Răspândirea COVID-19 crește atunci când nivelul UV scade [studiu]

Variațiile naturale ale radiațiilor ultraviolete influențează răspândirea bolii COVID-19, dar influența este modestă în comparație cu măsurile preventive împotriva infectării cu SARS-CoV-2, cum ar fi distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție, indică rezultatele unor cercetări realizate de Universitatea Harvard.

La începutul pandemiei de COVID-19, declarată în martie 2020, unele voci afirmau că virusul va dispărea pe timpul verii, neutralizat de temperaturile mari, însă acest lucru s-a dovedit a fi fals. Oamenii de știință sunt de părere, însă, că înțelegerea potențialului sezonier al transmiterii noului coronavirus este important: descoperirile sugerează că incidența bolii COVID-19 poate avea un model sezonier, răspândindu-se mai repede în timpul iernii, când ziua este mai scurtă, nivelul de raze ultraviolete mai scăzut și perioadele de întuneric mai lungi decât în timpul verii.

Analizând zilnic datele despre COVID-19 și datele meteo din peste 3.000 de regiuni din mai mult de 170 de țări, echipa de cercetare a constatat că răspândirea acestei boli a avut tendința de a fi mai mică în săptămânile care au urmat expunerii la radiații ultraviolete. Constatările¹ cercetătorilor au fost publicate în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences.

Noul coronavirus se răspândește mai greu când nivelul de raze UV este crescut

Sezonalitatea bolii COVID-19 a fost un mister de când SARS-CoV-2 a apărut pentru prima oară în decembrie 2019, deși au existat câteva indicii că razele ultraviolete ar putea juca un rol. Specii înrudite de coronavirusuri, cum ar fi SARS și MERS, s-au dovedit a fi sensibile la radiațiile UV și unele studii de laborator arată că radiațiile pot inactiva SARS-CoV-2 pe suprafețe.

Totuși, încercările de a înțelege influența razelor ultraviolete în lumea reală au fost limitate de datele în număr mic și de dificultatea de a izola variabilele climatice de alți factori de transmitere a viruslui. Pentru a testa un semnal de mediu în imaginea mai largă a pandemiei, echipa a compilat și analizat date de la agențiile de statistică din întreaga lume. 

Pentru a evita potențialii factori de confuzie care diferă între regiuni, cum ar fi infrastructura medicală sau densitatea populației, savanții au examinat modul în care transmiterea într-o anumită zonă s-a modificat în funcție de variațiile de lumină solară, temperatură, precipitații și umiditate experimentate de oamenii din acea zonă.

Practic, cercetătorii au încercat să afle dacă fluctuațiile zilnice ale condițiilor de mediu experimentate de o comunitate influențează numărul de cazuri noi de COVID-19 până la două săptămâni mai târziu. Cercetătorii au depistat relația dintre UV și COVID-19 folosind date de la începutul pandemiei și apoi au utilizat această relație pentru a simula modul în care modificările sezoniere ar putea influența răspândirea noului coronavirus. 

Ei au descoperit astfel că creșterea nivelului de raze UV de la iarnă la vară a dus la o scădere de 7 puncte procentuale a ratei de creștere a COVID-19 în medie în emisfera nordică, adică aproximativ jumătate din rata medie de creștere zilnică la începutul pandemiei. Această cercetare arată, deci, că boala COVID-19 prezintă un model sezonier din cauza modificărilor radiațiilor. Nu s-a aflat, însă, dacă există legături între transmiterea virusului și anumite temperaturi sau umiditate.

Oamenii de știință afirmă că influențele de mediu sunt doar unul dintre factorii determinanți ai transmiterii bolii COVID-19 și că efectele estimate ale sezonalității UV în emisfera nordică și sudică reprezintă o fracțiune din mărimea efectelor estimate anterior ale politicilor de împiedicare a infectării, cum ar fi interdicțiile de călătorie și izolarea persoanelor cu simptome de COVID-19.

Ultravioletele nu încetinesc răspândirea virusului decât dacă se respectă măsurile de protecție

După cum au arătat și alte studii, este puțin probabil ca expunerea la ultraviolete să oprească răspândirea virusului fără politicile puternice de distanțare socială, purtare a măștii de protecție și izolare a bolnavilor. Cercetătorii spun că, indiferent de vreme și anotimp, aceste măsuri de încetinire a răspândirii SARS-CoV-2 trebuie menținute.

Echipa a analizat datele obținute din studiu în mai multe moduri și a observat în mod constant că, cu cât nivelul de radiații ultraviolete este mai mare, cu atât este mai mică răspândirea bolii COVID-19, dar rămâne neclar ce mecanism duce la acest efect. 

Este posibil fie ca razele UV să distrugă virusul pe suprafețe sau în aerosoli, fie ca în zilele însorite oamenii să petreacă mai mult timp afară, la distanță de alte grupuri, în zone unde există o transmitere mai redusă (de exemplu în excursii pe munte sau la pădure). O altă posibilitate, spun cercetătorii, este ca razele UV să reducă susceptibilitatea la COVID-19 prin stimularea producției de vitamina D și, deci, prin consolidarea sistemului imunitar.

Cu alte cuvinte, deși comportamentul uman influențează răspândirea virusului, datele de mediu asupra COVID-19 arată că, în condiții de distanțare și de respectare a normelor de igienă, oamenii pot avea un risc mai mic de a se infecta când nivelul radiațiilor este mai mare, cum se întâmplă vara.

Această concluzie ar putea permite ajustarea sezonieră a politicilor de izolare și de relaxare a unor interdicții, cum ar fi cele de călătorie, în condițiile respectării în continuare a metodelor de protecție personală și comunitară.

Cum putem contribui, fiecare dintre noi, la oprirea pandemiei de COVID-19?

Potrivit autorităților sanitare internaționale, fiecare dintre noi poate urma câțiva pași simpli pentru a ajuta la încetinirea răspândirii noului coronavirus și a ne proteja pe noi înșine, familiile și comunitățile în care trăim. Cu cât suntem mai responsabili, cu atât ne îndreptăm mai repede de finalul acestei pandemii. Acești pași sunt:

1.    Spălatul des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales când venim de pe drum (și am pus mâna pe suprafețe atinse des de alte persoane, am folosit mijloace de transport în comun etc.), fie că ajungem acasă, fie la serviciu; când apa și săpunul nu sunt disponibile, se va folosi un gel dezinfectant cu 70% alcool, cum este Guard X;
2.    Purtarea unei măști de protecție care să ne acopere nasul și gura atunci când ieșim din casă;
3.    Evitarea, pe cât posibil, a mulțimilor, practicând distanțarea socială (iar când ieșim pentru relaxare, să alegem locuri cât mai puțin populate);
4.    Vaccinarea împotriva bolii COVID-19, dacă nu avem contraindicații.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PNAS - Global evidence for ultraviolet radiation decreasing COVID-19 growth rates
https://www.pnas.org/content/118/1/e2012370118
1. Studiul „Global evidence for ultraviolet radiation decreasing COVID-19 growth rates”, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences, 2021; 118 (1): e201237011 DOI: 10.1073/pnas.2012370118, autori: Tamma Carleton, Jules Cornetet, Peter Huybers, Kyle C. Meng, Jonathan Proctor
FDA - Help Stop the Spread of Coronavirus and Protect Your Family 
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/help-stop-spread-coronavirus-and-protect-your-family


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0