Primele simptome ale cancerului oral (cancerul limbii)

Cancerul limbii este un tip de cancer al gurii sau cancer oral, care apare, de obicei, la celulele scuamoase de pe suprafața limbii. Acesta poate cauza tumori sau leziuni, iar cele mai vizibile semne ale cancerului limbii sunt aftele sau leziunile pe limbă care nu se vindecă și dau dureri. 

Cancerul oral se poate dezvolta în două zone diferite ale limbii – cancerul limbii apare în partea din față a organului, în timp ce cancerul care apare în spatele limbii este cunoscut și sub denumirea de cancer orofaringial. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC
 

Cauzele cancerului oral 

Experții nu cunosc în întregime motivele pentru care unele persoane dezvoltă cancer oral, respectiv cancerul limbii. Cu toate acestea, anumiți factori de risc specifici pot crește riscul de boală, cum ar fi:

 • Fumatul sau mestecatul de tutun
 • Consumul de alcool în exces
 • O dietă săracă în fructe și legume, dar bogată în carne roșie sau alimente procesate
 • Infecția cu HPV
 • Un istoric de cancere orale în familie
 • Un istoric personal de cancer, în special de carcinom cu celule scuamoase
 • Printre alți factori de risc se numără și:
 • Refluxul gastrointestinal
 • Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi azbest, acid sulfuric și formaldehidă
 • Igienă orală precară 

Cercetările au arătat că fumul de țigară conține agenți cancerigeni cunoscuți, în principal nitrozamine și hidrocarburi policiclice. Alcoolul se metabolizează în acetaldehidă, care afectează repararea ADN-ului. Deși mai puțin cunoscuți, alți factori de risc importanți pentru dezvoltarea cancerului de limbă sunt consumul de betel, expunerea la radiații, stările imunocompromise, igiena orală deficitară și factorii genetici.

Infecția cu papilomavirusul uman (HPV) este, de asemenea, cunoscută că joacă un rol în cancerul limbii. Mai recent, carcinomul de la baza limbii legat de HPV a fost legat de un răspuns îmbunătățit la terapie și de supraviețuire îmbunătățită în comparație cu omologul său HPV negativ.

Bărbații de vârsta a doua și a treia sunt cei mai expuși la riscul de cancer al limbii și de cancer oral, în general. Astfel, cancerul oral este mai comun la cei cu vârste de peste 50 de ani. Fumătorii care consumă și alcool în exces sunt, de asemenea, mai expuși riscului de cancer oral față de alte persoane. 

Cu toate acestea, legat de cancerul limbii, studiile științifice mai recente sugerează o incidență în creștere alarmantă în ultimele decenii, în special la femei și la pacienții mai tineri fără factorii de risc tradiționali, respectiv consumul excesiv de alcool și fumat. Se crede că acest lucru poate fi, parțial, corelat cu creșterea dramatică a carcinomului cu celule scuamoase orofaringiene asociat HPV.

Simptomele cancerului oral

Simptomele cancerului oral pot include:

 • Pete albe sau roșii care apar pe obrajii interiori sau pe limbă
 • Ulcerații sau afte bucale care nu se vindecă
 • Durere sau disconfort în gât la înghițire
 • Senzația de nod în gât, resimțită în permanență
 • Durere la nivelul limbii
 • Voce răgușită
 • Dificultăți în mișcarea mandibulei sau limbii
 • Dureri ale gâtului sau urechilor
 • Dinți slăbiți
 • Limbă umflată

În ceea ce privește cancerul limbii, cel mai comun este carcinomul cu celule scuamoase. Celulele scuamoase sunt subțiri și plate și sunt prezente pe suprafața pielii și a limbii, în membrana internă a tractului digestiv și a tractului respirator, precum și în membrana internă a gurii, gâtului, glandei tiroide și laringelui.

