare și anxietate. Aceste simptome pot fi declanșate de mișcările repetitive sau neașteptate ale vehiculului, precum și de lipsa unei vederi stabile a orizontului. Te poți confrunta și cu o stare de somnolență și salivare excesivă. Nevoia de a căsca fără oprire apare de asemenea odată cu răul de mașină.

Remedii naturiste în caz de rău de mașină

Medicamentele antivomitive sau împotriva răului de mișcare pot avea reacții nedorite precum somnolența acută. Poți folosi însă și remedii naturiste pentru când ai rău de mașină, care previn sau calmează simptomele răului de mișcare fără să aibă efecte adverse.

Uleiurile esențiale

Stimularea altor simțuri (mirosul în această situație) poate distrage atenția creierului de la mișcarea care poate declanșa senzațiile de rău specifice. Uleiurile esențiale care pot fi eficiente în cazul răului de mașină sunt uleiul esențial de lavandă, uleiul esențial de mentă, uleiul esențial de ghimbir și cel de lemongrass. Și uleiul esențial de busuioc poate ajuta la ameliorarea senzației de greață și la calmarea stomacului.

Pentru a folosi aceste uleiuri ca remedii pentru răul de mișcare, inhalează profund fie direct din sticluță, fie poți pune câteva picături din uleiul ales pe o batistă sau pe un disc de bumbac. 

Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir favorizează digestia, iar un studiu mai vechi apărut în Jurnalul American de Afecțiuni Gastrointestinale a confirmat eficiența ghimbirului în ceea ce privește greața și vărsăturile. Poți consuma, înainte de a pleca în călătorie, un ceai de ghimbir, care va reduce riscul de rău de mașină.

Pentru a pregăti un ceai, spală rădăcina de ghimbir pentru a îndepărta orice murdărie sau reziduuri - nu este nevoie să o cureți de coajă. Taie cam 2 cm de ghimbir în felii subțiri sau dă-l pe răzătoare. Pune 500 ml de apă într-un ibric sau o cratiță și adu apa la punctul de fierbere. Adaugă bucățile de ghimbir în apă și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute. Dacă vrei un ceai mai puternic, poți prelungi timpul de fierbere, dar atenție, ghimbirul are un gust usturător.

După ce ai obținut aroma și gustul dorite, oprește focul și adaugă puțină zeamă de lămâie și puțină miere, pentru a potența aromele și a reduce ușor intensitatea ghimbirului. După 5 minute, strecoară ceaiul și îl poți bea.

Și acadelele de ghimbir pot fi utilizate ca un remediu natural pentru răul de mișcare și există anumite rapoarte că acestea pot ajuta la calmarea stomacului și reducerea simptomelor asociate. Cu toate acestea, este important de menționat că acadelele de ghimbir pot varia în concentrația de ghimbir pe care o conțin și pot conține și alți aditivi sau îndulcitori. Dacă vrei să le încerci pentru răul de mișcare, asigură-te că citești lista de ingrediente a produsului și că le consumi în cantități moderate.

Menta

Dacă ghimbirul are o aromă prea puternică pentru tine, îl poți înlocui cu menta. Un  ceai de mentă va calma stomacul și va estompa greața.

Poți face un ceai din frunze proaspete de mentă sau poți utiliza pliculețe de ceai de mentă preambalate. Pune 250 ml de apă într-un ibric și adu apa la punctul de fierbere. Dacă utilizezi frunze proaspete de mentă, spală-le bine mai întâi - poți folosi între 5 și 10 frunze de mentă în funcție de intensitatea dorită. Dacă folosești pliculețe, pune unul în apa fierbinte și oprește focul.

Acoperă ibricul și lasă ceaiul de mentă să infuzeze timp de aproximativ 5 minute. Timpul de infuzare poate varia în funcție de preferințele personale, astfel că poți ajusta durata în funcție de cât de intens vrei să fie gustul. După ce ai obținut aroma și gustul dorite, strecoară frunzele sau scoate pliculețul și poți bea ceaiul. Dacă vrei să îndulcești ceaiul, pune puțină miere sau stevia.

