Alimente care te ajuta sa slabesti si contribuie la o buna digestie

​Trecând peste micile plăceri pe care ni le oferă uneori mâncarea de tip fast-food sau dulciurile, trebuie să ținem cont de faptul că anumite alimente nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. 

Și trebuie să reținem că multe dintre aceste alimente sănătoase vin la pachet cu beneficii: curăță și detoxifică organismul, ajută digestia sau au influențe pozitive în curele de slăbire.

Mărul

Banalul măr conține în coaja sa o substanță denumită pectină. Aceasta ajută la eliminarea toxinelor prin excreție. Pectina se mai găsește, de asemenea, și în coaja perelor.

Sfecla roșie

Este o bună sursă de fier, magneziu, zinc și calciu, adică mineralele necesare pentru a elimina toxinele. În plus conține și vitaminele B3, B6 și C. Toate acestea contribuie la buna funcționare a ficatului, atât de greu încercat de alimentația mai puțin corespunzătoare. Cantitatea de fibre din această legumă ameliorează digestia.

Usturoiul

Usturoiul este cunoscut pentru proprietățile sale antivirale, antibiotice și antiseptice, dar și pentru capacitatea să de a stimula enzimele ficatului, fapt care contribuie la detoxifierea organismului.

Lămâia

Pe lângă cantitatea semnificativă de vitamina C pe care o conține, lămâia potențează alcalinitatea corpului, adică balansează nivelul de acid provenit din alimentație și păstrează un echilibru. Astfel, procesul de excreție (eliminare) a toxinelor din corp este mult mai eficient. Se recomandă consumul unui pahar de apă caldă cu lămâie în fiecare dimineață.

Semințele de in

Două lingurițe de semințe de in asigură porția zilnică de acizi grași Omega-3. Omega-3 ajută la dezvoltarea celulelor și susține metabolismul, iar fibrele provenite din semințe ajută la o digestie corectă. Pentru a beneficia de proprietățile semințelor de in, acestea trebuie hidratate pentru cel puțin 15 minute înainte de consum.

Iaurtul

Ai miliarde de bacterii în intestine, care te ajută să digeri alimentele pe care le mănânci, iar iaurtul conține unele dintre aceste bacterii "bune" și sănătoase. Reține, însă, că nu toate iaurturile le conțin, așa că poți cauta pe eticheta informații de genul "culturi vii și active". Așadar, nu uita că iaurtul conține bacterii "bune", care îți îmbogățesc flora normală din interiorul tractului gastrointestinal, așa că e un aliment sănătos pe care e bine să îl consumi des.

Avocado

Dacă vrei să scapi de câteva kilograme, poate părea contraproductiv să încerci să mănânci avocado, care este foarte bogat în grăsimi. Însă nu trebuie să îți faci griji, pentru că sunt grăsimi bune.

Acidul oleic care se găsește în avocado este o grăsime mononesaturată, iar acest acid declanșează o reacție, astfel încât să nu mai simți foame. Fibrele sunt un alt motiv bun pentru care ar trebui să mănânci avocado, pentru că ele contribuie la pierderea în greutate și scad glicemia (vârfurile glicemice).

Papaya

Îți dorești un sistem digestiv sănătos? Ar trebui să alegi papaya. Este unul dintre cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului digestiv. Este sărac în calorii, dar are un conținut bogat de fibre, care te ajută să lupți contra constipației, acidității și gastritei.

Cafeaua

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial. Sursă excelentă de cofeină, cafeaua, consumată cu măsură, poate îmbunătăți starea de spirit și performanțele mentale și fizice. În plus, ajută la arderea grăsimilor.

Într-un mic studiu care a inclus nouă persoane, cele care au consumat cofeină cu o oră înainte de a practica exerciții fizice au ars aproape de două ori mai multe grăsimi și au putut face mișcare cu 17% mai mult decât grupul care nu a consumat cofeină 1.

Pentru a beneficia de proprietățile cofeinei fără potențiale efecte secundare, cum ar fi anxietatea sau insomnia, consumă între 100-400 mg pe zi de cofeină. Aceasta este cantitatea care se găsește în aproximativ 1–4 căni de cafea.

Ouă

Deși se obișnuia ca gălbenușurile să fie evitate din cauza conținutului lor ridicat de colesterol, s-a dovedit că ouăle întregi ajută la protejarea sănătății inimii la cei cu risc crescut de boală.

În plus, ouăle sunt alimente recomandate celor care vor să-și țină sub control greutatea.  Studiile au arătat că un mic dejun pe bază de ouă scade senzația de foame și susține senzația de sațietate timp de câteva ore la persoanele supraponderale și obeze 2.

