

Raul de miscare la adulti si la copii - de ce apare si cum il combati
Raul de miscare la adulti si la copii - de ce apare si cum il combati
Raul de miscare la adulti si la copii - de ce apare si cum il combati
Raul de miscare este declansat de semnalele diferite transmise catre creier pe de-o parte de urechea interna, iar pe de alta parte de ochi. Raul de miscare apare la unii oameni cand calatoresc cu masina, cu trenul, cu avionul sau cu barca ori chiar atunci cand se dau intr-un carusel din parcul de distractii ori se cand se joaca jocuri video.
Cauzele raului de miscare
Cea mai comuna teorie cu privire la raul de miscare este cea potrivit careia organismul se apara de neurotoxine. Asadar, atunci cand creierul percepe miscare dar nu o vede, interpreteaza aceasta neconcordanta ca fiind o halucinatie si declanseaza voma pentru a elimina toxinele din organism.
Raul de miscare poate fi impartit in 3 categorii:
- Rau de miscare declansat de miscare care se simte, dar nu se vede
- Raul de miscare declansat de miscare care se vede, dar nu se simte
- Raul de miscare cauzat sesizarea miscarii, vederea miscarii, dar neconcordanta interpretarii acestora
Simptomele raului de miscare
- Paloarea fetei
- Transpiratie rece
- Ameteala
- Sporirea cantitatii de saliva
- Greata
- Voma
- Respiratie rapida
- Durere de cap
- Somnolenta
- Oboseala extrema
Treptat, simptomele se estompeaza pe masura ce organismul se adapteaza la conditiile care au declansat raul de miscare.
Cu totii suntem predispusi raului de miscare, insa femeile insarcinate si copiii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani sunt mai vulnerabili. De asemenea, si persoanele care sufera de migrene au sanse mai mari sa sufere de rau de miscare.
Cum sa previi raul de miscare
Ideal ar fi sa faci tot posibilul pentru a preveni raul de miscare pentru ca, odata ce debuteaza, simptomele sunt destul de dificil de oprit.
Trucuri care te ajuta sa previi raul de miscare:
- Nu manca preparate bogate in grasimi ori mese copioase inainte de a pleca la drum. De asemenea, este bine sa eviti alimentele picante
- Nu consuma alcool inainte de a pleca la drum
- Evita parfumurile puternice
- In timpul calatoriilor scurte, nu manca si nu consuma lichide daca este posibil
- Nu citi, nu te juca pe telefon si nu te uita la filme in timp ce calatoresti, indiferent de mijlocul de transport ales
- In masina, stai intotdeauna in fata
- In avion, alege locurile de langa aripi
- Pe vapor, priveste linia orizontului pentru a diminua simptomele raului de miscare
- Poarta o bratara de mana importiva starii de greata
- Ia o capsula de ghimbir sau consuma ceai de ghimbir inainte de a pleca la drum intrucat ghimbirul reduce senzatia de greata
Cum sa tratezi raul de miscare
Mesteca o guma, snacksuri sau fructe si legume intrucat mestecatul are efectul de a reduce efectele provocate de inadvertentele dintre semnalele transmise de catre ochi si urechea interna.
Aerul curat si rece este si el eficient in ameliorarea simptomelor raului de miscare asa ca deschide geamul sau porneste aerul conditionat daca esti in avion, si te vei simti mai bine.
Medicamentele antiemetice sau antihistaminice precum Metoclopramid, Emetin sau Emetostop sunt si ele de ajutor, prevenind si tratand simptomele specifice raului de miscare, in special greata si varsaturile. Consulta-te cu medicul tau in ceea ce priveste tratamentul medicamentos pentru raul de miscare.
Sursa foto: Shutterstock