Schinduful

Cunoscut și sub denumirea de fân grecesc, schinduful este și acesta eficient în prevenirea și tratarea răului de mișcare. Poți să apelezi la schinduf fie sub formă de ceai, fie pur și simplu mestecându-l cu o jumătate de oră înainte de a te urca în mașină.

Ceaiul de schinduf se găsește în magazine naturiste. Pune o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită, lasă să se infuzeze un sfert de oră, apoi strecoară. Schinduful poate avea un gust amar sau piperat, deci dacă ți se pare deranjant, combină-l cu alte plante pentru a atenua acest gust intens.

Mușețelul

Ceaiul de mușețel are proprietăți calmante și poate ajuta la relaxarea sistemului digestiv, reducând astfel simptomele răului de mișcare. Pentru a prepara un ceai de mușețel, pune o lingură de plantă uscată în 250 ml de apă clocotită și lasă la infuzat 15 minute, acoperind vasul. Apoi, strecoară și bea ceaiul cald.

Lemongrassul

Și ceaiul de lemongrass poate fi util când te confrunți cu răul de mișcare, fie sub formă de ceai, fie ca ulei esențial. Pentru ceai, pune o linguriță de lemongrass proaspăt sau uscat într-o cană cu apă fierbinte și lasă să infuzeze 10 minute. Strecoară apoi și bea ceaiul cald. Acesta pote fi consumat atât înainte, cât și în timpul călătoriei, pentru a reduce simptomele răului de mișcare.

Medicamente pentru răul de mișcare

Dacă ai rău de mașină și remediile naturale nu te ajută, există medicamente disponibile pentru tratarea răului de mișcare.

Antihistaminice

Medicamentele antihistaminice, cum ar fi dimenhidrinatul și difenhidramina, pot ajuta la combaterea simptomelor răului de mișcare prin blocarea receptorilor histaminici și a semnalelor care provoacă greața și vărsăturile.

Medicamente anticolinergice

Scopolamina este un medicament anticolinergic adesea prescris sub formă de plasture transdermic. Acesta ajută la reducerea senzației de greață și a simptomelor răului de mișcare prin blocarea semnalelor către creier.

Medicamente antiemetice

Anumite medicamente antiemetice, cum ar fi metoclopramidul sau prometazina pot fi utilizate pentru tratarea simptomelor răului de mișcare. Aceste medicamente acționează prin blocarea receptorilor de dopamină și pot reduce greața și vărsăturile asociate răului de mișcare.

Să te confrunți cu răul de mașină poate fi extrem de neplăcut, însă cu cât te temi mai tare că n-o să-ți fie bine, cu atât riscul ca acesta să apară este mai mare. Încordarea și anxietatea provoacă aciditate la stomac și te fac să respiri mai alert - atât aciditatea stomacului cât și respirația accelerată accentuează răul de mișcare, așa că mai degrabă ai încerca să te relaxezi.

Recomandarea noastră este ca, înainte de a utiliza orice remedii naturale sau medicamente pentru răul de mișcare să te sfătuiești cu medicul de familie sau cu medicul curant, dacă ești în tratament pentru diverse afecțiuni. Chiar și remediile din plante pot interacționa negativ cu medicamentele, așa că e bine să ai grijă cum le combini. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Motion Sickness
https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/motion-sickness
NHS - Motion sickness
https://www.nhs.uk/conditions/motion-sickness/
Scinece Direct - Clinical Evaluation of the Use of Ginger Extract in the Preventive Management of Motion Sickness
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0011393X20300175
Studiul „Clinical Evaluation of the Use of Ginger Extract in the Preventive Management of Motion Sickness”, apărut în Current Therapeutic Research, Volume 92, 2020, 100591, https://doi.org/10.1016/j.curtheres.2020.100591, autori: Carlos Pereira Nunes et al.
NCBI - Motion sickness: an overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7048153/
Studiul „Motion sickness: an overview”, apărut în Drugs Context. 2019; 8: 2019-9-4., Published online 2019 Dec 13. doi: 10.7573/dic.2019-9-4, autori: Alexander KC Leung et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0