Principalele simptome ale cancerului limbii sunt durerea și apariția aftelor și ulcerațiilor. De asemenea, mai pot apărea și următoarele:

 • Dureri la nivelul mandibulei sau gâtului
 • Durere la înghițire
 • Senzația de jenă în gât, ca și cum ai avea o scamă 
 • Rigiditatea limbii
 • Probleme la înghițirea sau mestecarea mâncării
 • Pete albe sau roșii în obrajii interiori sau pe limbă
 • Senzație de amorțeală a gurii
 • Sângerări ale limbii fără motiv aparent

Simptomele cancerului limbii sunt asemănătoare cu cele ale celorlalte forme de cancer oral, însă acestea nu sunt mereu evidente în stadiile timpurii ale bolii. 

Diagnosticul cancerului oral

Dacă suspectezi că ai cancer oral sau ești expus acestui risc, programează-te la medic în cel mai scurt timp posibil. 

Examinare fizică

La consultație, medicul te va întreba diverse lucruri despre istoricul medical, inclusiv despre istoricul de boală în familie, îți va examina limba, gura și ganglionii limfatici, pentru a repera orice anomalie. 

Biopsie

Dacă medicul suspectează că ar putea fi vorba de cancer oral, de exemplu, de cancerul limbii, va efectua o biopsie, care presupune prelevarea unei mostre de țesut care va fi analizată la laborator. 

Investigații imagistice

Dacă rezultatul biopsiei confirmă cancerul, medicul îți poate recomanda o investigație imagistică de tip CT sau RMN, care va arăta dacă tumoarea s-a răspândit sau nu către alte părți ale corpului. În cazul bolii avansate la prezentare, imagistica ulterioară a toracelui cu o tomografie computerizată sau tomografie cu emisie de pozitroni (PET)/CT a întregului corp este de obicei efectuată pentru a exclude răspândirea metastatică la distanță a bolii.

Stadiile cancerului oral

Medicii clasifică majoritatea tipurilor de cancer în stadii, în funcție de cât de dominant este cancerul, în ce măsură s-a răspândit sau metastazat etc. Acest sistem de clasificare se folosește de litere și numere. Litera T indică o tumoare, iar litera N se referă la ganglioni limfatici. Aceste litere au, fiecare, o clasificare de la unu la patru sau de la zero la trei. 

Așadar, persoanele cu tumoare T1 au cel mai mic grad tumoral, în timp ce persoanele cu tumoare T4 se află la cel mai ridicat grad de risc. O clasificare de tip N0 înseamnă că tumoarea nu s-a răspândit către ganglionii limfatici ai gâtului. Cancerul limbii care a acaparat un număr mai mare de ganglioni limfatici are o clasificare de N3. 

Tratamentul cancerului oral

Tratamentul cancerului limbii depinde de mai mulți factori, inclusiv de stadiul cancerului, de localizarea exactă a tumorii și de starea generală a pacientului. Opțiunile de tratament pot include chirurgia, radioterapia și chimioterapia. În anumite cazuri, poate fi necesară o combinație a acestor tratamente. 

Intervenția chirurgicală

Persoanele diagnosticate cu cancer oral sunt, de regulă, nevoite să apeleze la intervenție chirurgicală pentru eliminarea țesutului canceros. Medicii chirurgi pot elimina mai multe tumori mici într-o singură sesiune de operație. 

În general, carcinomul limbii în stadiu incipient (T1 sau T2) poate fi tratat cu succes prin terapie unică, și anume intervenția chirurgicală sau radiațiile. Cu toate acestea, atunci când sunt luate în considerare morbiditatea pe termen lung a tratamentului, costul și alți factori, se recomandă intervenția chirurgicală în avans.

Intervențiile multiple și mai complicate pot fi necesare dacă există tumori mai mari sau dacă acestea s-au răspândit. Medicul chirurg poate fi nevoit, în anumite cazuri, să elimine porțiuni din limbă, în cazul cancerului limbii. În asemenea, cazuri, acesta va încerca să reconstruiască forma limbii cu țesut preluat din alte părți ale corpului. 

