Primele simptome ale cancerului oral (cancerul limbii)

Cancerul limbii este un tip de cancer al gurii sau cancer oral, care apare, de obicei, la celulele scuamoase de pe suprafața limbii. Acesta poate cauza tumori sau leziuni, iar cele mai vizibile semne ale cancerului limbii sunt aftele sau leziunile pe limbă care nu se vindecă și dau dureri. 

Cancerul oral se poate dezvolta în două zone diferite ale limbii – cancerul limbii apare în partea din față a organului, în timp ce cancerul ce apare în spatele limbii este cunoscut și sub denumirea de cancer orofaringial. 

DOC EXPERT INSIGHTS

Simptomele cancerului oral pot include:

-    Pete albe sau roșii ce apar pe obrajii interiori sau pe limbă
-    Ulcerații sau afte bucale care nu se vindecă
-    Durere sau disconfort în gât la înghițire
-    Senzația de nod în gât, resimțită în permanență
-    Durere la nivelul limbii
-    Voce răgușită
-    Dificultăți în mișcarea mandibulei sau limbii
-    Dureri ale gâtului sau urechilor
-    Dinți slăbiți
-    Limbă umflată

În ceea ce privește cancerul limbii, cel mai comun este carcinomul cu celule scuamoase. Celulele scuamoase sunt subțiri și plate și sunt prezente pe suprafața pielii și a limbii, în membrana internă a tractului digestiv și a tractului respirator, precum și în membrana internă a gurii, gâtului, glandei tiroide și laringelui.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC
 

Principalele simptome ale cancerului limbii sunt durerea și apariția aftelor și ulcerațiilor. De asemenea, mai pot apărea și următoarele:

-    Dureri la nivelul mandibulei sau gâtului
-    Durere la înghițire
-    Senzația de jenă în gât, ca și cum ai avea o scamă 
-    Rigiditatea limbii
-    Probleme la înghițirea sau mestecarea mâncării
-    Pete albe sau roșii în obrajii interiori sau pe limbă
-    Senzație de amorțeală a gurii
-    Sângerări ale limbii fără motiv aparent

Simptomele cancerului limbii sunt asemănătoare cu cele ale celorlalte forme de cancer oral, însă acestea nu sunt mereu evidente în stadiile timpurii ale bolii. 

Stadiile cancerului oral

Medicii clasifică majoritatea tipurilor de cancer în stadii, în funcție de cât de dominant este cancerul, în ce măsură s-a răspândit sau metastazat, etc. 

Acest sistem de clasificare se folosește de litere și numere. Litera T indică o tumoare, iar litera N se referă la ganglioni limfatici. 
Aceste litere au, fiecare, o clasificare de la unu la patru sau de la zero la trei. 

Așadar, persoanele cu tumoare T1 au cel mai mic grad tumoral, în timp ce persoanele cu tumoare T4 se află la cel mai ridicat grad de risc. 

O clasificare de tip N0 înseamnă că tumoarea nu s-a răspândit către ganglionii limfatici ai gâtului. Cancerul limbii care a acaparat un număr mai mare de ganglioni limfatici are o clasificare de N3. 

Cauzele cancerului oral 

Experții nu cunosc în întregime motivele pentru care unele persoane dezvoltă cancer oral, respectiv cancer al limbii. Cu toate acestea, anumiți factori de risc specifici pot crește riscul de boală, cum ar fi:

-    Fumatul sau mestecatul de tutun
-    Consumul de alcool în exces
-    O dietă săracă în fructe și legume, dar bogată în carne roșie sau alimente procesate
-    Infecția cu HPV
-    Un istoric de cancere orale în familie
-    Un istoric personal de cancer, în special de carcinom cu celule scuamoase

Bărbații în vârstă sunt cei mai expuși la riscul de cancer al limbii și de cancer oral, în general. Astfel, cancerul oral este mai comun la cei cu vârste de peste 50 de ani.  

Fumătorii care consumă alcool în exces sunt, de asemenea, mai expuși riscului de cancer oral față de alte persoane. 

Printre alți factori de risc se numără și:

-    Refluxul gastrointestinal
-    Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi azbest, acid sulfuric și formaldehidă
-    Igienă orală precară 

Diagnosticul cancerului oral

Dacă suspectezi că ai cancer oral sau ești expus acestui risc, programează-te la medic în cel mai scurt timp posibil. 

La consultație, medicul te va întreba diverse lucruri despre istoricul medical, inclusiv despre istoricul de boală în familie, îți va examina limba, gura și ganglionii limfatici, pentru a repera orice anomalie. 

Dacă medicul suspectează că ar putea fi vorba de cancer oral, de exemplu, un cancer al limbii, va efectua o biopsie, care presupune prelevarea unei mostre de țesut ce va fi analizată la laborator. 

Dacă rezultatul biopsiei confirm cancerul, medicul îți poate recomanda o investigație imagistică de tip CT sau RMN, care va arăta dacă tumoarea s-a răspândit sau nu către alte părți ale corpului. 

Metode de prevenție

Cancerul oral și cancerul limbii nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, dacă simptomele timpurii sunt reperate devreme, iar pacientul se programează din timp la medic, este posibil ca boala să fie stopată cu success, în timp util. 

Cu cât medicul diagnostichează mai repede boala, cu atât se poate începe tratamentul mai devreme și cresc șansele pentru un pronostic favorabil. 

Totodată, există anumiți factori de stil de viață care pot micșora riscul de dezvoltare a cancerului oral, printre care se numără:

-    Renunțarea la fumat
-    Evitarea mestecării de tutun
-    Limitarea consumului de alcool sau evitarea completă a acestuia
-    Consumul de alimente sănătoase, în special de fructe și legume
-    Menținerea unei igiene orale corespunzătoare
-    Vaccinarea împotriva HPV
-    Practicarea sexului protejat

Tratamentul cancerului oral

Persoanele diagnosticate cu cancer oral sunt, de regulă, nevoite să apeleze la intervenție chirurgicală pentru eliminarea țesutului canceros. Medicii chirurgi pot elimina mai multe tumori mici într-o singură sesiune de operație. 

Intervențiile multiple și mai complicate pot fi necesare dacă există tumori mai mari sau dacă acestea s-au răspândit. Medicul chirurg poate fi nevoit, în anumite cazuri, să elimine porțiuni din limbă, în cazul cancerului limbii. În asemenea, cazuri, acesta va încerca să reconstruiască forma limbii cu țesut preluat din alte părți ale corpului. 

Intervenția chirurgicală ce presupune eliminarea unei părți a limbii sau chiar limba în întregime poartă numele de glosectomie. Deși medicii vor încerca să micșoreze prejudiciul adus cavității orale în cadrul procedurii, anumite efecte adverse sunt inevitabile. Astfel, glosectomia poate afecta vorbirea, mâncatul, respirația și înghițirea. 

Pe lângă intervenția chirurgicală, anumite persoane pot avea nevoie de radioterapie sau chimioterapie, pentru a anihila celulele canceroase ce nu au putut fi eliminate. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - What are the early signs of tongue cancer?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322519 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0