Rădăcina de brusture: 6 beneficii pentru sănătate și piele

Rădăcina de brusture a fost folosită de multă vreme pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczema, dar se pare că are și alte utilizări pentru sănătate.

Brusturele este o plantă din familia Asteraceae, originar din zonele temperate, care în vechime era utilizat ca legumă. În prezent, brusturele este folosit în alimentație mai mult în bucătăriile japoneză și coreeană. Rădăcina de brusture, bogată în magneziu, calciu și fosfor, a fost folosită în trecut ca remediu popular pentru digestie, pe post de diuretic sau de afrodiziac, iar în prezent, cercetările arată că poate avea unele beneficii pentru sănătate. 

Brusturele conține uleiuri, precum și compuși numiți taninuri și steroli vegetali. Medicii nu știu exact care dintre componentele plantei oferă beneficii pentru sănătate, motiv pentru care majoritatea cercetărilor se referă la rădăcina de brusture ca la un întreg și nu la un element specific din rădăcină.

1. Rădăcina de brusture poate fi utilă în osteoartrită

Rădăcina de brusture conține mai multe tipuri de antioxidanți puternici, inclusiv quercetină, luteolină și acizi fenolici. Antioxidanții protejează celulele din corp de daunele cauzate de radicalii liberi și pot ajuta la tratarea și prevenirea mai multor probleme de sănătate. Acțiunea antioxidantă ajută la reducerea inflamației; un studiu¹ din 2014 a constatat că rădăcina de brusture a redus markerii inflamatori din sânge la pacienții cu osteoartrită.

2. Rădăcina de brusture poate purifica sângele

Una dintre cele mai frecvente utilizări tradiționale pentru rădăcina de brusture a fost purificarea sângelui. Dovezi recente sugerează că rădăcina de brusture poate elimina toxinele din sânge. Un studiu² din 2011 a constatat că rădăcina de brusture poate detoxifica eficient sângele și, de asemenea, favorizează circulația sangvină.

3. Rădăcina de brusture contribuie la tratarea problemelor pielii

Rădăcina de brusture a fost folosită de mult timp pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczema. Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale rădăcinii pot ajuta la rezolvarea problemelor pielii atunci când este aplicată local. Cercetătorii au găsit dovezi³ că rădăcina de brusture poate ajuta și la tratarea arsurilor topice. Pentru purificarea tenului și stimularea circulației, poți încerca o mască cu extract brusture.

4. Rădăcina și semințele de brusture pot inhiba unele tipuri de cancer

Se pare că rădăcina și semințele de brusture pot inhiba anumite tipuri de cancer. Un studiu din 2011 a constatat că semințele de brusture au avut „efecte inhibitoare puternice” asupra creșterii tumorilor cauzate de cancere precum carcinomul pancreatic. Un alt studiu din 2016 a constatat că rădăcina de brusture a interferat semnificativ cu creșterea celulelor canceroase. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectele complete ale semințelor de brusture și rădăcinii de brusture asupra diferitelor tipuri de cancere și tumori, aceasta este, totuși, o constatare semnificativă.

5. Rădăcina de brusture poate contribui la reglarea glicemiei

Unele cercetări pe animale au constatat că rădăcina de brusture ar putea preveni creșterea glicemiei și deci ar putea fi utilă diabeticilor. Într-un studiu recent al efectelor rădăcinii de brusture la șoareci, cercetătorii nu au găsit beneficii asociate cu consumul rădăcinii brute de brusture, dar rădăcina fermentată le-a redus semnificativ zahărul din sânge.

6. Rădăcina de brusture poate fi folosită ca afrodiziac

O altă utilizare tradițională a rădăcinii de brusture este pe post de afrodiziac. Un studiu realizat pe șobolani masculi a constatat că extractul de rădăcină de brusture a avut un efect afrodiziac în cazul lor, extractul îmbunătățindu-le funcția sexuală și sporind comportamentele sexuale.

Ce riscuri și efecte secundare are consumul de brusture?