Într-un studiu controlat pe opt săptămâni pe 21 de bărbați, cei care au mâncat trei ouă la micul dejun au consumat cu 400 de calorii mai puține pe zi și au avut o reducere cu 16% mai mare a grăsimii corporale, comparativ cu grupul care a mâncat un mic dejun cu covrigi.

Ouăle sunt, de asemenea, o sursă excelentă de proteine ​​de înaltă calitate, care cresc rata metabolică cu aproximativ 20-35% timp de câteva ore după masă, pe baza mai multor studii.

De fapt, unul dintre motivele pentru care ouăle sunt atât de sățioase se poate datora creșterii arderii caloriilor care are loc în timpul digestiei proteinelor. 


Ceai verde

Studiile arată că persoanele care obișnuiesc să consume ceai verde au un risc scăzut de boli de inimă. Unde mai pui că numeroase studii arată că acesta poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

Pe lângă faptul că furnizează o cantitate moderată de cofeină, ceaiul verde este o sursă excelentă de EGCG, un antioxidant care susține arderea grăsimilor și pierderea grăsimii abdominale 3.

Pe de o parte, într-un studiu efectuat pe 12 bărbați sănătoși, arderea grăsimilor în timpul mersului cu bicicleta a crescut cu 17% la cei care au consumat extract de ceai verde, comparativ cu cei care au luat un placebo.

Pe de altă parte, unele studii au constatat că extractul de ceai verde, dar și ceaiul verde are un efect redus sau deloc asupra metabolismului sau scăderii în greutate.

Având în vedere diferența dintre rezultatele studiului, efectele ceaiului verde variază probabil de la persoană la persoană și pot depinde, de asemenea, de cantitatea consumată.

Consumul de până la patru căni de ceai verde zilnic poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea potențială a cantității de calorii pe care o arzi.

Uleiul de măsline

S-a demonstrat că uleiul de măsline scade trigliceridele, crește colesterolul HDL („bun”) și stimulează eliberarea GLP-1, unul dintre hormonii care dau senzația de sațietate. 

În plus, unele studii au arătat că uleiul de măsline poate crește rata metabolică și poate susține pierderea de grăsime. 

Într-un studiu mic pe 12 femei aflate în postmenopauză cu obezitate abdominală, consumul de ulei de măsline extravirgin ca parte a unei mese zilnice a crescut semnificativ numărul de calorii pe care femeile le-au arse timp de câteva ore.

Pentru a încorpora uleiul de măsline în dieta ta zilnică, asezonează-ți salata cu o lingură-două de ulei sau poți să adaugi ulei de măsline și în mâncarea pe care o pregătești.

Cum să-ți îmbunătățești digestia pentru a reuși să slăbești

Un sistem digestiv sănătos te asigură că planul tău de slăbit va avea succes. Pentru a avea o digestie (mai) bună și pentru a reuși să slăbești într-un mod sănătos, consumă o cantitate adecvată de fibre și de lichide și, pe cât posibil, încearcă să faci cât mai multă mișcare.

Fibrele sunt aliații tăi

Mănâncă mai multe alimente bogate în fibre, pentru a susține pierderea în greutate și pentru a preveni constipația. Fibrele sunt rezistente în fața enzimelor tale digestive, iar asta înseamnă că ele nu sunt distruse, ci rămân intacte pe măsură ce trec prin tractul tău digestiv.

Pe măsură ce se deplasează, ele formează un gel și absorb o parte din excesul de grăsime, de colesterol și de zahăr, care sunt apoi transportate în materiile fecale. Legumele, fructele, cerealele integrale, nucile, semințele, fasolea boabe și leguminoasele îți asigura cantități optime de fibre.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effects of caffeine ingestion on metabolism and exercise performance”, publicat în Medicine and science in sports, autori: D L Costill, G P Dalsky, W J Fink
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/723503/
2 Studiul „Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects”, publicat în Journal of the American College of Nutrition, în 2005, autori: Jillon S Vander Wal, Jorene M Marth, Pramod Khosla, K-L Catherine Jen, Nikhil V Dhurandhar
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373948/
3 Studiul „Green Tea Catechin Consumption Enhances Exercise-Induced Abdominal Fat Loss in Overweight and Obese Adults”, publicat în The Journal of Nutrition, în 2009, autori: Kevin C. Maki, Matthew S. Reeves, Mildred Farmer, Koichi Yasunaga, Noboru Matsuo, Yoshihisa Katsuragi, Masanori Komikado, Ichiro Tokimitsu, Donna Wilder, Franz Jones
https://academic.oup.com/jn/article/139/2/264/4750912

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0