Intervenția chirurgicală care presupune eliminarea unei părți a limbii sau chiar limba în întregime poartă numele de glosectomie. Deși medicii vor încerca să micșoreze prejudiciul adus cavității orale în cadrul procedurii, anumite efecte adverse sunt inevitabile. Astfel, glosectomia poate afecta vorbirea, mâncatul, respirația și înghițirea. Pe lângă intervenția chirurgicală, anumite persoane pot avea nevoie de radioterapie sau chimioterapie, pentru a anihila celulele canceroase care nu au putut fi eliminate. 

Radioterapia

Radiațiile cu energie ridicată sunt utilizate pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia poate fi utilizată înainte de intervenția chirurgicală pentru a micșora tumorile mai mari sau după intervenția chirurgicală pentru a distruge orice celulă cancerigenă rămasă. În unele cazuri, radioterapia poate fi folosită ca tratament principal, mai ales când intervenția chirurgicală nu este o opțiune.

Chimioterapia

Utilizarea medicamentelor anticanceroase poate fi recomandată în combinație cu chirurgia sau radioterapia. Chimioterapia poate fi administrată înainte de intervenția chirurgicală pentru a micșora tumorile, pentru a distruge celulele canceroase răspândite sau pentru a preveni recurența cancerului.

Pacienții cu boală avansată (T3 sau T4) au un răspuns slab la tratamentul unic. Două studii clinice independente au descoperit că chimioradierea postoperatorie adjuvantă a oferit o supraviețuire îmbunătățită în comparație cu monoterapia la acești pacienți. Prin urmare, dacă este fezabil, intervenția chirurgicală și chimioradierea postoperatorie ar fi planul optim de tratament pentru un pacient cu boală avansată.

Pacienții cu răspândire metastatică la distanță cunoscută a bolii nu sunt candidați la intervenții chirurgicale și li se oferă chimioradiere primară, chimioterapie sau imunoterapie.

Imunoterapie

Inhibitorii tirozin kinazei și inhibitorii PD-1 sunt utilizați mai frecvent ca atare sau în combinație cu chimioterapia pe bază de cisplatină, și există cercetări clinice în curs de desfășurare privind beneficiile lor potențiale în carcinomul cu celule scuamoase de cap și gât.

Metode de prevenție pentru cancerul limbii

Cancerul oral și cancerul limbii nu pot fi prevenite întru totul. Cu toate acestea, dacă simptomele timpurii sunt reperate devreme, iar pacientul se programează din timp la medic, este posibil ca boala să fie stopată cu success, în timp util. Cu cât medicul diagnostichează mai repede boala, cu atât se poate începe tratamentul mai devreme și cresc șansele pentru un prognostic favorabil. 

Totodată, există anumiți factori de stil de viață care pot micșora riscul de dezvoltare a cancerului oral, printre care se numără:

 • Renunțarea la fumat
 • Evitarea mestecării de tutun
 • Limitarea consumului de alcool sau evitarea completă a acestuia
 • Consumul de alimente sănătoase, în special de fructe și legume
 • Menținerea unei igiene orale corespunzătoare
 • Vaccinarea împotriva HPV
 • Practicarea sexului protejat

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Tongue Cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562324/
Cureus - Quality of Life in Patients With Tongue Cancer After Surgical Treatment: A 12-Month Prospective Study
https://www.cureus.com/articles/82438-quality-of-life-in-patients-with-tongue-cancer-after-surgical-treatment-a-12-month-prospective-study#!/
Studiul „Quality of Life in Patients With Tongue Cancer After Surgical Treatment: A 12-Month Prospective Study”, apărut în Cureus 14(2): e22511, 2022, doi:10.7759/cureus.22511, autori: Palitzika D, Tilaveridis I, Lavdaniti M, et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0