Există cercetări limitate cu privire la utilizările pediatrice ale rădăcinii de brusture, iar siguranța acesteia nu a fost studiată la copii. Din această cauză, nu ar trebui să îi oferi copilului rădăcină de brusture decât dacă este sub supravegherea unui medic.
Unele riscuri potențiale ale brusturelui includ următoarele:

  • Brusturele este considerat a fi sigur pentru consum, dar ar trebui să îl cumperi numai de la vânzători acreditați și să nu îl colectezi niciodată în sălbăticie. Brusturele seamănă oarecum cu plantele de belladonna, care însă sunt extrem de toxice. De multe ori acestea cresc împreună cu brusturii, astfel încât pentru o persoană necunoscătoare poate părea că e vorba de aceeași plantă.
  • Dacă iei suplimente cu brusture, respectă dozele indicate pe ambalaj. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili clar siguranța acestor suplimente.
  • Rădăcina de brusture este un diuretic natural, deci nu ar trebui să o consumi dacă ești deshidratat. De asemenea, nu ar trebui să iei suplimente cu brusture dacă ai tratament cu diuretice recomandat de medic, deoarece combinația poate crește deshidratarea.
  • Dacă ești alergic la crizanteme sau margarete, este posibil să ai un risc crescut de a avea o reacție alergică la rădăcina de brusture și ar trebui să o eviți.
  • Gravidele sau femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să consume rădăcină de brusture și nici suplimente.

Cum se consumă brusturele?

Se poate consuma ceai de brusture, rădăcină proaspătă de brusture, pulbere de rădăcină uscată, ulei de brusture sau extract de brusture. 

Rădăcina de brusture poate fi consumată în condiții de siguranță cu moderație. Pentru pasionații de feluri orientale, rădăcina de brusture se poate consuma prăjită și ușor murată. Se curăță, se spală, se taie bastonașe, se sotează în ulei câteva minute, până când devine aurie, apoi se fierbe cu sake, sos de soia și zahăr, pentru încă 5 minute, după care se poate consuma.

În ceea ce privește ceaiul de brusture, două căni pe zi sunt considerate sigure. Se toarnă 250 ml apă peste o linguriță de rădăcină de brusture mărunțită, se lasă 15 minute, după care se strecoară și se bea neîndulcit. Ceaiul se poate folosi și intern (ca adjuvant în reglarea glicemiei, pentru purificarea organismului, pentru buna funcționare a sistemului urinar, pentru susținerea digestiei), dar și extern (pentru tratarea acneei și a altor probleme ale pielii, pentru stimularea creșterii părului, precum și pentru tratarea durerilor cauzate de înțepăturile de insecte).

Când vine vorba de suplimente, urmează instrucțiunile de pe ambalajul produsului sau pe cele ale medicului care ți-a recomandat suplimentul. Dacă îți cumperi extracte, ulei sau pulbere uscată de rădăcină de brusture, ia-le întotdeauna de la o sursă de încredere, cum ar fi magazinele naturiste autorizate. Nu depăși niciodată dozele recomandate.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1756-185X.12477
1. Studiul „Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis”, apărut în International Journal of Rheumatic Diseases, First published: 28 October 2014 https://doi.org/10.1111/1756-185X.12477, autori: Leila Maghsoumi‐Norouzabad et al.
Springer Link - A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock)
https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-010-0062-4
2. Studiul „A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock)”, apărut în Inflammopharmacol 19, 245–254 (2011). https://doi.org/10.1007/s10787-010-0062-4, autori: Chan, Y.S. et al.
Pub Med - Amish burn ointment and burdock leaf dressings: assessments of antimicrobial and cytotoxic activities
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24043243/
3. Studiul „Amish burn ointment and burdock leaf dressings: assessments of antimicrobial and cytotoxic activities”, apărut în J Burn Care Res. Jul-Aug 2014;35(4):e217-23. doi: 10.1097/BCR.0b013e3182a23228, autori: Mary T. Rieman et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0